Unit 13

preview  11
Martin Šmíd, 23. 1. 2012 20:45
Na konzoli Playstation Vita se v současnosti připravuje spousta her, mezi nimiž je i ta s názvem Unit 13. Pokud byste si ji přečetli v seznamu, asi byste ji jen přešli a nevěnovali ji pozornost. Stačí ale říci, že na ní pracuje studio Zipper Interactive a každý hráč určitě hned zpozorní. Padouši, velké množství zbraní, výbuchy a rychlá akce obohacená o zajímavé komunitní prvky. To je hra Unit 13, která vyjde začátkem března na Playstation Vita a my vám nyní o ní řekneme první podrobnosti.

Pokud byl u nějakého žánru problém s ovládáním na PSP, byly to third-person a first-person střílečky. Bylo to dáno především absencí druhého analogového knoflíku, který právě u těchto her chyběl asi nejvíce. To u konzole Playstation Vita to bude pochopitelně jiné, navíc i díky velkým komunitním funkcím se vývojáři ze Zipper Interactive rozhodli, že po Socomu 4 a MAGu na Playstationu 3 se vrhnou na tuto novou platformu. Cíle přitom nemají s Unit 13 vůbec malé. Na první pohled se totiž může Unit 13 jevit jako naprosto standardní akční hra, v níž půjde jen o střelbu a tisíce zlikvidovaných teroristů. Samozřejmě o akční hru se bude jednat, zastřílíte si také dost, ale co ji odlišuje alespoň na kapesních konzolích od veškeré konkurence, tak je zaměření právě na komunitu.

Unit 13 nemá skoro žádný příběh. Nějaké to pozadí tu sice je, ale vem ho čert. Na začátku si totiž můžete vybrat, jakou z oněch třiceti šesti úrovní budete hrát. Nejste v pořadí nijak limitováni, protože každá mise je naprosto samostatná a nijak na ní další nenavazují. Můžete si dát jako rozcvičku první misi, poté desátou a tak dále, podle chuti a nálady. Každá mise bude mít své charakteristické úkoly, takže někdy budete muset eliminovat nějakého diktátora, jindy zase infiltrovat tajnou vojenskou základnu a získat v ní přísně střežené dokumenty. V tomto je samozřejmě Unit 13 naprosto normální akční hrou, kterých jsme tu měli už docela dost. Jen tedy s tím rozdílem, že si můžete hned na začátku vybrat, jak budete procházet mise.

Vtip je v tom, že za každou misi dostáváte určitý počet bodů podle toho, jak jste si vedli. Toto vaše skóre je pak přes prográmek NEAR v Playstation Vita odesláno nejen do celkového celosvětového žebříčku, ale i vašim kamarádům, kteří ho budou moci překonávat. Body se přitom na vás hrnou ze všech stran. Nejen za efektivní likvidaci nepřátel, ale i za rychlý průchod a celou řadu dalších úkonů. Tímto by si měl Unit 13 zajistit i docela slušnou znovuhratelnost, protože soutěživost mezi hráči je vždy obrovská. Je samozřejmě otázkou, jak bude celý tento systém fungovat, protože sami vývojáři o dalších podrobnostech mlčí. Každopádně synchronizovat budete moci své výsledky skrze Wi-Fi nebo 3G síť.

Nyní se ještě vrátím ke hře samotné. Ta se hraje jako naprosto normální third-person střílečka, navíc díky dvěma analogům se naprosto hodí pro konzoli Playstation Vita. Vývojáři slibují rychlou akční hru, ale samozřejmě nechybí ani v dnešní době populární krycí systém, abyste zbytečně nedostávali rány. Z prvních dojmů se zdá, že i prostředí je docela interaktivní, takže můžete střílet do barelů, které bouchnou a sejmou vojáky, kteří kolem něj prochází. Také jde použít různé krabice pro schovávání a abyste se v levelech neztratili, máte přítomný i radar, který vám ukazuje mapu a cestu k cíli. Skvělou zprávou určitě je, že všechny levely můžete projít i s kamarádem přes Wi-fi podporu.

Před každou misí si vždy musíte vybrat ze speciálního menu, s kým se na ní vydáte. Tříd postav je hned šest a i dobře zvolený postup vám může přinést nejenom úspěšně splněný úkol, ale i spoustu bonusových bodů. Představeny zatím byly jen čtyři třídy, mezi které patří Poimtman, který si třeba libuje v granátech a zbraních na krátkou vzdálenost, jakou je třeba brokovnice. Infiltrator rád zneškodňuje nepřátele ze zálohy, potichu a dělá mu radost, pokud není viděn. I díky tomu si potrpí na ničení kamer, které ho mohou zachytit. Marksman zase miluje svoji lásku, kterou je sniperka. Třída Technician si zase libuje v nastražování min a v efektivních způsobech likvidace nepřátel.

Vývojáři ze studia Zipper Interactive už několikrát ukázali, že dokážou udělat kvalitní vojenskou hru, zaměřenou převážně na velkou komunitu. Socom série nebo MAG na komunitu sázel a u Unit 13 tomu nebude jinak. To bychom měli vše v našem prvním pohledu na tuto zajímavou akční hru, která vyjde na začátku března. Těšit se můžete na naší recenzi.

Unit 13

vita
Sony Computer Entertainment, Zipper Interactive
Datum vydání hry:
9. 3. 2012
Žánr:
Střílečka, Strategie
KARTA HRY

Komentáře