Assassin’s Creed 4: Black Flag

preview  18
Martin Šmíd, 4. 3. 2013 12:30
Možná si ještě vzpomenete na dost možná nejambicióznější hru minulého roku. Alespoň tak Ubisoft označoval Assassin’s Creed 3, který se nakonec dočkal smíšených reakcí. Možná i proto se nyní UbiSoft rozhodl, že nechá Connora být a zaměří se na úplně nového hlavního hrdinu, a s ním i na novou dobu. Protože v Assassin’s Creed 3 byly nejvíce vychvalovány námořní bitvy, asi nepřekvapí, že nově oznámený Assassin’s Creed 4: Black Flag na nich bude hodně stavět. Více už ale níže v preview.

Assassin’s Creed 3 měl zakončit původní trilogii, která odstartovala Altairem a jeho příběhem. Poté se objevil na scéně dost možná nejpopulárnější zabiják série, Ezio Auditore da Firenze, který nám ukázal spoustu nádherných míst po celé Itálii. Protože byl a stále i je Ezio pro fanoušky série favoritem, asi nepřekvapily dva další díly či spin-offy s ním, které dále rozvíjely jeho příběh, nutno říci, že velmi zdařile. Vše zakončil v minulém roce Connor, jehož příběh byl zasazen do americké revoluce. Samozřejmě nesmíme zapomenout ani na tak trochu opomíjeného hrdinu celé série, Desmonda Milese. Aniž bych nějak spoileroval, jeho příběh byl rovněž ukončen, takže s ním nyní nepočítejte. Nový začátek pro případně novou trilogii by měl připravit právě Assassin’s Creed 4: Black Flag. Ono už když se podíváte na první trailer, tak je jasné, že se právě tento díl od svých předchůdců značně liší. Kdo by to kdy řekl, že assassín může být pirátem. Pěkně popořadě.

Ubisoft na Assassin’s Creed 4: Black Flag hodně sází, a aby se ujistil, že se povede, pracuje na něm hned několik týmů. Hlavní je samozřejmě ten v Montrealu, ale dále se na hře podílejí i vývojáři ze studií Singapore, Sofia, Annecy, Kiev, Quebec City, Bucharest a Montpellier. Assassin’s Creed série samozřejmě staví především na příbězích v minulosti a příbězích jednotlivých assassínů. Vždy ale obsahovala i moderní část, kterou zde zastával zmíněný Desmond Miles. Moderní doba nebude chybět ani v Black Flag, jen Desmond je nenávratně pryč, nyní bude hlavním hrdinou sám hráč. Náplní těchto moderních částí má být práce vědce ve společnosti Abstergo Entertainment. Více informací zatím nevíme, ale možné spekulace o tom, že moderní část tu už nebude, mohou ustoupit. Nyní máme černé na bílém to, že budou.

Když se podíváte na předchozí díly série Assassin’s Creed, zjistíte, že se vývojáři nikdy nevraceli do minulosti. Vždy každý díl šel dál v čase, takže už zde je vidět jasná změna u Black Flag. Hlavním hrdinou je totiž bývalý britský námořník Edward Kenway, otec Haythama Kenwaye a dědeček Connora z Assassin’s Creed 3 – vývojáři tento díl řadí do takzvané Kenway série. Ten se ale za zatím nejistých okolností stane pirátem, a kde jinde by se mu mohlo dařit lépe, než v Karibiku. UbiSoft zatím moc informací o příběhu nepustil ven a zřejmě ani nepustí, každopádně Edward Kenway bude zkoumat demokratické bratrství pirátů, ale také se můžeme těšit na řešení jeho osobního příběhu o pomstě (jistá podobnost s Eziem). No a samozřejmě tu bude jistá spojitost i s bratrstvem assassínů, ale to se tak nějak dalo čekat. Protože se celá hra odehrává v Karibiku osmnáctého století, vývojáři přidali spoustu známých pirátů, mezi nimiž je třeba Calico Jack, Charles Vane, Ben Hornigold, Anne Bonny a jak už jste z traileru poznali, i obávaný Edward "Černovous" Teach. Toho můžete ostatně znát i z posledního dílu Pirátů z Karibiku. Toho se obávají všichni piráti, ale už brzy i on bude mít hodně velký strach. Asi není potřeba zmiňovat, kvůli komu. Některé piráty bude nutné odstranit, protože se budou plést do zájmů hlavního hrdiny, někteří se naopak přidají na jeho stranu.

"S novým hrdinou jsme vytvořili zatím nejvýraznější a nejvíce unikátní Assassin's Creed hru a přitom respektovali pilíře série, která se těší tak veliké oblibě u fanoušků," řekl Yves Guillemot, generální ředitel společnosti Ubisoft. "Assassin's Creed IV Black Flag je založen na pravdivém, drsném, vzrušujícím a legendárním období, která nadchne jak dlouholeté fanoušky série, tak i úplné nováčky."

