Konzolista.cz

Pravopeace (pravopis) (26)

Komentáře jsou uzamčeny.
ConanVJ
ConanVJ #P3D BEST!!

Na požádání zakladatele topicu LOCK.

KoKoT
KoKoT #Nečum!!!

Můžete sem dát lock prosím?Dík.

poutnik36
poutnik36 #hádankář

Otázku, kterou sis položil nechápu. Tohle může napadnout jenom vola. Tak pro pořádek: Řeč je prostředek komunikace, stejně jako písmo. Říká se tomu jazyk. Je ho několik druhů (přirozený, umělý, programovací). Přirozený jazyk to je ten, kterým mluvíš, píšeš (čeština). Jeho vývoji předcházela celá staletí. V této dlouhé době se utvořila určitá pravidla pravopisu a způsobu vyjadřování, která většina z nás respektuje. Proto nemůžeš napsat ,,mislet", ale napíšeš ,,myslet". Nevím jak jinak bych ti to vysvětlil... [s8]

lidr13

no na neCecha pises cesky dost dobre, az na to i/y....nepises to nahodou schvalne?[s1]

Dexter.J
Dexter.J #YakuzaLord

Kokot: Podle tvých teorií bych třeba mohl vyjít na ulici, zastřelit prvního člověka co uvidím a pak říct: 'A kde máte důkaz, že je to tak špatně?'

Styxx
Styxx #LikeABoss!

blekota: Tohle ale přece vůbec není o zaměstnání, k tomu jsem se dostal úplnou náhodou. Školou, aspoň základní, si musí projít každej a já to mám tak nastavený už od tej doby, co jsem z ní vylezl. Copak je to takovej problém si těch pár věcí, věcí základních pro písemnou komunikaci mezi lidmi, ze školy zapamatovat? Samozřejmě neberu v potaz lidi s různejma "dis-" poruchama, i když znám i takový, který se to dokážou naučit.

Já už teď ani pořádně nevim, o čem se bavíme, protože o KoKoTovi ne. Ale jak říká Till, chybka se stane ( i těm knihovníkům ;) ). Ale tady na konzolistovi je to snad snůška toho nejhoršího, co jsem kdy viděl, od Cecila přes jaccoma, lukaseholaka a dalších, kteří opravdu sotva složej větu, aby nad ní člověk nemusel půl dne přemýšlet. A co jsou tu někdy schopni vytvořit je až k neuvěření.

Danielsan7878

kokot:bud jsi ze slovenska nebo to musi byt nejaky slovansky narod,ktery ma k nasi reci blizko,ptz neverim,ze cizinec by zvladnul takhle dobre psat cesky(sklonovat,casovat)

Till
Till #Ponies

lidská řeč nevznikla z důvodu, aby se lidé mezi sebou dorozuměli. ale aby se mohli vykecat.

mě nevadí, když člověk udělá hrubku. stane se to i češtinářům a knihovníkům :-) y/i je občas zádrhel. ale vadí mi, když někdo udělá hrubku typu "zyma" či podobně.

PaRa

KoKoT: Doopravdy by mě moc zajímalo odkud jsi a jak dlouho u nás žiješ. Čeština neni pro cizince nijak jednoduchej jazyk (když nepočítám slováky). Když člověk přehlídne nějaké ty gramatické chyby tak musí smeknout jak ses naučil. Na druhou stranu to ber tak,že ti lidi nadávaj na chyby (který tu dělá víc lidí) a ani nepoznali,že jsi cizinec. To je pak spíše pochvala jak ses dokázal tenhle jazyk naučit =o). Možná bys tu i někoho mohl doučovat ve stylizaci vět [s6] (asi všichni víme o kom mluvim =o) )

blekota111
blekota111 #Bůh je lež

v knihovně aha [s6] to se nedivím že deláš machry[s6] KoKoT by mněl napsat kde je jeho rodná hrouda at to uvede na pravou míru taky nesouhlasím s tím co KoKoT píše ale taky vím jaký drsnáci tady za klavesnící jsou a jak dokážou nasrat 80 procent místních konzolistu sežralo šalamounovo hovénko a uráží jak o závod [s6][s6]

