Under Siege

recenze  8
Martin Šmíd, 24. 6. 2011 16:15
Když před několika lety portugalské Seed Studios oznámilo zajímavou real-time strategii Under Siege pro Playstation 3, sledovali jsme ji s velkým zaujetím. Už z toho důvodu, že podobných her na konzolích moc není. Trochu nás mrzely neustálé odklady, ale hra je konečně tady, takže se na ní můžeme podívat. Povedl se celkem malému týmu debut na Playstationu 3? Na to odpoví naše recenze.

Příběh v Under Siege není moc důležitý. Vlastně je hodně jednoduchý. Jde o to, že po staletí útočili na vesnice zloději a další individua, až se našel člověk, který vesnice sjednotil, čímž vznikla Citadela. V ní panoval dlouhé roky mír, ale nyní se objevil nepřítel, který útočí na všechny rasy, které obývají zdejší svět. Hráč se tak bude muset chopit skupinky hrdinů, ačkoliv je nebude během hry ovládat, aby zabránil útokům. Abych objasnil předchozí větu. Hrdinové jsou tři, ale objevují se jen v rozhovorech, jinak budete ovládat pouze vojáky a další vedlejší jednotky. To ale určitě nevadí.

Nyní už do kampaně, která se rozprostírá skrze pět kapitol a obsahuje 21 docela dlouhých levelů. Pokud budete pokračovat rychlým tempem, zabere vám hraní minimálně 5 hodin, což ale není vůbec špatný čas, když si vezmete, kolik Under Siege stojí a kde vyšel. Zajímavá je i hratelnost. Pokud čekáte klasickou real-time strategii, jakou je třeba Age of Empires, tak na ní rovnou zapomeňte. Na začátku každé úrovně si totiž za nastřádané peníze postavíte jednotku, se kterou poté musíte splnit několik úkolů a dostat se až k ukončujícímu praporku. Vzhledem k tomu, že jednotku nemůžete během hraní doplňovat, je na začátku klíčové ji patřičně vyvážit a sestavit z nejlepších možností. Nejde tak jen o to, naházet si do armády samé vojáky, kteří se umí ohánět mečem. Musíte brát v potaz i ostatní jednotky, jako jsou lučištníci, kteří kromě útoku na dálku umějí ostatní léčit, ale boj na krátkou vzdálenost jim zase dělá problém. Vyvážení armády je tak klíčem k úspěchu a občas budete v těžších úrovní hodně kombinovat, abyste přišli na správnou kombinaci. Samozřejmě to chce mít i trochu štěstí, protože nepřátel je docela dost a každá ztracená jednotka bude sakra mrzet.

Všechny své jednotky si stavíte za nastřádané peníze z předchozích levelů, přičemž by se dalo říci, že pokud se vám dařilo v předešlém levelu opravdu dobře a neztratili jste ani jednu jednotku, budete mít dostatek peněz na vylepšení, a tím pádem se vám bude o něco lépe dařit v levelu následujícím. Pokud vám totiž jednotka v předchozím levelu zemře, musíte si ji znovu vytvořit, což samozřejmě stojí nějaké peníze. Zákonitě tak zbude méně na vylepšování. RPG systém je zde primitivní. Všechny jednotky mají čtyři levely, přičemž na tom nejvyšším samozřejmě více vydrží a dokážou nepříteli zasazovat i tvrdší údery. Na výběr máte zhruba jednu desítku panáků, od zmíněných vojáků, lučištníků, až po bojovníky z říše žab a několik dalších druhů.

Kromě dobře sestavené jednotky musíte mít i správný válečný instinkt, protože jinak nemáte šanci. Rovněž musíte mít dobře přečtené všechny druhy panáků, abyste věděli, co umí. I tak se ale najdou úrovně, které mohou dělat problém i zkušenějším hráčům. Laťka obtížnosti je totiž posazena docela vysoko, a pokud se nenaučíte dobře základní herní systém a všechna pravidla, budete se hodně vztekat. Úkoly v jednotlivých levelech jsou různorodé, navíc se neustále mění prostředí, takže se nestane, že by hra začala nudit. Jediné co bych u levelů vytkl, je mlha, která zahaluje mapu, a to i místa, která projdete. Nepřítele tak mnohdy odhalíte, až když stojíte přímo u něj. Toto určitě mohli vývojáři vyřešit o něco lépe.

