Arizona Sunshine

recenze  20
Marcel Meralai, 26. 7. 2017 0:05
Majitelé PSVR letos dostali upgrade pro svůj headset v podobě ovladače AIM, který si odbyl premiéru u exkluzivního titulu Farpoint. Nicméně tím by podpora ovladače končit neměla. Pro kombo PSVR + AIM vycházejí i další hry, ale řeč je spíše o menších hříčkách, než větších AAA titulech. Vlny PSVR stříleček měla zase rozvířit o něco ambicióznější hra na obzoru, tentokrát s oblíbenými zombie v hlavní roli. Řeč je samozřejmě o Arizona Sunshine, která se po své docela úspěšné premiéře na PC podívala nedávno i na konzoli od Sony. Jak se poprala s VR na konzoli PlayStation 4, si přečtete v této recenzi.

Recenzovaná verze: PlayStation VR

Váš příběh začíná kdesi v jeskyni uprostřed rozpálené Arizony, kde hlavní hrdina úspěšně přežíval zombie apokalypsu. A jelikož zombie očividně kolem pochodují už nějaký ten pátek, vaše postava si z nich moc nedělá a jejich likvidaci bere vyloženě jako denní nudnou rutinu. Hned na začátku jste svědky jedné z mnoha sarkastických hlášek hlavního hrdiny na adresu Freddyho (Freddy je univerzální jméno hl. postavy pro zombie - pozn. redaktora), a tak nějak začnete tušit v jakém duchu se hra ponese. Arizona Sunshine se nebere moc vážně, nečekejte tedy složitou zápletku s nečekaným koncem. Cíl hry je celou dobu jasný - přežít, rozdat pár kulek, vysmát se zombíkům a najít ostatní přeživší. Hlášky a komentáře hlavního hrdiny vás budou doprovázet po celou dobu hrání, a nutno dodat, je to docela příjemné zpestření.

Arizona Sunshine se tedy primárně zaměřuje na likvidaci nepřátel. V tomto ohledu hra odvádí svojí práci skvěle. Asi je to jistá dávka satisfakce, když míříte přes hledí se zatajeným dechem na hlavu pajdajícího zombíka, abyste mu ji následně rozstřelili na všechny světové strany jednou dobře mířenou kulkou. Věřte, že ze začátku to bude problém, ale jakmile vám přejde ovládání do krve, budete si pocit střelby užívat od začátku až dokonce, ba co víc, bude to tím hlavním motorem při hraní. Střelba je navíc umocněna skvělými zvuky zbraní a také jejich počtem. Při putování Arizonou natrefíte na nejrůznější kousky - od malých ráží až po samopaly, brokovnice, snipery a dokonce dojde i na nějaké těžké kulomety a granátomety. Jednoduše, hra vám dává opravdu velký prostor v tom, jak nebohé zombíky sprovodíte ze světa, navíc v poslední aktualizaci autoři přidávají do všech zbraní optická hledí, takže se určitě vyplatí aktualizovat, než začnete hrát.

Pokud pomineme střelbu, značnou část hraní budete věnovat i průzkumu prostředí. Postup hrou je spíše přímočarý, nečekejte tedy rozlehlé oblasti s mnoha cestičkami. Nicméně sem tam objevíte nějakou tu boční cestičku, na jejímž konci najdete odměnu. Hledat budete hlavně munici, různé předměty, které vám umožní pokračovat v úrovni, a také steak pro doplnění zdraví. Automatické uzdravování se tedy nekoná. Ukazatel zdraví najdete na svých chytrých hodinkách a doplnit jej je možné skrze steaky, které najdete v ledničce a které musíte uchopit a virtuálně pozřít. Jednomu by z toho i vyhládlo! Občas po úrovních najdete i různé masky a helmy, které si můžete nasadit na hlavu. Efekt to má čistě estetický a uvidí ho hlavně vaši spoluhráči v online multiplayeru. A ještě bych málem zapomněl - okolo vás se bude povalovat plno předmětů, které můžete uchopit a mrsknout je po zombii. Pokud tedy škudlíte náboje, můžete házet, co vám přijde pod ruce. Hlavně ale pozor, abyste v zápalu boje nehodili i samotný ovladač, zvlášť pokud hrajete před TV.

S množstvím munice to není tak horké. Minimálně na střední a jednoduchou obtížnost. Pokud budete dobře mířit a střílet převážně do hlav nebohých zombíků, záhy zjistíte, že máte plný inventář nábojů. Citelně začne přituhovat při zvýšení obtížnosti, a pokud hledáte ještě větší výzvu, je tu režim nazvaný “Apokalypsa”, který vše zvedne na brutální obtížnost, kdy náboje spíše nejsou a budete muset počítat opravdu každý náboj abyste přežili. Pak se velice hodí různé předměty, které můžete po zombie mrsknout.