Styxx
Styxx #LikeABoss!

blekota: KoKoT nepatří mezi ty nejhorší tady, to je pravda, s přihlédnutím k jeho původu (pokud je to pravda). Do diskuze jsem se vložil spíše z toho důvodu, že prostě nesouhlasím s tím, co tu KoKoT tvrdí. Jestli je to nějak důležitý, tak pracuju v knihovně.

blekota111
blekota111 #Bůh je lež

pro místní chytrolíny tak třeba já od vyučení makám na stavbách tak k nejakému psaní se fakt nedostanu nedavno jsem musel začít psát stavební deník a hodně jsem se divil [s6] myslím že není třeba to tak extrémně řešit pořád píše KoKoT líp jak lukasholak styxx co je náplní tvojí práce teda jestli už makáš

radulka

kokote ..... [s6] Dokázal bych pochopit , kdyby jsi měl hrubky někde v četu , kde musíš psát narychlo , někde kde se čeká na Tvou odpověd . Neříkej mi ale , že nejsi schopný někde kde máš čas na psaní a na opravu , napsat pár vět bez chyby . Přece to děláš ve svém zájmu , uvědomíš si chybu , a příště ji neuděláš .

Styxx
Styxx #LikeABoss!

KoKoT: Uff... nebudu to celý číst, protože už první věta je blbost. Každej jazyk, každá řeč má svou spisovnou a nespisovnou část, učí se to už na základní škole. Aby jsi poznal, co je spisovný a co ne, od toho tu máme jistá ustálená pravidla. Chceš důkaz, že takhle se má spát správně česky? Znáš knihy, jako třeba Pravidla českého pravopisu, Slovník spisovné češtiny, Slovník spisovného jazyk českého a další a další? To mi připadá, jako kdyby sis myslel, že náš jazyk si celej vymyslela příroda a nám ani neřekla, jak to má vlastně správně bejt. Ale tak to není, všechno si to vymysleli lidi a lidi na tom pracujou a pracovali, aby to dávalo nějakej smysl, vymysleli pravidla, zapsali je a těma se dál lidi říděj. Třeba takovej Jan Hus a nabodeníčka. Netvrdím, že jazyk je už od roku "raz dva" pořád stejnej, samozřejmě dochází k vývoji a obměnám jako všude jinde, s tím souhlasím (a to v rámci spisovnýho i nespisovnýho jazyka), ale nemůžeš tvrdit, že neexistuje spisovnej jazyk a že nikdo neví, co je vlastně správně.

A promiň, ale vyčítat někomu, že kouká jen na současnost a ne na minulost a tím se řídí? Já v současnosti žiju. Mám snad moderní češtinu hodnotit podle 500 let starých pravidel?

"ale každej má právo se vyjadřovat,tak jak on chce a záleží jen na okolí jak se k dané osobě zachová." Tady se budu opakovat s tím, co jsem tu už několikrát říkal. Máš samozřejmě pravdu, ale zrovna tady na webových stránkách je písemnej projev jedinou možností, jak se vyjádřit. A pokud někdo ukáže, že ve 20 a více letech nedokáže napsat smysluplnej komentář bez toho, aby měl v každým slově hrubku, tak se k němu zachovám jako k blbovi. To teď nemluvím o tobě, ale o jiných expertech, jejichž komentáře se dají řešit jedině za pomocí dešifrovacích programů.

A vážně tady přirovnáváš například Josefa Jungmanna nebo Jana Husa k Hitlerovi?

KoKoT
KoKoT #Nečum!!!

