Konzolista.cz

Xbox series X - PS 5 1440p (24)

Přidejte svůj názor do diskuze!
Pro přidání komentáře se prosím přihlaste.
TimeSplitter
TimeSplitter #PC Mamrd Race

🤦‍♂️

Petosk

@TimeSplitter: tu sa rozprava o 120 fps nie 60. Ja nikomu neberiem hraniem hier. Nech si kazdy hra na com chce. Ale rozprava sa ako keby kazda hra na xboxe isla na 120 fps a a kazde pc dalo 240 fps v hrach. Ano viem aj syn hraval davno conterstrike na 4:3 rozlisenie a osekane detaily aby bolo co najviac fps . To je vsetko co som chcel ostatne uz neriesim.

TimeSplitter
👍2

@mokrypeter: 60 fps se u kazde seriozni mp strilecky i na konzolich pouziva uz hodne pres dekadu, protoze to je proste minimalni poradne pouzitelny frame-rate pro takovy typ hry. Viz. jakekoli CoD treba.

U spousty vetsinou sp her na to ten vykon nebyl, pokud ta hra mela taky nejak prijatelne vypadat.

Zijeme ale v roce 2021 a mame tu vykonne next-gen konzole, fakt neni nutnost byt zaseknuty v roce 2005 spolecne s X360. TV se 100Hz panelem uz dnes nijak extremne drahe nejsou a zakladni herni 144Hz monitor se da koupit do 5k.

Cili neni problem sp hry hrat na telce s kvalitnim HDR a mp hry hrat na hernim monitoru s vysokou obnovovaci frekvenci za hubicku.

Tady ty zpatecnicke "argumenty" jsem proste nikdy nepochopil. "Driv ale stacilo 30 fps v 480p na male 4:3 CRT televizi buuuu".

Jako jo, tak pred 20 lety nam to stacilo, to snad ale neznamena, ze se na to musime omezovat i dnes ne? A komu se pokrok nelibi, tak at si klidne do ted hraje jen na PS1 treba, nikdo vas ten next-gen kupovat nenuti.

Petosk

@TimeSplitter: to ze to mam xbox inak poriesene je pekne ja to nikomu neberiem a kto chce nech kludne hra tie hry na 120fps. Ide o to ze doteraz sa hralo na konzolach v 30fps teraz sa pomaly prechadza na 60fps. Tv s 120 fps neni tolko aby to bola samozrejmost. Dotycny pisal ako keby kazda nova hra na xboxe isla 120fps a na ps5 ledva 60fps. Ked si che porovnavat fps na svojom pc kludne stranok pre pc je kopec, toto su konzoly.

TimeSplitter
👍2

@Robitus: To se na to divas hodne povrchne a jen z jednoho uhlu.

A krize je, at uz se ti to libi nebo ne. Je nedostatek cipu a v podstate cehokoli z kremiku. Pronika to stale do vice a vice odvetvi, ne jen grafik.

A tech duvodu je plno. Od vysoke poptavky po problemy s vyrobou napr. u TSMC, ktere trpi mimo jine kvuli vykyvum v el. siti na Tchaj-wanu a nedostatku vody kvuli zpozdeni pravidelneho tajfunu, ktery ostrov normalne zasobuje vodou.

Jako obvykle jsou veci komplexni a nelze na ne koukat jen z jednoho uhlu. Nedostatek cipu spolecne s neschopnosti vyrabet nyni ve vyssim mnozstvi a vykryt tak poptavku je velmi realna vec.

Soucasna kryptomanie tomu samozrejme opravdu nepomaha... Cely pribeh to ale fakt neni, je to tak 5% toho pribehu.

Problemy maji i vyrobci routeru napriklad, protoze vyuzivaji ARM, jenze v soucasnou situaci ARM cipy poskytne spis do mobilu, kde ma vyssi marzi, nez na vyrobu wi-fi routeru...

Takto bych mohl pokracovat cely den, to by byl nekonecny komentar.

