MGS Historie 8. - Peace Walker a ostatní

special  11
Leon, 13. 1. 2010 23:45
Metal Gear Solid se může pochlubit velkou řadou titulů. Některé jsou úspěšné, některé méně – to jsou ty, které s hlavní sérií nemají mnoho společného, ale pouze "parazitují" na slavné značce. Dokonce i znalému člověku dělá občas problém, se ve všech těch spin-offech, metasériích, DVD dokumentech atd. vyznat. Co však teprve člověk, který se o Metal Gear Solid zajímá pouze okrajově nebo teprve začíná? Určitě nebude na škodu se na některé podívat a povědět si o nich trochu více. “

Začněme u série Metal Gear Solid na pevných konzolích: PlayStation One, PlayStation 2, PlayStation 3 a Xbox 360. Kromě všech výše zmíněných her, od Metal Gear až po Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots, se chystá další titul pro PlayStation 3, Xbox 360 a dokonce i PC, a to Metal Gear Solid: Rising. Metal Gear Solid: Rising byl slavnostně ohlášen na herní konferenci E3 v roce 2009. Hlavním hrdinou bude dobře známý Raiden, ve svém kybernetickém oblečku, který nosil v Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots. Příběh hry se tak bude odehrávat právě v průběhu posledního dobrodružství Solida Snaka. O Metal Gear Solid: Rising se zatím mnoho neví, a to ani to, jestli bude spíše akční hrou nebo novým druhem stealth action. Neví se také ani, kdy hra vyjde. Hideo Kojima se na tomto titulu podílí pouze jako producent, ale sám se o Metal Gear Solid: Rising vyjádřil jako o "Nové generaci MGS5". Hra tak podle všeho bude doplňovat hlavní příběhovou linii a příběh Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots.

Nyní se přesuňme na kapesní a přenosné konzole: Game Boy, PSP, PSP Go, mobilní telefony a iPod Touch. Prvním z nich je Metal Gear Solid (v Asii a Japonsku vyšel jako Metal Gear: Ghost Babel) z roku 2000 pro Game Boy Color. Je to titul od Konami, který byl vydán po velkolepém úspěchu Metal Gear Solid. Není to prequel ani pokračování Metal Gear Solid, ale spíše alternativní pokračování série Metal Gear. Pravým canon dílem (tedy oficiálním pokračováním) není ani Metal Gear Solid Mobile, který vyšel v roce 2008 při příležitosti oslav 20 let série Metal Gear Solid. Hra vyšla po celém světě jako předinstalovaná aplikace v Metal Gear-značkovém telefonu, ale také se dala do mobilu stáhnout za nějaký ten poplatek. Příběh se odehrává mezi Metal Gear Solid a Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty. Dalším titulem, tentokrát přímo od Kojima Productions, je Metal Gear Solid Touch z roku 2009. Jedná se o third-person shooter pro iPhone a iPod Touch. Hráč plní několik misí, které jsou založeny na kapitolách v Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots. O připravovaném Metal Gear Solid: Peace Walker si řekneme na konci celého článku, protože se jedná a pnohodnotný díl série, připravovaný samotným Kojimou. Metal Gear Ac!dNa PSP si ještě povězme o titulech Metal Gear Acid a Metal Gear Acid 2 z let 2004 a 2005. Tyto poměrně zajímavé hry využívají karetní, na základě kterého můžete provádět pohyby a akce hlavní postavy. Hry jsou sice součástí Metal Gear Solid série, ale příběhově sledují úplně jinou linii a jdou si svou vlastní cestou, tudíž se nedají považovat za canon. Tyto dvě hry se dočkali i svého vlastního remaku na mobilní telefony v roce 2008 a 2009 s názvem Metal Gear Acid Mobile. Mohli bychom ještě uvést už zmiňovaný Metal Gear Solid: Digital Graphic Novel na PSP a Metal Gear Solid 2: Bande Dessinée, což je název pro druhý díl, který převádí Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty do kreseb Ashley Wooda.

Teď pro změnu něco k DVD bonusům. Prvním je The Document of Metal Gear Solid 2, který byl součástí Metal Gear Solid 2: Substance. Ukazoval proces tvorby a vývoje polygonových postav, původní návrhy hry, skripta, fotogalerii atd. Dalším titulem je databáze Metal Gear Solid 4 Database, kterou je možné stáhnout z PlayStation Store. Jedná se o aplikaci, která je jakýmsi encyklopedickým shrnutí světa Metal Gear série. K dalším DVD bonusům patří například Metal Gear Saga Vol. 1, která byla součástí Metal Gear Solid 3: Subsistance. Jak již název napovídá, tak šlo o shrnutí děje v sérii, ale mluví se v ní také o tvorbě jednotlivých her. Pokračováním pak bylo bonusové DVD Metal Gear Saga Vol. 2, které jste mohli dostat k Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots. Nesmíme zapomenout ani na románové verze Metal Gear Solid a Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty od spisovatele Raymond Bensona. Existuje ale spousta další Metal Gear titulů, klíčenek, figurek, bonusových předmětů atd. atd.

