Test konzole Playstation 4

special  93
Martin Šmíd, 9. 12. 2013 19:30
Jako by to bylo včera, když Sony poprvé představila světu svoji novou konzoli Playstation 4. Od oznámení uběhlo několik měsíců, během kterých se událo docela hodně. Každopádně konzole se tento týden dostává k nám do České republiky a na Slovensko, přičemž my jsme si ji mohli ohmatat o něco dříve, takže se na ní můžeme konečně podívat. Toto není klasická recenze, číslo na konci neuvidíte, ostatně je blbost takto konzoli hodnotit na začátku, když tu s námi bude několik let, ale pokusíme se vám sepsat všechny klady i zápory a tak nějak i dojmy z prvního týdnu používání.

Hardware
Po rozbalení vás jistě zaujme design konzole, která tak trochu připomíná Playstation 2, jen je tedy o něco menší a samozřejmě o hodně výkonnější. Ačkoliv je konzole malá, vešel se do ní i zdroj, takže nemáte vedle ošklivou kostku, jako je tomu u konkurence. Každý má samozřejmě trochu jiný vkus, ale za sebe mohu říci, že se mi design konzole hodně líbí a nemá s ním sebemenší problém. Před vydáním byla trochu obava, jestli nebude konzole až moc topit, když je malá a má navíc uvnitř zdroj. Po zhruba deseti hodinách hraní Killzone jsem si přiložil ke konzoli ruku, a ta k mému překvapení byla jen trochu teplá. Navíc po stranách jsem cítil, že z ní neustále proudí studený vzduch. Zdá se tedy, že chlazení je řešeno dobře, ale uvidíme v následujících týdnech a měsících.

Předek konzole asi moc nepřekvapí, máte na něm jednak zdířku pro disky, ale také dva USB 3.0 porty. Do nich se dostanete s většinou klasických flashdisků, pokud ovšem máte něco speciálního s většími rozměry, zřejmě budete mít smůlu. Vedle mechaniky jsou pak dvě dotyková tlačítka pro zapnutí/vypnutí nebo vysunutí disku. Přes ty stačí lehce přejet prstem, nemačkají se. Několikrát jsem je vyzkoušel a vše fungovalo tak, jak má. Konzole se dá ale jinak samozřejmě zapínat pomocí Dualshocku 4, jako tomu bylo u PS3. Vzadu konzole je poté zdířka pro kabel od internetu, speciální port pro Playstation kamerku, HDMI a optický výstup. Tady je tak nutné zmínit, že pokud nemáte doma televizi s HDMI, musíte na novou konzoli zapomenout, přes starší scart ji nepřipojíte ani náhodou. Jedinou nevýhodou u konzole vidím pouze v horší Wi-fi anténě, která není moc kvalitní, takže vyžaduje, aby byl router někde poblíž. Nejlepší je ovšem připojení klasicky přes kabel, ale ne každý si může toto dovolit.

Firmware 1.51
Když si konzoli přinesete domů, umí jen přehrávat hry, ale nemá všechny další funkce, které mají zpříjemnit její používání. Je proto nutné stáhnout první Firmware, v tomto případě 1.51. Ten má několik stovek MB. Zajímavostí je, že se mi začal stahovat automaticky hned po zapnutí konzole a nastavení internetu. Když jsem ho chtěl po pár minutách stáhnout, už mi konzole jen ukázala, že je se stahováním hotová a může začít instalovat. Určitě příjemné zjištění, alespoň nebudete muset čekat na stahování, jako tomu je nyní u PS3.

Kompletně nový systém
Sony upustila u konzole Playstation 4 od svého staršího systému XMB, který používala nejen tedy u Playstationu 3, ale i u řady televizí a Blu-ray přehrávačů. Nové Playstation Dynamic Menu je na první pohled pěkné, maximálně přehledné – rozdělené do dvou úrovní. V první máte základní nabídky a nastavení, v druhé poté aplikace, které se řadí podle toho, kdy jste je naposledy spustili. Trochu jsem se bál, abych si na vše nemusel moc dlouho zvykat, ostatně určitě souhlasíte, že nejhorší jsou vždy nějaké změny. Zde je ale vše maximálně uživatelsky přátelské, že prakticky hned víte, kde co máte, takže se můžete dát do hraní. Co každého určitě překvapí, je i rychlost. U Playstationu 3 mnozí vytýkali pomalost celého systému, ale zde je vše svižné i během hraní, můžete se rychle přepínat z hry do menu, případně z menu do hry i bleskurychle pořizovat fotografie, případně komunikovat s kamarády. Celý zážitek je takový neplaystationovatý, jinak ani nevím, jak ho správně nazvat. Jako by tohle snad neudělala ta stejná Sony, která vytvořila Playstation 3. Rychlost a přehlednost nového systému ale rozhodně není jediným překvapením Playstationu 4.