Rick Deckard-No jen některým lidem zde nestačí,že my rozumí,ale chcou abych psal ještě ,,spisovně" a jen stačí pochopyt,že nejsem odsud,tak to asi nebudu umět,že?A když neumým váš jazyk dobře,tak už jsem de..l.Tak potom (zprominutím) jsme de..li všichni,protože taky neznáte žádnej jinej jazyk tak dobře jako svou mateřčinu.[s14]

Rick Deckard

To máš pravdu, že většina určuje pravidla. Ale nemaluješ si to až moc černě? Nějak zapomínáš vůbec na základní podstatu, co je to vůbec jazyk. Jazyk je dorozumívací prostředek, který používá nějaká komunita lidí nebo společenství na určitém území. A tahle komunita se domluvila na tom, jak jejich jazyk bude vypadat, aby se mohla mezi sebou vůbec snadno dorozumět. Kdyby ta pravidla nebyla, každý by si označoval věci po svém a vznikl by docela zmatek. Zjednodušeně řečeno. Samozřejmě jazyk má nějaký vývoj a neustále se mění. Rozhodně to není skupina vyvolených určující pravidla. Dokonce před nedávnem se do slovníku dostaly zkratky jako je omg nebo lol. A kdo je určil? Lidi používající internet. Takže většina. [s12]

KoKoT
KoKoT #Nečum!!!

lavish-Dík,vždyt proto mám takej nick,protože se to nebojím přiznat.A napiš jeden normální důvod k čemu to potřebuješ vědět?Mně je jedno odkud jsi nebo jaký je tvoje skutečný jméno.Jde my jen o to si pokecat jako dospělí lidi bez urážek a né se tady hádat kdo je vetší k.k.t.Dals příklad,že když ti neřeknu odkud sem,tak sem pro tebe k.k.t.Tak sem no.

ConanVJ
ConanVJ #P3D BEST!!

lavish příště se zdrž podobných komentů, dík

KoKoT
KoKoT #Nečum!!!

Rick Deckard-To nejsou urážky.To jen vysvětluji některým jedincům tady na konzolistovy,že nic není,tak jak to vypadá a znají jen to co sem jim líbí a skutečná pravda je jim ukradená.Každej jazyk,nářečí,písmo...... je hezké a originální,ale jak může někdo tvrdit,že tohle je napsaný správně (spisovně) a tamto zas né když se jazyk,písmo.......mění ,,každou" generaci a zákony,dejiny,řeč,písmo,státní vlajky.........se pořád mění,přepisují jen proto,že někomu se to už takhle nelíbí nebo dokáže z manipulovat lidi svojí verzí pravdy a ty pak přestanou věci vydět tak jako byli zvyklí a je jim už jedno jestli je to pravda nebo ne.Jeden příklad za všechny třeba Hitler.To byl výbornej manipulátor a řečník.Von dokázal lidi natolik z blbnout,že mu věřili,že nemci mají geny zaseté v Tibetu a jen oni jsou ta najlepší rasa,národ týhle planety a že byli stvořeni pro očistu týhle země od nečistých ras a jen oni mají právo brát a dávat život.Lidem dal dobře placenou práci,přidělil jim byt.......a člověk byl natolik spokojenej,že bylo jedno co ten magor říká,ale on byl pro ně bohem.A po čem každej člověk touží nejvíc?No po dobřě placené práci aby si mohl dovolit veškerej ten luxus a pohodlí co mají jen lidi z vyžších vrstev.A to jim přesně H dal a oni šli kvůli tomu do války o které někteří věděli,že je nemožný dobýt celej svět a někteří byli naopak přesvědčeni,že on jediný to dokáže.To je příklad toho,jak ten kdo uzákonil spisovnej jazyk (je jedno kde) dokázal přesvědčit většinu lidí (menšina se automatycky přispůsobý) na základě ,,něčeho" o čem neni ani on sám stoprocentně přesvědčenej,že tak to je a nijak jinak.Za 200 let se objevý zase někdo,kterej dobře zvolenýma slovama a větama přesvědčí lidi o něčem co bylo 200 let samozřejmostí,že to není pravda jak lidé věřili.Člověk má dvě ,,zbraně",které ho řadí na nejvyšší stupen potravynového řetezce.Umý psát a číst.A když umý někdo tyhle zbraně správně využít v danou situaci a dobře volenýma slovama,tak přesvědčí lidi o takových věcech,kterým se dnes každej jenom z hluboka zasměje.Kdysi pálili lidi za to když tvrdili,že země je kulatá a to až do té doby,když se neobjevyl někdo z talentem přesvědčit je,že je to pravda.A zas v tom hrála roli největší zbran člověka "Schopnost zvolit správně a přesvědčivě věty a slová,kterejm lidé rozuměli".To je přiklad z přírody,kterou uý nikdo,nikdy nevyvrátí,ale mně zajímá,kde se dá v přírodě přijít na to,že takhle se má správně psát česky?Samozřejmě,že nikde.Všechno je to jen v lidech jako byl Hitler,kteří lidi dokážou zmanypulovat,přesvědčit,že takhle je to správně a nijak jinak.Stačí trochu líp vnímat okolí a studovat trochu dejiny a chování lidí a hned to je jasný,že je to jen v každém z nás jakou pravdu chceme nebo věříme,že je pro nás ta nej. k spokojenýmu životu,ale jen malá hrstka lidí dokáže vydět tu skutečnou pravdu a jěště menší ji dokáže říct nahlas,protože se bojí,že je společnost zavrhne a bude je mít za blázny.

