Alice: Madness Returns

preview  4
Martin Šmíd, 13. 10. 2010 23:12
Je to pár měsíců, co nám EA ukázala první teaser ze hry Alice: Madness Returns, což je vlastně pokračování populární PC hry American McGee´s Alice z roku 2000, která běžela na Quake 3 enginu. Ve hře se hráči chopí Alenky (Alice), kterou tolik popsal Lewis Carroll ve svých knížkách, přičemž se s ní vydají do Wonderlandu. Že tato říše divů bude daleko jiná, než nám naservíroval posledně třeba Disney, to ani nemusíme psát. Bude jiná a také bude plná krve. Pokud máte brýle, připevněte si k nim stěrače na krev. Budete je potřebovat, až zjistíte, jak hluboko vede králičí nora.

Příběh hry Alice: Madness Returns se posouvá o deset let, přičemž Alenka se ještě pořádně nezotavila z hrůzostrašného dobrodružství, které zažila v American McGee´s Alice, ale také ze ztráty své rodiny, která uhořela v plamenech. Deset let se Alenka nacházela v ústavu pro choromyslné (Rutledge Asylum), ale nedávno si polepšila, protože si ji vzal do péče jeden soukromý psychiatr, který ji chce pomoci od halucinací, jejž ji neustále pronásledují. Vše se ale neustále zhoršuje, halucinace jsou čím dál silnější a jediné východisko je utéci do říše divů. Od poslední návštěvy se tato říše hodně změnila a sama Alenka je překvapena. Jak ale bude procházet tímto fantaskním světem, bude muset bojovat nejenom za pravdu ohledně smrti své rodiny. Temnota zasáhla už oba světy, ve kterých Alenka žije, a hrozí, že je dočista pohltí. To se nesmí stát.

Na Tokyo Games Show EA uvedla nový trailer, který ukazoval procházku Alenky v Londýně. Alenka najde v jedné uličce stánek s loutkami, ale jak se na ně podívá, vidí ve skle odraz svých zemřelých rodičů, kteří stojí před kašnou. Netrvá dlouho a Alenka je chycena ohnivým monstrem s chapadly a odnesena do pekla. Zde na Tokyo Games Show začalo nehratelné demo. Jako první přišla na řadu ukázka z levelu Vale of Tears (slzavé údolí), který předvedl nádhernou krajinu s plovoucími ostrůvky a spoustou charakteristických rysů pro Wonderland. V další lokaci pak Alenka narazí na fialový lektvar, který nese název drink me. Tento lektvar z Alenky udělá menší verzi, přičemž se poté může dostat do spousty nových oblastí. Kromě zmenšení má po vypití lektvaru Alenka schopnost vidět načmárané zprávy na stěnách. Tyto vzkazy představují zápisky minulosti, takže pokud budete chtít zjistit na všechno odpověď, budete jich muset najít co nejvíce. Zápisky by se daly přirovnat k deníčkům v Bioshocku. Během prezentace na Tokyo Games Show McGee řekl, že v tomto bizardním světě je Alenka idealizovanou verzí sama sebe. Je krásnější, silnější a daleko jistější, přičemž je i daleko odolnější jak fyzicky, tak hlavně psychicky. V tomto světě je tak pravé její já zkresleno, přičemž šílenství z něj se poté dostává i do reálného světa. Zdá se tak, že zdravý rozum už Alenku opravdu opouští.

Pokud jste hráli původní verzi hry American McGee´s Alice, tak si jistě vybavíte velký zkrvavený nůž, který měla Alenka v základu. Ten nebude chybět ani v Alice: Madness Returns, takže na hráče čeká další krvavá procházka po Říši divů. Kromě svého nože bude mít Alenka i spoustu nových zbraní, jako je třeba mlýnek na pepř, kterým bude moci střílet salvy kulek po nepřátelích. Dále tu pak bude jakási trumpeta jako raketomet. U akční složky McGee dodal, že každý souboj s nepřítelem bude pro hráče menším puzzlem, protože každý nepřítel má vždycky svoji vlastní slabinu, kterou bude muset hráč odhalit. Mezi nepřátele, které Alenka během svého putování potká, budou patřit nejrůznější pekelníci, ale i přerostlá monstra. Ostatně, když se podíváte na přiložené obrázky, tak nějaké ty další bizardní potvory uvidíte. Třeba konvici na čaj, která má nohy. Rovněž potkáme během hry i spoustu postav z předchozího dílu. I ta populární velká kočka se má znovu vrátit.

Stejně jako v první hře, souboje s nepřáteli jsou jen jednou složkou hry. Tou druhou je pochopitelně hopsání přes nejrůznější překážky a dostávání se z plošinky na plošinku. Zde je tak Alice: Madness Returns klasickou plošinovkou, která asi moc nepřekvapí. Všechny levely jsou v novém pokračování hodně lineární, takže se nebudou muset hráči bát nějakého zabloudění. Vše má prospět daleko rychlejší hratelnosti a intenzivnějšímu vyprávění příběhu. Čím byla hra American McGee´s Alice tolik přitažlivá pro hráče, byl především nádherný temný art styl. Ten nebude chybět ani ve druhém dílu, přičemž vývojáři i hodně zapracovali na samotné grafice. Tu ostatně můžete posoudit sami na přiložených obrázkách.

Alice: Madness Returns zatím vypadá na důstojné pokračování původní hry. Uvidíme opět šílenou Alenku, potoky krve, nádherné prostředí a bizardní nepřátele. Vše je tak při starém, navíc nyní v opravdu pěkné grafice. Doufejme, že vývojáři splní vše, co nám už stihli naslibovat a my se v příštím roce dočkáme povedené akční hry. Alice: Madness Returns je vyvíjena pro herní konzole Playstation 3 a Xbox 360.

Alice: Madness Returns

ps3x360
EA, Spicy Horse
Datum vydání hry:
14. 6. 2011
Žánr:
Plošinovka, Hack and slash/Beat 'em up, Adventura
KARTA HRY
7/10

Komentáře