Marvel's Midnight Suns

recenze  7
Martin Pilous, 13. 12. 2022 21:07
Za poslední roky se z Marvel univerza stal nesmírně výdělečný a obrovský moloch, který se neustále rozrůstá. Pár let takto bobtnal zejména filmový vesmír, obsahující desítky filmů a v poslední době rodící se seriály na Disney+, ale ani ten herní nezůstal bez povšimnutí. Po letech spíše průměrných superhrdinských her, u nichž licence byla využívána jen pro rychlé vydělání peněz, jsme se dočkali výborné akce Marvel's Spider-Man od studia Insomniac Games, ucházející live-service hry Marvel's Avengers či povedeného Marvel's Guardians of the Galaxy. Herní tituly nově doplňuje poměrně netradiční tahová strategie od autorů série XCOM. Studio Firaxis nám servíruje hru Marvel's Midnight Suns, a my se podíváme na to, jak nakonec po řadě odkladů dopadla.

Recenzovaná verze: PlayStation 5

Marvel's Midnight Suns vás vrhnou od první minuty rovnou do víru událostí, až se tomu nestačíte divit. Světu hrozí zánik a jediný/á kdo tomu může zabránit je Hunter či Hunterka. Mocná démonka Lilith, kterou probudil doktor Faustus, si hodlá podmanit celý svět a hrdinové z týmu Avengers se proto musejí bránit. A k její likvidaci tu není nikdo vhodnější než její samotný potomek. Titul se poměrně hodně zaobírá vztahem hlavní postavy k Lilith, ale také k ostatním postavám, a že jich tu je přehršel.

Hra Midnight Suns před vydáním poměrně slušně klamala tím, že půjde pouze o kousek, který bude nabízet jeden tahový souboj za druhým s oblíbenými hrdiny. To se však ve výsledku nestalo a vy budete doslova šokováni tím, co všechno hra nabízí a jak je neuvěřitelně dlouhá a komplexní. Ke všemu se postupně prokoušeme. Základem hry je jakási svatyně, nazvaná jako „Opatství“. Ta se nachází na místě, které je pro Lilith nedostupné, a zde se postupně kupí Marvel hrdinové a vyrážejí do boje s jejími přisluhovači.

Co může hráče hned zpočátku určitě pořádně zaskočit, je neuvěřitelná míra dlouhých dialogů mezi postavami, které doplňují zcela originální skvěle napsaný strhující příběh s nejedním zvratem, ale rovněž i vedlejší aktivity. S každým si tu navíc budujete unikátní vztahy, dle způsobu vašich odpovědí a rozhodnutí. Je až s podivem, jak košaté příběhové pozadí autoři navrhli a naplno s ním pracují. Dozvídáte se tu tak enormní množství detailů nejen o samotném světě, ale i o jednotlivých postavách a jejich radostech a strastech. Je toho skutečně mnoho k prozkoumání, zvláště pro největší fanoušky Marvelu, ale zároveň to může být největší překážkou tohoto titulu.

Že Midnight Suns nemají českou lokalizaci je už tak nějak známo, ale je třeba si dobře rozmyslet, zda dokážete přelouskat tuny anglického textu, neboť to může odradit i některé zaryté fanoušky Marvel univerza. Sám jsem byl velmi zaskočen tím, jak moc se zde mluví, a navíc jsou tu větvené dialogy, kdy můžete vybírat z několika možností odpovědí. Doporučuji tedy předem zvážit svůj level anglického jazyka, a zda vám investované hodiny do hry za to stojí, protože jich bude vážně hodně. V rámci interakce s ostatními Midnight Suns strčí celé Avengers hravě do kapsy.

Před každou misí máte možnost se toulat po opatství a sbírat zde nejrůznější předměty, plnit vedlejší aktivity, interagovat s ostatními atd. Nechybí ani hutné vylepšování dovedností, tréninky s ostatními hrdiny nebo jen nezávazný pokec u pivka, whisky, hraní her nebo sledování filmů. O to příjemnější je zjištění, že každá tato interakce je ve své podstatě unikátní. Nic se vyloženě neopakuje a to ani vedlejší dialogy, což jen umocňuje pocit, že jste součástí jedné velké superhrdinské party, která má mezi sebou různé druhy vztahů, ale také řadu problémů.

Díky jednoduchému systému jakési karmy vždy víte, jak si stojíte u ostatních postav a jak na vás vlastně nahlíží. Od toho se pak odvíjí nejrůznější vylepšení a speciální karty za předpokladu, že s daným parťákem udržujete přátelství. Ještě stojí za zmínku, že v opatství také nechybí velká kovárna, kde vylepšujete své vybavení a objevujete nové prvky. Třešničkou na dortu jsou pak kosmetické změny, které můžete dělat v rámci opatství nebo přímo pokoje samotného Huntera.

Fanoušci tahových bojovek a strategií si však také přijdou na své. Vývojáři z Firaxisu mají s tahovými akčními hrami velké zkušenosti díky skvělé sérii XCOM, kterou mám popravdě hodně rád, a proto nepřekvapí, že souboje tu jsou fantastické a hráč má velkou volnost v tom, jak k nim přistupovat. Souboje s protivníky, připomínající mix XCOMu, Fire Emblem: Three Houses a Metal Gear AC!D, v rámci hlavních i vedlejších misí probíhají pomocí tahů a za pomoci karet. Do boje vždy můžete povolat maximálně tři hrdiny, přičemž ne vždy musí být v boji přítomen přímo Hunter, tedy hlavní hrdina celé hry.