Karty her
Když si stáhnete z Playstation Store nebo nainstalujete z Blu-ray Disku nějakou tu hru, vytvoří se v hlavním menu její zástupce. Skrze něj ji nejen následně spouštíte, ale když sjedete níže, objeví se před vámi její profil. Ten si mohou vývojáři prakticky upravit podle svého i v dalších týdnech, vše se načítá z PSN, přičemž nejčastěji na něm naleznete manuály, případně vidíte nějaký dodatečný obsah, který si můžete stáhnout. Také na profilu vidíte trofeje, které jste během hraní už sesbírali, případně kdo s kamarádů danou hru hraje, abyste si s ním mohli dát třeba multiplayer. Karta her je přehledná a určitě plní svoji informativní funkci na výbornou.

Chybějící funkce
Když si projedete menu na českém účtu, zjistíte, že toho zase tak moc dělat nemůžete. Můžete hrát hry a využívat pochopitelně všechny výhody Playstation Network, ale multimediální obsah je omezen na naprosté minimum. Nemůžete si přehrávat MP3 hudbu, videa anebo ani není možnost prohlížení fotografií, jako tomu bylo na Playstationu 3. Proto pak asi nepřekvapí i chybějící podpora pro streamování věcí ze serveru. Uvidíme, jestli na tyhle nedostatky Sony v brzké době zareaguje, ale jejich absence je určitě překvapením a zároveň zklamáním.

Dualshock 4
Do gamepadu Dualschock 3 bylo lehké se strefovat, protože prostě nebyl moc kvalitní a za konkurenčním gamepadem pro Xbox 360 zaostával, ať už šlo třeba k ergonomii nebo kvalitní triggery. Není proto divu, že Sony Dualshock 4 skoro celý překopala a zanechala jen základní rozvržení tlačítek a analogových páček. Design Dualshocku 4 určitě zaujme, gamepad je moc pěkný, vyroben z kvalitního materiálu, ale i se daleko lépe drží. Dokonce bych řekl, že se mi ze všech doposud testovaných gamepadů drží vůbec nejlépe, navíc má i výborné triggery, které se skvěle hodí pro hraní stříleček i závodních her. Protože jsou zahnuté, nekloužou z nich prsty, to samé se dá ostatně říci i u designově změněných analogových páček. S designem nového Dualshocku 4 si dala Sony hodně záležet a výsledek je opravdu výborný. Ostatně po týdnu používání jsem zkusil vzít do rukou starší Dualshock 3, a prostě jsem si najednou připadal, jako bych se vrátil do pravěku, takhle velký rozdíl je.

Kromě vylepšení designu a několika starších funkcí, jako jsou lepší vibrační motůrky nebo gyroskopické senzory, má Dualshock 4 i několik nových prvků. Tím prvním je touchpad, po kterém můžete lehce přejíždět prstem a kdekoliv na něj kliknout. Moc her ho v současnosti nevyužívá, ale z toho mála mohu říci, že je určitě kvalitní a dobře se obsluhuje. Třeba u Killzone vybíráte skrze něj režim robota, v Call of Duty zase v multiplayeru jeho stisknutím vyvoláte menu s výsledky. Dále tu jsou navrchu gamepadu tlačítka SHARE a Options. O tom prvním se rozepíši ještě níže, každopádně Options zde prakticky zastupuje tlačítko Start. Měl jsem trochu obavu, aby šly obě tlačítka mačkat, aby na ně vůbec moje prsty dosáhly, ale neměl jsem s tímto problém. Obava tak není na místě. Další novinkou je Light Bar, který za normálních okolností svítí modře, při nabíjení ve standby režimu oranžově, ale samozřejmě má i celou řadu dalších barev, které si mohou vývojáři navolit libovolně ve svých hrách. Důležitou informací určitě je, že světýlko rozhodně nevyrušuje od hraní, ani během hraní večer ve tmě. Rozhodně si s ním ale nesviťte do očí, není to moc příjemné (osobně vyzkoušeno). Ačkoliv je Dualshock 4 skvělý, má jednu nevýhodu, a to v podobě výdrže baterie. Ta vydrží o poznání kratší dobu jak ta v Dualshocku 3. Nabíjet se dá jen skrze přiložený kabel, který ale není moc dlouhý. Naštěstí se dá dokoupit delší.

