Ghostbusters: The Videogame

recenze  14
Martin Šmíd, 11. 6. 2009 23:33
V letošním roce slaví populární duchovské filmy Ghostbusters své pětadvacáté narozeniny, což Sony oslavuje i vydáním videohry s názvem Ghostbusters: The Videogame, která právě zapadla do naší mechaniky, abychom se podívali, jak tato slavná licence dopadla ve videoherním zpracování. Vývoj Ghostbusters: The Videogame nebyl lehký a už se zdálo, že se ho nedočkáme díky Activisionu, který odmítl hru vydat. Nakonec se této hry chopila Atari a Sony, což byl určitě dobrý krok. Bez nich bychom se nyní těžko dočkali tak skvěle hratelné hry, jakou Ghostbusters: The Videogame bezpochyby je.

Pokud jste fanouškem původních dvou filmů, tak vás jistě mrzelo, že nevznikl nikdy díl třetí. Ten si mnoho fanoušků přálo, ale bohužel se ho nikdy nedočkali. Nyní vyšlá hra Ghostbusters: The Videogame se ovšem za třetí díl směle může považovat, protože navazuje na konec druhého dílu, kdy naše parta - Ray, Peter, Egon a Winston - zachránila před duchy New York City. Díky tomu se tato partička, která si říká Krotitelé duchů, dostane pod ochranu radnice, kdy toho tamní starosta pochopitelně využívá, aby se díky nim zviditelnil. Bez duchů by byl život asi hodně nudný, takže idylka netrvá dlouho a hned se objeví další hrozba v podobě nových duchů, kteří terorizují město. Ray, Peter, Egon a Winston v této době nabírají nováčka, kterým jste pochopitelně vy. Ten má pro ně testovat v ostrých akcích nové zbraně na chytání duchů, ale jak budete procházet hrou, tak budete dostávat díky vypracované důvěře nebezpečnější úkoly. Víc už prozrazovat z příběhu nebudeme, abyste zbytečně nepřišli o momenty překvapení, kterých je ve hře opravdu hodně.

Jako nováček doprovázíte po městě New York osvědčený tým, který vyjíždí na honbu za duchy a dalšími nadpřirozenými jevy. Většinou ale nebudete chodit všichni pohromadě, ale jen s určitým členem týmu, který vám pomůže v boji. Zde bychom se zastavili a blíže se podívali na celkem odstrašující umělou inteligenci kolegy. Ačkoliv se chová v rámci možností celkem obstojně, přijdou momenty, kdy byste kolegu nejradši uškrtili nebo někam zamkli. Jedná se zejména o okamžiky, kdy chytíte ducha a chcete ho uzavřít do připravené nádoby, kolega občas připraví svoji nádobu a táhne ducha pryč od té vaší, čímž dojde ke komické situaci, že ducha nechytí ani váš kolega, ani vy. Dále zamrzí, když se vám kolega zbytečně plete do dveří, které pak nemůžete projít, nebo do výhledu. Na umělé inteligenci by tak měli vývojáři do dalšího dílu ještě zapracovat.

Pojďme ale k tomu nejlepšímu, co Ghostbusters nabízí, a tím je chytání duchů. Když se před vámi objeví duch, musíte ho nejdříve omráčit zbraní, kterou neustále taháte u sebe. Ta má v sobě ukryté čtyři režimy paprsků, přičemž každý má poté ještě dva střelné módy. Nejprve máte ohnivý paprsek, který později vylepšíte i na celkem účinný vrhač ohnivých koulí. Druhým módem, který záhy dostanete, je zmrazující paprsek, jenž dokáže zmrazit vaše nepřátele v podobě duchů a dalších oživlých potvor. Třetí poté ničí duchům vytvořené líhně, ale pomůže i v situaci, kdy si chcete k sobě přitáhnout nějakou tu plošinku. Stačí zamířit na plošinku a výstřelem ji přichytit, následně ji druhým výstřelem přitáhnete. Poslední je klasický raketomet, který se hodí na bosse. Každý mód můžete dále vylepšovat za našetřené peníze, jež získáváte během hry za polapení nějakého toho ducha. Když už je duch omráčen, musíte čtverečkem hodit truhlu, do které ho chytíte. Duch sebou samozřejmě hází a občas se stane, že vám na poslední chvilku vyklouzne a musíte ho tak chytat znova. Samotné lovení duchů je velmi zábavné a určitě jen tak neomrzí. Každý level, který projdete, ať už se jedná o knihovnu, stoky, muzeum nebo obrovskou katedrálu s teleporty, má na svém konci celkem tvrdého šéfa. Na toho musíte používat i taktiku, nestačí do něj jen pálit vším, co máte. Kromě bossů potkáte během hry i celou řadu nejrůznějších duchů. Základním duchem je pochopitelně ten zelený nezbeda, kterého fanoušci dobře znají, ale potkáte i knižní duchy, duchy padlých vojáků a dokonce i oživlé mumie či sochy.

