Resident Evil Mercenaries 3D

recenze  2
Martin Šmíd, 4. 7. 2011 23:30
Resident Evil série se v posledních letech změnila z hororového zážitku na čistou akci. Kromě hlavního příběhu obsahoval čtvrtý a pátý díl i menší minihru Mercenaries, kde jste měli v časovém limitu zneškodnit co nejvíce protivníků. Protože Mercenaries slavil obrovský úspěch, rozhodl se Capcom vydat ho samostatně jako větší hru pro nově uvedenou konzoli Nintendo 3DS. V naší recenzi vám nyní řekneme, jestli Resident Evil Mercenaries 3D stojí za necelou tisícovku, za kterou se u nás prodává.

Resident Evil se na přenosných konzolích doposud neobjevil. Těžko říci proč. Když už byl před několika lety oznámen PSP díl, vypadalo to, že se hráči konečně dočkají. Poté se ale po hře slehla zem, až nyní na Nintendo 3DS doputoval Resident Evil Mercenaries 3D, který má být jakýmsi vstupem série na tuto konzoli. Už příští rok totiž vyjde regulérní díl Revelations. Do té doby by měl hráčům vydržet právě Mercenaries, který nabízí vše, co tento režim přinesl už na velké konzole. Tedy střílení nejrůznějších protivníků na čas.

Pokud čekáte nějakou velkou změnu v Mercenaries režimu, nedočkáte se jí. Vývojáři z Capcomu jen vzali tento režim ze čtvrtého a pátého dílu a zkombinovali ho, přičemž výsledkem je tak několik desítek levelů, ve kterých se ovšem úrovně občas opakují, kterými se budete muset prostřílet. Celý režim je rozdělen do šesti kapitol, přičemž každá obsahuje několik levelů a jeden finální, který když dokončíte, odemkne se vám další kapitola. Na začátku střílíte normální vesničany, ale později se k nim přidají i mniši s kosami nebo virem napadení vojáci, kteří už dokážou uštědřit pořádnou ránu. Bohužel AI protivníků je docela žalostná. Pokud se nacházejí v dostatečné vzdálenosti od vás, nereagují. Až když se k nim přiblížíte, tak si vás všimnou a půjdou vám po krku. Abyste měli v levelu větší důvod dávat si pozor, občas do nich zasáhne nějaká ta silnější potvora, jako je maník s motorovkou, obrovský hřebíky probodaný kat s kladivem nebo létající housenka.

Základem každé hry je posbírat co nejvíce času a poté se dát do masakru. Za každého protivníka získáváte body, přičemž čím více protivníků zlikvidujte, tím pochopitelně lépe pro vaše skóre. Pro postup hrou vám postačí Ačko nebo Bčko, ideálně samozřejmě Sko. S Cčkem se už ale daleko nedostanete a musíte daný level opakovat. Na začátku se může zdát, že vás čeká docela pohodová procházka, ale jak nastoupí silnější protivníci ve čtvrté a páté kapitole, už to taková nuda nebude a i se pořádně zapotíte. Ne tak nad tím, abyste zastřelili co nejvíce protivníků, ale nad přežitím. Někdy jsou potvory naprosto všude a stačí jeden neopatrný pohyb a celou lokaci opakujete. Naštěstí ani po několikátém opakování dané úrovně nezačne hra frustrovat, protože co je její velkou devízou, tak to je perfektní a neskutečně návyková hratelnost, kteří vás nutí zkoušet level do té doby, dokud ho nepřejdete.

Celou hrou projdete za nějakých pár hodin, záleží na vašem umění. Naštěstí neustále budete moci zlepšovat své skóre a odemykat si nové postavy a oblečky pro ně. Dále tu jsou i medaile, které dostáváte za splnění vedlejších úkolů. Motivací pro pokračování v hraní je docela dost a než hru dohrajete na 100%, uběhne několik desítek hodin.