Dualshock 4 a PC
Možná se někteří z vás ptají, jestli funguje Duahock 4 na PC. S předchozím Dualshockem 3 byl problém, ale u čtvrté generace odpadá. Po připojení ho můžete normálně používat u her podporující gamepad, během testování několika her jsem se nesetkal s problémem. Takže ano, možnost připojit k PC pomocí kabelu je.

SHARE tlačítko
Velkou novinkou Dualshocku 4 je SHARE tlačítko, které Sony před vydáním hodně propagovala. Když ho zmáčknete během hraní nebo v menu, automaticky konzole udělá screenshot. Ten pár kliky následně můžete odeslat na twitter nebo facebook, vše funguje naprosto rychle a žádný problém během několika dnů se nevyskytl. Obrázky konzole pořizuje v rozlišení 1080p, v tom samém se následně nahrají na sociální síť. Ačkoliv je obrázek v původním rozlišení (http://farm4.staticflickr.com/3784/11288100216_cd8ae13b2d_o.jpg nebo http://farm3.staticflickr.com/2834/11288181583_b69c4857eb_o.jpg ), je trochu očesán o detaily, aby měl malou velkost, většinou kolem 400-700KB.

Přes SHARE tlačítko je možné rovněž pořizovat videa, která jsou zachycovány v rozlišení 720p při 30fps. Stejně jako u screenů, pořizování je jednoduché, i následné sdílení na facebooku. Skvělé určitě je, že si nahrané video můžete následně i kvalitně sestříhat podle potřeby, takže kamarádům opravdu nahrajete jen to, co chcete. SHARE funkcí konzole jsem byl určitě potěšen, potěšilo i to, jak dobře funguje. Jen bych možná ocenil, pokud by se obrázky daly nahrát na USB flasku a přenést do počítače, to samé videa. Tato možnost zde nyní není, takže se vše komplikuje. U obrázků to nevadí, ty nahrajete v nejhorším na facebook a tam stáhnete, u videí je způsob krkolomnější, jak je dostat z konzole. Na závěr ještě doplním, že nejde típat screeny ani pořizovat videa u přehrávaných filmů na Blu-ray a DVD. To je ale logické.

Streamování her
Když stisknete tlačítko SHARE, máte v naskočeném menu i třetí položku, kterou je streamování právě rozehrané hry na službách Twitch a Ustream. Docela jsem byl překvapen tím, jak rychle se vytvoří účet a následně můžete během několika desítek vteřin už streamovat svým kamarádům. V nastavování toho moc není, můžete jen nastavit kvalitu, podle rychlosti vašeho internetu, a pokud máte doma i kamerku, můžete nastavit případný komentář i zobrazování svého obličeje u streamovaného videa. Sony šla na vše velmi jednoduchou cestou, takže vše zvládne hned na první pokus i naprostý začátečník, což je rozhodně velké plus. Navíc plusem určitě i je, že celá tato služba je zdarma. U této položky ještě dodám, že sledovat ostatní hráče při hraní můžete nejen na počítači nebo tabletu, ale i přímo v konzoli Playstation 4 skrze položku Live from Playstation. Při sledování můžete s dotyčným hráčem komunikovat, a pokud máte hru, můžete se hned zapojit do hraní. Vše funguje spolehlivě.

