Vývojář z Rocksteady nazval Xbox Series S bramborou a naznačil důvod 30fps u hry Gotham Knights

novinka  77
Martin Šmíd, 17. 10. 2022 14:01
Koncem minulého týdne se objevila informace, že očekávaná akční hra Gotham Knights poběží na konzolích současné generace PlayStation 5 a Xbox Series X/S pouze ve 30fps. Producentka hry Fleur Marty se pokusila situaci objasnit na Discordu, ale moc se jí to nepodařilo. Fanoušci byli z tohoto zjištění hodně zklamaní a někteří i naštvaní na samotné vývojáře. Zvláště když hra byla plánována i pro staré konzole, na které se nakonec nedostane. Ani to ale nestačilo k tomu, aby mohla mít režim výkonu.

V posledních hodinách se snažil vývojáře hry bránit jejich kolega Lee Devonald z studia Rocksteady na twitteru. Poukázal navíc, co může být příčinou této situace, čímž ještě přilil olej do ohně. „Přál bych si, aby hráči pochopili, co znamená 60fps, pokud jde o všechny ty věci, které ztrácejí, aby hra běžela tak rychle. Zvláště když vezmeme v úvahu, že máme konzoli současné generace, která není o moc lepší než konzole předchozí generace. Hlavně GPU u Series S. U multiplatformních her musíte vždy optimalizovat pro platformu s nejnižším výkonem. Series S ale existuje a Microsoft nám nedovolí, abychom hru vydali na jedné a na druhé ne. Celá generace her, kterou brzdí tato brambora,“ napsal na twitteru. Asi není třeba zmiňovat, že tyto komentáře vyvolaly ještě silnější reakci. Takovou, že Lee Devonald musel příspěvky smazat a následně si i zablokovat celý účet.

Pokud je konzole Xbox Series S onou brzdou a důvodem, proč hra běží jen ve 30fps, je otázkou, proč v tomto frameratu neběží jen na ní. Pořád mohli vývojáři přidat režim výkonu alespoň na konzolích PlayStation 5 a Xbox Series X. Není to ale každopádně poprvé, kdy se nějaký vývojář takto vyjádřil na adresu konzole Xbox Series S. Programátor studia id Software Billy Khan měl obavu z množství VRAM a samotné paměti. Thomas Puha z Remedy zase řekl, že optimalizace pro tuto konzoli není zdaleka tak jednoduchá, jako jen prosté jako menší rozlišení nebo horší kvalita textur. Oleksandr Shyshkovtsov ze studia 4A Games (Metro série) zase řekl, že paměť asi nebude pro budoucí hry problém, ale GPU by mohlo.

Zdroj: wccftech

Gotham Knights

ps5xsx
Warner Bros. Interactive Entertainment, Warner Bros. Games Montreal
Datum vydání hry:
21. 10. 2022
Žánr:
RPG, Hack and slash/Beat 'em up, Adventura
KARTA HRY
5/10

Komentáře