Nikdy nevydané hry – Tiberium

special  6
Martin Šmíd, 4. 2. 2012 16:00
Máme tu třetí díl našeho seriálu o nikdy nevydaných hrách. Tentokrát nemusíme chodit daleko, protože v roce 2008 oznámila Electronic Arts akční střílečku ze světa Command and Conquer, jenž nesla prostý název Tiberium. První preview magazínu GameInformer naslibovalo hodně zajímavou FPSku plnou originálních nápadů. Takovou, jakou si budou chtít zahrát nejen všichni fanoušky populární strategické série, ale i všichni milovníci FPS žánru. V tu chvíli ale nikdo netušil, že dva roky, které vývojáři hře Tiberium věnovali, budou prakticky k ničemu. Brzy přišlo zrušení.

Tiberium nebyl prvním pokusem o FPS hru ze světa Command and Conquer. Úplně prvním pokusem byl rozporuplně přijatý PC Command and Conquer: Renegade z roku 2002. Sice byl Renegade plánován i na konzole, ale poté došlo ke zrušení této verze. Proč? Ani tak nešlo o kvalitu, která byla tentokrát víceméně v pořádku, hra si odnášela mezi 7-8, ale spíše o fakt, že PC verze naprosto propadla a nikdo o ní moc nejevil zájem. Electronic Arts raději rozhodla, že bude prostředky věnovat jiným projektům, které mají větší šanci na úspěch. Na současné generaci konzolí to jsou spíše strategie, které to nemají lehké, naopak FPS žánr zažívá skvělé časy. I možná z tohoto důvodu EA znovu vsadila na FPS hru z Command and Conquer univerza, kterou svěřila vývojářům z EA Los Angeles (EALA).

Série Command and Conquer je a bude známá i díky propracovanému příběhu. Jinak tomu nemělo být ani v akci Tiberium, která se měla odehrávat dějově po třetím Command and Conquer. Pokud jste hru hráli, bohužel jen na PC, tak určitě víte, že tentokrát proti sobě nebojovali jen věční nepřátelé z jednotek GDI a NOD, ale také se do celého konfliktu přimotala neznámá mimozemská rasa Scrin, která měla s planetou Země svoje vlastní plány. Ty ihned začala naplňovat, až se ze Země stalo jedno velké bojiště. Nakonec se podařilo Scriny dostat ze Země, ale ti se v Tiberium měli vrátit díky speciálnímu portálu, který si na Zemi stačili postavit. Když se nevrátí jednotka GDI z naprosto rutinního průzkumu, je na místo vyslán důstojník Ricardo Vega, aby celou situaci prověřil. Najde speciální věže, portály, které jsou plné nepřátel. Válka měla začít.

Renegade byl ve své době podobný střílečce Halo a obsahoval jen pramálo taktických prvků. Na ty měl ale Tiberium vsázet a vývojáři od začátku slibovali daleko pomalejší akci, obohacenou o strategické možnosti, která se měla podobat třeba populární Rainbow Six sérii. Navíc mělo být hned jasné, jaký má původ, čemuž měly dopomoci nejrůznější strategické možnosti, dokonce měla být přítomna i speciální mapa s rozkazy pro vaši jednotku. Tu navíc mělo být možné během hry obnovovat skrze speciální krystaly, abyste se vždy přizpůsobili nastalé situaci. Zajímavostí mělo být zabírání základen, na kterých se krystaly nacházely. Pokud byste takovou základnu obsadili, tak jste na ní mohli přivolat těžební věž, která navíc přidala i slot pro vaše jednotky. Nepřátelé si ale takový akt neměli nechat líbit, takže i těžební věž mohla být pod útokem, aby nepřítel získal území pod svojí kontrolu a sám získal poté sloty pro další jednotky. Docela zajímavý koncept, který mohl být zábavný především v multiplayeru. To už se ale dneska nedozvíme.

Ačkoliv Tiberium dost stavěl na Command and Conquer univerzu, což je ostatně patrné z přiložených obrázků, vývojáři se chtěli trošinku z této podoby vymanit, proto celá hra měla být daleko temnější a stylem byla jakýmsi mixem Matrixu a Terminátora. Ricardo Vega měl mít primárně zajímavý samopal s čtyřmi módy střelby. První režim měl být normální samopal, pak měla pistole střílet výboje energie, granáty a také rakety pro střety s nepřáteli, kteří nechodí po svých, ale létají ve vzduchu nebo jednou v tanku. Složení GDI jednotek mělo být věrné sérii, takže tu měli být klasičtí pěšáci, ale i obří bojové mechy nebo stíhačky. Naopak Scrini byli vybaveni svojí technologií, kterou mělo být možné si během hraní přivlastnit. Hlavně zbraně, ale i dopravní prostředky.

Kromě hry pro jednoho měl být přítomen i multiplayer, ve kterém se mělo projevit ono zabírání základen. Tak trochu měl Tiberium v tomto připomínat populární Battlefield, jen se vše odehrávalo v budoucnosti. Když se podíváme na samotný koncept, tak právě v multiplayeru měl asi největší šanci na úspěch, protože něco takového tu ještě nebylo. V současnosti se tomuto hodně podobá multiplayerově laděný Starhawk, takže uvidíme, jestli se mu vše podaří dotáhnout do zdárného konce.

Tiberium byl velmi slibným projektem z Command and Conquer univerza a je škoda, že ho EA odpískala. Za vše údajně mohl samotný design, který nebyl ve výsledku tak dobrý, jak se na začátku vývoje zdálo. Alespoň s tímto prohlášením přišli sami vývojáři, takže jsme z nich nemuseli důvod páčit, jako z jiných. „Od začátku vývoje jsme řešili nejrůznější designové překážky. Snažili jsme se je vyřešit, ale nebyli jsme úspěšní. Hra nebyla jednoduše dobrá a nesplňovala ani požadavky našich zákazníků,“ řekli tenkrát vývojáři.

Tiberium (zrušeno)

ps3x360
EA, EA
KARTA HRY

Komentáře

Související články

Tiberium už nevyjde