Konzolista.cz

Levny nebo drahy HDMI kabel? (45)

Pro přidání komentáře se prosím přihlaste.
Sisál

Máte tady v tom trochu guláš. Dle specifikací HDMI nemají (nesmějí) výrobci značit kabely jako 1.3, 1.4 atp. ale jako Standard (Category 1) a High Speed (Category 2), s nebo bez Ethernetu (je tu ještě "automotive" standart pro automobily ale ten nás nezajímá).

Standard HDMI - kabel přenese 742.5Mb/s na každé ze tří TMDS linek nebo 2.23Gb/s celkově (max. 720p 60/1080i 60).

High Speed HDMI - 3.4Gb/s na každé lince nebo 10.2Gb/s celkově.

Toto jsou minimální hodnoty, tzn. i Standard kabel může zvládat 1080p 60 ale nikdo vám za to neručí. Tady vidím problém s výrobci kteří ne vždy testují (nebo je jim to prostě jedno) a nabízejí kabely co neodpovídají specifikaci (testy by měly být prováděny na "jednoduché" HDMI implementaci). Taky to znamená, když si koupíte Pedrův magický "No name" kabel, že se můžete vztekat jak vám to 1080p nejede.

Také není pravda, že pokud to jede tak je každý kabel stejný. HDMI nemá implementovanou žádnou korekci chyb přenosu, takže ztracená informace je navždy ztracená. Respektive dle HDMI normy je povolen jeden chybný bit z 10^9. To ale odpovídá zhruba jedna chyba z 24 snímkům v 1920x1080 24bit. HDMI zařízení musí být navrhnuta tak aby se s chybou v tomto rozsahu vypořádala (například ztracený pixel bude nahrazen sousedním), takže vizuálně rozdíl těžko rozeznáte.

Problém ale je, že se vzrůstající délkou kabelu se zvyšuje výskyt chyb a na rozdíl od analogového signálu kde klesající kvalitu můžete pozorovat, u HDMI v momentě kdy příjímač přestane zvládat korekci chyb, dojde v určitém zlomu k výskytu artefaktů nebo úplné ztrátě signálu (tzv. Cliff effect). Proto vám váš vyšmajchlovaný 10-ti metrový kabel za tisíce, nemusí s jiným zařízením fungovat.

Mýty a legendy jako "tento kabel má černější černou" je nesmysl, jedničky a nuly jsou vždy stejné jak na tkaničce od bot tak na zlatém řetězu. Zlacené konektory se používají proto, že je zlato méně náchylné ke korozi. Oplety a podobné jsou jen designovou záležitostí.

Pro PCZ75: Nevím jak jsi to myslel s tím "lepším obrazem, kapacitou, budoucností, trháním,..." ale datový tok přes HDMI není variable, takže zdroj pro příklad 1080p60 24bit má vždy stejný datový tok i kdyby vyšel Avatar 2 s ještě modřejší modrou (Jednodušeji pokud pojede jedna 720p 3D hra tak pojedou všechny 720p 3D hry pro PS3).

Pro Pedro_CZ: Souhlasím s nedůvěrou k Monster, hlavně vzhledem k příšerné cenové politice. V US je Monster značka živící se na BFU v BestBuy a podobných elektro řetězcích. Kvalita by měla být ok (i když neúměrně nákladům). K tomu videu snad jen to, že u toho 10-ti metrového kabelu byla amplituda v pořádku (logicky vertikálně užší jen díky útlumu metráží), jitter taky ok. Aby šel signál do kytek tak by se "oko" muselo zavřít pod na tom videu blbě viditelný šestiúhelník uprostřed. Tvůj kabel za 480 by lépe asi nedopadl (což je pro tebe dobře).

