Tomb Raider - dojmy z filmu

special  10
Martin Šmíd, 17. 3. 2018 12:24
Videoherní série Tomb Raider je tu s námi už přes dvacet let. Za tu dobu se hlavně z hlavní hrdinky Lary Croft stala velká videoherní ikona, dost možná jde po Mariovi o nejznámější videoherní postavu vůbec, která neplnila stránky jen herních magazínů, ale i těch společenských, dostala vlastní řadu komiksů a také své vlastní dva celovečerní filmy. Tento týden přišel do kin třetí film, který stejně jako videoherní Tomb Raider z roku 2013 má být velkým restartem. Už nyní mohu říci, že nový Tomb Raider je asi nejlepší adaptace videohry, která určitě fanoušky předlohy neurazí, ale stále mám pocit, že je to docela málo.

Filmy Tomb Raider s Angelinou Jolie jsou sice považovány za komerčně docela úspěšné, ale rozhodně málokoho dokázaly uspokojit svoji kvalitou. Simon West i jeho nástupce Jan de Bont sice natočili několik povedených akčních scén, ale už je nedokázali propojit v jeden dobře fungující celek, který by potěšil filmového i herního fanouška. Prakticky se v nich dalo dívat jen na poměrně obdařenou Angelinu, která i se svým vycpaným poprsím poskakovala po plátně. Není se proto čemu divit, že byla následně celá značka uložena ve filmovém světě k ledu, a nikdo moc nevěděl, jak dále pokračovat. Sem tam se objevila nějaká ta spekulace, ale to bylo vše. Věci se změnily až s příchodem nového videoherního dílu v roce 2013, který pro celou slavnou značku znamenal obrovský restart a posun zcela novým směrem, navíc představil hlavní hrdinku daleko zranitelnější, a hrál na surovější a až kolikrát hororovou atmosféru. Najednou si filmoví tvůrci asi řekli, že z tohoto by byl docela solidní akční film, na kterém by se dal vydělat nějaký ten halíř. Výsledkem je tento týden uvedený film, v němž hlavní hrdinku ztvárnila oscarová švédská herečka Alicia Vikander. A o ní bude hned celý další odstavec.

Než se dostal nový Tomb Raider do kin, hodně fanoušků mělo obavu o to, jak Laru Croft ztvární mladá a jistě talentovaná herečka Alicia Vikander. Hlavně tedy z toho důvodu, že není v určitých partiích tak obdařená jako Angelina Jolie a ani videoherní předloha. A tady pro mě přišlo už po pár minutách filmu docela velké překvapení. Alicia Vikander si už po několika minutách získala moji důvěru a hraje Laru velmi dobře. Na rozdíl od své předchůdkyně není neohroženou akční hrdinkou, ale na začátku jen prostou dívkou, která se nechce smířit se zmizením svého otce a prohlášením ho za mrtvého, čímž odmítá i jeho nesmírné bohatství. 

Vzhledem k tomu, že je Alicia Vikander velmi dobrá herečka, dokáže dobře zahrát spoustu emocionálních scén a nemá jen jednu hereckou polohu, jako její předchůdkyně, což považuji za velké plus, které filmu neskutečně pomáhá. Chvilkami jsem si během filmu i říkal, že Alicia Vikander se Larou opravdu stala a dokázala ji zahrát prakticky bezchybně. Zatímco Angelina zahrála klasického akčního hrdinu z devadesátých let, k němuž si moc velký vztah udělat nešlo, protože působila jako hláškující a střílející robot, který se sem tam usmál, aby dal najevo i nějaké emoce, Alicia Vikander do filmu vložila větší lidskost a další nadstavbu, což musí každý jen vítat. Zvláště když se do všeho pouští s opravdu velkým nasazením.