Nakonec si povězme něco o sérii Metal Gear Solid na filmovém plátně. O zfilmování některé z Metal Gear Solid her se mluví již více jak 10 let. První zmínky se objevily již po úspěchu Metal Gear Solid z roku 1998. Sám Hideo Kojima tehdy básnil o tom, který slavný herec ztvární postavu Solida Snaka. Jenže z projektu nakonec sešlo, stejně jako asi tucetkrát po tom. Kojima by rád zfilmoval například první Metal Gear Solid, ale jednání s americkými filmovými společnostmi vždy uvíznou na mrtvém bodě. Roli v tom jistě hraje Kojima sám, který by právě takovýto snímek nejraději režíroval sám i se svým týmem, to je ale pro americké společnosti velkým soustem. Tak či tak, film Metal Gear Solid stejně nakonec bude, ať už s Kojimou nebo bez něj, ale první klapka je v nedohlednu. A tak se iniciativy chopili především fanoušci, kteří natočili mnoho pěkných fan snímků. Za zmínku jistě stojí snad nejlepší z nich MGS: Philanthropy. Také Češi přidali ruku k dílu a natočili na motivy prvního Metal Gearu z roku 1987 povedený snímek Metal Gear: Outer Heaven.

Ještě před vydáním Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots prosákly na veřejnost informace, a to přímo od zaměstnanců Konami, že se v žádném případě nejedná o poslední díl série, ale pouze o zakončení příběhu Solida Snaka. Po vydání Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots spekulace ještě zesílily a pomalu se začínalo mluvit o Metal Gear Solid 5 jako o bez mála hotové věci. Do role hlavního hrdiny se měl opět vrátit legendární Big Boss. Jenže oficiální oznámení nepřicházelo a sám Kojima se k těmto spekulacím moc vyjadřovat nechtěl. Jenže uplynulo pár měsíců a s blížící se herní konferencí E3 bylo jasné, že se nějaký nový Metal Gear Solid nejen chystá, ale už i vyvíjí a to pod taktovkou Hidea Kojimy. Pak přišel červen 2009 a s ním i slavnostní oznámení plnohodnotného dílu Metal Gear Solid. Nový díl Metal Gear Solid: Peace Walker je plánován na začátek roku 2010 pro konzoli PSP. Bude se odehrávat v roce 1974 na Costa Rice a bude sledovat další osudy Big Bosse, především vznik Outer Heaven. Celou hrou navíc bude možné procházet v kooperativním režimu. Jaká hra nakonec bude, to si musíme ještě počkat, ale přítomnost Kojimy na vývoji je jako vždy zárukou úspěchu.

Bude Metal Gear Solid: Peace Walker posledním dílem slavné série? Stěží. A Kojima sám správně tuší, že Metal Gear série je jeho úspěchem, ale zároveň i prokletím. I když by rád chtěl konečně vytvářet i něco jiného, než "jen" další Metal Gear hry, stále je otrokem obrovského kolosu, ze kterého jdou jednoduše ždímat peníze. Především majitelé značky „Metal Gear” neustále udávají směr Kojimovy tvorby. Kojimovo otřepané "Snake je můj, nikomu bych ho nesvěřil" vyjadřuje nejen jeho posedlost a chuť být stále součástí fenoménu Metal Gear, ale i jeho vlastní uvědomění, že byl svým dílem naprosto pohlcen. A možná, že to tak Kojima i chce. Metal Gear Solid: Peace Walker budiž toho důkazem. Příběh a historie Metal Gear série je tak především příběhem neuvěřitelně inteligentního, kreativního a pracovitého člověka, který sice na začátku své kariéry byl terčem posměchu, vařil kávu pro své kolegy, a koukal jim přes rameno, když programovali, ale svou velkou pílí a snahou předat lidem něco víc než jen hru, se stal příkladným vzorem pro všechny. Tímto bychom chtěli panu Kojimovi vyjádřit obrovskou úctu a zároveň mu popřát, ať se mu i nadále daří vytvářet tak skvělé hry, jako doposud. Salute!

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots

ps3
Konami, Kojima Productions
Datum vydání hry:
12. 6. 2008
Žánr:
Střílečka, Taktická, Adventura
KARTA HRY
9/10

Komentáře