Pro všechny: Nekupujte neznačkové kabely (OEM) a zároveň nekupujte "hi-fi/high-end" kabely s vysokohorskou přirážkou. Lepší tlustý kabel než tenký (větší průřez vodičů, stínění) ale pozor, oplet jako na zahradní hadici nic nezlepší. Kupujte kabely se správným značením (Standard/High Speed), dle zamýšleného způsobu použití. Lepší krátký drát než dlouhý, to že za dva roky možná koupíte projektor neznamená 10m kabelu navíc pro sichr. Kabel po koupi odzkoušejte na maximum co vám vaše zařízení dovolí, dokud jej můžete vrátit. Nekupujte kabel na horší časy, to že funguje korektně se současnou TV neznamená jasnou výhru u nové. Nakonec snad, neomotávejte kabel do hezkého klubíčka jiných drátů, zejména síťových.

geobbu
geobbu #WHO CARES

Ideální hranice pro HDMI je podle mýho 400-500,- Vyzkoušel jsem no-name za 99,- a u něj šel jen obraz, zvuk nešel vůbec. Nemluvím raději o provedení, který už na první pohled vypadalo dost amatérsky (jak z tržnice). Potom jsem vyzkoušel za 7 stovek ten plochej od SONY ( link ) a s tím jen pozitivní zkušenosti. (obraz, zvuk, provedení kabelu - všechno čistý, a precizní). Nakonec jsem se rozhodl pro Evolve XXtremeCord 1.4 ( link ), a s ním jsem naprosto spokojenej. (je levnej, a má hromadu těch "zbytečností" jako stínění, zlacený konektory atd). Suma sumárum, podle mě se investice do dražších kabelů vyplatí jen tehdy, pokud je délka aspoň 10m. Jinak je to zbytečnost, nebo rozmlsanost.

PCZ75

Z tvého linku akorát vyplinulo že 3x vyměnil drát.A ve finále pokud kupoval 1metr za 120 tak ho to vyšlo docela draho. Já koupil zapojil a maká to tak jak má. Koupil jsem dražší a ještě jsem ušetřil. Co se týče tvého věčného stahování tvejch ukázek, tak jistě dobře víš že tam najdeš zrovna tolik článků které tohle vyvrací. Stejně si to každej udělá po svém.

Pedro_CZ

"a značka by měla být zárukou kvality."

Tak a presne tohle u HDMI kabelu neplati.

xpastic: obdivuji tvou nekonecnou drzost. Tady mas muj uzivatelsky test HDMI, treba ti to uz konecne zavre usta, ale treba taky ne, protoze se evidentne vyzivas ve ztrapnovani se:

link

No a ze CRT poskytuje stale nejkvalitnejsi obraz z dostupnych zobrazovacu (OLED je daleka budoucnost, bohuzel) ti povi kazdy, kdo problematice rozumi, coz samozrejme neni tvuj pripad.

neky
neky #BF rulezzz

mam ho za 170,-vočíí a jede uuupe stejne jako sousedovic za vočíí 750,-

po debate s prodejcem (chvili ticho, potom smich) mi bylo vysvetleno, ze je to opravdu jen o znacce a vizi nekterych lidi, ze drazsi vec je lepsi vec..

doporucuju neutracet za kus dratu...

PCZ75

Tohle téma má po celé síti mnoho zastánců a odpůrců. Tak to trochu zjednoduším bez čísel aby to bylo lépe srozumitelné. Jako příklad by to mohlo fungovat. Při nákupu sportovních bot např. NIKE, jsou v regálu boty od 1400 do 6500 kč. Ty dražší mají odpruženou podrážku a lépe vypadají. Nikdo, ale neříká že obuv za 1400 nesplňuje daný účel pohodlnosti. Při normální chůzi nemusíme nic poznat, ale při běhu už ano. Horská kola můžeme také pořídit od 10 000 až 140 000 kč. Já osobně bych to za kolo nedal, ale jsou lidé kteří ano. Ale proto snad nebudu psát že si někdo potřebuje ty vyhozené peníze nějak obhájit. A takhle je to ze vším. Netvrdím že tyto věci nejsou předražené, ale v dnešním světe se za značku platí a značka by měla být zárukou kvality.

pastic

Tady se nema cenu bavit.Pedro ty si vyskoušel tolik kabelu?Zase lež.Proč si pořad vymyšliš a pišeš tady věci co jsi našel na netu.S tou CRT nevim co nechapeš?Taky ses hadal do mrtva že CRT ma hezči obraz.Ja pišu jen osobni skušenost a tyto dva kabely jsem srovnaval.90% prodavaču jsou jak ty "všeznalci".No nic končim u tohoto tematu,jak řika PEDRO ,došli mi argumenty[s12]

