Bulánci: Speciální jednotky - test

special  3
Martin Pilous, 2. 8. 2022 12:59
Autoři Bulánků nám zkrátka poslední měsíce dělají velkou radost. Uběhlo sice mnoho let od doby, kdy jsme ve školních družinách mastili polštářové bitvy na erárních počítačích, ale o to větší radost udělalo oznámení, že se tihle nadýchaní hrdinové vrátí. Díky obrovské kampani na Startovači se uskuteční nový plnohodnotný titul. Kampaň v rámci speciálních odměn nabídla předplatitelům také exkluzivní karetní hru Bulánci: Speciální Jednotky. Nyní se tato karetní hra dostala do běžného prodeje a my se jí tak můžeme podívat na povlak.

Sluší se zmínit, že Bulánci i po letech patří mezi velmi oblíbené záležitosti. Během kampaně se na ně vybralo přes 7,3 milionu korun, což je na české poměry veliký úspěch. Hra se objeví i na konzolích, avšak zatím nám chybí bližší datum vydání. Čekání tedy můžete zalepit touto karetní hrou. Aby se hra dostala veřejně na pulty prodejen, tak nám ji přináší české vydavatelství Blackfire. Krabička samotná je už na pohled malá a nabízí pouze balíček karet, knoflíky a jednoduchá pravidla. Toť vše. V tomto ohledu jsou Bulánci velmi minimalističtí a podobně jako Výbušná koťátka je snadno vezmete kamkoliv s sebou. Trochu mě ale mrzí, že se tvůrci nepustili do odvážnějších vod, kterými by dozajista byla desková hra s malými roztomilými miniaturami polštářů. Ale fajn, to bych zkrátka chtěl moc.

Bulánci: Speciální jednotky jsou velmi jednoduchou a rychlou karetní hrou, kterou lze hrát buďto ve dvou, třech či čtyřech hráčích. Herní dobu počítejte okolo 10-15 minut. I přes svůj odvážný obal a střeleckou tématiku původní hry je tato karetka vhodná od 7 let. Každý z hráčů dostane na samém začátku 4 karty. Dvě z nich smí vidět, další dvě mu zůstávají skryty, jako takové milé či nemilé překvapení. Poskládáte karty do čtverce 2x2 karty lícem dolů. Na bližší karty se podíváte a o zbylých zatím nemáte tušení. Ze zbývajících karet vytvoří dobírací a odhazovací balíček, takzvaná kasárna.

Následně máte tyto možnosti. Můžete si líznout kartu z dobíracího balíčku nebo si vezmete odhalenou kartu z toho odhazovacího (na začátku je jedna z karet rovnou odhalena). Pakliže je pro vás vhodná karta z odhazujícího balíčku díky své hodnotě, tak s ní jinou nahradíte. V takovém případě se původní karta dostává viditelně na odhazovací balíček a vy novou položíte rovněž viditelně na jednu ze čtyř pozic. Ale pozor, jakmile se rozhodnete si vzít tajnou kartu z dobíracího balíčku, už ji není možné následně směnit za tu z odhazovacího. Pokud nestojíte o líznutou kartu, tak ji lze odhodit, ale zároveň je potřeba ve svých kartách jednu kartu otočit a tím ji odhalit soupeřům.

Princip je snadný a tato fáze končí ve chvíli, kdy mají všichni hráči odhalené 4 karty, čímž dokončí úpravy svých bojových pozic. Hodnota karet se na konci sečte a velitel s nejsilnější jednotkou získává knoflík. Pokud se vám podaří získat dvě stejné hodnoty, tak si k ní přičtete znovu tu samou. V případě, že dojde na postupku, tak máte rovnou dalších 8 bodů navíc. Diplomaté pak umožňují zvýšit hodnotu ostatních jednotek na dvojnásobek. V případě extrémní náhody, při získání 4 stejných karet dochází rovnou k vítězství hráče v daném kole a získání dvou knoflíků namísto jednoho.

Ve hře se vyskytuje i trojice škodících karet. Konkrétně je to duch, který nepřidá žádné body, poté nepřítel, který vám rovnou dva vezme a mina značí prohru v aktuální bitvě. Hra je tedy rozdělena na několik bitev, dokud se jednomu z hráčů nepodaří dosáhnout hodnosti generála s pěti knoflíky. Hra se ještě dokáže vytasit s kooperativní variantou misí, kdy můžete bojovat proti specifickému polštáři za pomoci ostatních hráčů. Každý z oponentů má specifické požadavky na poražení.

A to je vše! Bulánci: Speciální jednotky velkou díru do světa neudělají, ale jsou vhodnou karetní hrou pro hráče, kteří nedisponují přehršelem času a chtějí si užít nenáročnou zábavu. Na obranu malých polštářů mohu říct, že během hraní se nedostavil pocit repetitivnosti ani po více hrách a možnosti variant jsou poměrně bohaté. Ve výsledku ale lze říct, že Bulánci jsou spíše průměrnější karetní hrou, která správně zaútočí zejména na nostalgiky. Obyčejné kupující může trochu odradit vyšší cena.

Komentáře