Captain Toad: Treasure Tracker (Switch)

recenze  8
Martin Šmíd, 11. 7. 2018 15:30
Nintendo v letošním roce zásobuje svoji konzoli Nintendo Switch hlavně porty starších her z konzole Nintendo Wii U, které většinou nemají jen vylepšenou technickou stránku, ale přinášejí i nějakou tu novinku v podobě nových úrovní nebo alespoň kosmetických předmětů. Nedávno jsme tu měli Donkey Kong Country: Tropical Freeze, obě Bayonetty nebo rubačku Hyrule Warriors: Definitive Edition. V těchto dnech pak vychází další zajímavý remaster jedné z velmi kladně hodnocených Wii U her, níže se o něm dočtete více informací a hlavně vám řeknu, jestli stojí za investici.

Recenzovaná verze: Nintendo Switch

Před třemi lety vydalo Nintendo pro konzoli Nintendo Wii U docela zajímavou logickou plošinovku Captain Toad: Treasure Tracker, v níž byl hlavním hrdinou trochu zatím opomíjená postavička Mario her. Nešlo o další klasickou plošinovku v Mario stylu, v níž by Toad zachraňoval celý svět, ale o celkem prosté dobrodružství, ovšem s docela originálními a hlavně zábavnými herními mechanismy, díky nimž bylo jednoduché si hru zamilovat. Nedávno jsem řekl, že Captain Toad: Treasure Tracker je trochu nedoceněná hra, a proto jsem rád, že nyní dostala druhou šanci zazářit. Snad zaujme hráče natolik, že Nintendo odklepne pokračování, které by mohlo být daleko ambicióznější. Každopádně nyní se už pustím do samotné hry.

Hlavní hrdina Toad je vždy házen do menších rozmanitých levelů, které jsou tvořeny jakýmisi menšími ostrůvky. Ty mají velmi pěkný a hlavně chytrý design. V nich je vždy úkolem sebrat hvězdu, a pokud možno i všechny tři diamanty, za které se následně odemykají pozdější levely. Aby bylo možné toto učinit, je vždy nutné splnit několik menších logických hádanek, které většinou nejsou složité, i když občas trochu toho přemýšlení je nutné zapojit. V úrovních jde natáčet kameru ve všech možných směrech, aby se odhalily skryté chodbičky a různé předměty, které je nutné sebrat či nějak použít. Natáčení kamerou je jednoduché skrze pravou analogovou páčku, přičemž pohyb a natáčení kamery je plně intuitivní a přiroste vám k prstům po několika úrovních.

Ovládání Captain Toad: Treasure Tracker je jednoduché, ať už budete hrát na televizi s klasickým gamepadem v ruce nebo v handheldovém režimu, který jsem mimochodem preferoval. V něm totiž můžete používat pro řešení různých hádanek i dotykový displej, abyste přesunuli plošinky, s něčím pohnuli a vyřešili různé logické problémy, což působí značně přirozeněji a zábavněji než skrze klasický gamepad. Jinak hra podporuje jako Nintendo Wii U verze i pohybové senzory v úrovních, v nichž jezdíte v důlním vozíku, takže můžete jednoduše zaměřovat a střílet na protivníky či předměty, které potřebujete trefit.

Každopádně během překonávání hádanek je nutné počítat s tím, že Toad není tak pohyblivý, jako jeho známější kolegové. Vlastně i díky tomu se hratelnost od klasických Mario her hodně liší. Toad neumí vyskočit, pokud se chce dostat výše, musí vyšplhat na žebřík, případně si jinak pomoci. Rovněž jeho pohyb je pomalejší, s čímž je nutné počítat u pastí nebo během překonávání protivníků, které je možné i likvidovat, ale rovněž je u této pasáže nutné použít trochu toho přemýšlení. Protivníků je ve hře docela dost druhů, mají pěkný design, většinou je tvoří staří známí z Mario her, kteří ale do zdejšího světa patří, takže to ani moc nevadí. Na každého protivníka samozřejmě platí trochu něco jiného, sem tam na scénu naskočí i nějaký ten boss. U soubojů s nimi je možná škoda, že je až příliš jednoduché je překonat, a rovněž se opakují, takže pokud by vývojáři u nich přidali na rozmanitosti, bylo by to jen ku prospěchu. Tady jsem čekal, že vývojáři do Switch verze tento problém s málo rozmanitými souboji s bossy trochu vyřeší, ale bohužel se tak nestalo.

Hlavní kampaň čítající tři delší epizody vám vydrží na několik poklidných večerů, během nichž se budete dobře bavit. Kampaň oproti Wii U verzi nedoznala žádných změn a neobsahuje žádné novinky. To Bonusová epizoda, obsahující desítky dalších úrovní, už novinky obsahuje. Vývojáři totiž do ní přidali hned čtyři nové úrovně, inspirované hitem Super Mario Odyssey a jeho čtyřmi ikonickými světy. Tyto čtyři levely určitě potěší, zvláště když jsou navrženy parádně a obsahují několik nových nápadů, takže je radost je hrát. Opravdu jsem si je užil, nabízejí skryté hvězdičky i další výzvy, takže si je určitě dáte víckrát. To by bylo vše, co nového obsahuje Nintendo Switch verze Captain Toad: Treasure Tracker po stránce obsahu. Moc toho není, což bude asi nejvíce vadit hráčům, kteří hráli hru na Wii U a třeba uvažují, že by si ji koupili znovu. Nováčci pak dostanou původní hru i se čtyřmi novými parádními úrovněmi. Na druhou stranu je nutné i zmínit, že Captain Toad: Treasure Tracker je hra, která se prodává i na Nintendo Switch za sníženou cenu, takže ji můžete lehce sehnat pod tisíc korun. Za tuto částku se jednoznačně vyplatí.

Vizuálně se Captain Toad: Treasure Tracker za ty tři roky moc nezměnil, ale on nebyl ani moc důvod proč. Pořád totiž vypadá skvěle. Jednotlivé úrovně mají spousty detailů i kvalitní textury, stejně tak krásné nasvícení. Navíc hra na konzoli Nintendo Switch běží neustále v 60fps a framerate ani na moment neklesne. Součástí je pak samozřejmě i kompletní původní soundtrack, která je pochopitelně kvalitní, navíc nyní byl obohacen o několik nových skladeb, které hrají v úrovních ze Super Mario Odyssey, což samozřejmě potěší.  

Captain Toad: Treasure Tracker je i po několika letech kvalitní puzzle plošinovka, která rozhodně stojí za zahrání, zvláště pokud u hraní trochu přemýšlíte a máte rádi svět Maria. Pro majitele Wii U verze nabízí málo novinek, aby si ho hned museli koupit znovu, ale pokud jste Captain Toad: Treasure Tracker ještě nehráli, tak nemusíte moc dlouho nad nákupem váhat. Budete se dobře bavit, zvláště když cena je ve srovnání s jinými hrami od Nintenda docela příjemná. 

Captain Toad: Treasure Tracker (Switch)

3dsnsw
Nintendo, Nintendo
Datum vydání hry:
13. 7. 2018
KARTA HRY
8/10

Komentáře