MGS Historie 4. - Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty (2001-2002)

special  36
Leon, 28. 11. 2009 20:49
S prací na pokračování se začalo ihned po vydání Metal Gear Solid. Metal Gear Solid 2 získal podtitul "Sons of Liberty", který odkazoval na název teroristické skupiny, která v příběhu hraje důležitou roli. Vývoje se účastnil téměř stejný tým. Kojima opět v roli producenta, hlavního designera, režiséra a tvůrce příběhu. Se scénářem mu pomáhal nadaný Tomokazu Fukushima a o návrhy postav se postaral Yoji Shinkawa, který se podílel už na Metal Gear Solid. K velké nelibosti hráčů byl Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty vyvíjen exkluzivně pro PlayStation 2. Konami představila poprvé oficiálně Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty na herní konferenci E3 v Los Angeles v létě 2000.

Zhruba desetiminutová prezentace, která byla promítaná hned dvakrát, byla připravena samotným Kojimou spíše jako filmový trailer než videoherní ukázka. Celé to samozřejmě vyvolalo obrovský ohlas. Kojima sám měl ve své skromnosti obavy, jestli se bude ukázka lidem líbit po grafické stránce, ale ona se nejen líbila. Lidé dokonce nemohli uvěřit, že trailer ukazoval skutečné záběry ze hry. PlayStation 2 v čele s Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty poprvé naplno ukázala svou sílu. Další nehratelné ukázky, tentokrát převážně ze hry, byly odhaleny na tiskové konferenci v San Franciscu v prosinci 2000. Ukázky zaujaly především realističností prostředí, postav a scén, které v některých částech skutečně působily jako vystřižené z filmu. Trvalo však ještě téměř rok, než mohla být hra vydána. Těsně před vydáním však jako blesk z čistého nebe zaútočili teroristé na World Trade Center dne 11. září 2001. Vydání hry muselo být nejen odloženo, ale vzhledem k citlivosti tématu, kterým byl teroristický útok, se musely na poslední chvíli některé části vypustit nebo předělat. Například byl odstraněn záběr z konce hry, kdy Arsenal Gear naráží do Sochy svobody a ničí část Manhattanu. Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty vyšel oficiálně v listopadu v Japonsku a USA. Hra byla vydána o několik dní dříve v USA, než v doma v Japonsku. V Evropě vyšel Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty až v březnu 2002.

Díky velkému technologickému potenciálu PlayStation 2 mohl Kojima poprvé stvořit hru přesně tak, jak chtěl, čemuž mu dříve bránily hardwarové limity starších konzolí. Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty se mohl pochlubit na dlouhou dobu jednoznačně nejlepší grafikou na konzole, která mohla směle soupeřit i s tehdejšími nejvyspělejšími hrami na PC. Celý engine umožňoval do té doby nevídané věci: bylo možné rozstřelit světlo a snížit tak viditelnost strážím, rozstřelit hasící přístroj na stěně a odhalit tak infračervené paprsky, krvácející zranění nebo stopy mokrých nohou mohly prozradit strážím pozici Snaka, uspávací pistole měla jiný účinek na každou část těla nepřátel atd. Dabing postav z prvního Metal Gear Solid zůstal zachován a na práci k oficiálnímu soundtracku Kojima přemluvil amerického filmového skladatele Harry Gregson-Williamse. K reálnému zobrazení postav přispěla technologie "Motion capture" (nahrávání pohybu a akcí živých herců a převádění do 3D digitálního modelu). Navíc byla umělá inteligence na velmi vysoké úrovni a hráč musel během hry velice takticky uvažovat. Hlavní postavě přibyl bohatý zbrojní arzenál, který realisticky znázorňoval skutečné zbraně. Hráč se dokonce musel zbavovat těl zneškodněných strážných, aby nevzbudily pozornost. Celá hratelnost byla komplexní a až děsivě realistická, ale zároveň představovala spíše zábavu pro hardcore hráče, než zábavu pro masy.

