Mario Kart 8 Deluxe

recenze  24
Martin Šmíd, 1. 5. 2017 21:13
Jsou tomu pomalu tři roky, co pro konzoli Nintendo Wii U vyšla vynikající hra Mario Kart 8, která dotáhla arkádové závodění prakticky k dokonalosti. Ostatně si v mé recenzi odnesla maximální hodnocení, přičemž jsem se k ní i v následujících měsících vracel, především kvůli chytlavému multiplayeru, na který mnozí nedají ani dnes dopustit. Protože se jednalo o jeden z nejdůležitějších titulů pro Wii U, zase tak moc nepřekvapí, že se Nintendo rozhodlo Mario Kart 8 vydat i pro svoji novou konzoli Nintendo Switch, a to ve speciální Deluxe edici. Fanoušky možná bude trochu mrzet, že znovu budou muset zaplatit plnou částku za prakticky stejnou hru, kterou už hrají několik let, pro nováčky se ale jedná o výbornou kompilaci, která dělá z výborné hry ještě lepší. Více už ale níže.

Recenzovaná verze: Nintendo Switch

Asi nemá moc cenu se znovu rozepisovat o tom, co dělá Mario Kart 8 tak výbornou hru. Od toho je tu má starší recenze, která je ostatně pořád aktuální. Mario Kart 8 Deluxe edice totiž není ani tak remaster nebo nedej bože remake, ale spíše jakási GOTY edice pro novou platformu, která obsahuje veškerá rozšíření a updaty, ale také několik dalších zajímavých novinek. Rozšíření zahrnovala nejen auto Mercedes-Benz, případně nové šampionáty, nové postavy ze sérií The Legend of Zelda a Animal Crossing, ale také nové, docela zrádné a parádně zpracované, tratě. To vše nyní máte odemčeno v Mario Kart 8 Deluxe od samotného začátku (za hraní si postupně odemykáte jen součásti vozidel), včetně 200cc šampionátu. Je tedy od začátku jasné, že tu máme před sebou obsahově zatím nejbohatší Mario Kart hru, zahrnující desítky postaviček, aut/motorek a také rovných 48 tratí, které si navíc můžete zahrát i zrcadlově obrácené.

Než se pustím do novinek, které Deluxe edice nabízí, musím zmínit i jednu její velkou devízu díky konzoli Switch. Hru můžete hrát klasicky na televizi, v handheldovém režimu, ale také není problém použít konzoli jako displej a hrát multiplayer s kamarády, ať už pomocí Joy-Conů, s nimiž se hra ale neovládá moc pohodlně a jde tedy o takové spíše nouzové řešení, tak s klasickým Nintendo Switch Pro Controllerem nebo Joy-Cony připojenými do Gripu. Vývojáři s hraním na cestách počítali, a to i s faktem, že hru mohou během těchto chvil hrát i naprostí začátečníci. Proto zakomponovali novinku v podobě jakéhosi chytrého řízení, díky němuž není možné vypadnout tak jednoduše z tratě, navíc vám bude hra pomáhat i v uhýbání před nejrůznějšími překážkami. Jde o docela příjemnou novinku, kterou začátečníci jistě ocení, nyní už může hrát Mario Kart 8 opravdu každý. Zkušenější hráči si mohou tento pomocník pochopitelně vypnout.


Pokud jste Mario Kart 8 hráli na Wii U, budete si ve Switch verzi připadat jako doma, protože menu je stejné a hratelnost rovněž nedoznala změn, tedy pokud nebudu počítat skutečnost, že nyní můžete mít u sebe až dva power-upy najednou, což přináší do závodění menší oživení. Když už jsem u power-upů, vývojáři přidali i dva nové. Duch Boo krade předměty soupeřům, případně vás udělá na malou chvíli neviditelnými, díky peříčku pak můžete nadskočit, ale je dostupné jen v Battle režimu, k němuž se ještě dostanu o něco později. Ještě musím zmínit, že vývojáři přidali několik nových součástek pro vozidla, takže si můžete vytvářet ještě rozmanitější vozový par. Součástky pochopitelně nemají vliv jen na vzhled vozidel, ale také jejich jízdní vlastnosti. Další novinkou jsou noví závodníci, první dva jsou převzatí ze hry Splatoon - Inkling Boy a Inkling Girl, další tři určitě fanouškům Nintenda rovněž nemusím dlouho představovat - Dry Bones, Bowser Jr a King Boo. Je jen možná škoda, že vývojáři nepřipravili do Deluxe edice i nějakou novou trať, veškeré další novinky se prakticky týkají jen Battle režimu.

