Yoshi's Woolly World - dojmy z hraní

preview  15
Martin Šmíd, 21. 6. 2014 13:45
Není to zase tak dávno, co se Yoshi vrátil ve svém samostatném dobrodružství Yoshi’s New Island na kapesní konzoli Nintendo 3DS. S ním nám ale moc velkou radost neudělal, protože se jednalo o prostou plošinovku bez většího nápadu, navíc s trochu odfláknutým level designem a zastaralým ovládáním. Možná i proto jsem byl hodně zvědav, jak je na tom velká verze Yoshi's Woolly World, která už od oznámení vypadala naprosto kouzelně. Po zahrání jsem byl hodně překvapen, protože se zdá, že bychom tu mohli mít konečně hru s Yoshim, která možná i donutí hodně hráčů zajít do obchodu pro Wii U.

Yoshi byl vždy tak trochu ve stínu Maria, Donkey Konga, Luigiho a dalších oblíbenějších postaviček Nintenda, ale i tak si dokázal získat spoustu fanoušků, ostatně jedná se o jednu z nejoblíbenějších postaviček třeba v Mario Kart. Zhruba před rokem Nintendo oznámilo, že připravuje s tímto ještěrem zcela originální dobrodružství pro konzoli Nintendo Wii U, které se jako hra Kirby's Epic Yarn bude odehrávat v pleteném světě. Na konkrétní informace jsme si museli počkat až do letošní E3, kdy bylo oznámeno, že hra vyjde pod názvem Yoshi's Woolly World. Musím se přiznat, že když jsem nejdříve viděl hru hrát své kolegy, říkal jsem si, že vypadá fajn, ale nenabízí nic, co bych už neviděl u zmíněného Yoshi’s New Island. Naštěstí po vlastním ohmatání už jsou dojmy daleko lepší, protože během něho jsem zjistil, že hra obsahuje novinky, ačkoliv ne revoluční, ale určitě potěší, navíc do vybraného světa dobře zapadají. Navíc jich není málo, protože demoverze stavěla na velké rozmanitosti, o čemž se zmíním ještě níže. Za celkový dobrý dojem může i parádní level design, který snese ta nejpřísnější Nintendo měřítka, ale také dobré ovládání, které se konečně vývojářům povedlo u Yoshiho dobře vyladit.

Ona hratelnost se od posledních her moc nezměnila, Yoshi samozřejmě pořád skáče, nasává jazykem nepřátele a ty poté střílí, takže dělá vše, co od něj tak nějak očekáváte, ale má i několik nových triků, které jsou spojené hlavně se světem, v němž se nachází. Protože se Yoshi's Woolly World odehrává v pleteném světě, musí hlavní zelený hrdina sám pracovat s bavlnou a využívat jí ve svůj prospěch. Yoshi nyní nesbírá vejce, které se za ním táhnou, ale klubíčka, která lze získat z předem daných košíků, objevujících se po levelech, ale také z nasátých nepřátel. Klubíčka pak lze klasicky používat na házení na nepřátele, líbila se mi možnost svázat klubíčkem pusu kytce, na kterou následně lze skočit a tím jí eliminovat. Využijete je ale také pro vytváření plošinek v určitých místech, k sestřelování mráčků nebo k rozbíjení určitých částí levelu.

Nevím, jestli to bylo jen demoverzí, ale každopádně každá úroveň byla jiná a vyžadovala trochu jiný způsob hraní. Zatímco první level byla klasická Yoshi skákačka, v níž jsem likvidoval nepřátele, boural zdi a prostě jen skákal, další nabídla možnost sbírat místo klubíček mláďata ptáků a ta následně vystřelovat, čímž se dělaly na obloze mráčky. Po těch bylo možné chodit a dostávat se do vyšších míst levelu, ačkoliv jak jsem hned poznal, nejsou věčné, takže stejně jako rychle jde po nich vyskákat, stejně rychle jde při nepozornosti a špatném načasování spadnout. S rozmanitostí levelů v demoverzi jsem byl spokojen, stejně tak s novými nápady, kterým se vývojářům povedlo zakomponovat. Věřím, že stejně takto bude rozmanitá i plná hra, až se dostane do obchodů. Poslední level, který jsem hrál, byl souboj s bossem, kterého představoval velký pletený pes. Nintendo jednou udělá hru, v níž má výborné souboje s velkými protivníky, ale pak vytvoří hru, která v tomto moc neohromí. Yoshi's Woolly World by mohl patřit do první skupinky, protože souboj s velkým psem nepostrádal nápaditost, musela se používat taktika, byl napínavý a svým způsobem i vtipný, takže jsem byl určitě spokojen.

