Rok 2013 z pohledu her - část 3

special  8
Martin Šmíd, 2. 1. 2013 16:00
Třetí část našeho seznamu her pro tento rok pokračuje s nadějnými kousky jako Castlevania: Lords of Shadow - Mirror of Fate, XCOM, Injustice: Gods Among, Battlefield 4, Ni no Kuni: Wrath of the White Witch, Dark, DMC, Star Trek nebo Lost Planet 3, takže se dejte do čtení.

Castlevania: Lords of Shadow - Mirror of Fate
Výrobce – MercurySteam | Vydavatel – Konami
Datum vydání – 8. března 2013
Platformy - Nintendo 3DS
Castlevania vždy slavila úspěch na kapesních konzolích od Nintenda, proto není divu, že do nového oznámeného dílu se vkládají velké naděje. Tentokrát se setkáme hned se třemi hlavními hrdiny, s nimiž budeme vždy bojovat v nějaké epoše proti upírům, vlkodlakům a dalším potvorám. Z prvních dojmů se zdá, že kromě zajímavého příběhu nebude chybět neméně dobrá hratelnost, která je obohacena o pěkný vizuální kabátek. Pro majitele Nintenda 3DS jedna z her, kterou by na začátku března neměli minout.

XCOM
Výrobce – 2K Games | Vydavatel – 2K Games
Datum vydání – 2013
Platformy - Xbox 360 a Playstation 3
O akční FPS hřes XCOM jsme naposledy slyšeli před několika lety. Přesto si v našem seznamu zaslouží být, ačkoliv o ní moc nových informací nemáme, navíc se proslýchá, že prošla během vývoje několika velkými změnami. Naposledy jsme vás třeba informovali, že už nejde o FPS akci, ale hru viděnou ze třetí osoby, navíc určenou pro digitální distribuci. To ovšem naše očekávání nijak nesnižuje, protože poslední strategický XCOM se maximálně povedl, takže už se těšíme, až se budeme moci do tohoto univerza znovu vrátit.

Injustice: Gods Among Us
Výrobce – NetherRealm Studios | Vydavatel – Warner Bros.
Datum vydání – Duben 2013
Platformy - Xbox 360, Playstation 3 a Wii U
Vývojáři z NetherRealm Studios se posledním Mortal Kombatem nesmazatelně zapsali do srdcí fanoušků bojovek. Není divu, když patří mezi nejlepší bojovky současnosti, a možná i historie. Proto jejich nový počin Injustice: Gods Among Us, ačkoliv není tolik krvavý, je vysoce sledován už od svého oznámení. Jak už název prozrazuje, tentokrát si dají do čenichu nejrůznější superhrdinové od DC, mezi kterými je pochopitelně Batman, Superman nebo Catwoman, ale objeví se i Flash, Nightwing, Wonder Woman, Deathstroke nebo Green Lantern. Pokud vývojáři navážou kvalitou na svoji předchozí hru, mohl by se zrodit další nezapomenutelný herní zážitek.

Battlefield 4
Výrobce – DICE | Vydavatel – EA
Datum vydání – Podzim 2013
Platformy - Xbox 360 a Playstation 3
Dobře, o čtvrtém Battlefieldu tu nemáme ani jednu informaci, kromě tedy toho, že vyjde na podzim, ale opomenout ho v seznamu by bylo chybou. Už jen z toho důvodu, že předchozí třetí díl patří u nás mezi nejprodávanější konzolové. Protože na hře opět pracují vývojáři z DICE, můžeme očekávat několikahodinový singleplayer, ale hlavně pořádně velkou multiplayerovou část, kde nebude chybět ovládání nejrůznějších dopravních prostředků. To je samozřejmě jistota, i jako to, že vývojáři vylepší svůj engine, na kterém EA v poslední době staví veškeré své hry. Snad na první pořádné informace nebudeme muset čekat příliš dlouho.

Ni no Kuni: Wrath of the White Witch
Výrobce – Level 5 | Vydavatel – Namco Bandai
Datum vydání – 22. ledna 2013
Platformy - Playstation 3
Fanoušky JRPG her by mohla hned na začátku tohoto roku potěšit pohádka Ni no Kuni: Wrath of the White Witch, která se objeví na Playstationu 3. Hlavním hrdinou Ni no Kuni je třináctiletý chlapec Oliver z Hotroit City, kterému náhle zemřela matka Arie. Ve smutku si začne hrát s panenkami, přičemž potká vílu jménem Shizuku, která mu dá kouzelnou knížku, která ho může poslat do světě Ninokuni, paralelní reality s jeho vlastním světem. V tomto světě může najít svoji zemřelou matku a znovu ji oživit. Pomoci by mu měla v jeho snažení celá řada přátel, které během svého putování potká. Pokud si chcete hru vyzkoušet, není nic lepšího, než zapnout konzoli, zamířit na Playstation Store a stáhnout si demoverzi obsahující dva souboje s bossy.