Celkový průchod kampaní na střední obtížnost zabere asi 5-6 hodin. Hodně bude záležet na tom, jak poctivě budete hledat zásoby ve svém okolí.

Zvuky zbraní jsem v předchozích řádcích jednoznačně vyzdvihnul, bohužel to stejné nemohu napsat o grafické stránce hry. Už jsme si tak nějak zvykli, že PSVR hry jsou kvůli své náročnosti na výkon přeci jenom znatelně pod úrovní jakéhosi zažitého standardu z klasických her, ale to neznamená, že by neuměly vykouzlit pěknou grafiku, která vás vyloženě vtáhne do hry tak, že přestanete řešit sem tam máznutou texturu a neostré hrany. Živým důkazem je zmiňovaný Farpoint, který má na poměry PSVR pohlednou grafiku, kterou si budete užívat od začátku až do konce. Bohužel Arizona Sunshine je v tomto ohledu spíše šedým průměrem, který je na půli cesty k podprůměru. Ploché a rozmazané textury budete potkávat více než je zdrávo, zombie moc detailů také nepobraly, nasvícení je rovněž hodně slabé a doskakující předměty se všudy-přítomnou mlhou jasně avizují, že tady už to lepší prostě nebude. Pokud jste hru viděli hýbat se na PC, po nasazení PSVR přijde docela velká facka. Samozřejmě downgrade grafiky očekával každý, ale trošku podezřívám autory spíše z ulehčení optimalizace, protože PSVR už u mnoha titulů ukázalo, že má na víc. Zvuky ve hře odvádí svojí práci dobře - zombie hekají “realisticky” a často vám tak napoví, odkud na vás vyběhnou. Hudba je stylizovaná, stejně jako hlavní nabídka hry, do retro stylu 90let. Proti tomu nemám žádné námitky.

Samostatný odstavec si zaslouží ovládání hry. Jistě mnohé z vás potěší, že hra podporuje všechny možné typy ovládání. Užijete si ji tak s DS, párem Move i Aim. A jelikož je Aim koncipován jako větší obouruční zbraň, hra obsahuje i speciální režim kampaně, kde budete střílet čistě z obouručních zbraní, které se v klasické kampani nevyskytují, což je pro Aim to nejlepší řešení a autoři si za tento režim zaslouží pochválit. Samozřejmě lze hrát s Aim nebo DS i standardní režim kampaně, ale upřímně držet virtuálně jednoruční zbraň s obouručním Aim není zrovna pohodlné a vtahující.

I přes speciální režim pro Aim jsem si hru nejvíce užil v klasickém režimu s párem Move ovladačů. Jednak máte výhodu v tom, že můžete naráz střílet ze dvou zbraní a také se s Move nejlépe berou různé předměty, páky, dveře atd. a celkově vás pár virtuálních rukou do hry vtáhne nejvíce, zvlášť když Arizona Sunshine byl primárně pro tento typ ovládání vyvíjen. Co se týče pohybu po světe, hra vám dá na výběr z teleportace a plynulého pohybu, ať už budete hrát s jakýmkoliv typem ovladače. Osobně jsem hrál nejvíce na Move se systémem volného pohybu a i když jsem si na ovládání chvíli zvykal, po cca hodině už mi to ani nepřišlo a hra se mi po celou dobu ovládala velice dobře - zde patří autorům velká pochvala za dobře vymyšlený systém pohybu. Samozřejmě si ve hře můžete přizpůsobit všechny typy ovládání do nejmenších detailů, což je pro VR hry důležitý prvek a autoři Arizona Sunshine mu očividně věnovali dostatečnou péči.

Arizona Sunshine nabízí i online kooperaci s kamarády. Celou hlavní kampaň můžete projít s parťákem, případně také ve hře najdete horda režim, kde budete likvidovat zombie ve vlnách. Bohužel matchmaking s náhodnými hráči ve hře spíše nefunguje, takže se mi nepovedlo připojit se k někomu a režimy ozkoušet, ale s kamarádem ve friend listu by měl, dle ohlasů hráčů, fungovat. Předpokládám, že online bude i nadále laděn s novými updaty do hry.

Arizona Sunshine je povedený zombie shooter pro PSVR. Pocit ze střelby společně s velkým arsenálem zbraní a vychytaným systémem ovládání je skvělý. Hru sráží již tradičně krátká kampaň, která mohla být obsahově pestřejší, na poměry PSVR horší grafika a v tuto chvíli napůl funkční online. Zapálené střelce a milovníky zombie hra určitě nezklame a je to pro ně takřka povinnost. Ostatní lidé by ke hře měli přistupovat opatrněji, protože kromě výše zmiňovaných předností toho více opravdu nenabídne.

Arizona Sunshine

ps4psvr
Vertigo Games, Vertigo Games
Datum vydání hry:
6. 12. 2016
Žánr:
Střílečka, Adventura, Indie
KARTA HRY
7/10

Komentáře