Kromě hry pro jednoho nabízí Mercenaries 3D i kooperativní multiplayer pro dva hráče. Můžete ho hrát s kamarádem přes lokální síť nebo online. Pokud zvolíte první možnost, tak nevýhodou je, že musíte mít každý svoji kopii. Nasdílení hry bohužel nefunguje, což je určitě škoda. Online by se tak mohl zdát jako ta nejlepší možnost, ale také se tak neděje. Pokud si najdete hráče a připojíte se k němu, absolvujete s ním jen jednu danou úroveň. Bohužel hra nemá možnost pokračovat po dokončení levelu, takže musíte skočit do menu, vybrat další level a připojit se k dalšímu hráči. To je určitě dost krkolomné řešení, které by se dalo vyřešit o dost lépe. Při online hře jsem si navíc všiml i občasných lagů.

Jedna z věcí, za kterou musím vývojáře pochválit, je ovládání. To je totiž naprosto perfektní a během hraní jsem nenarazil na jediný problém. Postavu ovládáte přes analogový knoflík, Yčkem sbíráte důležité věci, jako je munice nebo zelené bylinky pro doplnění zdraví. Zaměřujete tlačítkem R (na výběr je pohled z vlastních očí nebo z třetí osoby) a střílíte Yčkem. Opravdu nic složitého. Trochu jsem se bál, aby při té akci byl vůbec čas překlikávat zbraně a používat lékárničky. Toto provádíte skrze spodní dotykový displej. Po několika hodinách strávených s hrou ale mohu říci, že žádný problém jsem neměl a přepínání zbraní a používání lékárniček je maximálně uživatelsky příjemné. Ovládání je zvládnuto bravurně a asi jen těžko si představit, že by se dalo vyřešit lépe.

Grafická stránka je velmi povedená. Prostředí je detailní, ale co vám vyrazí dech nejvíce, jsou vynikající modely postav. Mercenaries 3D je tak dle mého názoru jednou z nejhezčích her na přenosných konzolích. Jediným problémem této nádhery je trochu problematický framerate, který by určitě zasloužil vyladit, aby tolik neklesal. Samotný 3D efekt je docela povedený a dodá hře potřebnou hloubku. Musím se ale přiznat, že během akce jsem měl 3D raději vypnuté, aby mě nic nerušilo. Že by mělo 3D u této hry nějaký pohlcující účinek, to se bohužel říci nedá. Hudební stránka je docela povedená, ale i zde platí, že je plně převzata z původních verzí a na nějakou tu novou skladbu už předem zapomeňte. Co možná trochu zklame, jsou zvuky, které jsou nevýrazné a i se dost opakují, takže rozmanitost by také určitě pomohla.

Mercenaries 3D nabízí i demoverzi na očekávaný díl Resident Evil Revelations, který vyjde na 3DS někdy v příštím roce. Pokud uvažujete, že Mercenaries 3D koupíte jen kvůli tomuto demu, tak se neobtěžujte. Demoverze trvá jen několik málo minut a obsahuje v podstatě jen tři nepřátele na odstřel. Ukazuje jen temnou atmosféru, která se skutečně vrátila, takže už nepůjde o masakr, který předvedl čtvrtý a pátý díl. Jinak ale demo ukazuje i kupu chyb a nedodělků, které mohou hráče trochu zklamat. Demoverzi by tak měl každý hrát jen na vlastní nebezpečí, protože je dost dobře možné, a je to i vysoce pravděpodobné, že za rok bude Resident Evil Revelations vypadat o poznání lépe.

Resident Evil Mercenaries 3D je určitě zábavnou hrou, která vám vydrží na spoustu hodin, navíc obsahuje i povedený multiplayer. Bohužel u ní postrádám větší hloubku, která by ospravedlnila cenu, za kterou se prodává. Pořád se totiž jedná o bonusovou minihru, která byla u velkých her zdarma. Jestli ale máte Resident Evila rádi, zvláště poslední dva regulérní díly, a docela často cestujete, tak by Mercenaries 3D nemusel být zase tak špatnou volbou.

Resident Evil: The Mercenaries 3D

3ds
Capcom, Capcom
Datum vydání hry:
28. 6. 2011
Žánr:
Střílečka, Adventura
KARTA HRY
7/10

Komentáře