Alone in the Dark

preview  10
Martin Šmíd, 4. 4. 2023 12:15
V minulém roce tomu bylo už třicet let, co vyšla pro PC (MS-DOS) hra Alone in the Dark, která se nesmazatelně zapsala do videoherní historie a položila základy pro žánr akčních hororových adventur, z níž navíc ostatní slavné série čerpaly a byly jí značně ovlivněny. Třeba i takový Resident Evil od Capcomu. Následovalo několik pokračování, ale žádnému se bohužel na slavný první díl nepodařilo zrovna dobře navázat, což vyvrcholilo katastrofálním online pokusem z roku 2015. U něho se zdálo, že celou značku nadobro pohřbil. Naštěstí na podzim roku 2018 připadla neustále se rozrůstajícímu hernímu vydavateli THQ Nordic, který ucítil, že je tu šance na velké oživení a možnost mít vlastní hororovou sérii, která by konkurovala Resident Evilu a dalším. V minulém roce proto oznámil, že se Alone in the Dark letos vrátí na naše televizní obrazovky. Co od tohoto nového dílu čekat, se nyní dozvíte níže v mém článku.

Když se v minulém roce začalo o nové hře Alone in the Dark mluvit, dlouho se nevědělo, o co vlastně půjde. Bude to remaster, remake prvního dílu, pokračování nebo snad kompletní reboot značky? Na tuto otázku nedali vývojáři ze studia Pieces Interactive odpověď ani během oznámení. Nyní už víme, že půjde spíše o reboot, s nímž vývojáři chtějí přilákat nové hráče, ale zároveň potěšit fanoušky. Pro ně se má navíc jednat o jakýsi milostný dopis, který je má maximálně potěšit. Ambice vývojáři neskrývají, a to je rozhodně dobře. Vlastně jsem i rád, že se vývojáři rozhodli jít touto cestou, protože na původní sérii by jen těžko dokázali nějak dobře navázat, navíc jak už bylo zmíněno, kvalita posledních dílů byla značně diskutabilní. Lepší je proto začít s čistým štítem.

Když byla hra oznámena, vývojáři jasně dávali vědět, že byly pro ně inspirací remaky her Resident Evil 2 a Resident Evil 3, které značně oživily zájem o sérii Resident Evil, a právě touto cestou chtěli jít. Je paradox, že právě první díly Resident Evil série byly značně ovlivněny hrou Alone in the Dark a pokoušely se jí v mnoha ohledech napodobit. Nyní je to tedy opačně. Každopádně, i když studio Pieces Interactive není zase tak známé a mnozí hráči si s ním žádnou hru nespojí, pracují v něm zkušení vývojáři, jako třeba scénárista Mikael Hedberg. Ten bude mít ve výsledku na hru velký vliv, přičemž dříve pracoval ve studiu Frictional Games na hrách Soma a Amnesia: The Dark Descent. Zkušenosti s hororovým žánrem tedy má a jen těžko by se hledal pro oživení Alone in the Dark někdo lepší.

V novém Alone in the Dark se vývojáři nebudou snažit převyprávět původní příběh, ale postaví ho na několika jeho důležitých pilířích, aby fanouškům připadal povědomě, přesto působil svěže a nově. Hlavními hrdiny jsou pořád Edward Carnby a Emily Hartwood, kteří budou i plně hratelní a bude jen na hráči, za koho bude hrát. Na tomto se nic nezměnilo. Dokonce je hra zasazena do 20. let minulého století. Oba hlavní hrdiny ale do strašidelného Decerto Manor v New Orleans nepřivede smrt Emilyina strýce. Ten ovšem zmizí, a ještě než se tak stane, pošle Emily záhadný dopis. I proto se ho vydá s pomocí hledat.

Je třeba nutné dodat, že v této nové hře je Decerto Manor psychiatrická léčebna pro bohaté a ne jen klasickým strašidelným sídlem. To je samo o sobě obrovská změna, ale věříme, že to bude ku prospěchu. Léčebnu pak vede zlověstný doktor Gray, který v ní má vlastní plány a rozhodně nemá na prvním místě duševní zdraví svých pacientů. „Setkáte se s podivnými obyvateli, nočními můrami, nebezpečnými monstry a nakonec odhalíte spiknutí vznikajícího zla. Na pomezí reality, záhad a šílenství na vás čeká dobrodružství, které zpochybní vaše základní přesvědčení. Komu můžete věřit, čemu budete věřit a co uděláte dál,“ stojí v popisku příběhu.

Nově napsaný příběh ale není jedinou změnou hry Alone in the Dark. Samotné sídlo Decerto Manor, tedy v tomto čase psychiatrická léčebna, byla značně rozšířena a je daleko větší než v minulosti. I z důvodu, že vývojáři kladou více než kdy dříve velký důraz na průzkum. Dokonce hodně rozšířili i oblast mimo léčebnu, takže nebudou chybět pasáže v bažinách, na hřbitově, v dolech ani dalších lokacích. V tomto hra bude tedy daleko rozmanitější a ve výsledku tak díky tomu i rozsáhlejší.

Další změnou je i samotná hratelnost, ovlivněná novým pohledem na scénu. Hra má jako remaky Resident Evilu kameru ze třetí osoby. Vývojáři ovšem slibují, že ačkoliv se dramaticky změnil pohled, tak nepůjde o hodně akční hororový zážitek, i když na středy s protivníky sem tam dojde. Chtějí se držet kořenům série a spíše připravit psychologický horor zaměřený na vyprávění silného příběhu. I proto mají fanoušci dle vývojářů očekávat spoustu zamřených dveří, které bude nutné otevřít, ale také hádanky, a hledání cest vpřed, aby odhalili tajemství za Decerto Manor. Tedy to, co od Alone in the Dark očekávají.

O hře Alone in the Dark zatím máme jen několik málo podrobností, ale i na nich je vidět, že vývojáři k vývoji přistupují zodpovědně a s respektem k originálu, navíc si jsou vědomi, že mohou oživit velkou videoherní legendu a potěšit s ní nejen fanoušky, ale i nové hráče. Doufejme, že se brzy dozvíme více, a třeba i termín vydání. Zatím pořád platí letošní rok, přičemž ve vývoji je Alone in the Dark pro PC a konzole současné generace PlayStation 5 a Xbox Series X/S.

Alone in the Dark (2024)

ps5xsx
THQ Nordic, Pieces Interactive
Datum vydání hry:
20. 3. 2024
Žánr:
Adventura
KARTA HRY

Komentáře