Pedro_CZ

PCZ75: fakta: Atlona za 3tis. Kc neprenese ani 1080p/60Hz, tezko tedy bude pouzitelna pro 3D na teoretickych (teoretickych proto, protoze na ps3 zadna hra ve 3D nebezi ve full HD) 1080p/120Hz. Na videu na strankach Monsteru muzes videt, ze Monster kabel pri 10m delce uz zacina lehce ztracet uz pri 8bit. (pripominam opet, ze muj noname za 480Kc prenasi 1080p/60Hz/12bit bez vypadku=lepsi jak Monster testovany expertem firmy Monster, viz video). Tezko tedy bude pouzitelny na 3D pro 1080p/120Hz/12bit. Takze o cem ze je ta tva argumentace s "3D budoucnosti"? A pro zajimavost dodavam, ze stejny noname kabel mam mezi ps3 a AVR, kde krom obrazu 1080p/60Hz/12bit prenasi jeste HD zvuk (multikanalovy 192kHz/24bit). Cili datova zatez znacna!

Bárta

Pedro_CZ je fajn.Mám ho rád [s7][s7][s7]

PCZ75

VulcanR: Napsat takovou ptákovinu, vyhodil zbytočne prachy. Už radši nic nepiš.

PCZ75

Pedro CZ: O značce jsem se zmínil na začátku, ale ani v jednom přízpěvku jsem to nepodával jako bernou minci. Vždy jsem to podával, už to píšu asi po desáté. V rychlosti přenosu dat. Pokud si četl vše co jsem tady dnes napsal, tak jsem zmínil i ohled k čemu má kabel sloužit. Tím jsem dal najevo že ne vždy je připlácet za kabel nutné. Ale ty se zřejmě nebavíš a o to tady celou dobu jde 3D přenos. A ještě jsem psal o využití do budoucna to je v dnešní době také velmi důležité. Co tě stačí dnes nemusí stačit za rok. A pak píšeš prodavače odborníka. věšina prodavačů odborníků, jsou třeba pekaři. Tím to nemyslím nějak zle. Má zkušenost je, se prodavačů raději neptat.

VulcanR
VulcanR #Trogári

Pedro ser na to. Evidentne mu to nevysvetlis, vyhodil zbytocne prachy a teraz to musi nejako sam pred sebou obhajit. [s6] Tu argumentovanie nepomoze. Len dufam, ze OP da na nazor vacsiny a nie na razovite vynimky typu PCZ75. TOK DAT GB ZA VTERINU ta vobec nemusi zaujimat lebo je to urcene minimalny standardom pre HDMI a pre tento standard to firmy produkujuce filmy a hry aj robia. Vsetko navyse je zbytocne a je to tam aby sa dalo vzadu na krabicke povedat "my mame viac". Vidno ze na niektorych ludi to funguje. [s14]

Pedro_CZ

PCZ75: velkej omyl. Odpoved zni jednoznacne NE! Vubec nezalezi na znaccne, potazmo cene, ale samotnem provedeni a zpracovani kabelu.To, ze je kabel funkcni vubec neni ci nemusi byt tim, ze je drahy, nebo ze je to Monster ci Atlona, ktera u me selhala na plne care! Ze ty ses "radsi" ani nedival na to video na strankach Monsteru, vid ze ne? :)

xpastic : "Pedro,pamatuješ si jak si upřednostnoval CRT televizy?Ma hezči obraz atd.Ted opět nemaš pravdu." Heh???WTF? Kdyz pominu tu prisernou gramatiku, tak mi tvuj prispevek ani vyznamove nedava zadny smysl. V cem nemam pravdu? Dokazes bejt konkretni, nebo ti chybi argumenty? Ja vyzkousel 4, slovy CTYRI znacky 10m HDMI kabelu (vcetne predrazene velezname americke Atlony), nez jsem nasel funkcni kus. A zrejme pro mnohe k velkemu prekvapeni byl druhy nejlevnejsi.

