UEFA Euro 2012

recenze  10
Martin Šmíd, 29. 4. 2012 23:30
Když se koná velký fotbalový turnaj, nemůže chybět oficiální videohra, která ho doprovodí. Před dvěma lety EA vydala hru k Mistrovství světa ve fotbale, takže se čekalo, že stejně tak tomu bude i letos, kdy se koná EURO. Dlouho jsme tu neměli oficiální oznámení, které přišlo až před několika týdny. Překvapením určitě je, že se nejedná o samostatný titul, ale jen doplněk pro hru FIFA 12. Jak se ukázalo po zahrání, toto rozhodnutí má své výhody i nevýhody. Pojďme se na ně podívat.

Když si stáhnete zhruba 700 MB velký balíček UEFA Euro 2012, objeví se vám ve hře FIFA 12 nová položka. Je docela chvályhodné, že EURO vychází jen jako DLC, protože díky tomuto rozhodnutí stojí jen 1800 MS bodů/539,- Kč, a ne plnou cenu, jako tomu bylo před dvěma nebo čtyřmi lety. Když na novou položku kliknete, tak se vám spustí samostatné menu s novými položkami a pozadím blížícího se šampionátu. Zde možná vůbec poprvé pochopíte, proč tento dodatek stojí tolik, co stojí. Nabídka herních režimů je zde omezená a do propracovanosti 2010 FIFA World Cup South Africa má hodně daleko. Prakticky tu najdete jen to nejnutnější. Je ale určitě dobře, že všechny vaše úspěchy v EURO 12 se počítají do statistiky FIFA 12, takže si neustále zvyšujete hraním svůj level v EA Sports Football Club.

K herním režimům až o něco později, protože nejdříve se zmíním o hraní, které je díky základu stejné, jako u FIFA 12. Protože tento dodatek běží na stejných základech, hra obsahuje všechny novinky posledního ročníku, jakou je třeba Tactical Defending System, Precision Dribbling nebo Player Impact Engine. Pokud hru FIFA 12 neustále hrajete, budete tu jako doma, takže nebudete muset se učit novým pravidlům a novým věcem, jako tomu bylo v minulosti naprosto běžné. To je na jednu stranu dobře, ale přesto mohli vývojáři připravit něco, co by hratelnost oživilo. U předchozích turnajových her se mi líbily oslavy gólů, které byly originální a značně se od hlavní série lišily. U Eura tomu tak není, stejně tak atmosféra na stadionu není taková, jaká by měla při EURU být. Jde samozřejmě jenom o drobnosti, protože hratelnost je jinak opět na skvělé úrovni a každý zápas si budete užívat od začátku do konce.

Když EA oznámila UEFA Euro 2012, slibovala 53 národních týmů, s nimiž budete moci vyhrát evropský šampionát. Během oznámení ale tak nějak zapadla důležitá informace o tom, že pouze 29 týmů má oficiální licenci. Mezi nimi je samozřejmě Španělsko, Anglie, Itálie, Francie, dokonce i Česká republika, která normálně ve FIFA 12 chybí. Druhá polovina týmů už ovšem licencovaná není, takže si třeba za Slováky zahrajete ve smyšlených dresech a dokonce i se smyšlenými hráči. Zarážející rovněž je, že i reprezentace Polska nebo Ukrajiny nejsou licencovány, ačkoliv v Polsku a Ukrajině se UEFA Euro 2012 odehrává. Licencí je určitě škoda, ale co se dá dělat.

Co se týče nabídky herních režimů, tak asi bych také čekal více. Najdete tu totiž jen tři. Samozřejmě nepočítám klasickou rychlou hru, v níž si vyberete tým, soupeře a jdete na věc. Prvním větším režimem je přímo UEFA Euro 2012, v němž si vyberete tým a poté skrze skupinu i vyřazovacího pavouka musíte celý šampionát vyhrát. Jde o naprosto standardní FIFA turnaj, takže na novinky a drobné inovace zapomeňte. Dokonce tu chybí kvalifikace, což je asi největší problém tohoto turnajového režimu. Druhý režim přináší výzvy, které jsme mohli vůbec poprvé vidět v 2010 FIFA World Cup South Africa a poté je přinesla i FIFA 12. Jde o to, že vývojáři budou hráče zásobovat novými výzvami, které budou muset splnit. Třeba nyní byla výzva, aby se hráči chopili reprezentace Španělska a otočili od 60 minuty nepříznivě vyvíjející se zápas s Českou republikou. Výzvy se budou v následujících dnech i týdnech neustále měnit. Nejdříve budou čekat události z kvalifikace, později se ale dočkáme i těch ze samotného šampionátu.

Dostávám se k režimu Expedition, na který EA v minulých týdnech hodně poukazovala. Prakticky se jedná o jediný režim, který je vytvořen originálně pro UEFA Euro 2012, a možná i proto je výsledkem docela velké zklamání. V tomto režimu si musíte na začátku vybrat fotbalistu z nějakého národního týmu (můžete ale použít i vlastního virtuálního profesionála z FIFA 12), okolo kterého začnete budovat tým vlastní. S týmem se poté vydáte napříč celou Evropou, přičemž úkolem je porazit všech 53 národních týmů. Díky tomuto je Expedition docela dlouhým, ale i neskutečně nudným herním režimem bez atmosféry, v němž jdete jen od zápasu k zápasu. Mezi zápasy si můžete tým vylepšovat o nové hráče z poražených národních týmů. Jen je tu tedy jedno zásadní omezení, které zabraňuje, abyste si vybudovali tým k obrazu svému. Hra vám totiž vždy náhodně vybere hráče z poraženého týmu. Tuto volbu bohužel nemůžete ovlivnit.

Asi nejlepší částí dodatku UEFA Euro 2012 je online režim. Ten nemůžete hrát jako klasickou hru proti kamarádovi, ale máte v něm velký šampionát, kterého se může zúčastnit až šestnáct hráčů. Ti se chopí vybraného týmu, s nímž budou bojovat proti dalším o vysněnou evropskou trofej. Online režim je tak obrovskou výzvou pro každého hráče.

O grafické stránce se nemá cenu rozepisovat, protože je naprosto stejná, jako u hry FIFA 12. UEFA Euro 2012 neobsahuje v konzolové verzi lokalizaci pomocí textu, ale zapnout si můžete český komentář z FIFA 12. Je ale docela překvapením, jak dost nepřesný v dodatku je. Kolikrát se mi stalo, že jsem vedl třeba 3:0 a najednou zazněl komentář o nerozhodném výsledku. Podobných kiksů v komentáři je daleko více.

I přes všechnu tu kritiku je UEFA Euro 2012 povedeným dodatkem pro asi nejlepší fotbalovou hru, jaká se zatím na televizních obrazovkách objevila. Sice zklame jen polovina licencovaných týmů, omezená nabídka režimů a málo herních inovací, ale nejde opomenout fakt, že se vše hraje pořád velmi dobře a fanoušek fotbalu nový šampionát určitě náležitě ocení. Navíc mu zkrátí čekání na léto, kdy začne pravé EURO.

K hraní UEFA Euro 2012 potřebujete hru FIFA 12

FIFA 12: UEFA EURO 2012

ps3x360
EA Sports, EA Canada
Datum vydání hry:
24. 4. 2012
KARTA HRY
7/10

Komentáře