Lego City Undercover

recenze  9
Martin Šmíd, 24. 3. 2013 23:15
Když se dnes podíváte, jaké hry patří pravidelně mezi nejoblíbenější, naleznete mezi nimi městské akce. V poslední době hlavně díky sérii Grand Theft Auto od Rockstaru nebo Saints Row. Obě série se zatím na konzoli Nintendo Wii U nechystají, a je otázkou, jestli se na ní někdy v budoucnu dostanou, takže muselo přímo Nintendo jednu takovou hru vytvořit. Při jejím vývoji vsadilo na nesmírně populární LEGO, které si i ve videoherním průmyslu omotalo hráče kolem svých prstů. Stačí se podívat, jak se každá hra ze sérií jako Star Wars, Lord of The Rings, Indiana Jones, Batman nebo Harry Potter prodává po milionech. Městská akce z LEGO kostiček? Zaručený hit? Na to vám odpoví naše recenze.

Na začátku na vás dýchne klasická atmosféra Grant Theft Auto série, ostatně začátek je dost podobný tomu, jaký naservíroval čtvrtý díl. Po pár minutách si už jde Lego City Undercover svojí cestičkou, protože hlavní hrdina Chase McCain není žádný padouch, který by si přijel do Lego City splnit svůj americký sen, ale je zde oslavován jako hrdina. Podařilo se mu totiž dopadnout dost možná největšího zločince, jaký město doposud terorizoval. Co ale čert nechtěl. Zločinec Rex Fury utekl z přísně střežené věznice Albatross, a na hlavním hrdinovi je, aby ho dostal zpět do tepláků a posadil pěkně za mříže. Příběh jako takový je jednoduchý, přesto má velký tah. Tempo vyprávění je přímo zběsilé, navíc scénář ukrývá spousty humorných situací a dialogů, jak jsme ostatně od LEGO her zvyklí. Vývojáři se navíc rozhodli parodovat jiné hry, ale i seriály nebo filmy. Během hraní jistě poznáte třeba parodii na druhého Nolanova Batmana, Smrtonosná past, Drsného Harryho, Vetřelce, Vykoupení z věznice Shawshank, Matrix a spousty dalších. Protože příběh má velké tempo, ani vám nepřijde, že hodiny tak letí. Všech patnáct kapitol jsem dohrál za nějakých patnáct hodin, ale tady zábava rozhodně nekončí. Pokud totiž budete chtít vše posbírat, připravte si další desítky hodin. K vedlejším aktivitám se ještě vrátím v průběhu recenze. Jen tedy doplním, že hlavní příběh je jen nějakých 15% celé hry!

Všechny mise ve hře jsou v klasickém Grant Theft Auto stylu. Na začátku vždy dostanete úkol, takže musíte dojet na určité místo, no a poté ho splnit. Úkoly jsou po celou dobu hry rozmanité, takže vás čekají nejen honičky, souboje, ale i klasické skákací pasáže. Ono ačkoliv se Lego City Undercover tváří jako městská akce, jednotlivé mise mají spíše blíže normální LEGO hře, protože je plníte v nejrůznějších uzavřenějších lokacích, které si vždy po dokončení můžete dát znovu ve free režimu. Podíváte se třeba do dolů, do kung fu chrámu, prozkoumáte vesmírnou stanici poblíž Lego City, porozhlédnete se po zdejším muzeu a také zavítáte na skládku zachránit svoji kamarádku, která se nejednou dostane do nesnází. To je jen menší seznam pochopitelně, protože míst, kam se podíváte, je hodně, přičemž každé představuje jeden velký rébus, který musíte splnit za pomocí lego kostiček a nejrůznějších schopností získaných během hraní.

A že těch bude docela dost. Schopnosti jsou vázány především na obleky, které během hraní získáte. Policejní oblek umí třeba vystřelovat lano nebo číst stopy na zemi za pomocí skeneru, oblek zloděje zase umí páčit zámky, kosmonaut se umí teleportovat z místa na místo, hasič umí rozbíjet sekyrou zabarikádované dveře či hasit požár, a dělník umí rozbíjet spoustu pevných předmětů, případně umí zacházet s dynamitem. Oni i tyto obleky, které postupně získáváte a jejich přepínání je bleskové (pomocí zadních tlačítek), způsobují, že je hratelnost pořád čerstvá a nezačne upadat do stereotypu. I na konci vás hra bude neustále překvapovat. Navíc většina pozdějších hádanek vyžaduje měnění i několika obleků, což z nich činí náročnější disciplínu, ale o to uspokojivější. Hádanky nejsou lehké, ale ani nefrustrují svojí obtížností. Obleky nevyužíváte jen během misí, ale i ve městě, protože do některých míst se bez třeba toho posledního nemáte šanci dostat. Až po kompletním dohrání se vám zpřístupní celé město.

