Pán Prstenů rozšířená Blu-ray edice

special  18
Martin Šmíd, 5. 7. 2011 23:45
Pán Prstenů není pro někoho jen normální filmová trilogie, ale něco více, s čím žil dlouhé roky a i nadále žije díky lásce ke knižní předloze. Ačkoliv se konzolista věnuje jen videohrám, věříme, že si rádi pustíte i nějaký ten film na Blu-ray Disku v nádherné HD kvalitě. Proto jsme se rozhodli přinést recenzi na speciální Blu-ray vydání rozšířené verze Pána Prstenů, která by vám měla říci, jestli se vydat do obchodů a nechat tam něco kolem dvou tisíc korun.

Když se podíváte na okolní obrázky, tak si určitě všimnete nádherného balení, které je do zlaté barvy. Uvnitř se nacházejí tři tlustší Blu-ray krabičky, ve kterých naleznete 2 Blu-ray disky, na kterých jsou samotné filmy a 3 DVD s bonusy. Všechny disky jsou v Blu-ray krabičce speciálně uchyceny, aby nedocházelo k jejich kývání a tím pádem k poškození. Několikrát se mi totiž stalo, že bonusové DVD u filmů prasklo díky tomu, že vložený plíšek, na kterém bylo, se hýbal. To se zde určitě nestane. Celé balení je tak určitě moc pěkné a i reprezentativní, takže si zaslouží viditelné místo ve vašem obývacím pokoji.

Hodnotit samotné filmy si netroufnu, protože jsem jejich velkým fandou a považuji je i dnes v žánru fantasy za špičku. I po téměř osmi letech od premiéry Návratu krále se podle mého názoru nenašel fantasy film, který by byl lepší a dost možná se ještě nějakou dobu neobjeví. Každého ale určitě bude zajímat, jak jsou na tom filmy po obrazové a zvukové stránce, když vycházejí nově na moderním HD formátu. Původní Blu-ray vydání kinoverze mnohé fanoušky trochu zklamalo, protože nebylo zase o tolik lepší než DVD. Ano, pořád tu byl rozdíl, ale ne takový, jaký fanoušci čekali. Proto jsem byl mile překvapen kvalitou u rozšířené verze. Všechny filmy jsou nově přepracovány po obrazové stránce do MPEG-4 AVC formátu (zabere na disku 36 GB), který přináší ostrý obraz jako břitva a ukazuje spoustu malých detailů, kterých si u DVD všiml snad jen Chuck Norris. Dopomáhá tomu zcela jistě i nadstandardní datový tok, který si mohli tvůrci dovolit díky rozdělení všech tří filmů na dva Blu-ray disky. Po obrazové stránce jsou všechny tři filmy naprosto parádní a řadí se k tomu nejlepšímu na Blu-ray formátu. Zajímavostí u obrazu určitě je, že byla trochu upravena barevná paleta Společenstva prstenu. Ta je nyní daleko tmavší a má až takový nazelenavý nádech. Ten ovšem není vůbec rušivým faktorem, protože jen sjednocuje barevnou paletu s dalšími dvěma díly. Sytější barvy mají za následek jen kvalitnější podívanou.

Vynikající hodnocení si ale toto vydání odnese i za hudební a zvukovou stránku, která je převedena do DTS-HD Master Audio 6.1. Pokud máte doma pořádnou repro soustavu, budete si připadat jako v kině. Někdy hudební motivy berou až dech. Po technické stránce jen těžko něco vytknout této edici. Jen je tedy nutné upozornit, abyste nehledali v této edici český dabing. Ten nenaleznete. Fanoušci česky mluvených filmů mají bohužel smůlu.

Pokud jste doposud viděli pouze kino verzi, tak prodloužená verze vám nabídne u každého filmu zhruba 30 minut nových záběrů, které se do kino sestřihu nevešly nebo jen brzdily tempo, které Peter Jackson potřeboval pro kina. Společenstvo prstenu má tak 228 minut, Dvě věže mají 235 minut a Návrat Krále neuvěřitelných 263 minut. Pokud si dáte maraton, čeká na vás zhruba dvanáct hodin špičkové podívané.