Co určitě hodně pomáhá, je vynikající ovládání. Všechny prvky jsou dobře rozmístěny a po pár minutách by vám tak neměl činit problém rychle označit jednotky a využívat jejich charakteristické vlastnosti. Pokud jste se tak báli, že se bude Under Siege díky svému zaměření špatně ovládat, můžu vás uklidnit. Jestli se náhodou i přes tuto skutečnost Dualshocku bojíte, není nic jednoduššího, než připojit Playstation Move ovladač. Přes něj se ovládá hra ještě lépe a ovládání nemá daleko k normální myši na PC. Co je možná menší nevýhodou, pořád musíte mít natažené ruce, což může postupem času přivodit bolest. Zvláště když vás hra strhne a jen tak nepustí.

Under Siege pochopitelně obsahuje i multiplayer, který si můžete zahrát s kamarádem přes Playstation Network nebo pěkně doma díky split-screenu. Multiplayer obsahuje hned několik herních režimů, jako je deathmatch nebo arena. Dokonce nechybí ani kooperativní mód. V multiplayeru jsem odehrál několik bitev a mohu tak říci, že je stejně kvalitní jako hra pro jednoho, navíc díky živému protivníkovi se jednotlivé hry neohrají, protože budete muset neustále hledat nové strategie jak vyhrát. Multiplayer je tak u Under Siege určitě kvalitní a pokud dohrajete singleplayer, tak určitě doporučuji.

Tak a nyní na ještě jednu důležitou součást hry, kterou je editor map. Ten je naprosto komplexní a nabízí hráči stejné možnosti, jaké měli vývojáři, když Under Siege vytvářeli. V editoru si tak můžete tvořit mapy různých velikostí, dokonce i lehčí animace a samozřejmě i další věci s tvorbou spojené. Editor je docela přehledný, ale nečekejte, že hned budete vědět, jak vytvořit vlastní scénář. Stejně jako v LittleBigPlanet a dalších hrách, kde si může uživatel vytvářet vlastní obsah, i zde to chce trochu cviku a desítky minut učení. Pokud se ale v editoru naučíte, tak vám prodlouží herní dobu o desítky hodin. Navíc nepočítám, že si můžete k sobě na HDD stáhnout další mapy z Playstation Network.

Po spuštění se vám přehraje nádherný renderovaný filmeček, ze kterého se budete vzpamatovávat ještě několik minut. Je opravdu skvělý a klidně bych ho kvalitou přirovnal ke konkurenci v podobě Blizzardu. Špatně na tom ovšem není ani grafická stránka v samotné hře, která běží v rozlišení 1080p. Jednotky jsou detailní, prostředí také ujde a navíc vše doplňují pěkné efekty a nejrůznější animace. Jenom co mě osobně vadilo, bylo menší zasekávání hry během levelů, kdy se asi načítal další obsah. Načítání vždy probíhá v klidných pasážích, takže nemá vliv na boj, ale i tak určitě dvakrát nepotěší. Také je docela škoda, že občas klesne framerate. Určitě by se daly tyto dva menší problémy odstranit. Je mi ale jasné, že tak malé studio, jakým Seed bezesporu je, nemá ještě takové zkušenosti s velkými hrami a teprve testuje možnosti třetího Playstationu. Na to, že se jedná o první projekt tohoto studia, je výsledek opravdu fantastický po vizuální stránce. Špatně na tom není ani hudební doprovod a ozvučení. Co jen možná mohlo být, tak to je dabing. Všechny rozhovory se odehrávají jen v textových okénkách.

Než celou recenzi uzavřu, tak ještě musím zmínit, že v Under Siege jdou jednoduše típat vlastní obrázky a rovněž si v něm můžete pouštět vlastní hudbu. Jde o dva menší bonusy, které ale určitě dokážou potěšit nejednoho hráče.

Pokud si chcete stáhnout v současnosti z Playstation Store nějakou hru, Under Siege není vůbec špatnou volbou. Jedná se o docela prima strategii s RPG prvky, která jen mohla být i něco lehčí a přístupnější všem. Jestli ale rádi přemýšlíte, tak Under Siege je hra určená právě vám. Škoda jen několika technických problémů, jinak by to byla jasná devítka, ale ona ani ta osmička není zlá. Nebo je?

Under Siege

ps3
Seed Studios, Lda, Seed Studios, Lda
Datum vydání hry:
2. 5. 2011
Žánr:
Strategie
KARTA HRY
8/10

Komentáře