Star Wars 1313
Výrobce – LucasArts | Vydavatel – Disney LucasArts
Datum vydání – 2013
Platformy - Xbox 360 a Playstation 3
Když se řekne Star Wars, tak si mnozí představí světelné meče a velké vesmírné lodi. To ale ve Star Wars 1313 nebude, protože se ocitnete jako nájemný vrah ve zločineckém podsvětí planety Coruscant. Tyto informace vývojáři vypustili během oznámení, ale na další stále čekáme, stejně tak na upřesnění platforem. Nevíme totiž, jestli hra doputuje na současnou generaci, nic by jí tomu nemělo bránit – jede na Unreal 3 enginu, nebo až na tu příští. V tom případě bychom se jí letos nedočkali, ale věříme, že nakonec tento rok vyjde, vždyť ony ty třinácky v názvu musí něco znamenat. Snad se tedy v brzké době dozvíme více, protože první informace i obrázky jsou velmi lákavé. Zatím to vypadá, že se v LucasArtsu kutí něco opravdu velkého.

Dark
Výrobce – Realmforge Studios | Vydavatel – Kalypso Media
Datum vydání – 2013
Platformy - Xbox 360
V létě minulého roku byla oznámena zajímavě vypadající hra DARK, která bude v sobě kombinovat RPG prvky s tichým zabíjením ala Splinter Cell. Hlavní hrdina se jmenuje Eric Bane. Hned na začátku hry se probudí v jednom upířím baru, bohužel pro něj, se ztrátou paměti. Vůbec tak neví, co se stalo, a vůbec, jak se sám stal upírem. I na tuto otázku bude muset najít odpověď ve světě, který rozhodně nevypadá, že by měl zrovna růžovou budoucnost. První informace i obrázky vypadají dobře. Ačkoliv se o hře moc nemluví, mohlo by se jednat o černého koně tohoto roku. Co myslíte?

Star Trek
Výrobce – Digital Extremes | Vydavatel – Namco Bandai
Datum vydání – 2013
Platformy - Xbox 360 a Playstation 3
Fanoušci Star Treku se určitě těší na nové filmové dobrodružství, které vypadá zatím, no epicky. Kromě filmu se ovšem objeví i delší dobu vyvíjená kooperativní akce, ve které se zhostíte role buď kapitána Kirka nebo Sheldonem milovaného Spocka. Každá postava navíc bude mít jedinečné schopnosti a tak trochu i vlastní zájmy, díky čemuž uvidíte příběh z její perspektivy. Po několika nepovedených hrách z tohoto univerza bychom se mohli konečně dočkat solidní akce. Naději do všeho dávají i zkušení vývojáři ze studia Digital Extremes (The Darkness II, Pariah, BioShock nebo Homefront).

DMC Devil May Cry
Výrobce – Ninja Theory | Vydavatel – Capcom
Datum vydání – 15. ledna 2013
Platformy - Xbox 360 a Playstation 3
Když byl oznámen nový Devil May Cry, všichni fanoušci byli maximálně nadšení. Po prvních informací už méně, protože se změnil kompletně hlavní hrdina, který připomínal spíše feťáka než lovce démonů, za což můžou především vývojáři ze studia Ninja Theory. Po posledních videí se ale nejde netěšit, protože ačkoliv mnozí vzhled hlavního hrdiny nevydýchali ještě do dnešního dne, nejde upřít jedno. Jedná se o skvěle vypadající akci, která by mohla solidně zatopit i Kratosovi a jemu podobným. Vývojáři z Ninja Theory mají s tímto žánrem navíc velké zkušenosti, takže pokud bude příznivá konstelace hvězd, proč bychom se nemohli dočkat vytříbení akce, na kterou i fanoušci původních dílů budou vzpomínat, no ještě za pár let.

Lost Planet 3
Výrobce – Spark Unlimited | Vydavatel – Capcom
Datum vydání – 2013
Platformy - Xbox 360 a Playstation 3
Po dohrání prvního Lost Planet si mnozí přáli pokračování. Toho se dočkali, ovšem menším zklamáním bylo, že příběh byl potlačen na úkor kooperativní akce. Tomu je naštěstí ve třetím díle konec, opět bude totiž stavět na zážitku pro jednoho. Hlavním hrdinou je tentokrát Jim, který potřebuje peníze, proto přijal nabídku společnosti Neo-Venus Construction (NEVEC), která ho vyšle na nehostinnou planetu E.D.N. III. Ta je ještě pokrytá sněhem, takže jak už asi tušíte, děj je zasazen ještě před první díl, kdy se teprve na planetě začínají usazovat první kolonisté a o monstrech pod nohami nemají ani to nejmenší tušení. Ačkoliv vývojáři ze studia Spark Unlimited nebudí zrovna velkou důvěru, z prvních dojmů se zdá, že bychom se mohli dočkat alespoň solidní řežby, která neudělá předchozím dílům ostudu. Hlavně fanoušci prvního dílu by měli být maximálně spokojeni.

Komentáře