Dragon Age: Origins – Warden´s Keep

recenze  11
Petr Strecker, 5. 4. 2010 20:56
Hniloba, tajemství, temnota, okultismus, sníh, pusto, prázdnota, ticho, kosti, prach, minulost, krev, násilí, démoni.... bitva, výhra, čáry, vlastnictví, obchod, domov. Hned několik, ať už pozitivních, či negativních slov lze směřovat na adresu prvního oficiálního DLC balíčku do hry Dragon Age: Origins, který nese název Warden´s Keep. Že se jedná o zatím nejtemnější rozšíření a část samotné hry vám dojde už z popisků. Jakmile ale překonáte strach a vyhrajete nad zlem (věřte nám, zde, stejně jako doopravdy, nejvíce získají ti zlí), tak si můžete ukořistit kousek koláče z historie Gray Wardenů. I minimální detail, kterým je například stálé úložiště vašich předmětů tak může rozhodnout o koupi i přesto, že se jedná o vcelku krátký přídavek, kterým prolétnete rychleji jak virus krví. Někde tam venku se nachází člověk v nouzi, jež potřebuje vaší pomoc, oplátkou za jeho služby. Jako správní badatelé byste rozhodně měli kývnout.

Nebaví vás už spaní na propocené a promočené matraci uprostřed kempu? Chcete trošku soukromí? Zapomeňte na to! Pokud ale chcete vlastní depozitář a osobní obchodníky, to už je jiná káva. Řád Gray Wardenů má opravdu bohatou minulost, kdy tito chrabří rytíři několikrát po sobě porazili arcidémona, aby tak potvrdili svou sílu a slávu. Po vašem přijetí do řádu se vás pokusí vyhledat obchodník Levi Dryden, který má s Wardeny také něco společného. Jeho pra-prababička totiž byla jednou z nejslavnějších Wardenských vojevůdkyň a on se rozhodl, že odtajní její tajemnou minulost, která je doposud nevysvětlená. Ehm, vy uděláte špinavou práci a shrábne zbytek. Tak už to ale chodí a vy se musíte spokojit i s tím málem, kterém vám budiž naděleno.

„Povedu Wardeny a Arland bude litovat dne, kdy ušetřil můj život!”Sophia Dryden

Ono místo činu, kolem kterého se celé dění odehrává, nese název Soldier’s Peak, jde o starou, těžce opevněnou tvrz a základnu Gray Wardenů, která za svými zdmi ukrývá krvavé tajemství. Než mne někdo chytne za slovo, použité vložky to opravdu nejsou. Říká se, že na tomto místě straší, což si uvědomíte hned po příjezdu, kdy se před vámi začnou odehrávat živé vzpomínky někdejších vojáků. Sophia Dryden soupeřila s králem Arlandem o trůn, což se jí a jejím jednotkám nakonec nevyplatilo, když na pevnost zaútočila královská armáda. Zoufalá situace si žádala zoufalé činy a od této věty je na vás, aby přišli na to, co se stalo. Malá nápověda – mocný čaroděj, zoufalost, selhání a mnoho mrtvých v řadách všech. Dokonce potkáte i babičku Sophii, se kterou chtěl Levi tolik mluvit a očistit její jméno. Jak asi tušíte, už není v takové formě, jako bývala. Se svou tváří by mohla směle naběhnout do reklamy na kosmetiku. Tak jako tak, úkol má hned několik řešení a je jen na vašem morálním rozpoložení, jak se zachováte. Jste alespoň trošku sobečtí a chcete si urvat i něco pro sebe, nebo budete řešit jen otázky vašeho přítele, který se třeba odmění lépe? Hra je v tomto nádherná a zároveň zlá, kdy musíte opravdu přemýšlet nad jednotlivými následky, které nesou vaše rozhodnutí. Bohužel, konec přijde rychle a záhy, přičemž není problém hlavní quest dojet během necelé hodiny, což je asi největší rána pod pás. Za tuto cenu ovšem nelze čekat zázraky a tak potěší alespoň bonusy kolem.

„Věřící zatracují krvavou magii – stále je tu ale tolik tajemství, které čekají na odhalení.”Avernus

Při průzkumu velice omezených míst hradu se dostanete i do styku s kapalinou, kterou můžete a nemusíte ochutnat. Ano, pokud jste prase jako já a sežerete za dvacku i vajgl ze země, určitě se napijete. A nebudete litovat! Tento nepochybně velice zdravý nápoj přidá vašim postavám dva skilly, které se liší od povolání k povolání. Všechny těží z upravené krve, takže například mág si může velice rychle doplnit manu, na úkor svého vlastního života nebo škodit nepřátelům. Válečník se poté může pyšnit možností odhazovat nepřátele pomocí vlny krve, která se vyvalí z jeho útrob. Zkrátka a jistě, ochutnávání a olizování naprosto neznámých věcí vám nemusí přivodit pouze žloutenku. Ať už si zvolíte postup jakýkoliv, odměnou vám bude brnění Wardenského velitele, které pohromadě přináší další bonusy v podobě zvětšené síly a několika dalších atributů, případně slušivá róba pro mága. Mimo to, vypadá opravdu stylově. Dokonce tak stylově, že byste si ho vzali na maturitní ples sestry. Krom toho se také dočtete z několika svitků roztroušených po pevnosti, že skrývá i určitá tajemství, ohledně místního pokladu. Ano, prošmejděte každý kout. Co už je ale trošku zarážející a spíše velké zklamání je fakt, že jakmile dokončíte úkoly, pevnost se uzavře a vy se tak můžete pohybovat pouze na jejím nádvoří, kde najdete jen obchodníky a truhlu. Což je škoda, Soldier’s Peak sloužila jako centrála Wardenů a vy musíte trčet venku na mrazu? Pche.

Hlavním a pravděpodobně tím největším lákadlem je možnost ukládat si předměty do jedné truhly, kterou naleznete také na nádvoří. Jak jistě víte, v původní hře jste mohli nechávat svoje vybavení v cizích truhlách, nebo je prodávat. Vzhledem k tomu, že inventář není nikdy nafukovací, tak si musíte zatraceně rozmýšlet, co si necháte u sebe a co ne, zejména pokud jde-li o některé vzácnější kusy vybavení. Nyní se tak nemusíte bát, že byste někde něco ztratili, což je rozhodně dobře, snažíte-li se ze hry vytřískat maximum a posbírat i to, co neuteče na strom. Další parádičkou je možnost úpravy vybavení u kováře, který se zde objeví po dokončení questu. Mimo to pro něj můžete získat speciální kámen z meteoritu, za který vám uková jeden z nejsilnějších mečů ve hře. Onen kámen se také pojí s dalším easter eggem, jenž se tentokrát motá kolem Supermana. Ano, čtete dobře. Ale to zjistíte sami. Samozřejmostí jsou další dva achievementy či trofeje, které vám v podstatě naskočí samy.

Warden’s Keep je po obsahové stránce promarněnou příležitostí, jak hru o něco více obohatit. Obrovská pevnost zející prázdnotou přímo vybízí k osídlení a možností si jí upravit k obrazu svému. Bohužel se tak nestalo a hlavním lákadlem je alespoň několik minut trvající nadšení v podobě mystické atmosféry, která sálá z každého koutku Wardenské tvrzi, spolu s příjemným bonusem ohledně oné magické truhly. Pokud ale chcete o něco intenzivnější zážitek, zde ho opravdu nenajdete.

Dragon Age Warden´s Keep

ps3x360
Electronic Arts, BioWare
Datum vydání hry:
3. 11. 2009
KARTA HRY
6/10

Komentáře