Onehda jsem zasel aj do Elvie a zkusil se zeptat na nazor prodavace odbornika, proc mi ty digitalni kabely neprenaseji obraz na 10m. A hadej co mi odbornik rekl? "No jo pane, to musite jedine kabel Monster, ten jedinej vam to prenese bez vypadku". LOL. Skoro bych se vsadil, ze ty ses jeden z tech, kterym bylo takto v krame porazeno :))

PCZ75

xpastic: vůbec se neobtěžuj tady něco psát, oni mají vedení úplně jinde. VulcanR nejdřív dává profesionální přirovnání nejapnou blbostí, kterou náhodou našel ani neví kde. A potom napíše ptákovinu: cituji - preco by mal drahsi kabel mat lepsi obraz. JE TO TOKEM DAT GB. ZA VTEŘINU. A od těchto parametrů se odvozuje cena.

VulcanR
VulcanR #Trogári

Ja tu nic neprezentujem, no name brand je vseobecny vyraz pre neznackove kable. [s6] Neboj nabuduce ti to uz radsej prelozim aby si zase nemyslel ze nieco prezentujem. Stale si nedal ziadne argumenty, preco by mal drahsi kabel mat lepsi obraz. Samozrejme okrem domnienok o udajnom "vyssom datovom toku", ktory bol v spominanom teste (a nielen v nom, stovky testov co sa tymto zaoberali vzdy dosli k rovnakemu zaveru) odmerany a ukazal sa ako rovnaky a rovnaky aj musi byt aby splnal minimalne HDMI standardy. [s14] Inak mne nie je investicie luto ak za nu dostanem odpovedajucu kvalitu. Drahy HDMI kabel ale investicia do kvality nie je.

pastic

Pedro,pamatuješ si jak si upřednostnoval CRT televizy?Ma hezči obraz atd.Ted opět nemaš pravdu.Ja osobně skoušel jen muj Monster cable vs no name kabl z planeo elekro.A vim že při většich vzdalenostech je opravdu poznat kvalita.Nevim čim to zpusobuje,takovy odbornik na kabely opravdu nejsem a to co někdo napiše na net nemusi byt vždy pravda.Mě stači moje osobni skušenost a vim že je to pravda.

PCZ75

Pedro CZ: Ty jsi vůbec, ale vůbec nepochopil podstatu tohoto tématu. Tohle není debata, chlubte se kdo má dražší kabel. Zadavatel tohoto tématu se ptá jestli ušetření nějaké koruny může mít nějaký negativní dopad na kvalitu obrazu na 3D TV a odpověd zní ano.

Pedro_CZ

Fajn, tak at si utika koupit Monster, protoze zadnej jinej, respektive o nekolik tisic levnejsi kabel signal kvalitne neprenese. A co na tom, ze me znackova 10m HDMI Atlona za 3tis. Kc 1080p/60Hz/12bit signal vubec neprenesla. Atlona preci neni Monster, ze ano. Jsem dostatecnej blazen na to, abych dal 20+ tisic Kc za sluchatka, ale nejsem takovej blazen, abych platil tisice Kc navic jen za princip (rozumejte znacku), nikoliv za kvalitu.

PCZ75

Je to jedno, u sledování televize v HD ze set-top-boxu HD podporující. Nebo LCD TV bez 3D napojené na PS3. Ale ptá se tady hráč, který má 3D TV a jak už jsem zmínil, pokud hra nebo film pojede ve vysoké kapacitě přenosu dat ve 3D, tak to jedno není. Obraz bude nepříjemě trhat.