Robitus
Robitus #DoYouMissMe?:-D

@TimeSplitter: ten pravý důvod, proč se hráči vrací, je spíše ten, že raději budou těžit než hrát.Každou minutu hraní jsem jen počítal jak mi utíkají peníze :-D

Nejsem jediný, co tak má:-D Takže aspoň, že jsou ty konzole Jinak hraní na na čemkoli od RX 470 nahoru, nebo obzvláště na high endu, je úplná blbost:-DKdyž ti jedna 3080 dokáže vydělat 12 i více euro denně v případě 3090 dokonce 16 a více euro denně. Takže tu nějakou spotřebu, tady vůbec ale vůbec nejde. Jinak žádná krize GPU není, co chceš seženeš jen si musíš za to připlatit, díky tomu o čem píšu výše :)Překupníci maji plné sklady. Tak a to je celý příběh :-)

TimeSplitter
👍1

@mokrypeter: Na 3090 si tipnu ze prakticky cokoli, protoze ta v hratelnem frame-ratu (60 fps) zvlada i nativni 8K ve hre jako Doom Eternal. Ale to uz je tuplem nesmyslne a zbytecne rozliseni, kor u PC. Nic mene to ta karta umi. Stejne tak to zvladne i 6900 XT. Jenze kazda z techto karet i za normalnich okolnosti (pred krizi s nedostatkem cipu a grafik, ted jsou ceny vseho jeste nasobne silenejsi) stoji vic, nez vsechny 3 next-gen konzole dohromady a spotrebu maji az pres 700W. Takze lidi, kteri si tu kartu muzou dovolit koupit a nasledne provozovat, asi fakt moc nebude...

Co je mimochodem dalsi duvod, proc se ted spousta PC hracu vraci ke konzolim. Ono i stare grafiky se ted prodavaji treba za 500€ a to jsou vykovapky, ktere se daji srovnavat tak mozna s last-genem, ale ne s PS5/XSX. Takze uz tak skvely pomer ceny/vykonu, ktere konzole normalne maji, je ted jeste mnohem vyhodnejsi. A hlavne jsou ty konzole i realne dostatecne vykonne a ne jen vyhodne na papire.

Nic mene 120fps je zcela validni pozadavek a XSX ma v tomto dost velkou vyhodu, ze diky lepe resene zpetne kompatibilite tech 120fps umi u dost her a dalsi rychle pribyvaji. A ono zase chapu, ze jak si jednou zvyknes, ze ani u rychlych strilecek behem otaceni ten obraz nemas rozmazany, tak se ti pak nechce vracet do doby, kdy bylo 60fps pozehnanim. A to jest uz doba PS3/X360.

Me treba 60fps osobne nevadi, v mp mi to vetsinou taky staci, hrat se s tim da, ackoli idealni to rozhodne neni. Pro nekoho je to ale proste malo a uprimne to docela chapu.

Petosk
👍1

@TimeSplitter: on tvrdi ze uz nemoze hrat pod 120fps. Ja viem ako funguje tie hry . Ved ked je taky pc master tak dufam ze nebude znizovat kvalitu v hre a pojde na maxime moznosti co ktora ta hra pouziva. Ja viem ze hry na konzolach nemaju skutocne 4k rozlisenie, ale je tam checkboarding alebo podobne dopocitavanie. Dohodnime sa hry od roku 2019-2020. Kludne napis co ide aj na 3090 v 4k a min 120fps. Dakujem.

Donn_Y
Donn_Y #Pc>Sd>XsX>Ps5
👍1

Tak ono záleží hlavně na hře a typu hry nekde stačí 60 někde 144. Vlastním rtx 3080 a můžu říct že ne všechny hry jdou dát na max (rozlišení mam 2560x1440) detaily. A i taková warzone na pc se hraje na minimální detaily a s 3080 mam zhruba 150fps l, kdybych dal vse na high tak to bude 70-90a to už není úplně ono. Vse je o kompromisech.

TimeSplitter
👍2

@mokrypeter: Spis neexistujici seznamik, pokud nemas kartu typu RTX 3090. Na druhou stranu ty pozadavky co jsi napsal jsou naprosto zbytecne a nesmyslne. Mimochodem na konzoli ti to ve 4K rozhodne nejede v max detailech PC verze, ale v lepsich pripadech jen v nejakych strednich. A to hlavne kvuli tomu, ze se prave zbytecne plytva vykonem na to 4K, co je krasny buzz word, ktery ti ale realne grafiku nezlepsi. Jen ty osekane detaily budes mit ostrejsi.

