Rok 2013 z pohledu her - část 4

special  7
Martin Šmíd, 4. 1. 2013 14:30
Čtvrtá část našeho seznamu her pro tento rok pokračuje s nadějnými kousky jako Remember Me, Sniper: Ghost Warrior 2, Luigi's Mansion: Dark Moon, FUSE, Rayman Legends, Lightning Returns: Final Fantasy XIII, Pikmin 3, LEGO City: Undercover nebo Race Driver: GRID 2, takže se dejte do čtení.

Remember Me
Výrobce – Dontnod Entertainment | Vydavatel – Capcom
Datum vydání – květen 2013
Platformy - Xbox 360 a Playstation 3
Pokud Watch Dogs bylo největší překvapení E3, to samé se dá říci o hře Remember Me ve spojistosti s Gamescomem. Hlavní hrdinkou této zajímavé hry je lovkyně vzpomínek Nilin. Ta už na první pohled nevypadá jako normální holka od vedle, protože zvládá šplhat po barácích a rozhodně se jen tak něčeho nezalekne. Je doba, kdy jsou všichni vybaveni jakousi čtečkou paměti Sensation Engine, kterou mohou lidé navzájem sdílet. Nápad je to jistě skvělý, ale jak už to tak bývá, občas se najdou ti špatní, kteří mají s tímto vynálezem vlastní plány. Mezi ty špatné patří i společnost Memoryeyes, hlavní dodavatel Sen-Sen implantátů, po níž hlavní hrdinka jde, ale je to i opačné, protože tato zlá společnost vymazala Nilin většinu vzpomínek, takže ta se je nyní pokouší znovu najít. Nilin se proto jako lovec vzpomínek vydává napříč Paříží, samozřejmě za podpory tajné skupiny Errorists, aby nejenom našla všechny své vzpomínky, ale také si to pěkně vyříkala se všemi padouchy. Pokud vývojáři splní všechny sliby, mohlo by se jednat o jednu z těch nejlepších her letošního léta.

Sniper: Ghost Warrior 2
Výrobce – City Interactive | Vydavatel – City Interactive
Datum vydání – 12. března 2013
Platformy - Xbox 360 a Playstation 3
I když první díl Sniper: Ghost Warrior nebyl zrovna nějakou vysoce kvalitní hrou, prodeje nakonec neměl špatné. Do dnešního dne se prodalo více jak 2 miliony kopií, a to rozhodlo o druhém dílu, který si ovšem klade docela velké ambice. Vývojáři se v něm pokusí vylepšit všechny neduhy předchůdce a přinést i zajímavější herní náplň, pomoci by jim měl i moderní CryENGINE3, který hlavně první ukázky dělá neskutečně lákavé. Ruku do ohně za Sniper: Ghost Warrior 2 nedáme, ale když se zadaří, mohlo by jít o příjemně hratelnou akci. A takovou bychom si určitě s chutí zahráli nejenom my. Co říkáte?

Luigi's Mansion: Dark Moon
Výrobce – Nintendo | Vydavatel – Nintendo
Datum vydání – Březen 2013
Platformy - Nintendo 3DS
Jednou z nejslibnějších her pro kapesní konzoli Nintendo 3DS je i ta s názvem Luigi's Mansion: Dark Moon. Zahrát jsme si ji mohli už před zhruba dvěma lety, ale až letos v březnu bude konečně dokončena. Samozřejmě se v ní vrací populární Luigi, aby se znovu postavil všelijakým duchům a dalším nadpřirozeným stvořením, vyřešil nejednu hádanku a prolezl důmyslně navrženými levely. Pokud jste fanoušci původního dílu, je pro vás Luigi's Mansion: Dark Moon povinností. Jistě jedna z další řady her, která pohne s prodeji konzole.

Fuse
Výrobce – Insomniac Games | Vydavatel – EA
Datum vydání – 2013
Platformy - Xbox 360 a Playstation 3
Fuse je první multiplatformní hra od studia Insomniac Games, které nám v minulosti udělalo radost třeba sériemi Spyro, Resistance nebo Ratchet and Clank. V našem seznamu si tak místo jednoznačně zaslouží. Fuse není jenom název hry, ale také se tak jmenuje zdroj mimozemské technologie, který se snaží ukrást nejrůznější polovojenské organizace, hlavně ta s názvem Raven. Pokud by se jí dostala do rukou, jednalo by se o velkou hrozbu pro celý svět. Aby k tomu nedošlo, je povolána speciální jednotka Overstrike 9, která se bude muset organizaci Raven vydat na stopu a odhalit všechny její plány. Fuse je kooperativní akce, která sází především na spolupráci s týmem, takže především hráči vyznávající tento typ her, by měli být maximálně spokojeni.