Zatímco výběr herečky se filmovým tvůrcům určitě povedl, ačkoliv byly kolem toho značné pochybnosti ze strany hráčů, ostatní části filmu už jsou dosti diskutabilní. Na filmu je nejvíce vidět, že měl značně omezený rozpočet a nemůže se proto rovnat s daleko dražší konkurencí. A bohužel ani s videoherní předlohou, která působí daleko bombastičtějším, rozmáchlejším a vůbec epičtějším dojmem. Norský režisér Roar Uthaug i proto pojal Tomb Raidera trochu komorněji, a nemyslím si, že mu to úplně sluší.

Na druhou stranu ale nejde říci, že bych se u filmu nebavil. Celý film má dobré tempo, dobře odsýpá a má i několik důležitých okamžiků pro vývoj nejen příběhu, ale také i samotné Lary. Tím nejdůležitějším je určitě první Lařino zabití, po němž získá důvěru ve své schopnosti a popadne luk, aby následně s ním sestřelila několik po zuby ozbrojených vojáků. Musím říci, že akční scény jsou celkem dobře natočené, napínavé, navíc v nich přímo Lara zabije nebo zraní jen několik vojáků, takže se nikdy nezvrtnou v krvavá jatka jako v Johnu Wickovi nebo videoherní předloze, což je ale dle mého názoru dobře. Zvláště když Lara má být daleko reálnější a lidštější. Tady se ale filmoví tvůrci nepouštěli do nějakých velkých jatek asi i z toho důvodu, že Alicia Vikander přeci jenom nepůsobí jako nějaký velký zabiják. I když přibrala kvůli natáčení nějakou tu svalovou hmotu, aby zvládla i náročnější scény, pořád váží padesát kilo i s postelí a plným batohem.

Když už jsem zmínil Lařin přerod z mladé dívky na akční hrdinku, myslím si, že vše mohlo být zpracováno o poznání lépe. Přerod totiž je až moc rychlý, takže po prvním zabití pak Lara za pět minut už běhá s lukem jako neohrožená hrdinka v táboře plném vojáků, navíc dokáže luštit na první pohled složité rébusy jako ostřílený dobrodruh. Za to pochopitelně může hlavně scénář, který mohl být určitě lepší, zvláště pokud by scénáristé byli více kreativní a nesnažili se jen zkopírovat videoherní předlohu a následně vše osekat tak, aby se vešli do rozpočtu. Scénář navíc neskáče jen u přerodu Lary, ale také v samotném ději, což působí občas dost nelogicky. Třeba když Lara odhaluje pravdu o svém otci, aby se následně bez nějakého dalšího vysvětlení ocitla na druhé straně planety. Vše je bráno prostě až moc hopem. 

Co mi rovněž během filmu vadilo, je skutečnost, že zatímco Lara je celkem dobře zahraná a vše se kolem ní pochopitelně točí, ostatní postavy jsou spíše do počtu a těžko si je nějak více zapamatujete. A to je samozřejmě problém. Třeba hlavní padouch, jehož motiv je značně diskutabilní, se neustále snaží tvářit vážně a jako největší padouch na světě, ale po většinu času se zmůže jen na tupé zírání s otevřenou pusou a rozhodně nepůsobí jako někdo, kdo by budil respekt a z něhož by měla mít Lara strach. Walton Goggins rozhodně není špatný herec, ale zde nedokázal i díky scénáři naplno ukázat své schopnosti, což je určitě škoda.

I přes některé výtky si ale stále myslím, že Tomb Raider je solidní žánrovka, která nedělá ostudu videoherní předloze, která je ale kvalitou prakticky ve všem někde zcela jinde. Já se během dvou hodin docela slušně bavil a nelituji, že jsem utratil peníze za lístek do kina. Navíc je vše natočeno tak, aby z filmu měl i něco divák, který třeba videoherní předlohu nezná. To určitě považuji za plus. Jen si myslím, že vše mohlo být natočeno daleko lépe, pokud by byl lepší scénář, větší rozpočet a třeba i k dispozici kreativnější režisér, který by filmu vtiskl nějaký svůj rukopis. Roar Uthaug je bohužel jen klasický průměrný rutinér. Tomb Raider asi je zatím nejlepším filmem podle hry, ale ono je to tu spíše jako být mezi slepými jednookým králem.  


Komentáře