Prodloužené verze jsou určené převážně pro fanoušky Tolkiena a jeho knížek. Už z toho důvodu, že přidané scény prakticky filmy nikam neposouvají, ale jedná se o scény, které fanouškům do značné míry chyběly. Po prohlédnutí všech tří filmů si možná budete říkat, že bez některých scén by se dalo klidně obejít. Nádherně je to vidět na scéně na konci třetího filmu, ve které Aragorn, Gandal a Legolas přijíždějí k Černé bráně a najednou vyjdou Ústa Saurona. V knížce se jedná o neskutečně silný moment, který čtenáře poleje studeným potem. Čtenář totiž neví, že Frodo stále žije, protože se s ním setkal na konci druhého dílu, když byl uspán Odulou. Také neví, že prsten má Sam. To filmový divák viděl Froda před několika okamžiky, jak se po čtyřech drápe na Horu osudu, takže ví, že se mu nic nestalo. Celá scéna je z filmařského hlediska naprosto zbytečná, ale fanoušci si ji přáli a ve výsledku je dobře, že tam je. Najde se ale určitě i skupinka scén, která filmy obohacuje a vysvětluje další události. Třeba je pěkně udělaný začátek Společenstva prstenu a určitě potěší i rozšířené události ve Stezkách mrtvých. Spousta dalších scén odkazuje i na události z knížek a další postavy, které normální filmový fanoušek asi jen těžko ocení, ale pro fanouška knížek se jedná o skvělé scény, které zapadají do velké mozaiky s názvem Pán Prstenů.

Pán Prstenů, to je i spousta osobních příběhů nejen herců, ale i dalších lidí, kteří se na celém projektu podíleli. Už rozšířená verze na DVD přinesla dva speciální disky u každého dílu s bonusy, které fanoušky zavedly do zákulisí tohoto obrovského projektu, se kterým někdo strávil i 8 let života. Všechny tyto bonusy, které vám řeknou něco nejen o natáčení filmů samotných, ale i o Tolkienovi, naleznete na 6ti samostatných DVD. Je možná škoda, že nejsou na jednom Blu-ray Disku v HD, ale asi neměl Warner Bros zdroj, ze kterého by mohl čerpat. To ovšem zase tak nevadí, protože bonusy jsou to poslední, kde byste chtěli mít dokonalý obraz. Jde především o obsah, a ten je super. Celkem na vás čeká kolem 26 hodin bonusů a to je něco, za co bude každý určitě rád. Jen je možná pro české diváky škoda, že ne všechno je přeloženo do češtiny formou titulků. U Společenstva Prstenu a Dvou věží je přeloženo zhruba 60-70% důležitých dokumentů. Ty menší jsou ale ponechány v angličtině. To u Návratu Krále jsou přeloženy naprosto všechny bonusy. Kromě těchto šesti DVD se u každého filmu nachází ještě jedno, na kterém naleznete zhruba hodinu a půl trvající dokument, který je ovšem brán v dost odlehčeném duchu a má i pobavit. Tyto tři větší dokumenty obsahují české titulky.

Než si prohlédnete všechny bonusy, tak uběhne opravdu hodně času. Je ale možná trochu škoda, že toho nášupu mohlo být ještě o trošinku více. U limitované edice Dvou věží na DVD vyšel skvělý dokument Stvoření Gluma, který ukazoval tvorbu této klíčové postavy. U Blu-ray vydání tento dokument chybí, což je určitě škoda. Také u tohoto vydání nenaleznete dokument Howard Shore tvoří symfonii Pána Prstenů, který rovněž měl co nabídnout. Každopádně jde o dokumenty, které možná máte z limitovaných edic DVD Pána Prstenů, ale pokud ne, už se k nim asi nikdy nedostanete.

Peter Jackson před lety dokázal nemožné. Zfilmoval knížku, o které se mluvilo, že nejde převést na filmové plátno. Sice udělal spoustu škrtů a změn, které se fanouškům nemusí zrovna líbit, ale ve výsledku se jednalo o skvělou fantasy trilogii, která ani dnes nemá konkurenci. Toto Blu-ray vydání navíc ukazuje Pána prstenů v nejucelenějším balení, které by měl mít doma každý majitel Blu-ray přehrávače. Lepší film, který by reprezentoval svoji kvalitou HD technologii, budete hledat jen hodně těžko.

Dodatečné informace:
Typ disku: BD-50
Počet disků: 6 Blu-ray a 9 DVD
Zvuková stopa: DTS-HD MA 6.1 anglicky
Titulky: české, slovenské
Formát obrazu: 2,35:1
Rozlišení: 1080p
Video: MPEG-4 AVC
Cena: 2299,- Kč

Doufám, že se vám recenze na rozšířenou Blu-ray edici Pána Prstenů líbila a pokud se naskytne další, takto bohaté balení jiného filmu, které byste si neměli nechat ujít, rád vám recenzi napíši. Budu rád za vaše případné komentáře.

Komentáře