Pritom frame-rate ma mnohem vyssi a zasadnejsi dopad na hratelnost, hlavne treba u rychlych strilecek. Tam je potom v mp dost zasadni rozdil, jestli hrajes v 60 fps a pri rychlem otaceni mas vse rozmazane a nebo obetujes pocitani pixelu a zvolis vyssi fps.

Mimochodem takovy Returnal nativni 4K nevidel ani z rychliku a stejne vypada fantasticky, protoze vyvojari pouzili hlavu a radsi vykon vyuzili na vic detailu, RTX nasvetleni a 60 fps.

V mp hrach se zase da obetovat nejake graficke pozlatko a mit 120 fps. Zcela logicka volba.

A hlavne FHD na monitoru neni to stejne co FHD na obri televizi. Ono totiz na tom mensim monitoru se stejnym poctem pixelu jsou ty pixely logicky take mensi, co si asi spousta lidi koukam nejak neuvedomuje.

Petosk

@HonzaRacer: tak mi daj ktore nove hry ti idu na pc v 4k/120fps so vsetkym zapnutym co sa da. Myslim ze to bude taky kratsi zoznamik.

Shoky

@HonzaRacer: Uvidíme, já spíše jako standart vidím 4k/60fps co sleduji Sony, ale nechme se překvapit.

Shoky

Tak co ti na konzoli běží z novějších her na 120fps? CoD, Nioh, DMC a pár starších her v rámci zpětné kompability. Myslím si si, že všechny nové hry budou mít na výběr 4K/60fps nebo 2k/60 fps a lepši detaily, raytracing. To podle mě bude standart do další generace. Nevidím u moc her kde bude 120 fps, možná pár fps her a aut, ale vždy s 1080p obrazem.

Shoky
👍1

Za tento se můžu zaručit. Zkusil jsem asi 4 monitory k ps5 a tento pro mě byl nejlepší link

Orgasmic
Orgasmic #PS5 + GP
👍2

Jojo, ten je asi se vším rychle hotovej :D

Bjorn
Bjorn #🥩
👍7

@Orgasmic: počkej až si tohle přečte HonzaRacer ten ti řekne, že 240fps 720p je jediná cesta k nejlepšímu zážitku

Orgasmic
Orgasmic #PS5 + GP
👍1

Záleží, co chceš hrát. Jestli víceméně PC hry, kup si Xbox.Jestli chceš hrát PS hry, tohle prodej a kup si nějaký základní kvalitní 4K monitor.Zbytečně se okradeš o zážitek.

Bohatě ti bude stačit 4K 60Hz. link

Mates —
Mates — #XSX/SWITCH

Nikde sem ho v tom linku nenašel, tím pádem to ale stejně nepojede na 120 fps ne ?

Shoky

Ten by to měl umět link

Mates —
Mates — #XSX/SWITCH

link Je to tenhle monitor ale nevím jak to v tom mám najít :/

Shoky

Záleží jaký máš monitor. Některé umí 4k signál z ps5 zobrazit v 1440p a je to pak pohoda

Mates —
Mates — #XSX/SWITCH

To bude asi hodně znát co ? :/ Teď nevím co stim teda

Bjorn
Bjorn #🥩

PS5 vysílá do 1440p monitoru pouze FHD signál, takže výsledek je rozmazanej..

Mates —
Mates — #XSX/SWITCH

Zdravím přecházím z pc na next gen konzoli, Mám možnost koupit jak xbox series x tak PS5, chtěl jsem se zeptat jak je to s 1440p monitorem. Osobně bych radši šel do PS5 ale mám monitor 1440p, kterého se nechci zbavovat. Je ta kvalita na tomto monitoru odost horší u PS5 než u Xboxu ? Pokud vím tak PS 5 oproti xboxu nepodporuje 1440p. Mockrát děkuji za rady popřípadě