Bayonetta

preview  9
Petr Strecker, 18. 4. 2009 22:05
Jak lze jednoduchým vzorcem představit v krátkosti hru, jako je chystaná Bayonetta? Jednoduše. Devil May Cry + daleko více akce = Bayonetta. Ale i přes obrovské množství akce si hra zachovává svou pravou tvář s propracovaným příběhem, který Japonci zvládají na jedničku. Charakter hry si také můžete jednoduše odvodit ze vztahu, který ke hře má tvůrce série Devil May Cry, Hideki Kamiya. Ten se o hru totiž stará stejně jako kdysi o DMC, a jak to tak vypadá, můžeme s klidným svědomím říci o tomto titulu, že je v mnoha aspektech stejný jako jeho předchůdce.

V příběhu se objevuje dívka Bayonetta, která se živí lovem monster a vůbec všech pekelníků, kteří nemají na tomto světě co dělat, zejména tedy ve fiktivním evropském městě Vigrid. Bayonetta je totiž poslední žijící členkou prastarého řádu bílých čarodějek, a tak se musí naučit ohánět i v moderní době. Tento spolek je starší než 500 let. Právě před takovou dobou naposledy svedly souboj s temnými anděly, kteří se nyní vracejí. Proč ale cestuje do města? Je to prosté. Chce hlavně najít odpověď na otázky ohledně své minulosti, která velice úzce souvisí se dvěma kameny, jež k sobě patří jako slepice k vejci. Dva záhadné drahokamy, modrý a červený, skrývají tajemství větší, než si může naše hlavní hrdinka uvědomit. Ve hře bojujete s takzvaným společenstvem, které si říká The Lumen Sage. Pokud byste šli na konkurz tohoto spolku, vězte, že by vás nevzali, pokud nejste démonický anděl, nebo nemáte praxi v mučení utrápených duší na dně pekelné jámy. Příběh hry přímo vybízí k mnoha zvratům a nečekaným událostem. Stejně jako se dočkáme akce naplněné steroidy, čekají na nás tam kdesi i slabší chvilky.

Bayonetta je už od pohledu velice zajímavá postava. Na všech čtyřech končetinách má totiž připevněné zbraně všeho druhu, které používá převážně k boji. Překvapivě. K přemožení pekelných andělů ale poslouží také magie. Pravdou ale je, že ve většině případů budete používat střelné, sečné nebo vrhací zbraně. Jejich počet bude opravdu rozsáhlý, defaultně ale budete mít klasické palné ruční zbraně. Poté se najdou i brokovnice, katany do každé ruky a nohy, granátomety a dokonce zbytky z padlých nepřátel. Boj bude probíhat klasicky ve stylu DMC. Rychlá, tendenční akce, ve které řetězíte komba zabitými nepřáteli a údery. Velmi často se také pohybujete nejen na zemi, ale i ve vzduchu, k čemuž dopomáhají různé speciální pohyby. Ve hře se také objeví lehká dávka sexuality. Čím delší a smrtonosnější kombo vyvoláte, tím více se bude Bayonetta odhalovat. K řetězení komb poslouží i magie, kterou vyvoláváte prakticky pomocí jejího účesu. Pro případné erotické maniaky musíme zmínit, že zatím není jasné, zdali bude postava k vidění obnažená i v určitých partiích. avšak pravděpodobnost je asi taková, jako že budou pršet peníze. Ve hře budou přítomny také speciální "Torture" pohyby (Torture = mučení - poznámka redakce), které vyvoláte speciálním postavením vůči nepříteli a provedení odpovídajícího komba. Hra tak nabídne opravdu rozsáhlou řádku takovýchto pohybů, které zaplní vaší obrazovku hektolitry krve a uši naplní lahodným křikem nepřátel.

I zvuková část bude netradiční, dočkáme se totiž opravdu mnoha žánrů hudby, od jazzu, přes lehce industriální hudbu až po popové rytmy. Zejména tedy mix všech žánrů, přičemž se bude hudba dynamicky měnit podle situací ve hře. Je jasné, že při boji bude hrát hudba, která vás vyburcuje, zatímco při průzkumu rozmanitých lokací si odpočinete spíše u poklidných tónů. Dle vývojářů bude i prostředí hrát svou roli při boji. Budete ho moci využít k porážení nepřátel, ale také si budete muset dávat veliký pozor, protože se o to samé budou snažit i vaši nepřátelé.

Bayonetta se prozatím jeví jako vcelku slibná akce, která je cílená zejména na fanoušky takovýchto her, tedy rychlých mlátiček ve stylu Devil May Cry, z nějž hra defakto přímo vychází. Excelentní bojový systém, možnost výměny a vylepšování vlastních zbraní spolu s poutavým příběhem stojí na té dobré straně tohoto titulu, který by mohl vyjít ještě v tomto roce pro Xbox 360 a PlayStation 3.

Bayonetta

ps3x360
Sega, Platinum Games
Datum vydání hry:
5. 1. 2010
Žánr:
Hack and slash/Beat 'em up, Adventura
KARTA HRY
9/10

Komentáře