Xbox Mini Fridge - test

special  26
Martin Šmíd, 23. 11. 2022 13:40
Možná si ještě pamatujete na vůbec první ukázku konzole Xbox Series X, z jejíhož designu si následně mnozí hráči začali dělat na sociálních sítích srandu, že vypadá jako lednička. Nad přirovnáním se v Microsoftu zasmáli, navíc když byly o půl roku prezentovány první hry pro tuto konzoli, objevil se Aaron Greenberg ve své kuchyni, kde měl v pozadí Xbox Series X jako ledničku. Co začalo jako povedený vtípek, se o pár měsíců později zhmotnilo v realitu. Microsoft totiž nechal vyrobit několik skutečných lednic v designu konzole Xbox Series X, které poslal velkým světovým influencerům. Protože se samotní hráči od té doby ptali, jestli bude možné si časem takovou ledničku skutečně pořídit, protože z ukázek vypadala rozhodně zajímavě, rozhodl se Microsoft o méně nákladnou mini verzi. Ta vyšla v minulém roce pouze na několika trzích, no a letos se dostala i k nám v trochu upravené verzi. Já jsem si ji mohl vyzkoušet, no a zde jsou mé dojmy.

Ledničku na test poskytl český distributor TD SYNNEX Czech republic

Mini lednička Xbox Series X se u nás prodává za necelé tři tisíce korun, což je docela nízká cena, když ji porovnáme s cenou jiných podobných produktů. Pořizovací náklady nejsou tedy moc velké, a o to lákavější může být pro hráče, kteří by chtěli mít v obývacím pokoji nebo herním doupěti menší ledničku na chlazené nápoje, případně nějaké sladké pamlsky, aby pro ně nemuseli chodit do kuchyně. Ostatně není nic horšího, než opustit rozehranou hru a dojít přes celý byt nebo barák do kuchyně a zase zpět.

Když mi lednička dorazila, byl jsem překvapen velikostí krabice. Z obrázků jsem si myslel, že je lednička stejně velká jako klasická konzole Xbox Series X, ale to byl docela špatná odhad. Je o 50% větší, což mi ale nijak nevadí, alespoň se do ní vejde více nápojů. Ba co více, vejde se do ní i konzole Xbox Series X, ale raději jsem nezkoušel, jestli je pak ještě výkonnější s takovým chlazením. Podle manuálu má lednička obsah 10 litrů a není důvod tomu nevěřit. V krabici s ledničkou je ještě český manuál, kabel pro připojení do elektrické sítě a překvapivě i DC 12V napájecí kabel, abyste ji mohli zapojit v autě, když jedete někam na výlet a nechcete pít jen teplé nápoje.

Jak si můžete všimnout z přiložených obrázků, lednička je designem přesnou kopií konzole Xbox Series X. Na přední straně se nachází zdířka mechaniky, která je samozřejmě zaslepená, ale také logo Xboxu a dvě tlačítka. Jedno na vysunutí disku z mechaniky, druhé na synchronizaci gamepadu. Obě tlačítka nejsou jen na okrasu, ale mají funkci, protože rozsvěcují tlačítko Xbox i zelené světlo v horní části ledničky. To vypadá hodně pěkně hlavně večer, když je v pokoji tma. Když popisuji přední stranu ledničky, nemohu opomenout USB port (5V 2.1A). Ten skutečně funguje a je možné si přes něj nabít mobilní telefon nebo jiné podobné zařízení. Rychlost nabíjení není velká, ale dostačuje. Na zadní straně ledničky najdete přepínání režimů chlazení, k čemuž se ještě dostanu, ale také příslušné porty pro připojení do elektřiny.

Daleko důležitější je vnitřek ledničky. Ten je celý zelený, rozdělený do tří částí pomocí mřížkovaných poliček, které je možné vysunout a odstranit, pokud byste chtěli chladit místo plechovek třeba lahve s pivem. Ty se do ledničky vejdou, ale třeba dvoulitrová lahev se už do ledničky nevejde. Využity byly u ledničky i dvířka, na nichž jsou dvě přihrádky. Do nich se plechovky logicky nevejdou, ale hodí se pro různé čokoládové tyčinky a další podobné potraviny. V manuálu je napsáno, že do ledničky by se neměly dávat potraviny, které se mohou zkazit při vyšší teplotě. A musím říci, že na tyto potraviny se ani podobná malá lednička moc nehodí. Vnitřek ledničky je každopádně standardní a asi moc nepřekvapí. Co bych ale vytkl, je absence vnitřního osvětlení. To vadí nejvíce večer, kdy tak přesně nevidíte, kde co máte. Klidně bych oželel osvětlení na přední straně, pokud by bylo uvnitř.

Když jsem před několika měsíci náhodně zahlédl na internetu test této mini ledničky, velká stížnost v něm zazněla na její obrovskou hlučnost, která byla přirovnávána ke startující stíhačce či pořádně rozdováděné konzoli PlayStation 4 Pro. Xbox Series X lednička totiž nemá klasické chlazení, které můžete znát z normálních ledniček nebo jiných mini ledniček, ale je poháněna termoelektrickou technologií, takže chladí vzduchem. Díky ní má být lednička šetrnější k životnímu prostředí a úspornější, což se v dnešní době docela dost hodí. Na druhou stranu je vybavena ventilátorem, který vytváří uvnitř chlad. I proto jsem měl z hlučnosti docela velkou obavu.

U nás naštěstí vychází už upravená verze této ledničky, která má rovnou dva režimy chlazení. Normální a méně náročný ECO. Na normální režim chlazení musím říci, že je lednička opravdu hodně hlučná a těžko si dokážu představit, že bych ji měl v tomto režimu zapnutou v pracovně nebo obývacím pokoji. I při puštěné televizi ji prostě hodně slyšíte. To ECO režim je daleko méně hlučný, a pokud jsem byl na opačné straně pokoje nebo u PC, prakticky jsem ji neslyšel. ECO režim je tedy tou správnou volbou, navíc se nedá říci, že by při něm lednička hůře chladila.

Dobře, to by bylo představení této zajímavé Xbox Series X ledničky, ale určitě vás nejvíce zajímá, jak dobře vlastně chladí. Podle manuálu dokáže lednička ochladit vnitřní prostor až o dvacet stupňů oproti okolní teplotě v pokoji. Jak už jsem zmínil výše, lednička má dva režimy chlazení – klasický a ECO. Teplota v ledničce by na oba režimy je plus mínus stejná, ale liší se v rychlosti chlazení. Já jsem si dal do lednice plechovky s oblíbenými limonádami Fanta, Sprite a Coca Cola večer s tím, že si je vypiju druhý den. Na chlazení jsem tak nespěchal. Druhý den jsem naměřil v ledničce příjemných sedm stupňů v horním patře pod větrákem, ve spodní části ledničky to bylo o něco více, ale rozdíl nebyl velký. Důležitější je informace, že limonády byly krásně studené, jako kdybych je vytáhl z klasické lednice. Na chlazení si tedy nemohu stěžovat, to odvádí Xbox dobře.

I když jsem byl k Xbox Series X mini ledničce spíše skeptický, jde ve výsledku o slušný produkt za rozumnou cenu, který vypadá dobře, funguje spolehlivě a plně dostačuje na to, pro co je určený. Nápoje dokázala tato mini lednička vychladit během pár hodin, navíc se hodí i pro různé čokoládové tyčinky a další podobné produkty. Pokud hledáte do svého herního doupěte malou ledničku, v níž si sem tam vychladíte pivo, energetické nápoje nebo limonády, máte tu docela dobrý tip. 

Komentáře