Boom Blox Bash Party

recenze  4
Martin Šmíd, 1. 7. 2009 11:46
V minulém roce vydala EA celkem zajímavou hru Boom Blox na konzoli Nintendo Wii. Hra založená na hrátkách s fyzikou zaznamenala obrovský úspěch především u herních novinářů, kteří ji vynášeli do nebes. Hráči už bohužel do obchodů nepřišli a nenalákalo je ani jméno Steven Spielberg na obalu. Nyní vychází pokračování, které opět láká známým jménem na obalu, ale především stále zábavnou hratelností. Pojďme se podívat, jestli se vyplatí do hry investovat či nikoliv.

Před rokem hra Boom Blox zaujala nejen svým zaměřením, ale především faktem, že se na ní údajně podílel režisér Steven Spielberg. EA tehdy prohlašovala, že vlastně Spielberg přišel s tímto konceptem, který byl poté zrealizován právě do Boom Bloxu. Ať už je pravda kdekoliv, jedno upřít nejde - jednalo se o výjimečný titul plný zábavy. Kdo měl starosti, jak to bude ve druhém díle, tak hned na úvod naší recenze musíme říci, že EA opět nezklamala a připravila jedinečnou směs hratelnosti, z které budou hráči určitě nadšeni. Základem jsou opět hrátky s fyzikou, přičemž vás čeká v Boom Blox Bash Party nový svět, přeplněný více jak 400 novými úkoly, medailemi a dalšími drobnostmi, které poctivý hráč určitě bude chtít vyzobat do posledního zrnka.

Po spuštění hry asi všichni zamíří nejdříve do položky SOLO Games, přičemž v ní naleznou zbrusu nový ostrov napěchovaný stovkami levelů v několika stanovištích. Stanoviště nemusíte plnit popořadě, ale můžete i přeskakovat, přičemž na hlavním ostrově vždy vidíte, kolik jste toho už na daném stanovišti splnili. V každém stanovišti poté naleznete vždy několik dalších podlevelů, kdy vám každá z postaviček zadá několik logických levelů k vyřešení. Další si odemykáte vyhranými koly, za které dostáváte medaile podle toho, jak jste si vedli. Nejlepší je pochopitelně medaile zlatá, ale na postup a odemknutí dalšího kola stačí i medaile bronzová.

Miniher je celá řada. Nejprve vás čekají klasické obarvovací minihry, kde musíte obarvit na správnou barvu krychle, které poté k sobě zapadnou a přinesou vám určitý počet bodů. Počet bodů je velmi důležitý pro získání jednotlivých medailí. Vždy tak hned víte, kolik je potřeba nahrát. Kromě obarvovacích miniher vás poté čekají i další, kdy musíte katapultem vystřelovat postavičky a předměty, abyste nasbírali opět příslušný počet bodů. Miniher je celá řada a popsat je tu všechny by bylo velmi těžké. Na závěr ještě dodáme, že během plnění jednotlivých levelů získáváte penízky, které slouží k odemykání dalších levelů, když se vám v tom co plníte, nedaří. Pokud totiž uděláte ten samý level na malý počet bodů a na medaili to nestačí, hra vám sama nabídne nákup dalšího levelu. Tuto možnost určitě uvítáte, protože některé levely jsou opravdu hodně těžké a vyžadují moře trpělivosti.

Co se týče hry pro jednoho hráče, naleznete v ní ještě jednu motivaci pro opakované hraní. EA si zřejmě zamilovala trofeje z Playstationu 3 a achievementy z Xboxu 360. Jak si jinak vysvětlit, že tento motivátor cpe skoro do každé své hry. V Boom Blox Bash Party tak naleznete achievementy, které jsou spíše klasické a naskakují vám za různé splněné úkoly. Všechny si poté můžete prohlédnout v menu, v položce pro jednoho hráče. Kromě základního módu pro jednoho nabízí Boom Blox Bash Party i hru pro více hráčů. Zahrát si můžete v klasickém módu versus, kde budete bojovat proti kamarádovi, ale daleko zábavnější je mód kooperace, kde budete naopak spolupracovat. Každopádně ať už si vyberete jakýkoliv mód, budete se skvěle bavit, a o to jde přeci především. Do budoucna má Boom Blox Bash Party i obrovský potenciál v nových levelech, které si můžete stahovat z internetu přímo přes hru. Jak tato služba funguje, jsme bohužel neměli možnost vyzkoušet.

Co se týče grafického zpracování, nedoznal Boom Blox Bash Party na první pohled příliš viditelných změn. Proč ale měnit něco, co funguje a na co se pěkně kouká. Opět nás tak čeká spíše pohádková grafika, ale o dost podstatnější je u této hry fyzika, na které je postavena. Ta je opět téměř bezchybná a vše reaguje tak, jak si hráč přeje. Tedy jak se zachová na herní ploše. Můžete si být jistí, že plyšové figurky medvídků budou padat po zásahu koulí tak jako ve skutečnosti, stejně tak se bude bortit pyramida složená z kostek. Hru příjemně doplňuje hudba, která vám přidává na náladě a spolu s hratelností tu buduje jedinečný koktejl zábavy. Jediné mínus bychom snad dali za malý počet nových melodií, ale to už bychom opravdu jen rýpali.

Pokud jste hráli předchozí díl, klidně si odečtěte jeden bod z hodnocení. Boom Blox Bash Party totiž není revolučním pokračováním, ale přináší jen evoluční změny, jako jsou nové levely, hra pro více hráčů a především návyková hratelnost, která vás pohltí a už nepustí. Pokud to myslíte s hraním na Wii skutečně vážně, neměla by vám originální hra jako Boom Blox Bash Party chybět ve sbírce. Snad se bude prodávat lépe než její starší bratříček, rozhodně si to zaslouží.

Boom Blox Bash Party

wii
Electronic Arts, EA LA
Datum vydání hry:
19. 5. 2009
Žánr:
Puzzle, Sport
KARTA HRY
9/10

Komentáře