Přehrávání DVD a Blu-ray Disků
Ačkoliv Sony prezentuje Playstation 4 jako herní konzoli, pochopitelně má i několik dalších možností. Tedy alespoň ve světě, u nás se multimediální funkce smrsknou pouze na přehrávání DVD a Blu-ray filmů. MP3 a hudby obecně bychom se měli dočkat v dohledné době, tak snad. Každopádně se vrátím k přehrávání filmů na DVD a Blu-ray. Po vložení disku do konzole se vám vždy objeví film na prvním místě. Díky větší rychlosti mechaniky je spouštění filmů rychlejší jak u PS3, navíc je tu sice jednoduchý přehrávač, který je ovšem plně funkční, filmy přehrává velmi kvalitně a pro ty náročnější nabízí i nastavení, v němž si můžou pohrát s dalšími možnostmi. Jen mi chvilku trvalo se naučit jinačí rozvržení tlačítek. Menu během přehrávání už nevyvoláváte trojúhelníkem, ale tlačítkem Options, a tak bych mohl pokračovat. S kvalitou přehrávání filmů nemohu být nespokojen, jen je možná škoda absence podpory 3D Blu-ray Disků. Na tu by mělo dojít v dalším updatu. Ještě musím dodat, že konzole je během přehrávání filmů tichá, hučí trochu jen hlavní větráček, ale nikdy se během přehrávání neroztočí na maximum, jako tomu bylo u PS3.

Ovládání konzole s dálkovým ovladačem k TV
Konzoli Playstation 4 můžete ovládat i dálkovým ovladačem ke své televizi, jen je tedy nutné tuto možnost povolit v menu. Z mého testování vše funguje dobře. Jen tedy mám jeden menší problém, který možná bude vadit i většině z vás. Když jsem se večer díval na filmy na PS3, byl jsem zvyknutý, že když vypnu dálkovým ovladačem TV, vypne se automaticky i konzole. Tohle bohužel u PS4 nefunguje, musíte vypnout TV i konzoli zvlášť. Nevím, jestli jde špatným nastavením, každopádně tuto možnost jsem v konzoli nikde nenašel.

Internetový prohlížeč
Prakticky od oznámení konzole Playstation 4 se vědělo, že bude obsahovat i internetový prohlížeč, jako tomu bylo u Playstationu 3. Sony ho moc před vydáním neukazovala, takže byla obava, aby nešlo o stejně nekvalitní záležitost, jako u PS3. Naštěstí rozdíl je jako den a noc. Prohlížeč je v PS4 docela rychlý, má řadu moderních funkcí, takže na základní brouzdání po internetových stránkách postačí, dokonce přehraje i youtube videa. Jen tedy nepřehraje moc videí z porno stránek, takže pokud chodíte na tento obsah, máte zatím smůlu. Jinak ještě zmíním, že v prohlížeči si můžete prohlížet historii navštívených stránek, oblíbené si můžete přidávat do Bookmarku a dokonce prohlížeč ukládá hesla.

Standby režim
Novinkou nových konzolí je Standby režim, který je vedle volby kompletního vypnutí. V tomto režimu konzole využívá jen druhý čip s vlastní pamětí, takže není tolik náročná na energii. Každopádně pokud je konzole v tomto režimu, automaticky stahuje updaty, ale i hry z Playstation Store, případně se stará o upload videí a fotek, které před přepnutím naklikáte. Během Standby režimu konzole není úplně tichá, slyšíte trochu větrák během stahování obsahu, když ovšem nic nedělá, větrák se téměř zastaví. Vítanou funkcí Standby režimu jistě je, že v něm můžete nabíjet Dualshock 4 pomocí přiloženého kabelu. Standby režim je tak určitě funkční a zajímavou novinkou, kterou budete určitě využívat, zvláště když se z něj konzole zapne za zhruba pět vteřin. Ono ovšem i zapínání konzole z úplně vypnutého stavu je rychlé, prakticky vždy byla v menu dříve, než se mi zapnula TV. Ke Standby režimu ještě doplním, že během něho svítí proužek na konzoli oranžovou barvou. Hned první den se mi stalo, že jsem na chvilku odešel, nechal konzoli zapnutou, a když jsem se vrátil, byla vypnutá a svítila oranžově. Samozřejmě jsem se trochu lekl, barvy červená a oranžová jsou přeci jen podobné, takže vy se nemusíte bát. Stačí konzoli probudit. Jestli se má automaticky přepínat do tohoto režimu si můžete nastavit v menu.

