Aplikace konzole Playstation Vita

special  10
Martin Šmíd, 30. 7. 2012 18:00
Kapesní konzoli Playstation Vita se každým týdnem rozrůstá nejenom katalog kvalitních her, ale rovněž i seznam aplikací, které si můžete stáhnout z Playstation Store. Namátkou třeba facebook, twitter, skype nebo nejnověji youtube. Neuškodí proto, se na tyto aplikace trochu podrobněji podívat po delším používání a třeba si i vypsat, co nám na nich vadí a na čem by měla Sony do budoucna ještě zapracovat. Překvapivě je toho docela dost.

Je určitě skvělé, že Sony poslouchá hráče a umožňuje jim i na cestách skrze konzoli Playstation Vita komunikovat s kamarády na facebooku nebo twitteru. Všechny tyto aplikace mají jednu společnou vlastnost, a to je rychlost. Sony každou aplikaci pro kapesní konzoli optimalizovala, takže jsou rychlé a jejich používání je navíc velmi snadné. Po této stránce si rozhodně stěžovat nikdo nemůže, ale když se na všechny aplikace podíváme trochu podrobněji, začnou nám vadit některé chybějící funkce, které by rozhodně chybět neměly, navíc když je mnohdy nabízejí i levné mobilní telefony. O to více je jejich nepřítomnost zarážející a pro Sony ostudná.

LiveTweet – Začněme aplikací, která slouží pro čtení populární sociální sítě Twitter. U ní budu asi nejméně kritický, protože prakticky chyby neobsahuje, ba co více. Celá aplikace je rychlá, dobře se v ní orientuje, navíc obsahuje všechny funkce, které byste od ní očekávali. Můžete si v aplikaci nejenom číst posty sledovaných kamarádů nebo firem, ale i přispívat, rovněž je jednoduché vyhledávání, psaní zpráv nebo sledování, kdo na vás odkazuje. Co považuji za velké plus, tak je i bleskové prohlížení postnutých obrázků přímo na twitteru. Stačí vždy na obrázek kliknout a hned se zobrazí na celé obrazovce. K aplikaci LiveTweet proto nemám moc námitek, protože jde o dobře odvedenou práci.

Facebook – Další hojně využívanou aplikací je facebook. Je třeba říci, že ta zde slouží jen pro komunikaci, takže nehledejte nějaké to vedlejší vyblbnutí v podobě her. Na ty tato aplikace stavěná není a zřejmě ani nikdy nebude. Pokud chcete hrát přes aplikaci facebookové hry, máte bohužel smůlu. Co se ale týče komunikace s přáteli, poslouží velmi dobře. Aplikace je jako taková přehledná, dobře se v ní píšou statusy, případně čtou ty od kamarádů, které můžete jedním kliknutím okomentovat nebo ohodnotit. Možná jen někoho zklame menší rychlost při prohlížení. Když aplikaci zapnete, může trochu zamrzet, že tu chybí chat a i náhled kamarádů, kteří jsou zrovna online. To je určitě škoda, ale na rychlou komunikaci tato aplikace není. Naštěstí můžete psát kamarádům alespoň zprávy, což je samozřejmě také chat, ale není to tak rychlé, jako třeba na PC. Co se mi ale líbí, je že když kliknete ve facebookové aplikaci na internetový odkaz, spustí se vám www prohlížeč, aniž byste museli facebookovou aplikaci zavřít. Je jen škoda, že když chcete zpět skočit z facebooku na prohlížeč, musíte jednu aplikaci oželet. Ještě se zmíním k jedné věci, která dokáže neskutečně vytočit. Když je dnes k dispozici youtube aplikace, proč se po kliknutí na video pustí www prohlížeč s nemožností záznam přehrát? Nebylo by lepší zapnutí youtube aplikace, na které by video běželo? Asi ne.

