Under Siege

preview  5
Martin Šmíd, 24. 8. 2010 19:40
Vývojáře ze Seed Studios asi moc neznáte. Tito talentovaní portugalští vývojáři mají za sebou zatím jen samé menší hry pro kapesní konzole, jako byl třeba titul Aquatic Tales nebo Sudoku for Kids. Po dokončení těchto her si ovšem řekli, že je na čase připravit něco většího a jako platformu si vybrali službu Playstation Network, kde se jim dostalo velké podpory i od samotné Sony. Začala tak vznikat hodně zajímavě vypadající hra Under Siege, o které si nyní řekneme vše, co doposud víme.

Možná si řeknete, proč si vývojáři vybrali službu PSN a nevydají radši hru na Blu-ray disku. Toto rozhodnutí pramení z velikosti týmu, který se v současnosti skládá z pouze dvanácti programátorů, kteří pracují na hře dnem i nocí. Vydání na službě PSN není navíc tak nákladné, jako na Blu-ray disku, takže se vydali touto, celkem logickou cestou. Na druhou stranu je nutno podotknout, že hra je velmi pěkná a bude se jistě řadit k těm nejlepším v katalogu Playstation Network. Pojďme se ale nyní podívat na samotnou hru. Under Siege je na první pohled klasická strategická hra, něco jako Age of Empires. Několik zcela rozdílných ras se spojilo, aby se vydali proti společnému nepříteli, který slibuje jejich vyhubení. Mezi těmito rasami určitě nebudou chybět lidé, ale potkáme i čaroděje a divné bytosti z mokřadů. Celkem mají být ve hře čtyři rozdílné rasy, které se budou navzájem doplňovat. Samotná příběhová kampaň má být velice propracovaná a má nabídnout opravdu epický fantasy příběh. Kromě hry pro jednoho hráče, nad kterou drží vývojáři pokličku, bude Under Siege obsahovat i velkou online podporu.

Nejprve je ale nutné říci, že Under Siege podporuje i hraní na jedné konzoli pro dva hráče. Daleko zajímavější je ovšem hraní až ve čtyřech hráčích online, přičemž každou bitvu, kterou svedete, si budete moci zaznamenat na video. Pokud budete s výsledným videem spokojeni, můžete ho poskytnout ostatním hráčům skrze službu Youtube. Nahrávání bude probíhat přímo ze hry, přičemž k nahrání budete potřebovat pouze vytvořený účet na této populární službě. Velmi zajímavé je i využití kamerky Playstation Eye. Pokud hrajete online a máte kamerku zapnutou, objeví se spoluhráč v rohu vaší obrazovky, díky čemuž budete mít trošinku osobitější pocit ze samotné hry, kdy neuslyšíte pouze hlas, ale budete se spoluhráčem v přímém kontaktu. Rozhodně jde o velmi vítanou novinku.

Vývojáři hráčům nabídnou i velmi propracovaný editor, díky němuž si bude moci každý vytvářet nové jedinečné mapy, které poté bude moci sdílet s celým světem. Jde o stejný editor, jaký využívají samotní autoři, takže si v něm budete moci vytvořit stejně nádherné levely, jako budou ty v samotné hře. Kromě vytváření map si budete moci v editoru nastavit i nejrůznější akce a další věci, díky čemuž jde o velmi komplexní program. Trošinku je škoda, že si do editoru nebudeme moci nahrávat vlastní textury. Všechny levely, které vytvoříte, budete moci použít jak ve hře pro jednoho hráče, tak v online multiplayeru. Údajně půjdou vytvářet i nové příběhové kampaně, na které jsme asi nejvíce zvědaví. Podle prvních ohlasů ale není zase tak lehké editor ovládnout, protože toho nabízí opravdu mnoho a bude trvat několik týdnů, než se v něm naučíte vytvářet opravdu zajímavé kousky. Přesto jsme už nyní zvědaví, jaké mapy a scénáře budou vznikat od samotných hráčů. Pokud půjde o stejně kvalitně odvedenou práci, jako u LittleBigPlanet, má Under Siege před sebou opravdu hodně velkou budoucnost.

Zahraniční novináři, kteří si mohli hru zahrát, oceňují velmi povedenou grafikou stránku, která běží v rozlišení 1080p při 30 fps. Grafika je podle prvních ohlasů vysoce nadprůměrná a Under Siege se tak řadí mezi nejhezčí Playstation Network hry. Zvláště světelné efekty jsou údajně velice propracované a dokonce se během hry střídá denní doba. K celkovému dojmu rovněž dopomáhá velmi osobitý styl, jaký vývojáři ze Seed Studios připravili. Stejně jako grafická stránka, je na tom i hudba. Máme čekat údajně bohatou epickou hudbu, která skvěle podkreslí celkovou atmosféru hry. Pokud by vám náhodou nevyhovovala předem namíchaná hudba od vývojářů, můžete si pustit vlastní skladby přes XMB. Tato funkce je v Playstation 3 hrách nějakou dobu, ale bohužel ji vývojáři moc nevyužívají. To ale neplatí pro Under Siege. Vývojáři dále slibují, že Under Siege bude podporovat i nové ovladače Playstation Move. Ovládání by tak pomocí Move mělo být tou nejlepší možnou volbou, přičemž sami vývojáři říkají, že jen díky těmto ovladačům získáte při ovládání stejný pocit, jako doposud měli pouze PC hráči. Na druhou stranu je ale nutno říci, že i ovládání skrze klasický Dualshock je velmi pohodlné a maximálně přesné. Na úplný závěr ještě dodáme informaci, že si ve hře budete moci típat i vlastní obrázky. Podpora hry je tak opravdu nadstandardní.

Under Siege v nás zanechal velmi dobrý pocit a naději, že se bude jednat o velmi povedenou strategii, která se bude řadit k těm nejlepším hrám na Playstation Network. Do vydání ještě nějaký ten čas zbývá, ale už se nemůžeme dočkat, až si hru vyzkoušíme na vlastní prsty. Pokud máte rádi strategické hry jako Age of Empire nebo Warcraft, je Under Siege určen právě vám. Under Siege vyjde na podzim.

Under Siege

ps3
Seed Studios, Lda, Seed Studios, Lda
Datum vydání hry:
2. 5. 2011
Žánr:
Strategie
KARTA HRY
8/10

Komentáře