Při plánování příběhu chtěl Kojima naplno představit svou vizi Metal Gear Solid světa, který je sice tolik podobný tomu našemu, ale má svá vlastní pravidla a logiku. Jeho cílem bylo vyprávět dvouletý příběh tohoto složitého světa a postav a poodhalit tak roušku megalomanské tajné konspirace, táhnoucí se celým světem. Zcela správně se rozhodl pro vyprávění dvou zdánlivě nesouvisejících příběhů z pohledu dvou postav. Důvodem bylo i to, že si Kojima uvědomil, že Solid Snake je hlavním hrdinou už tří příběhů a že ho nemůže nechat projít si tím samým již počtvrté. Solid Snake se podle jeho představ neměl stát pouhým řadovým hrdinou, který v každém díle zachraňuje svět a řeší stále těžší překážky a bojuje se stále silnějšími bossy. Bylo potřeba představit novou složitou etapu příběhu celé série z pohledu někoho nového, který se předchozího příběhu neúčastnil. Tak vznikl nový hrdina Raiden. Sám Kojima však byl velmi překvapen negativními reakcemi, které se na nového hrdinu snesly. Se složitostí a překombinovaností děje se Kojima tentokrát trochu unáhlil, protože příběh nebyl mnohými vůbec pochopen a pokud ano, tak byl stavěn do protikladu k jednoduššímu a komplexnějšímu příběhu v Metal Gear Solid. Množství cut-scén a rozhovorů se točilo převážně kolem politiky a složitých technologií, díky kterým mnoho hráčů příběh nepochopilo. V Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty byla totiž nutností výborná znalost angličtiny, a tak v mnoha zemích (Českou Republiku nevyjímaje) vznikla komunikační bariéra mezi hráči a vizí Hideo Kojimy.

V Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty si Kojima vybral za téma utváření jedince a jeho myšlení ve světě, kde mohou být názory a informace kontrolovány a izolovány. Nový hrdina Raiden je představen jako "prázdná nádoba" a člověk, který byl celý život někým a něčím ovlivňován, ale sám nemá vlastní vůli a názor. Raiden se v průběhu hry vyvíjí v samostatnou osobnost se svými názory a je přesvědčen, že zážitky, které prožil, jsou dílem jeho konání. Ale pravda vyjde brzy najevo a ukáže se, že to celé byl jen test a on neovlivnil vůbec nic. Důležitá je pak věta, která zazní na konci, jež říká, že nezáleží na tom, jestli prožité zážitky byly skutečné nebo ne, ale důležité je, co si z nich Raiden/hráč odnese.

Příběh je vyprávěn ve dvou samostatných příbězích. První příběh se odehrává v roce 2007 na tankeru U.S.S Discovery, kde je tajně převážen nový typ Metal Gearu, tzv. Metal Gear Ray. Solid Snake, nyní člen organizace Philantropy, která bojuje proti šíření jaderných zbraní, infiltruje tanker, aby získal fotografický důkaz existence Raye. Tanker je však napaden ruskými vojáky pod velením plukovníka Gurlukoviche za asistence Revolver Ocelota. Ten má nyní namísto ruky, o kterou přišel na Shadow Moses, implantovanou ruku Liquida Snaka. Mysl Liquida Snaka tak dokáže prostřednictvím této ruky ovládnout Ocelotovo tělo a dělat si s ním, co se jí zamane. Ocelot zradí a zabije Gurlukoviche, zmocní se Metal Gear Raye a tanker potopí i se Solidem Snakem. Snake je obviněn z potopení tankeru a prohlášen za mrtvého.

"Život není jen o předávání našich genů. Můžeme za sebou nechat mnohem víc, než jen DNA. Prostřednictvím řeči, hudby, literatury a filmů...to, co jsem viděli, slyšeli, cítili...hněv, radost a smutek...to jsou věci, které si máme předávat. To je to, proč žijeme."