Abyste takového ducha vůbec našli, máte u sebe přístroj PKE meter, který vám po stisknutí trojúhelníku ukáže, kde je zvýšená oblast paranormální aktivity. Do této oblasti je tak dobré se vypravit, protože tam se většinou duch nachází. Kromě hledání duchů ukazuje i spoustu dalších věcí, jako jsou artefakty s důležitými informacemi. Ghostbusters: The Videogame je hra jako stvořená pro kooperativní hraní, o to více tedy zamzí fakt, že si hru v tomto režimu neužijeme. Máme zde k dispozici jen nejrůznější módy, kdy procházíme rozlehlé mapy a sbíráme na čas artefakty, likvidujeme vlny nepřátel a ničíme bosse. Nic víc zde nečekejte. Navíc si v online režimu ani neodemykáte žádné upgrady zbraní ani nic podobného, takže určitě hodně rychle omrzí. Online složka tak zde slouží pouze jako doplněk a nebýt chybějícího kooperativního režimu, na konci recenze by se třpitila úplně jiná známka.

Nyní se pojďme podívat na zub technickému zpracování, nad kterým visel asi největší otazník. Z videí jsme totiž moc nevyčetli, jak bude konečná hra vypadat. Po úvodní referované animaci se dostaneme konečně do hry a první pohled je určitě uspokojivý. Ano, v dnešní době už jsme viděli daleko hezčí hry, ale grafická stránka určitě neudělá Ghostbusters: The Videogame ostudu. Horší grafiku vyrovnávají skvěle navržené levely, se kterými si dali vývojáři hodně práce a díky tomu poznáte i spoustu lokací z původních filmů. Pochválit musíme i framerate hry, který se po většinu hry drží a nijak vám neznepříjemňuje hraní. Pochvalu si zaslouží i hudební doprovod, jenž je z větší části převzat z filmu. Zapomenout nesmíme ani na dabing, jehož se chopili herci z filmů a díky tomu vyniknou všudypřítomné vtípky. Kapitolou samou pro sebe je destrukce všeho, co vidíte. Při honbě za duchy navštívíte spoustu míst, které po vašem odchodu budou naprosto zdemolované. Jedná se třeba o knihovnu, ale i o obrovský palác s jídelnou, který znáte z filmu. Vývojáři si skvěle vyhráli s fyzikou, takže vše padá tak, jak má a téměř vše je zničitelné. Fyzika se chová reálně při vašem pádu, ale i při výbuchu protivníků. Ačkoliv si vývojáři s fyzikou vyhráli, občas budou vidět některé nedotaženosti. Pokud třeba sestřelíte obraz a budete ho chtít přejít, musíte na něj nejprve skočit, nebo ho potáhnete před sebou, což u dveří zapříčiní to, že je prostě neprojdete.

Ghostbusters: The Videogame je chytlavá hra plná humorných momentů, nádherných lokací a hlavně výborné hratelnosti, díky níž si hru budete po celou dobu hraní užívat. Už dlouho jsme tu neměli takto originální a dobře zpracovanou filmovou licenci. Pokud rádi zkoumáte paranormální jevy a rádi zachraňujete svět před duchy, je pro vás Ghostbusters: The Videogame tou pravou hrou, u které strávíte několik zábavných večerů.

V článku jsou použity vlastní obrázky

Ghostbusters: The Videogame

ps3x360wiipspdsps2
Atari, Terminal Reality / War Drum Studios / Red Fly Studio / Zen Studios
Datum vydání hry:
16. 6. 2009
KARTA HRY
8/10

Komentáře