Marvel vs. Capcom 3 - Fate of Two Worlds

recenze  12
Martin Šmíd, 6. 3. 2011 19:15
Populární postavičky ze světa Marvelu a Capcomu proti sobě bojují už od roku 1999, kdy vyšel první díl pro Playstation a Dreamcast. Druhý díl na sebe nenechal dlouho čekat a vyšel jen několik měsíců po tom prvním. Oba dva patří mezi ty nejpopulárnější bojovky a mají i dnes spoustu fanoušků. Dopomohl tomu určitě i fakt, že Capcom vydal na současnou generaci konzolí remake druhého dílu s názvem Super Street Fighter II Turbo HD Remix. Nyní už ale přichází regulérní třetí díl. Dokáže se prosadit v docela velké konkurenci?

Základem každé bojovky je seznam hratelných bojovníků, a jinak tomu není ani ve třetím Marvel vs. Capcom. Po zapnutí vás možná trošinku zklame fakt, že seznam obsahuje pouze 36 postav, z čehož čtyři máte na začátku zamknuté. To je už na první pohled velká změna, když druhý díl obsahoval hned 56 postav. Co je ale nutno přičíst Capcomu k dobru, tak každá postava je jiná, má vlastní specifické vlastnosti a od zbytku se vždy hodně odlišuje. Žádná postava tak nemá, co se bojových schopností týče, ve hře sobě podobnou. Menší seznam pak také zastiňují nejrůznější kombinace bojovníků a jejich komb na bojišti, které jsou propracované do každého detailu a je vidět, jakou velkou práci si s tímto vývojáři dali.

Každopádně seznam obsahuje notoricky známé postavy od Capcomu, jako je Albert Wesker, Chris Redfield, Ryu, Viewtiful Joe nebo Dante. Od Marvelu to pak je samozřejmě hlavní ikona Spider-Man, ale nechybí ani Phoenix, Hulk, Doctor Doom nebo Wolverine. Na první pohled se může zdát, že některé postavy mohou mít značnou výhodu a můžou být daleko silnější, jak zbytek. Třeba takový Dante z Devil May Cry. Pokud se tak bojíte nějaké té nevyváženosti, tak vám uděláme radost. Hra je v tomto hodně vyvážená a neexistuje ani jedna vyloženě silná postava, která by nějak hodně předčila ostatní.

Jak už jsme nakousli v předchozím odstavci, tak na bojišti vždy máte hned tři své vlastní bojovníky, které během boje měníte a kombinujete, abyste dosáhli co možná nejdrtivějšího útoku na protivníka. Všechna komba pak provádíte skrze klasická akční tlačítka, přičemž každá z postav má pro sebe spoustu specifických komb, a to jak pro útok, tak pro obranu. Vezměte si třeba postavu Chrise Redfielda ze série Resident Evil. Při útoku používá svoji pistoli, elektrický obušek a několik kopů. Pokud je ale na ústupu před útoky protivníka, dokáže vytáhnout nůž nebo silný plamenomet, který eliminuje snahy soupeře. Pokud během boje zjistíte, že je čas na výměnu postavy, tak stačí další přivolat jen stisknutím jednoho tlačítka. Celkově tak musíme říci, že ačkoliv Marvel vs. Capcom 3 obsahuje neuvěřitelné množství nejrůznějších komb, tak ovládání je opravdu velmi jednoduché a intuitivní, přičemž každý ho pochopí během několika minut. Na tomto je ostatně postavena celá hra. Na co největší přístupnosti všem hráčům, což se ale na druhou stranu nemusí líbit ostříleným bojovníkům.

Na poslední větu nyní navážeme, protože díky velké přístupnosti má hráč vše odemknuté hned na začátku, tedy kromě čtyř zamčených postav, takže ho vlastně ani nic nemotivuje hrát hru dál po dokončení Arcade režimu. Samozřejmě, je tu ještě online, který skrývá spoustu vypjatých zápasů se soupeři, ale ty si užijí jen opravdu ti největší fanoušci. Navíc, ani online režim není bezchybný a chybí mu spousta věcí, jako je třeba divácký režim. Každopádně pochválit musíme alespoň stabilitu online režimu, protože nikdy se u nás nevyskytl problém. Ani nabídka herních režimů není zrovna velká. Kromě klasického Arcade režimu, který zde představuje jakousi příběhovou linku, zde naleznete jen Versus pro dva a celkem nezajímavý režim Mission, kde budete muset provádět řadu speciálních komb. U tohoto režimu se v pozdějších levelech opravdu zapotíte, protože budete muset zvládnout najednou hodně složitá komba, která musíte mít v malíku. Jinak pochopitelně nemáte šanci.

Možná se nyní ptáte, co dál Marvel vs. Capcom obsahuje za režimy. Bohužel už žádné další ve hře nenajdete. Je to obrovská škoda, protože třeba Survival režim by nebyl úplně marný a konec konců ani celkem ohraný Time Attack by se určitě neztratil. Bohužel vývojáři se zřejmě zaměřili převážně na vyváženost všech postav, která se jim povedla na jedničku, a to několikrát podtrženou, rovněž se jim povedl design všech jednotlivých lokací, ale už tak trochu zapomněli na herní režimy, které by normálního fanouška udržely u hry po další hodiny.

Pokud jste hráli hru Street Fighter 4, tak zhruba víte, jak Marvel vs. Capcom 3 vypadá. Vývojáři použili naprosto stejný engine, takže hra má takový komiksový nádech. Musíme říci, že celkově se nám grafika hodně líbila, rovněž všelijaké efekty jsou opravdu nádherné. Také rychlost hry je v pořádku a nikdy se nám nestalo, že by se zpomalila. Pochválit musíme vývojáře i za všechny animace postav, které už na první pohled daly zabrat, ale výsledek je určitě hodně dobrý. Kladně musíme hodnotit i všelijaké zvukové efekty a docela povedený dabing. K dabingu se pak ještě váže jedna věc. Pokud by se stalo, že by se vám ten anglický nelíbil, tak není problém přepnout na japonský. Učinit tak můžete jak u všech postav, tak jen u vámi vybraných. To je velké plus.

Marvel vs. Capcom 3 je určitě vynikající bojovka, která obsahuje do detailu propracované postavy, pěkné arény a návykový online režim. Bohužel přináší jen základní herní režimy, které na dlouho moc nevydrží, díky čemuž musíme nakonec udělit o bod méně, než by se na takovou hru slušelo. Pokud ale plánujete hrát Marvel vs. Capcom 3 jen v online režimu nebo s kamarádem na jedné televizi, tak si za celkovou propracovanost přičtěte bod k dobru.

Marvel vs. Capcom 3: Fate of Two Worlds

ps3x360
Capcom, Capcom
Datum vydání hry:
15. 2. 2011
Žánr:
Bojovka
KARTA HRY
8/10

Komentáře