Ve většině případů se souboje odehrávají proti velké přesile a je potřeba si v nich najít svou vlastní cestu, jak ideálně se s nepřáteli vypořádat. Každý hrdina má v základu k dispozici balíček karet, který čítá 8 kousků. Z těchto se pak namíchá celkový balíček a vy tak můžete vyrazit do boje s tím, co vám zrovna přistane na ruce. Některé karty jsou čistě bojové a je vám udáván damage, jež soupeř utrží po použití, a jindy jsou tu zase karty, které vyvolají dodatečný efekt či vám poskytnou výraznější ochranu před soupeřem. Poté co odehrajete své kolo, tak dostává možnost soupeř a pak zase opět hrajete vy. Některé bitvy se komplikují tím, že je potřeba splnit nějakou tu vedlejší aktivitu, jako například zničit transportní vozidlo do určitého počtu kol, jindy zase musíte sejmout bosse specifickým způsobem, který vám umožní hra provést pouze při nasbírání dostatečných bodů hrdinství pro použití karty. Ty se vám kupí dle toho, jak využíváte a řetězíte jednotlivé karty.

Při bitkách lze hojně využít ve svůj prospěch i okolní prostředí, přičemž tyto menší útoky vás nic nestojí. Je tedy dobré se občas zhluboka nadechnout a promyslet jednotlivé tahy tak, abyste využili co nejvíce možností, jak se soupeři naložit. Nicméně je to skutečná zábava, a i kvůli samotným výborně navrženým soubojům jsem hru zapínal s nadšením. Co ale boje dovádí do dokonalosti, tak to jsou vynikající animace a skvělé ozvučení, což je třeba něco, co byste od podobné tahové hry rozhodně nečekali. Je vidět, že s prezentací si dali vývojáři hodně záležet a k vývoji přistupovali s láskou ke komiksovému univerzu.

Velkou pochvalu zaslouží autoři i za to, že se nebáli využít celou plejádu postav z Marvel univerza, kdy každá vypadá nejen jinak, ale má i své vlastní unikátní schopnosti a dovednosti. Najdete tu tak typické hrdiny, jako jsou Iron Man, Kapitán America, Ghost Rider, Spider-Man, Doctor Strange, Wolverine, Blade a mnoho a mnoho dalších, kteří se k vám postupně přidávají v rámci příběhu. A ten, jak už jsem zmiňoval, je vážně enormní (rozdělen na 3 akty), neboť vám zabere s nějakými postranními aktivitami okolo 40 hodin. A pokud se budete snažit splnit naprosto vše, tak se bavíme o vyšších desítkách hodin, a to je hodně hutná porce. O více než slušnou zábavu je tedy na studené zimní večery postaráno.

Co je výrazně slabším článkem hry, tak je její grafická stránka. Některé efekty jsou parádní, ale při bližším pohledu na prostředí nebo postavy to už taková sláva není. V soubojích si troufnu říct, že slabší vizuální stránku ještě autoři umně maskují tím, že máte pohled vzdálený od hrdinů, ale při bližším pohledu například u opatství zjistíte, že vizuální stránka je jen lehce nadprůměrná. Mírně zamrzí, že se více nepracovalo s mimikou obličejů zejména při dialozích, které hrají ve hře velmi důležitou roli. Navíc třeba na mimice obličeje nejde poznat, zda je postava šťastná či naopak. Nepřidává tomu ani toporný pohyb hlavní postavy, který mi přišel jak někde z prvních dílů série Gothic. Vizuálně tedy hra Marvel's Midnight Suns moc neoslní. Od hry na současné konzole už čekám prostě více.

Po technické stránce hra běží poměrně stabilně a mírného zpomalení jsem si všiml pouze pouze v masivních bitvách s mnoha efekty. V tomto ohledu si tak není nač stěžovat a vzhledem k masivnímu obsahu herních mechanik je to až s podivem. Rozhodně tedy konzolová verze na špatnou optimalizaci netrpí, z čehož jsem měl popravdě trochu strach, když vývojáři poskytli novinářům před vydáním pouze PC verzi. Za velmi pozitivní považují i hudební doprovod, byť se časem trochu opakuje u soubojů, a velice zdařilý dabing, který je na velmi vysoké úrovni.

Marvel's Midnight Suns jsou parádní hrou, která je však chvilkami až příliš ambiciózní a nabízí toho tolik, že nebudete stíhat se jí věnovat naplno. Aktivit a speciálních mechanik je mnoho a postupně se odemykají další a další, až jde z toho hlava kolem. Toto úskalí může vygradovat až do fáze, že většina hráčů nedohraje ani první akt, natož aby se zabývala vším, co hra nabízí. Jak se občas říká, všeho moc škodí, a u Marvel's Midnight Suns to docela platí. I v tomto ohledu je to hra, která vyžaduje spoustu trpělivosti a hlavně času.

Za sebe mohu Marvel's Midnight Suns jednoznačně doporučit, zvláště fanouškům Marvel univerza, kteří dobře znají všechny hrdiny i padouchy, a chtějí se o nich dozvědět další informace v docela slušeném rozvětveném příběhu plného propletených vztahů. Grafická stránka sice mohla být o něco lepší, ale rozhodně to není prvek, který by vás od hry měl odrazovat. Pokud dáte hrdinům od Marvelu šanci, tak věřte, že vás čekají skutečně desítky hodin nefalšované hrdinské zábavy s fantastickými souboji. Po tolika odkladech jsme to popravdě moc nečekali. 

Marvel's Midnight Suns

ps4xoneps5xsx
2K Games, Firaxis
Datum vydání hry:
2. 12. 2022
Žánr:
RPG, Strategie, Taktická
KARTA HRY
8/10

Komentáře