Instalace na pozadí
Určitě máte v živé paměti kolikrát dlouhé instalace her na Playstationu 3, u kterých si můžete udělat i několik kafí, vyvenčit psa nebo zajít i na delší večeři. Sony se u tohoto problému poučila, a servíruje nám asi ten nejlepší možný způsob. Když dáte disk s novou hrou do mechaniky, bude během zhruba 30 vteřin nainstalováno to nejnutnější, aby se dala spustit a mohli jste hned hrát. Když jsem spouštěl třeba Killzone nebo Call of Duty Ghost, na začátku se hra trochu škubala během načítání, ale po několika dalších minutách už bylo vše v pořádku. U instalací na pozadí bych vytkl nejvíce to, že vůbec nevidíte, kolik je už nainstalováno. Když budete chtít vyzkoušet v rychlém sledu více her, prostě nevíte, jestli můžete disk už vyndat nebo ne. Pokud hra není kompletně nainstalovaná, mechanika nechce disk vydat a musíte požadavek opakovat. Každá hra si zabere na pevném disku docela dost místa, třeba Killzone 38.5 GB, Assassin’s Creed 4: Black Flag 21 GB nebo Call of Duty Ghost 31 GB. Výhodou ovšem je, že se disk po ověření vždy přestane točit, takže nejste rušeni hlukem z mechaniky, navíc se vše podstatně rychleji načítá.

Playstation Network
Asi nepřekvapí, že Sony na Playstationu 4 sází na svoji službu Playstation Network, která ovšem prošla několika změnami, přičemž tou největší je rozhodně její rychlost. Služba je nyní daleko rychlejší, stejně jako samotná konzole, což má samozřejmě za následek jediné, příjemnější zážitek z používání. Jinak samozřejmě nabízí vše, na co jsme tak nějak zvyklí, tedy možnost si dopisovat s kamarády (těch můžete mít nově 2000), sledovat jejich aktivity, také jsou tu oblíbené PSN trofeje, které nově obsahují i raritu, takže vidíte, na jakou je lehké dosáhnout a na jakou naopak ne. Synchronizace trofejí je nyní daleko rychlejší, trvá několik vteřin, prakticky stejný čas, jako na Playstation Vita. Jediné, co mi trochu vadí, je skutečnost, že když hrajete na Playstationu 4, hráči na Playstationu 3 vás vidí jako offline. Vy je naopak vidíte, a i vidíte to, co zrovna hrají. Doufám, že toto Sony opraví. Hlavně při dopisování zprávami je blbé, když kamarád na PS3 musí hádat, jestli jste na PS4 připojeni nebo ne. Další novinkou je patry chat pro osm hráčů, můžete pochopitelně i komunikovat s hráči zatímco hrajete hru, takže konečně, cross-chat je zde. Z vyzkoušení mohu říci, že vše funguje dobře, připojování i zakládání místností je rychlé a nesetkal jsem se s problémem.

Profil hráče
Sony se u konzole Playstation 4 rozhodla, že jí hodně sváže se samotným hráčem a připraví spoustu sociálních možností. Základem je PSN profil každého hráče, který si můžete jednoduše v menu rozkliknout. Před vámi se následně objeví speciální karta, na níž vidíte Nick, případně reálné jméno. Také vidíte své trofeje, naposledy získané trofeje, aktivity a seznam kamarádů. Upravování karty je jednoduché, můžete si i nastavit, jaké aktivity chcete, aby se zobrazovaly kamarádům, ale také můžete nastavit, aby je viděli všichni, i ti hráči, které nemáte v seznamu přátel. Možností v nastavení soukromí je hodně, většinu navíc nastavujete hned při prvním spuštění, abyste následně nemuseli už na nic sahat.