Pedro_CZ

Tak ja si rejpnu do Monsteru jeste jednou. Tady si Noah Lee krasne nabehl s tim testovanim. Chtel vsem predvest, jak je Monster super znacka, ale mala chybicka se mu tam vloudila.

link

O jake ze "chybicce" to mluvim? Monster na 10m delky kabelu ma znacne rezervy, kdyz ho radeji neukazali pri 12 bitovem signalu, zatimco me ten noname za 480Kc bez potizi zvlada pri 10m delce 12 bitovy signal. Hahaha. Ale at zije Monster ^_^

xpastic: si pis, tady mas moji 270cm CRT v akci:

link

pastic

pedro,ty mas na CRT televizy hdmi kabel?Ty jsi fakt superhulk. ps.sam osobne jsem to skousel a nevycucal jsem to z netu jako ty.

jirka pt

cus je fakt jedno jakej jestli levny nebo drahy rozdili jsou minimalni takzeto jetak nepozname, platis jen za znacku.

PCZ75

Tento kabel, který tady rádoby prezentuješ jsem viděl poprvé. Máš snad pocit, že někteří z nás, kteří se nezdráhají investovat jsou úplní tupci. Dobrý je tvůj výraz profesionální přirovnání a ukázka čehosi. Tak jinak. Jsou prostě lidé, kteří do kusu drátu prostě investovat nebudou. Chápu že investice v řádu tisíců za drát je velká. Ale zdržte se prosím podobných linků, když zde někdo žádá o radu.

VulcanR
VulcanR #Trogári

Tu je profesionalne porovnanie slavnych monster kablov z nejakym no name brand za 1,50 libry. link Vysledok? Uplne rovnaky obraz, datovy prenos a dokonca aj hash je navlas rovnaky. Drahe kable su proste vyhodene prachy. [s6]

PCZ75

Mám také MONSTER kabel 3D 2 m. za 3300 kč. Zlaté koncovky a pár popisků na obalu jsou nanic. Důležité je jakou rychlostí kabel přenáší data. Nemusí se jednat pouze o hry, ale může to být i film. Pokud nebude přenos dat, počítáno na vteřiny dost rychlí bude se obraz sekat. Do budoucna jistě 3D hry a filmy budou kapacitně narůstat. Takže kabel který dnes se zdá být zbytečný může za půl roku přinášet své ovoce. A když dáte do 3D telky 40 000, pak z toho chcete dostat maximum né? Takže dnes dáš za kabel 500 a za rok můžeš zjistit, žes je vyhodil z okna. Opravdu ale záleží, jestli chceš HDMI bez 3D na normální hraní, tak potom stačí nějaký kolem 500 KČ.

Pedro_CZ

Uff, 4500 za digi kabel, "pekna" prace. Me stal 10m !!! HDMI 480Kc. Prenasi bez potizi 1080p/60Hz/12bit signal. Stineni opravdu neni vysadou jen nesmyslne predrazenych kabelu.

milhaus
milhaus #PSN: mhsCZ

koupit drahý HDMI kabel v případě běžný délky je jako hodit prachy do kanálu... ale úplně nejlevnější bych taky nebral, prostě plus minus 500 maximum. jen si hlídejte tu specifikaci, pač pokud chcete např. využívat funkci ovládání XMB pomocí TV ovladače (což je dost dobrá věc, pokud teda máte bravii, jinak to myslím nejde), tak základní verze 1.3 to neumí.

milhaus
milhaus #PSN: mhsCZ

pedrouši mrkni na PM, asi se zase nezobrazuje logo obálky [s8]

pastic

V kabelech levnějšich a drahšich je rozdil ve stiněni kablu a přenosu dat na větši vzdalenosti.Rozdil nepoznaš u kablu za 2000 když je jeho delka do 4m metru.Při delši vzdalenosti ,ale už rozdil poznat jde.Sam mam Monster cable za 4500 delku 7m.Skoušeli jsme kabel 7metru za 490kč a rozdil tam byl obrovsky.Takovy šum v obraze a rozkmitani.Takže pokud nepotřebuješ propojit větši vzdalenost tak kabel ti stači i ten levnějši 1.3 protože 1.4 zatim PS3 neumi.

veks
veks #DJ

Trvalo mi asi tři minuty to vygůglit i pročíst. K HDMI 1.4 stačí kabel určený pro 1.3. Jediné co si se starším kabelem neužijete je ethernetový kanál. Ten se dá využít ke sdílení internetu mezi zařízeními přes HDMI. Což stejně zatím ještě moc zařízení nejspíš nepodporuje.