Peace.

Rick Deckard

Zatím je to tady samá urážka na spisovnou češtinu. :D

KoKoT
KoKoT #Nečum!!!

martin.cernuska-To tě zajímat nemusí,protože už tady vydím ty komenty tipu ,,No to se dalo čekat,že budeš z takovýho vydlákova..........Umýte tam u vás vůbec psát?........Je to vůbec na mapě?.........atd.atd....." Prostě jako vždy to tady bude samá urážka na ,,neČECHA".Dík,ale nech to plavat.

KoKoT
KoKoT #Nečum!!!

Styxx-Spisovnej jazyk není na této zemi ani jeden.Kde máš důkaz,že takhle se má správně psát po česky?Jazyk se od vzniku lidstva pořád měnil,mění a měnit bude.Myslíš,že před 500-1000 lety se tady mluvylo,psalo ,,spisovnou" češtinou jako ted?Lidi byli rádi když uměli psát alespon znaky.Některé znaky se používaj doted (písmena,čísla......) a některé padli v zapomění.Kdysi se tady mluvylo a psalo Staroslovančinou a v té dobe to byl taky ,,spisovnej" jazyk a přitom se mluvylo a psalo úplne jinak,tak my dej důkaz,že tohle je ta pravá čeština,nebo angličtina.........To jen v téhle době (jako v dobách dávno před námy) si lidi myslej jak sou dokonalý,jak hezkej a perfektní jazyk maj.Všechno jde hrozně rychle kupředu,že nemáš ani min. šanci postřehnout co se na zemi za ten jeden rok změní (na nete neni taky všechno i když nekteří v to 100% věří).Tak jak se zdokonalujou a mění počítače,TV,hudba,zvyky lidí,stavebný materiály se mění a zdokonaluje lidskej jazyk a písmo.Lidé před 500 lety psali a mluvyli jinak jako ted a za dalších 500 let se bude zase mluvyt trochu jinak i když dost podobně,ale změny tam určitě budou.Dejiny se neustále přepisují,objevují se nová fakta o kterých byl člověk 300-? let přesvědčenej,že to tak opravdu bylo a vždy se najde někdo kdo má tu svoji pravdu,svůj pohled na věc a svůj malej důkaz,že ti druzí se těch nekolik generací pletli.Každej národ má svůj ,,spisovní" jazyk,písmo jen k tomu aby světu vzkázali ,,Koukněte,my máme taky svoje písmo a jazyk" a tím ukazujou,že patří mezi ti kultivovanější na této zemi.Před uzákonením spisovné češtiny bylo jedno kde jaké ,,I,Y,čárku nebo mezeru dáš",ale člověk má závystivou povahu,tak si řekli,že chtějí mít taky svůj org. jazyk a písmo,kterým by se prezentovali ve světě,tak jako má každej stát svoji národní vlajku.To bych mohl psát do nekonečna,ale člověku,kterej se kouká jenom na součastnost a nezajímá ho minulost (tradice,zvyky,starej jazyk,písmo...) jeho vlastního národa je to zbytečný vysvětlovat.Svět se prostě mění a vše kolem něj taky a bud to chceš vydět nebo vnímáš jen to co se ti v danou chvíli hodí,nebo líbí.