Playstation Store
Pokud máte doma Playstation 3, určitě vás štve, jak musíte čekat na spuštění obchodu Playstation Store. Aplikace, s níž Sony přišla teprve nedávno je pomalá, a rozhodně neslouží k pohodlnému nakupování. Na Playstationu 4 jde ovšem o úplně jinou písničku, protože obchod je plně integrován přímo do systému, takže stačí klik na ikonku v menu a už můžete vesele nakupovat, bez čekání. Jen ona hláška, že není Store lokalizováno do češtiny, kterou musíte po každém spuštění odkliknout, není zrovna příjemná. Jednou ano, ale proč pokaždé musí naskočit, to mi hlava nebere. Designově obchod vychází z PS3 verze, takže vás asi moc nepřekvapí. Protože mám český účet, všechny položky mám s českou cenou, která je u krabicových her docela vysoká, v normálních obchodech hry seženete kolikrát o několik stovek levněji. Zajímavostí je, že v obchodě vidím jen Playstation 4 obsah, není možné si prohlížet ten na PS3 nebo PSV a případně ho kupovat. Tuto možnost bych určitě uvítal. Rychlost prohlížení je jinak v pořádku, jen pokud začnete stahovat, občas se mi stalo, že už obchod tak plynulý nebyl. Co bude ovšem vadit více, je fakt, že Playstation 4 se snaží stahovat všechny položky najednou, čímž způsobí to, že se první položka nestáhne tak rychle. Když už popořadě konzole uploaduje, mohla by i stahovat. Také mi vadilo, že položka, která se zrovna stahuje, nejde pauznout. Jde jen vymazat. Snad tedy tyto softwarové nedostatky Sony v brzké době opraví.

Playstation Plus
Služba Playstation Plus slavila velký úspěch na Playstationu 3, takže nebylo překvapením, když se rozšířila na kapesní konzoli Playstation Vita a nyní se dostává i na Playstation 4. Je jistě skvělé, že stačí mít na všechny tři platformy zaplacenou službu jen jednou, takže pak máte napříč všemi konzolemi Playstation přístup k řadě výhod. Na měsíc vás PS+ vyjde na 180,-Kč, na tři měsíce na 390,-Kč a na rok 1299,-Kč. Za tyto peníze se určitě vyplatí, protože jednak budete moci hrát online multiplayer výborných her jako Killzone Shadow Fall, Call of Duty: Ghost nebo Need For Speed Rivals, ale také sem tam budete mít nějakou tu slevu na Playstation Store a největším tahákem jsou pochopitelně hry zdarma v PS+ kolekci. Tento měsíc je zdarma Resogun a Contrast, přičemž se dá počítat s tím, že nejprve budou v kolekci zdarma menší hry, a až tak po roce se dočkáme něčeho většího, jako jsme toho byli svědky na Playstationu 3. Skvělou informací u služby Playstation Plus je, že stačí, když je zaplacena na primárním účtu, její výhody pak mohou využívat všichni. Jen tedy musím zdůraznit, že ostatní účty musejí být ze stejné země. Pokud máte PS+ zaplacený na CZ účtu, nejde ho využívat na US účtu.

Remote Play
Sony před vydáním PS4 slíbila, že většinu her bude možné hrát na kapesní konzoli Playstation Vita díky funkci Remote Play. Tuhle vychytávku nám slibovala už u PSP a Playstationu 3, takže byla otázka, jestli vše nakonec bude fungovat, a kolik her ji tedy využije. Překvapením určitě je, že z launch her ji podporují téměř všechny, jen na War Thunder a Playroom nefunguje, u druhé jmenované se to dá ale pochopit. Připojování k PS4 je rychlé, prakticky ihned po spárování se vše přesune na displej kapesní konzole. Můžete hrát nejen hry, které Remote Play podporují, ale i brouzdat na internetu skrze prohlížeč, nakupovat na PS Store nebo si jen tak prohlížet menu konzole. Jediné, co nefunguje s Remote Play vůbec, jsou filmy na DVD a Blu-ray. Ty si na kapesní konzoli nepřehrajete, i kdybyste se postavili na hlavu.

Co se týče ovládacích prvků, jistě víte, že Dualshock 4 má více tlačítek. Naštěstí toto není problém, touchpad zde nahraní dotykovým displej, na zadní dotykové plošce pak máte nahoře tlačítka L2 a R2, dole následně L3 a R3. Během testování jsem nejprve zkoušel Resogun, který běžel dobře, žádného zpoždění jsem si nevšiml. U Killzone Shadow Fall rovněž vše běželo hladce, ale už jsem si chvilkami všímal, že menší zpoždění tu je, i když není na první pohled moc patrné. Je ale jasné, že u hlavně rychlých akčních her nějaké to zpoždění asi vždy bude, ale nic nemění na tom, že Remote Play funguje dobře, a klidně si dokážu představit, že když zrovna nemám volnou televizi, že přes něj budu hrát. Z testu jsem byl navíc překvapen tím, že dosah mám po celém baráku.