Na všechny hádanky jste nyní sami, protože vývojáři se rozhodli nezakomponovat kooperativní režim, na kterém stavěly všechny předchozí Lego hry. Po většinu času to nevadí, protože hra je tak nastavena především jako zážitek pro jednoho hráče a spíše jde jen o zvyk z předchozích Lego her, ale občas hádanky volají po kooperaci, zvláště v těch misích, v nichž hlavního hrdinu doprovází umělá inteligence. Absence kooperace určitě zamrzí v některých momentech, ale není zase takovým problémem, jak by se mohlo na začátku zdát.

Lego hry jsou klasické skákačky a Lego City Undercover v tomto nijak nevybočuje. Během misí v uzavřenějších levelech vás čeká skákání po celé řadě plošinek, to samé ale ve městě. Do některých se dostanete až po dohrání hry. Skákání je zde vyřešeno jednoduše, jako v předchozích lego hrách, jen ta kamera občas trochu zazlobí, protože nenajede na scénu zrovna v ideálním úhlu, ale nejde o něco, co by nějak zvláště vadilo. V rámci možností se povedl i soubojový systém. Ten je sice jednoduchý, ale po několika hodinách se hlavní hrdina Chase McCain naučí docela dost speciálních komb, takže souboje nejsou tak jednotvárné, jak se na začátku mohou jevit. Až zakončovací komba uvidíte, určitě budete vědět, v jakém filmu vývojáři brali inspiraci.

No a pak je tu ježdění po městě. Chase McCain dokáže skočit do každého vozidla stisknutím tlačítka X, které uvidí, jeho sebrání prostě odůvodní tím, že je policista a potřebuje ho pro svoje povolání. Však to znáte třeba z populárního německého seriálu Kobra 11. Jízda vozidlem je čistě arkádová, ale i tak se vozidlo od vozidla liší v ovladatelnosti, což je jistě příjemné zjištění. Druhů vozidel je ve hře více jak sto, od sporťáků, taxiků, kamionů, sanitek, najdete tu i nějaké ty motocykly, dokonce si zajezdíte na moři ve člunu, později budete moci i létat v helikoptéře. Množstvím dopravních prostředků hra rozhodně nezklame, navíc si je postupně můžete odemykat i v nejrůznějších barevných variantách, pokud se vám ty základní moc nelíbí.

Město Lego City je jedno velké hřiště, v němž plníte nejen hlavní úkoly, ale naleznete v něm i spoustu dalších aktivit. Klasické vedlejší mise, v nichž byste pomáhali třeba obyvatelům města, zde nenajdete, ale to ve výsledku nevadí, protože se rozhodně nudit nebudete. Můžete stavět z nasbíraných kostiček speciální zastávky pro vozidla či nejrůznější rampy, čímž si budete rozšiřovat vozový park nebo odemykat postavy, také tu jsou připraveny speciální time trials závody, které se odehrávají jednak v ulicích města ale také na moři. Samozřejmě můžete sbírat i speciální kostičky. Po dohrání budete moci vyrazit i na lov ufonů, kteří si našli cestu do Lego City. To je jen menší výpis aktivit, další jistě čekají, až je budu postupně objevovat. Za všechny hlavní i vedlejší aktivity dostáváte speciální zlaté kostičky, kterých je ve hře rovných 450. Ty než všechny vysbíráte, možná i u hry zestárnete. Sám jsem jich posbíral zatím asi 70, a to jsem nahrál zhruba 30 hodin. Je ale pravda, že jsem plnil převážně hlavní mise, vedlejší aktivity jsem jen tak proletěl, ale určitě se k nim později vrátím.

