Sonic a Parťáci – test deskové hry

special  3
Martin Pilous, 11. 4. 2022 11:20
Ježek Sonic patří mezi hlavní maskoty společnosti SEGA. Tento populární animovaný hrdina se objevil poprvé už v roce 1991 a od té doby má neustále plné ruce a také nohy práce s Doctorem Eggmanem. Rovněž se dá říct, že byl dlouhé roky přímým rivalem Maria od Nintenda. V posledních letech mu ale poněkud chybějí výraznější herní tituly, díky nimž by mohl navázat na svoje nejslavnější léta. Proto je dobře, že se v kinech dobře ujal film Sonic the Hedgehog, který se v těchto dnech dočkal ještě lepšího a podle všeho i úspěšnějšího pokračování, navíc Paramount má do budoucna se Sonicem velké plány. Budeme ho tak častěji potkávat i v televizi nebo v kinech. Autor: Martin Pilous

Nově tu máme i deskovou hru s názvem Sonic a Parťáci, která v originále vychází jako Sonic Super Teams. Na svém kontě ji má Max Gerchambeau, který se bohužel jejího kompletního uvedení nedožil. Pojďme se tedy mrknout, co nás čeká v nevelké krabici.

Hra toho oproti jiným deskovkám nenabízí, co se do počtu komponent týče, nějak přehnaně hodně. Jestli něco ale zaslouží velkou pochvalu, tak je to zpracování figurek. Ty by ostatně mohly být dobrým lákadlem už v obchodě, neboť pokud tohle vaše ratolest uvidí, případně vaše dětské já, tak bude hru chtít o to víc. Figurky jsou poměrně pevné a odolné, takže by měla přežít občasné pády ze stolu nebo z ruček. Postavičky mají pěkně vymodelované detaily, a kromě samotné deskové hry by se hodily i k vystavení třeba na poličce.

Vzhledem k ceně je to naprosto překvapující. Pochopitelně, že tím trochu utrpěl zbytek komponent. Herní deska plní svůj účel, ale karty mohly být o něco pevnější, protože zvláště v dětských rukách mohou poněkud utrpět, zejména při frustraci z prohry. Pravidla jsou pak sepsána na jednoduché brožurce, která vysvětluje hlavní principy hry.

Důležité je, že Sonic je určen zejména menšímu publiku, takže pravidla nejsou nijak složitá a jejich vysvětlení zabere jen chvilku. Hra je založena na základu u nás nesmírně populární hry Člověče nezlob se. Klíčovým rozdílem je však to, že oproti běžnému házení kostek se tu využívají karty. Princip je však podobný. Vyberete jednu z karet, které dostanete na začátku kola a zahrajete ji. Karta určuje postavy, které se mají posunout a o kolik polí mají pohyb provést. A zde přichází zásadní rozdíl oproti Člověče nezlob se. Karta umožňuje hýbat nejen vlastními figurkami, ale také soupeřovými.

Možná to může znít divně, ale právě v tom je kouzlo hry. Jednoduchým posouváním pomocí karet by vždy vyhrál začínající hráč s nejvhodnějšími kartami, ale díky možnosti posouvat i cizí figurky má hra solidní dynamiku. Dokáže překvapit, byť vás to asi nešokuje tolik jako v případě jiných deskovek, ale posun cizích postaviček umožňuje je dostat na pole, která způsobí komplikace. Například bodce způsobí, že se postava může příště hnout jen o jedno pole bez ohledu na kartu. Díky prstenům získáte bonus a vyrazíte o dvojnásobek polí vpřed. Nechybí ani nebezpečné lopingy, které je třeba zdolat na jeden zátah, jinak se vracíte zpět. Jsou tu také karty bonusů, které umožňují překonat některé překážky nebo se posunout o kus dál.

Herní doba není příliš dlouhá, ale díky tomu stihnete do hodiny bez obtíží 3 a ž 4 hry. Cílem je pochopitelně zdolat dráhu jako první se svým týmem a zvítězit tím v závodě. Možná je jen škoda, že hra nenabízí variabilnější hratelnost, neboť karty toto dokážou splnit jen omezeně a po vícero odehraných hrách se může dostavit stereotyp.

Sonic a parťáci však můžeme s klidným svědomím doporučit všem fanouškům modrého ježka i deskových her. Hra je rychlá, velice jednoduchá a mladší hráči budou doslova unešení figurkami, které jsou doslova boží. Nejvíce si hru užijete ve čtyřech, kdy se z ní stává mnohonásobně lepší záležitost. A zcela upřímně, ta cenovka (okolo 650 Kč) je u téhle deskovky vážně super. Pokud bych měl udělit nějaké hodnocení, dal bych pěknou osmičku. Bavil jsem se a ještě budu. 

Komentáře