Playstation kamerka
Konzole Playstation 4 se na rozdíl od konkurenčního Xboxu One prodává bez kamerky. Tu si musíte dokoupit za nějakých patnáct stovek. Důvod, proč není přibalená ke konzoli, je jasný. Zatím neexistuje moc her, které by ji dokázaly využít. Vlastně tu je jen Playroom, který s rozšířenou realitou funguje dobře, ale vydrží maximálně na pár minut, a pak také taneční Just Dance 4 od UbiSoftu. Jinak nic, ale Sony slíbila, že časem by se měla nabídka her pro kamerku rozrůst, určitě je v přípravě i nějaká ta nová Wonderbook záležitost, protože ovladače Playstation Move jsou podporovány, navíc s lepším softwarem se jí značně rozšíří možnosti. Zpracování kamerky je pěkné, hodí se pod televizi, navíc není moc velká. Důležité ale samozřejmě je, že vše sleduje ve vysokém rozlišení a vysokém frameratu, takže snímání je bezproblémové, rychlé je i skenování obličeje, pokud si takto nastavíte přihlašování. Kamerka má zabudovány i mikrofony, takže vás dokáže poslouchat. Hlasové povely jsou nyní značně omezeny, zatím je tu jen několik příkazů, jako třeba spouštění her. Je zajímavé, že u většiny her nemusíte říkat celý název. U Assassin’s Creed 4: Black Flag stačí říci Assassin’s Creed nebo Creed 4, u Call of Duty: Ghosts zase Call of Duty, zatímco Ghost nefunguje. Je otázka, jestli v tomto nebude zmatek, až bude na trhu další Call of Duty, ale dá se předpokládat, že toto Sony ještě doladí s dalším updatem. Nyní je vše jen základní, aby se stihlo uvedení na trh, a je to vidět.

Playstation headset
Sony ke konzoli přibalila i headset. Pokud čekáte, že půjde o nějakou velkou kvalitu, asi budete zklamáni. Headset už na první pohled působí hodně lacině, naštěstí pro základní použití stačí, komunikuje se přes něj v rámci možností dobře, dokonce i možná překvapí, že skrze něj jde hlasově ovládat samotnou konzoli. A tady se zastavím, protože hlasové ovládání funguje i skrze headset velmi dobře, až jsem byl trochu překvapen. Headset tak určitě postačí, ale pro nějaké kvalitnější online hraní to chce samozřejmě něco lepšího. Už aby Sony přidala podporu pro Pulse.

Recenze her
Lego Marvel Super Heroes - 8/10 - http://konzolista.tiscali.cz/articles/onearticle?link=lego-marvel-super-heroes-177701 .
Killzone: Shadow Fall - 9/10 - http://konzolista.tiscali.cz/articles/onearticle?link=killzone-shadow-fall-177688 .
Knack - 6/10 - http://konzolista.tiscali.cz/articles/onearticle?link=knack-177677 .
Resogun - 9/10 - http://konzolista.tiscali.cz/articles/onearticle?link=resogun-177674 .
Contrast – 7/10 - http://konzolista.tiscali.cz/articles/onearticle?link=contrast-177730 .

Po zhruba týdnu jsem s novou konzolí Playstation 4 spokojen. Po stránce hardwaru odvedla Sony velmi dobrou práci, protože konzole je po většinu času tichá a navíc ani po dnu v provozu není moc horká. Díky výkonu je tu navíc hodně potenciálu do budoucna. Příjemné je i používání konzole, vše je maximálně rychlé. Jen tedy sem tam se objeví nějaký ten softwarový nedostatek, který je nutné v budoucnu opravit. Je ale dobře, že nedostatky se týkají softwaru, nikoliv hardwaru.

Playstation 4

ps4
SCEE, SCEE
Datum vydání hry:
13. 12. 2013
KARTA HRY

Komentáře