Dík a neřešte to kdo jak mluvý,píše,vypadá nebo odkud je.Všichni sme na jedné lodi či sme bílí,žlutí,černí,růžový nebo fialový,ale každej má právo se vyjadřovat,tak jak on chce a záleží jen na okolí jak se k dané osobě zachová.Někomu vadí jak píši a to jen proto,že se chce před ostatníma předvést jak dobře se naučil psát ,,spisovnou" češtinou o které ani nemá důkaz,že proč to tak psát a dělá z druhých hlupáky,ale odpovědet proč je zrovna tahle čeština ta spisovná a ne ta před nebo za 500 let je už problém.Jasně.....ve škole sme se to učili takhle,tak to tak je a hotovo.Peace

Styxx
Styxx #LikeABoss!

Pardón, ale ta otázka, ke který tohle všechno, podle tebe, vede je pěkně hloupá... Kterej jazyk je spisovnej? Asi každej, každej má spisovnou a nespisovnou část. Hádám, že s tou "jinou civilizací" by se mluvilo tím jazykem, ve který zemi by se ta "civilizace" objevila (jestli to tak můžu říct, protože vůbec nevim, co si mám po tou "jinou civilizací" představit). Aspoň z počátku, později by se toho ujaly mocnější státy a s největší pravděpodobností by to byla angličtina.

KoLi-xVx
KoLi-xVx #[cZ]

kazdy se obcas muze preklepnout kord kdyz neni rodily... nic to nemeni na tom ze treba ja nemuzu vystat urcity jedince tady na webu po kterych neco cist je utrpeni např lukasholak :D jinak jeste jednou dik za hru![s7]

lidr13

jen takova otazka, odkad teda jsi?[s16]

KoKoT
KoKoT #Nečum!!!

Tohle vlákno zakladám z jediného důvodu.Moc lidí na konzolistovy se mně snaží naučit psát hezky,česky,tak jak se patří a upozornují mně na to pořád dokola a já pořád dokola píši tu samou odpověd "NEJSEM OBČAN ČESKÉ REPUBLIKY" a už vůbec neznám českej pravopis.Pro mne je důležité se domluvyt a to je podstatnější jak přemejšlet nad tím kde jaké ,,i" nebo ,,y" patří aby se někomu večer hezky zaspávalo.Na světe je mnoho nářečí,jazyků a prostředků,které naše rasa jménem "Lidé" používají aby mohli spolu žít na jednom místě a rozumněli jeden druhýmu.Proto se dá 100% říct,že žádnej jazyk neni dokonalej ke komunikaci ze všemy na naší matičce Zem.Proto se vás ptám "Kterej jazyk je podle vás na takové ůrovni,že by se dal nazvat ,,Mateřským jazykem Země"?Kde je důkaz,že ve slově ,,pravopis" má bít mněký nebo tvrdý ,,y"?Nebo,že ,,Zem" je ten správnej název pro naši planetu?Každej národ má pro ,,Zem" svůj osobytý název,nebo znak,kterému rozumý jen hrstka lidí a z toho plyne otázka na kterou nezná odpověd ani ,,Ded vševěd" a ta zní..........,,Kterej jazyk je vůbec spisovnej a prezentoval by naši zem při setkání z jinou civylizací?"

Za pochopení děkuji a za správnou odpověd k otázce moooooc děkuji.

Peace a za ,,pravopeace" se omlouvám. ;D