Skype – Další velkou aplikací je komunikační prográmek Skype, který dnes využívají miliony uživatelů na PC či chytrých telefonech. Samotná aplikace je hned po zapnutí přehledná, protože se vám zobrazí všechny kontakty, kterým můžete jedním kliknutím zatelefonovat, případně si s nimi dát video chat. Přenos zvuku i videa byl na velmi dobré úrovni a během testování jsem nezaznamenal situaci, že by přenos začal lagovat. Vše funguje tak, jak má. Skvělou zprávou určitě je, že do Skype aplikace můžete skočit i ze hry, aniž byste jí museli ukončovat. Co ale u Skypu zamrzí, je absence textového chatu. Psát kamarádům nemůžete, ani když se před kapesní konzolí rozkrájíte. To je tak jediná, ale docela zásadní chyba, která bude vadit hodně uživatelům, pro které se asi stane tato aplikace nepoužitelná. Ne každý totiž chce hned volat kamarádům, ale jen jim třeba odpovědět na zprávu. Snad se do budoucna podpory textového chatu dočkáme. Ostatně, tuto základní funkci mají i mobilní telefony za pár korun, které jsou dnes staré jako PSPčko.

Paint Park – Kdo by neznal malování ve Windows. Pokud máte rádi malování a rádi byste si kreslili i na cestách, právě pro vás je na herní konzoli Playstation Vita určena aplikace Paint Park. Hned na začátku musím říci, že se samozřejmě nevyrovná profesionálním aplikacím na PC, ale určitě dokáže zabavit a dají se v ní vytvořit celkem zajímavé výtvory. Po spuštění můžete začít kreslit na bílé ploše, k dispozici máte několik barev, i výběr z několika tloušťek štětce. Co oceňuji, je lupa na straně displeje, která ukazuje tah prstem, protože pod něj samozřejmě nevidíte, takže můžete jednoduše dolaďovat menší detaily. V aplikaci Paint Park můžete jednoduše upravovat i fotografie, třeba ty pořízené skrze kamerku konzole, případně další, které si nahrajete na kartu z PC. Zajímavostí této aplikace je, že si můžete založit i místnost až pro šest hráčů, s nimiž budete moci soutěžit o co nejlepší obrázek. S ostatními hráči se připojíte skrze Ad Hoc. Paint Park je příjemná kreslící aplikace, která na cestách zabaví, ale nesmíte od ní čekat příliš mnoho.

Youtube – Když konzole Playstation Vita vyšla, mnohé zklamala nemožnost přehrávat si videa na populárním video serveru youtube. V prohlížeči se podpory asi jen tak nedočkáme, ale možnost přehrávat si tato videa se nám alespoň zpřístupnila skrze vydanou aplikaci. Ta je na první pohled přehledná a dobře se tak v ní orientuje. Snadné je vyhledávání videí, i jejich přehrávání. Videa si můžete jednak přehrávat v menším SD rozlišení, ale i v HD (jen 720p). Aplikace umožňuje přihlášení na youtube účet, takže můžete všechna videa komentovat i hodnotit. Pokud se vám nějaké video líbí, je snadné jeho přidání do oblíbených, podobně jako si přidáváte do oblíbených stránky ve www prohlížeči. Co už ale mnohé trochu zklame, hlavně tedy tady u nás, je chybějící podpora pro titulky. Ty se bohužel během videa nezapnou a ani pro to není volba. Také bych ocenil, pokud bych si mohl dát do oblíbených jednotlivé uživatele a jejich kanály, ale ty nejdou v aplikaci ani rozkliknout. Na závěr jen dodám, abyste si aplikaci aktualizovali o update, protože v originální verzi má tendenci padat a zasekávat se.

To bychom měli první aplikace, které se na Playstation Vita objevily. Chtěl jsem ještě otestovat aplikaci flickr, ale ani po několika desítkách minut se mi ji nepodařilo zaregistrovat na svůj účet, takže si ji nechám na příště, až se objeví další aplikace. Jaké máte zkušenosti s aplikacemi vy a co vám na nich vadí nebo naopak líbí?

Komentáře