Ubisoft se snaží, aby ukázal zlatý věk pirátství, se všemi jeho velkými hvězdami, ale vylíčil i co možná nejlépe život piráta v této doby. „Půjde o ukázku pravého pirátského podsvětí,“ říkají vývojáři. Edward Kenway skvěle zapadá do zdejšího světa, protože na rozdíl od vážného Connora, je daleko chytřejší, vypočítavější, charizmatičtější a i pro ženy přitažlivý, což je velká výhoda, zvláště když se plaví po Karibiku. Velkou změnou oproti předchozím částem by mělo být to, že už nebude hlavní příběh tolik lineární. Vývojáři slibují jeden obrovský svět bez jediné nahrávací obrazovky či zábrany, obsahující zhruba padesát zajímavých míst. Podíváte se třeba do přístavů jako Havana (popisován jako Benátky v AC2, jde o hlavní město Kuby), Kingston (nebezpečné britské městečko) nebo Nassau (domov pirátského bratrstva), ale bude existovat i spousta rybářských vesnicí či skrytých zátok. Hlavní hrdina by měl navštívit i obchodní cukrové plantáže, mayské zříceniny či idylické kokosové ostrůvky či husté džungle. Zajímavě zní i možnost potápět se k vrakům lodí, kde jistě bude skrytý nějaký ten poklad. Všechna vyjmenovaná místa by měla být odemčená hned na začátku, přičemž podle vývojářů bude na hráči, v jakém pořadí je bude prozkoumávat a tím se tak prokousávat hlavním příběhem, samozřejmě s množstvím vedlejších aktivit. Mezi ty se bude počítat třeba lov velryb. Trochu kontroverzní, hlavně v dnešní době, ale do pirátské doby to pochopitelně patří.

Správný pirát musí mít svoji loď, a tu má pochopitelně i Edward Kenway. Loď pojmenoval Jackdaw, a jak už asi tušíte, bude tu možnost ji různě vylepšovat, třeba o nová děla, ale i lepší brnění, aby více odolala v obrovských námořních bitvách, do nichž se hlavní hrdina zaplete nejenom s pirátskou bandou, ale i třeba se španělskými či britskými námořníky. Loď bez posádky je věc, která nemůže fungovat, takže bude i nabírání nových členů. Vývojáři nechtějí pouze vzít námořní bitvy ze třetího dílu a vylepšit je o drobné novinky, ale hodlají je udělat daleko velkolepější, zajímavější a lepší. Přibudou proto třeba nové zbraně, Edward dokonce bude mít dalekohled jako správný pirát, kterým bude moci zjišťovat informace o potencionálním cíli. Skrze dalekohled tak zjistí třeba jak moc je nepřátelská loď nebezpečná, případně i její náklad, aby vůbec věděl, jestli se vyplatí na ní zaútočit. Kromě potápění lodí nepřátel pouze střelbou tu budou i střety přímo na lodích. Když k nim dojde, je vždy nutné pro úspěch eliminovat kapitána útočící lodi. Jak, to už je čistě jen na hráči, bude tu několik způsobů. Na moři nyní bude probíhat daleko více aktivit, on ostatně Karibik k tomu i svádí. Na souši by se mělo odehrávat 60% všech misí, na moři poté zbylých 40%.

Assassin’s Creed 4: Black Flag nebude pochopitelně jenom o singleplayeru. Ačkoliv mnozí označují multiplayer u této série za zbytečný, stačí se podívat na čísla, abyste zjistili, že se stal mezi fanoušky velmi oblíben. Proto nepřekvapí plán UbiSoftu na velká vylepšení v multiplayeru, jsou slíbeny i nové herní režimy, o kterých se máme dozvědět více v průběhu tohoto roku.

Assassin’s Creed 4: Black Flag vyjde na současné konzole Playstation 3, Xbox 360 a Nintendo Wii U. Na té první navíc nabídne čtyři exkluzivní mise o celkové délce kolem 60 minut. Tento exkluzivní obsah nabídne i Playstation 4 verze, která bude podle UbiSoftu tou vůbec nejlepší. „Budeme využívat potenciál celé konzole. Jen po vizuální stránce bude tato verze hry značně rozšířena, rovněž bude lepší fyzika, osvětlení a simulace oceánu,“ stojí ve vyjádření UbiSoftu. Už se tak docela těšíme, až se dočkáme prvních záběrů z hraní, abychom si mohli tato slova ověřit na vlastní oči. Jestli se bude next-gen verze lišit i případně dalším obsahem, zatím specifikováno nebylo, ale UbiSoft naznačil, že by něco málo mohlo být jinak. Ostatně s výkonným hardwarem není žádné omezení pro hry s otevřeným herním světem. Hra je omezena jen fantazií vývojářů, ale o tu se v případě UbiSoftu bát nemusíme.

Oznámení Assassin’s Creed 4: Black Flag bylo jistě velkým překvapením, ale z prvních informací a dojmů se zdá, že UbiSoft přesně ví, co dělá. Nemělo by se jednat jen o rychle splácanou hru složenou z nejlepších částí Assassin’s Creed 3, ale měli bychom se dočkat regulérního dílu se spoustou novinek a hodně zajímavým prostředím. Her s pirátskou tématikou tu moc nemáme, a těch opravdu kvalitních ještě méně. I proto jsou naše očekávání tak vysoká. Assassin’s Creed 4: Black Flag budeme i nadále věnovat velkou pozornost.

Assassin’s Creed IV: Black Flag

ps4ps3x360wiiuxone
Ubisoft, Ubisoft Montreal
Datum vydání hry:
29. 10. 2013
KARTA HRY
9/10

Komentáře