Yoshi's Woolly World nevypadá jen roztomile, ale i se dobře hraje, demoverze byla rozmanitá a nabízela docela zajímavé nápady, které celé univerzum obohacují.

Stačilo, abych si zahrál jednu úroveň, aby mi bylo jasné, že Yoshi's Woolly World nebude jen o prostém proskákání levelem na opačný konec. Velká síla této hry je hlavně v prozkoumávání pěkného světa s velmi dobrým designem. Svět totiž ukrývá spoustu skrytých chodeb, které si někdy musíte rozplést (takové místo je vždy označeno uzlem, který trochu bliká, ale určitě ho lze při nepozornosti přehlédnout), v nichž naleznete odměny nejen v podobě různobarevných drahokamů, ale také v dalších sběratelských věcech, samozřejmě nechybí pro Yoshiho charakteristické bíložluté usmívající se kytičky. Na koni každého levelu je vždy ukázáno, co jste dokázali sebrat a kolik sběratelských věcí jste minuli. Protože šlo jen o demoverzi, těžko říci, jestli sbírání bude něco odemykat, třeba další bonusy. Uvidíme. Každopádně se mi jednou podařilo level celý vysbírat, za což se dostavila velká radost.

Troufám si tvrdit, že to nejlepší na Yoshi's Woolly World bude kooperativní část pro dva hráče, která bude fungovat podle informací na jedné konzoli, nikoliv online, ale to už jsme si u plošinovek od Nintenda zvykli. V demoverzi, kterou jsem si mohl vyzkoušet, se jeden hráč chopil klasického zeleného Yoshiho, zatímco druhý hráč se chopil červeného dráčka. Zábava v kooperaci ještě více stoupla, a to především díky možnosti spolupráce a usnadňování si cesty přes zapeklité části, také je možné spolupracovat na porážení nepřátel. Jistě se bude v kooperaci hodit i možnost druhého Yoshiho kdykoliv chytit jazykem a nasát ho, což je důležité především v momentech, když je malá šance, že doskočí na plošinku. Pokud náhodou jeden Yoshi selže, po chvilce se objeví jako vajíčko létající na obloze, přičemž je nutné ho chytit, a tím se vrátí do hry. Nic složitého, si určitě řeknete, ale kolikrát vajíčko pluje hodně vysoko a třeba u souboje s bossem byl celkem problém druhého Yoshiho vrátit do hry. Každopádně procházení levely není jen o kooperaci, ale i o menší soutěživosti, jakou předvedl i v minulém roce vydaný Super Mario 3D World. Ačkoliv musejí oba Yoshi spolupracovat, jedou si na své vlastní triko v počtu nasbíraných bodů, které se získávají za diamanty a další věci. Tato menší soutěživost určitě pomáhá i onomu prozkoumávání levelů, na kterém si Yoshi's Woolly World hodně zakládá.

Největší síla Yoshi's Woolly World není ani tak ve skvělé hratelnosti a dalších věcech, které jsem zmínil výše, ale v naprosto okouzlujícím a bezchybném vizuálním zpracování, kterým se bude kochat naprosto každý. Nádherné pletené postavičky jsou doplněny výborně vypadajícím světem, po němž je radost se pohybovat a prozkoumávat ho. Ačkoliv Wii U nemá výkon jako konkurenční platformy, takto pěknou plošinovku se svým osobitým stylem si jinde prostě nezahrajete. Vizuálním zpracováním jsem byl okouzlen už na první pohled a i si klidně vsadím, že se jen tak neokouká.

Hratelná ukázka, kterou jsem měl možnost si zahrát, opravdu moc chyb neměla a spíše jsem byl po zahrání nadšen z toho, jak Yoshi's Woolly World nejen parádně vypadá, ale jak dobře se hraje a je zábavný hlavně v kooperaci s druhým hráčem. Jediným záporem byl prostě fakt, že demoverze neobsahovala další levely, protože u tohohle bych dokázal prostát daleko více času. Už se proto těším, až se v příštím roce do Yoshi's Woolly World ponořím a budu odhalovat další zákoutí tohoto kouzelně vypadajícího světa.

Yoshi's Woolly World

wiiu
Nintendo, Nintendo
Datum vydání hry:
23. 6. 2015
Žánr:
Plošinovka
KARTA HRY
8/10

Komentáře