Jak ochránit své osobní informace?

special  9
Martin Šmíd, 2. 5. 2011 14:40
Neustále se na herních stránkách mluví o hacknutí služby Playstation Network. Jeden hází špínu na Sony, další zase na hackery, kteří se do sítě nabourali. Kdo za tuto blamáž opravdu může, je těžké říci. Sice Sony mohla mít své data daleko lépe zabezpečené, ale je samozřejmě otázka, jestli by to pomohlo. Naším úkolem není nyní obvinit Sony nebo další společnosti z malé ochrany osobních dat svých zákazníků. Pokusíme se vám poradit, jak sami si co nejlépe ochránit své údaje.

Určitě je to otázka, kterou si pokládá spousta hráčů. Může stejný osud, jako Playstation Network potkat i další populární službu, tedy Xbox LIVE? Spousta odborníků na zabezpečení říká, že se tak rozhodně stát může, a to docela snadno. Na světě totiž neexistuje síť nebo systém, který by byl na 100% neproniknutelný. Dokonce sám Microsoft se k celé aféře okolo PSN vyjadřuje dost opatrně. „Samozřejmě je to politováníhodné, že se Sony potýká s těmito problémy v takto hektické době. Microsoft rozhodně nemá radost z těchto problémů. Hráči mají hrát své hry online,“ řekl zástupce Microsoftu. Společnost Microsoft sice nevydala žádné prohlášení o pravděpodobnosti, že její síť bude hacknuta, která v současnosti činí zhruba 30 milionů registrovaných uživatelů. Přesto by si měl každý uvědomit, že je tu několik věcí, které může sám udělat, aby své osobní údaje co nejlépe ochránil. Což ostatně platí i pro hráče na PSN do budoucna. Pokud navíc i Nintendo spustí svoji velkou online službu, což bude asi u konzole s označením Project Café nevyhnutelné, bude se to týkat i jeho uživatelů.

Nesdílet účty – Spousta hráčů, hlavně na PSN, sdílí svoje účty s kamarády. Mnohdy jde navíc o kamarády, kteří se ani osobně neznají. Pokud jde o váš jediný účet, kde máte zakoupeny hry, uloženou kreditní kartu nebo rovnou adresu, rozhodně byste ho neměli sdílet. Spousta hráčů tento fakt ignoruje a poté se nestačí divit, když se z nejlepšího kamaráda vyklube zloděj, který změní k účtu heslo.

Zachovat co největší soukromí – Určitě není v pořádku, pokud na Xbox Live nebo PSN napíšete své celé jméno. Už totiž samotné jméno je dost velký údaj, podle kterého se dá na internetu vyhledat klidně i vaše bydliště. Pokud to tak není nezbytně nutné, používejte při online radovánkách jen nick. To ostatně platí i všude jinde na internetu, ale otázkou je, jestli to v době facebooku vůbec jde. Zvláště když na sociálních sítích mají mnozí nejenom pravé jméno, ale i adresu a číslo na mobil. Občas se tam najde i nějaká ta polonahá přítelkyně.

Ignorovat pochybné maily, telefonáty nebo PM zprávy – Určitě se vám už stalo, že přišel mail od nějaké banky, která chtěla vaše přihlašovací údaje. Stejně tak to samé se může v budoucnu stát u mailu tvářícího se, že pochází od Sony nebo Microsoftu. Je třeba si uvědomit, že banka, Sony ani Microsoft po vás tyto údaje po mailu nikdy nebudou chtít. Důvod je jednoduchý. Všechny tyto údaje mají ve své databázi. Jednoduše se k nim mohou dostat a rozhodně vám kvůli nim nebudou psát maily, Live PMka nebo telefonovat. Rovněž je třeba být hodně opatrný před těmito maily i z jiného důvodu - mohou obsahovat viry.

Dejte si pozor na Gamescore stránky – Na internetu se nacházejí stránky, které hlásají, že vám navýší vaše Gamescore. Ve skutečnosti jde ale o způsob, jak z vás vytáhnout informace o vašem účtu, adrese a pokud možno i kreditní kartě. Rovněž byste si měli dávat pozor na stránky, které jsou zaměřeny na Gamescore žebříčky nejlepších hráčů. Je jen málo takových stránek, které jsou schváleny od Microsoftu a pocházejí přímo od vývojářů. Většina z nich je neoficiálních, stejně tak nejrůznější aplikace. Je tak hodně velká šance, že i zde můžete být jednoduše okradeni.

Mít či nemít kreditní kartu na Xbox Live a PSN – Je to otázka, která asi trápí nejvíce hráčů. Neexistuj na ní jednoduchá odpověď. Asi nejlepší je kartu vždy ze služby vymazat, když dojde k zaplacení požadovaného multimediálního obsahu nebo nákupu bodů. Rovněž je dobré mít na kartě bankou stanovený denní limit, abyste mohli každou menší transakci postřehnout. Proto je tak životně důležité, abyste často sledovali svůj účet a kontrolovali tak tok financí. Pokud se o kartu opravdu bojíte, tak nejlepší je kupovat speciální kupóny, které nabízí Sony, Microsoft i Nintendo. Přes ně je nakupování naprosto bezpečné.

Určitě se vám může přihodit, že si nebudete v daný okamžik úplně jisti bezpečností svého účtu. V ten moment je nejlepší nepanikařit a udělat v klidu několik změn. Asi nejlepší je okamžitě změnit své heslo. Vyplatí se také změnit svou kontrolní otázku. Tu spousta uživatelů PSN a Xbox LIVE ignoruje, stejně tak u dalších registrací, ale je třeba si uvědomit, že pokud ztratíte své heslo, může vám zapamatování kontrolní otázky účet zachránit. Pokud využíváte Xbox Live, tak není úplně od věci si změnit i emailovou adresu přiřazenou k vašemu LIVE ID.

Celý incident okolo PSN měl dopad na celý videoherní průmysl. Spousta hráčů si totiž uvědomila, že čistě digitální distribuce v dnešní době nemůže úplně ideálně fungovat. Vezměte si třeba fakt, že si nakoupíte v budoucnu své hry přes službu XXX a najednou padne. V tu chvíli nebudete mít ke svým hrám přístup. Pokud se bude jednat o jedinou službu, kde je možné hry sehnat, tak to pochopitelně nebude mít dopad jen na hráče, ale i na samotné herní společnosti, které i díky třeba dvoutýdennímu výpadku přijdou miliony dolarů. Sice velké herní firmy hlásají, že čistě digitální distribuce je nevyhnutelná, což zase není nic zvláštního, když z ní mají nejvíce peněz, ale je to přesně to, co chtějí i hráči? V následujících letech je tak určitě nemyslitelné, aby zanikla klasická média. Možná v budoucnu, ale v dnešní době určitě ne.

Doufáme, že vám článek alespoň trochu pomůže, protože v prvé řadě jste to vy, kdo může své údaje nejlépe zabezpečit.

Komentáře