O dva roky později, tedy v roce 2009, je čistička Big Shell, která byla postavena na místě potopení tankeru, přepadena teroristickou skupinou Sons of Liberty. Ta drží jako rukojmí prezidenta USA a žádá výkupné. Na řešení situace je povolán nový člen Foxhoundu s krycím jménem Raiden. Raiden i ostatní se však stávají pouze experimentálními subjekty v obrovské simulaci událostí na Shadow Moses, kterou řídí mocná organizace "Patriots". Ti ovládají celou společnost nejen v USA a nejen v oblasti politiky. Jejich loutkou měl být i třetí z klonů Big Bosse, Solidus Snake, který se díky nim kdysi stal i prezidentem Spojených států. Solidus Snake ale odmítal být dál loutkou a rozhodl se bojovat proti Patriotům a právě proto se po skončení svého funkčního období stal vůdcem skupiny Sons of Liberty. Jenže Solidus Snake a Raiden byli i nadále pouhými hračkami v rukou Patriotů a díky své společné minulosti v této simulaci reprezentovali vztah Big Bosse a Solida Snaka. Výsledkem simulace bylo ukázat, že se v podobných podmínkách jako na Shadow Moses, může z nezkušeného zelenáče stát nový Solid Snake. Simulace dostala název S3. Tato zkratka však neznamená „Solid Snake Simulation”, jak se mnozí domnívají, ale „Selection for Societal Sanity”. Tento pojem vyjadřuje jakýsi postup, protokol, při jehož dodržení se dá jednoduše manipulovat s lidmi a utvářet je k obrazu svému. To, co Raiden prožil na Big Shellu, celá tato simulace Shadow Moses, byla pouhým testem tohoto protokolu, kdy výchozím subjektem byl Raiden, ze kterého se měl stát nový Solid Snake. Jenže Patriotům nešlo jenom o tohle. Za pomoci Revolver Ocelota chtěli získat Arsenal Gear, který je tajně vyvíjen pod Big Shellem, a s jeho pomocí ovládnout světové informační toky. Arsenal Gear je totiž super moderní mobilní počítač, navržený jako bojová pevnost.

Už z tohoto stručného popisu příběhu je zřejmé, jak moc Hideo Kojima pustil uzdu své fantazii. A to jsme se ještě nezmínili o úloze Solida Snaka na Big Shellu, či o více než otevřeném konci, který naznačuje, že mocní Patrioti se táhnou dějinami už přinejmenším 100 let. Jak je patrné, tak Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty má jeden z nejsložitějších a nezamotanějších příběhů v celé historii videoher. Pochopit ho dělá problém i těm největším a nejzkušenějším fanouškům Metal Gear série.

Od Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty se právem očekávalo hodně. Mediální šílenství, které se kolem příprav a následného vydání odehrávalo, lze jen těžko popsat. Celý tým, v čele s Kojimou, byl pod obrovským tlakem. Svůj úkol ale zvládli na jedničku, Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty nejen že představoval výborné pokračování, ale Metal Gear Solid, krom prožitku z příběhu, překonal snad ve všem. I když se sneslo na Kojimu a jeho tým několik oprávněných výtek, především týkající se složitého a zdlouhavého příběhu a odsunutí Snaka na druhou kolej, Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty si vedl u kritiky znamenitě: IGN 9,7/10, GamePro 5/5, GameZone 9,8/10, Official PlayStation Magazine 5/5 nebo z českého prostředí PSM2 96/100 a český OPSM 2 10/10. Prodej dosáhl neuvěřitelných 7 milionu kusů.

V roce 2003 vyšla rozšířená verze Metal Gear Solid 2: Substance, která byla vyvíjena exkluzivně pro XBOX, ale i na PlayStation 2 a PC. Metal Gear Solid 2: Substance obsahoval původní hru, pár grafických efektů navíc, několik stovek VR misí a Snake Tales - alternativní mise za Snaka - plus několik dalších bonusů jako například DVD o tvorbě Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty.

Kdyby Hideo Kojima v této době odešel z videoherního průmyslu nebo nedej bože zemřel, byl by pravděpodobně považován za největšího videoherního tvůrce, a to nejen v Japonsku. Závistivci prorokovali Kojimovi propad a neúspěchy, protože vrcholu už přece jen dosáhl, a odtud vede už jen jedna cesta a to dolů. Jenže ne v případě Hidea Kojimy. On svého vrcholu ještě zdaleka nedosáhl...

Pokud vás MGS zaujal, můžete navštívit web Metal Gear Hideout http://metalgearsolid.cz .

Komentáře