Brothers In Arms D-Day

recenze  4
Martin Šmíd, 22. 8. 2008 18:59
Série Brothers In Arms je na velkých konzolích velmi oblíbená. Gearbox a Ubisoft tak chtějí tuto značku ždímat, jak to jen jde, a tak se nyní objevuje i verze pro PSP. Brothers In Arms Road to Hill 30 a Earned in Blood byly skvělé hry. Nedávno se dočkali i majitelé přenosného PS a z videí a obrázků hra nevypadala vůbec špatně. Ba co víc, vypadala hodně lákavě. Brothers In Arms D-Day si konečně proklestil cestu i k nám do redakce, a tak je třeba říci finální verdikt.

PSP verze je klasická akční hra viděná z pohledu první osoby. Ovládání je celkem dobře vyřešeno, i když má určitě pár mušek. Hlavní hrdina se rozhlíží i pohybuje analogem, což je o něco příjemnější než v MoH. Bohužel se můžete rozhlížet analogem jen ve směru běhu. Nemůžete se tak podívat nahoru ani dolů. K plnému rozhlížení poté slouží kolečko, ale ani to nezabrání občasné frustraci. Stejně jako u velkých brášků budete i zde ovládat dvojici veteránů Bakera a Hartsocka. Celá hra se odehrává ve Francii během dne D. Nečekejte ovšem nějaké vzrušující a nezapomenutelné mise. Většinou vás čeká procházení pevně daných cest podél luk a občas narazíte na nějaké to stavení. Vývojáři si tak s level designem nedali vůbec práci a hodně lokací se i dost opakuje. Samotná náplň misí není také nijak oslnivá a většinou stačí jen někam dojít nebo něco zničit.

Nyní se dostáváme k největší přednosti série BiA. Tou je taktický postup s několika členy své jednotky. I zde máte svojí jednotku a dáváte jí rozkazy. Můžete tak své bojovníky posílat na různá místa, dát jim rozkaz, aby vám kryli záda, nebo provedli rychlou čistku. Nejefektivnější je právě rychlá čistka, kdy se vojáci rozběhnou proti nepřátelům a rychle je zneškodní. Bohužel se hodněkrát stane, že se váš drahý kamarád rozeběhne naposledy. Tuto část hry ovšem dost kazí umělá inteligence. Ta táhne hru hodně dolů a takto dementní protivníky jsem už dlouho neviděl. Vše tak můžete vyřešit sami a ani své spolubojovníky nepotřebujete. Doom styl je tu hodně efektní, ale narazil jsem i na dost bugů, které vám budou znepříjemňovat postup hrou. Za příklad můžu uvést vojáka schovaného za bednou, kterému vyčuhuje půlka těla. Normálně byste zaměřili a odstřelili ho z větší vzdálenosti. Zde se ovšem často stává, že i po deseti střelách voják stojí dál a poklidně na vás zírá. Dále mohu uvést třeba zasekávání spojenců o různé předměty nebo zbraně plující ve vzduchu. Ale dost kritizování. Za co si vývojáři zaslouží pochvalu, jsou zbraně. Těch je ve hře velké množství a každý si jistě najde tu svou oblíbenou. Ke střelným zbraním zhruba ve třetí misi přibudou granáty a pokud se je naučíte házet, můžete si ještě více usnadnit cestu vpřed. K dispozici máte i taktickou mapu po stisknutí tlačítka SELECT, kde vidíte vaše spojence, předměty v oblasti, i protivníky. Tuto věcičku budete hodně využívat. Hra obsahuje i co-op pro dva hráče ve skirmish módu. Tato možnost bohužel vyžaduje dvě kopie hry, a tak na game sharing rovnou zapomeňte. Grafická stránka je na poměry PSP celkem pěkná, ale vše kazí holá stavba úrovní. Navíc občas klesne i framerate a to teprve budete vzteky bez sebe. Hudební a zvuková stránka je poté na hodně slušné úrovni a je to jedna z nejlepších složek ve hře.

Brothers In Arms D-Day zaostává v AI nepřátel i spojenců a celkově se jedná o jednoduchou střílečku - doomovku. Čekali jsme postupný útok, ale stačí úrovní jen proběhnout. Škoda, snad se to příště povede lépe.

Brothers In Arms D-Day

psp
Ubisoft, Ubisoft Shangai
Datum vydání hry:
5. 12. 2006
KARTA HRY
5/10

Komentáře