Rayman Legends
Výrobce – UbiSoft | Vydavatel – UbiSoft
Datum vydání – 28. února 2013
Platformy - Wii U
Rayman Origins je stále jednou z nejlepších 2D plošinovek, jaká se na současné generaci konzolí objevila. Oznámené pokračování jistě všechny fanoušky potěšilo, ačkoliv se zatím dostane pouze na konzoli Nintendo Wii U. Opět na nás čeká velké dobrodružství v nádherném světě, který ovšem ukrývá i nejedno nebezpečí či zapeklitou hádanku. Nedávno vyšla hratelná demoverze na Rayman Legends, která ukázala nejen skvělou hratelnost pro dva až pět hráčů, ale také nádherné vizuální zpracování, a ještě lepší soundtrack. Rayman Legends zklamat nemůže a určitě se bude jednat o jeden z důvodů, proč si novou konzoli od Nintenda pořídit.

Lightning Returns: Final Fantasy XIII
Výrobce – Square Enix | Vydavatel – Square Enix
Datum vydání – 2013
Platformy - Xbox 360 a Playstation 3
Ačkoliv si mnozí na poslední inal Fantasy XIII hry stěžují, nejde přehlížet fakt, že se každé prodalo několik milionů kusů. Svou základnu fanoušků tak má, a proč těm nenabídnout další část skládanky do Fabula Nova Crystallis ságy. Nejnovější pokračování bude sledovat poslední část putování populární hrdinky Lightning, která má pouze třináct dní na to, aby zachránila celý svět. Protože nyní bude možné ovládat pouze Lightning, vývojáři slíbili spoustu novinek do systému soubojů, ačkoliv ten nebude ve stylu klasických akčních her, ale zachová si princip z předchozích dvou dílů. Více informací o Lightning Returns: Final Fantasy XIII přineseme v brzké době.

Pikmin 3
Výrobce – Nintendo | Vydavatel – Nintendo
Datum vydání – 2013
Platformy - Wii U
Na pokračování strategické hry Pikmin čekali fanoušci spoustu let. Na Wii se nakonec nepodívalo, až v minulém roce byl oznámen třetí díl pro Wii U, který by měl vyjít během tohoto roku. Když se podíváme na první záběry, hratelnost je věrná tradici, samozřejmě vše je na první i druhý pohled daleko hezčí, na obrazovce se pohybují Pikminové ve větším množství, sem tam tu najdeme i nové druhy – třeba kamenný nebo létající Pikmin. Třetí Pikmin je z pohledu Nintenda sázkou na jistotu, a ačkoliv série nemá tak velkou popularitu jako jiné série Nintenda, fanouškovskou základnu má dostatečně velkou, aby narostl počet prodaných konzolí.

LEGO City: Undercover
Výrobce – TT Fusion | Vydavatel – Nintendo
Datum vydání – 2013
Platformy - Wii U
LEGO hra v otevřeném světě, kde je možné po vzoru Grand Theft Auto dělat naprosto vše? Doposud moc nemyslitelné, ale přesně taková hra vyjde někdy v prvním čtvrdletí tohoto roku pro konzoli Nintendo Wii U. V ní se ocitnete ve zločinem zamořeném městě Lego City, v němž jako tajný policista Chase McCain budete muset všechny zločince pochytat. První dojmy z hraní LEGO City: Undercover jsou velmi nadšené, takže bychom se mohli dočkat dobře hratelné LEGO akce, která má navíc přinést desítky hodin zábavy. LEGO hry ještě nikdy nezklamaly, navíc zde by se mohlo jednat o dost možná to nejlepší, co s touto licencí zatím vzniklo.

Tearaway
Výrobce – Media Molecule | Vydavatel – Sony
Datum vydání – 2013
Platformy - Playstation Vita
Studio Media Molecule si udělalo mezi hráči velké jméno sérií LittleBigPlanet, kterou neustále hrají miliony hráčů po celém světě napříč všemi platformami s logem Playstation. Už delší dobu ovšem pracují na další hře, která se jmenuje Tearaway, jak bylo oznámeno v létě minulého roku během výstavy GamesCom. Tearaway je adventura viděná ze třetí osoby odehrávající se v papírovém světě, přičemž vývojáři v ní využívají veškeré možnosti kapesní konzole Playstation Vita, jak si ostatně můžete všimnout sami níže v traileru. Pokud bude finální hra stejně dobrá, jako první prezentace, mohl by nás čekat jeden z velkých hitů konzole Playstation Vita. I když, mohou vůbec vývojáři z Media Molecule zklamat?

Grid 2
Výrobce – Codemasters | Vydavatel – Codemasters
Datum vydání – Léto 2013
Platformy - Xbox 360 a Playstation 3
O pokračování skvělé závodní hry Race Driver: GRID toho doposud moc nevíme, ačkoliv bychom se jí měli dočkat letos během léta. Z prvních dojmů je ale patrné, že fanoušci prvního dílu se dočkají důstojného pokračování, po němž několik let toužili. Nadšené první dojmy navíc nemluví jen o vynikající hratelnosti, která je z větší části věrná předchůdci, ale také skvělém vizuálním zpracování. O něm samozřejmě hovoří i první záběry z hraní a hlavně obrázky. Protože do vydání zbývá několik měsíců, už brzy bychom se měli dozvědět více informací.

Komentáře