Co se týče ještě samotného města, nabízí spoustu nádherných míst, ať už předměstí, tak třeba zahrádky či speciální bazén, poblíž něho se griluje a hraje hudba. Míst, která si budete po dohrání pamatovat, je celá řada, navíc se můžete skrze cestování podívat i do přilehlejších lokací v podobě ostrůvků. Vývojáři se pro Lego City nechali inspirovat celou řadou amerických měst, namátkou třeba San Francisco, Miami nebo New York City, takže určitě poznáte do legových kostiček přestavěné americké ikony jako Times Square, Mt. Rushmore nebo most Golden Gate. Svým designem, je Lego City jedno z nejlepších videoherních měst, do jakého jsem se zatím v městských akcích podíval a je radost v něm trávit hodiny hraní.

Lego City Undercover je jednou z těch her, která hodně těží z Wii U Gamepadu, a tak trochu i ukazuje jeho možnosti pro zlepšení celkového zážitku. Na displeji máte nejen mapu celého města, kterou si můžete rychle prohlížet, ale i některé další ovládací prvky. Přes ikonku můžete rychle vyvolat fotoaparát, případně skener, kterým poté skenujete okolí a hledáte třeba speciální cihličky. Skenování případně focení probíhá skrze displej Wii U Gamepadu, který musíte mít namířen na obrazovku. Skenování nebo focení probíhá v 360 stupních, což znamená, že nejlepší je si s gamepadem stoupnout, abyste se mohli co nejlépe otáčet. Toto trochu nezvyklé ovládání mi moc nevadilo, bral jsem ho jako oživení a alespoň jsem se sem tam u hraní protáhnul. Na Wii U Gamepadu se vám rovněž zobrazují hovory, které poté slyšíte skrze zabudovaný mikrofon. Wii U Gamepad tak dělá na celkovém požitku hodně a jen těžko si představit hru bez těchto bonusových, ale hodně příjemných prvků. Jediné, co možná bude někomu vadit u Wii U Gamepadu, je nemožnost hrát v režimu off-TV play. Na druhou stranu se to dá ale pochopit, protože hra dost těží z ovládacích prvků ovladače, takže by tento režim moc dobře nefungoval. No, a protože Lego City Undercover dost využívá funkce Wii U Gamepadu, je velkým žroutem baterky, takže mi ovladač nabitý zůstal vždy jen nějaké dvě hodiny. Po většinu času jsem tam musel mít připojený kabel.

Vývojáři z TT Fusion vsadili na svůj osvědčený LEGO engine, který pro Lego City Undercover jenom trochu učesali, vyleštili a přidali mu několik nových efektů. I to ale stačí, aby hra vypadala skvěle, navíc pokud bych ji měl srovnat s jinými LEGO hrami, vypadá zdaleka nejlépe. Na vizuální prezentaci si těžko budete stěžovat, protože se povedla na jedničku. Za co ale vývojáře moc nepochválím, je občasný pokles frameratu, hlavně když jedete autem. S tímto si mohli trochu více pohrát, a klidně bych bral i o něco horší grafiku, pokud by hra jela plynuleji. Také asi nikoho nepotěší doskakování objektů, ale tady jsou zřejmě vývojáři nevině, protože dost možná naráží na hardwarový strop konzole. Daleko více budou vadit dlouhé nahrávací časy, trvající někdy i déle jak minutu. Tyto technické nedostatky jsou prakticky jediné, na co si můžu postěžovat, protože hra jako taková je skvělá. Povedený je i hudební doprovod, hlavně ve druhé půlce naprosto exceluje, všechny zvuky a dokonce tu je přítomen skvělý dabing jednotlivých postav.

První prezentace hry Lego City Undercover sice moc nenadchly, ale postupně se pod rukama vývojářů z TT Fusion začal rodit obrovský hit. Lego City Undercover má prakticky vše, co od takové hry čekáte. Je tu nejen skvěle napsaný vtipný příběh s nejedním zvratem, ale i rozmanitá hratelnost a spousta vedlejšího obsahu, který než všechen prozkoumáte, strávíte s hrou desítky hodin. Hodnocení tak táhnou dolů jen menší technické nedostatky a příliš dlouhé nahrávací časy. Nic ale nemění na tom, že Lego City Undercover je hra, u níž se budete královsky bavit. A proč to neříci, kvůli takovým hrám se kupují konzole.

LEGO City: Undercover

wiiu
Nintendo, TT Games
Datum vydání hry:
28. 3. 2013
KARTA HRY
9/10

Komentáře