Battle režim byl přítomen už v původním Mario Kart 8, ale pokud jste četli moji recenzi, určitě víte, že moc nezaujal. Vývojáři z Nintenda si byli vědomi, že Battle režim měl značné rezervy a hráče moc neoslovil, proto ho kompletně překopali a musím říci, že nová verze je daleko lepší a hlavně rozmanitější, takže u ní můžete prosedět s kamarády spoustu hodin, během nichž se budete skvěle bavit. Battle režim nově obsahuje pět odlišných módů, které můžete hrát v osmi arénách. Ty jsou navrženy speciálně pro Battle režim, takže se už nemusíte s kamarády nahánět na obřích tratích, což byla celkem nuda v původním Mario Kart 8, ale v menších arénách, kde o kolikrát divoké střety není nouze.

Než se pustím dále, ještě se vrátím ke zmíněným módům. Balloon Battle je asi největší klasika v Battle režimu, v němž musíte sbírat různé předměty, s nimiž následně likvidujete protivníky. Životy jsou pak znázorněny speciálními balónky, o které můžete přijít a zároveň tak i o pracně nahrané body. Bob-omb Blast funguje podobně, jen s tím rozdílem, že sbíráte jen bomby. V Coin Runner musíte nasbírat na mapě co nejvíce mincí a zároveň si dávat pozor, aby vás o ně neobrali soupeři, kteří rádi využívají power-upy. Renegade Roundup se mi líbil ze všech nabízených módů asi nejvíce, protože se hráči rozdělí do dvou týmů. Jeden tým funguje jako policie, přičemž jeho týmem je pochytat do vězení za pomoci masožravých kytek členy druhého týmu. Ti se dostanou do vězení, z něhož je mohou kamarádi osvobodit přejetím speciálního tlačítka. Posledním režimem je Shine Thief, v němž musíte ukořistit sluníčko a prchat s ním před ostatními co nejdelší dobu. Jak vidíte, režimů je hodně, jsou rozmanité a je při nich hodně srandy.


Mario Kart 8 nabízí pochopitelně režimy pro jednoho hráče, ať už jde o šampionáty, duely či časovky. Také si v jednom můžete zahrát s umělou inteligencí Battle režim. Největší zábava ale přichází pochopitelně v multiplayeru, který můžete hrát lokálně až ve čtyřech hráčích na jedné konzoli, případně je možné propojit mezi sebou skrze místní síť až osm konzolí. Pak je pochopitelně přítomna i možnost hrát online s kamarády z friend listu nebo hráči z celého světa. Připojování bylo během testování klasických závodů nebo her v Battle režimu docela rychlé, nikdy jsem nečekal delší čas, stejně tak jsem se nesetkal s žádným problémem během hraní, vše běželo tak, jak má. Jediné, co mi vadilo, je skutečnost, že zatím není možnost s kamarády komunikovat, když hraji online, čímž by se zábava ještě znásobila. Absence party chatu je právě u takových her hodně citelné mínus, které se podepisuje na herním zážitku. Nintendo by si to mělo už konečně uvědomit, protože hráči si nebudou donekonečna zakládat party na ostatních konzolích, pokud budou chtít hrát na Switch, jako tomu je nyní. A rozhodně nějaká aplikace pro chytré telefony tento problém nevyřeší.

Mario Kart 8 už na konzoli Wii U vypadal velmi pěkně, přičemž Switch vydání je na první pohled totožné, ale při bližším pohledu jistě oceníte jak nativní rozlišení 1080p (720p při hraní v handheldovém režimu) při hraní na větší TV, tak hlavně stabilních 60fps. Co je daleko znatelnější jak vizuální stránka, jsou nahrávací časy. Ty jsou oproti Wii U verzi znatelně kratší, takže se rychleji dostáváte nejen do samotné hry, ale také do závodů a z nich zpět do menu. Během testování jsem se navíc nesetkal s problémy, vše běželo tak, jak mělo, takže jde po této stránce o velmi dobře odladěný port, ale to jsme si tak nějak u her od Nintenda už zvykli. Jediné, v čem jsem byl lehce zklamán, je skutečnost, že záznamy ze závodů nemůžete nahrávat na youtube, což u Wii U verze šlo. Snad tuto funkci vývojáři dodatečně zapracují i do Switch verze.

Mario Kart 8 byla výborná závodní arkáda už na konzoli Wii U. Deluxe edice pro Switch pak nabízí několik příjemných novinek, ale hlavně veškerý dodatečný obsah a kompletně překopaný Battle režim, v němž jde konečně utopit desítky hodin, u kterých nuda rozhodně nehrozí. Je jen možná škoda, že se Nintendo nerozhodlo připravit i nové klasické tratě, a také skutečnosti, že majitelé Wii U verze budou mít těžké rozhodování, jestli koupit prakticky tutéž hru znovu za plnou cenu. Nováčci ale nemusejí váhat, ti dostanou nejlepší Mario Kart hru, jaká zatím vyšla, která jim navíc vydrží na hodně dlouho.

Mario Kart 8 Deluxe

nsw
Nintendo, Nintendo
Datum vydání hry:
28. 4. 2017
Žánr:
Závodní
KARTA HRY
9/10

Komentáře