Max Payne

special  18
Martin Šmíd, 5. 11. 2008 22:53
Pokud nevíte, kdo je Max Payne, můžu vás odkázat do rubriky retro, kde se o tomto newyorském policistovi dozvíte více. Nyní do kin vtrhlo jeho filmové zpracování, které má ambice na to, aby se stalo nejlepším filmem podle her. Jestli se Maxovi podařilo rozpoutat skvělou zábavu i na stříbrném plátně, to se dozvíte v naší recenzi.

Max Payne byl v roce 2001 celkem revoluční střílečkou, která uchvátila nejednoho hráče nejen skvělou grafikou a úžasnou hratelností, ale především zpomalováním času, kterému se říkalo bullet-time. Tedy stejným trikem, kterým prorazil na filmovém plátně Matrix. Hra se vůbec nechala hodně inspirovat filmy a přinesla i zajímavý příběh, který v podání naservírovaném vývojáři působil opravdu dobře. Max Payne měl tak všechny předpoklady, aby z něj vzešel i celkem slušný film. Ještě z trailerů to vypadalo celkem dobře, ale po odchodu z kina se dostaví obrovské zklamání. Pokud jste fanoušci herní předlohy, budete na tom ještě hůře, protože nebudete chtít věřit, co to s Maxem provedli. Ale začněme od začátku.

Filmový příběh vypráví zajímavou story policisty Maxe Payna, který před třemi lety přišel o svoji manželku a malé dítě. Zabili je v jejich domě feťáci, kteří ujíždí na oblíbené droze Valkyrii. Zde je jedna podstatná změna oproti hře. Pokud si člověk drogu Valkyrii vezme, z počátku se z něj stane doslova robot, který ničí vše, co mu stane v cestě. Jenomže později začne blouznit a vidí podivná stvoření s křídly, která představují anděly smrti. Těm jsou přisuzovány všechny neobjasněné vraždy, které se během filmu stanou. V jedné scéně třeba vidíme feťáka, který vypadne z okna, ale on sám bude cítit, jak ho z okna vytáhne onen anděl smrti. O droze jsme si tak něco málo řekli, a právě ona může za to, že jde Max za pomstou. Později totiž zjistíte, že jeho žena šťourala do věcí, do kterých neměla. Ty se pochopitelně týkaly i drogy Valkyrie.

Trochu pozornosti u nás vzbuzovalo obsazení herců. Byli jsme zvědavi, jak si s hlavní rolí popere Mark Wahlberg. Po zhlédnutí můžeme říci, že se do role moc nehodí. Vlastně představuje úplně jiného Maxe, než kterého jsme viděli ve hře, a i on sám prohlásil, že hru v životě nehrál a ani hrát nehodlá. V konečném zúčtování je to hodně znát. Ze známých herních postav poznáme i Monu Sax, kterou hraje nevýrazná Mila Kunis, jež se objevila ve druhém díle herního zpracování. Její zapojení do tohoto příběhu je poněkud zvláštní. Stejně jako Max se chce pomstít, ale tentokrát za smrt svojí sestry Natashi, kterou hraje Olga Kurylenko (Quantum of Solace a Hitman). Mona Sax je i přes to úplně zbytečnou postavou, které se nedostává tolik pozornosti jako ve hře a hraje spíše druhou kolej. Hlavní dvě postavy tak dopadly hodně špatně a film nezachraňují ani další herci, kteří rovněž podávají dosti bídné výkony.

Když jsme se dozvěděli, že Maxe Payna natáčí režisér John Moore (Let Fénixe, Satan přichází), měli jsme o výslednou kvalitu strach. Ten byl oprávněný, protože Max pobíhá ve filmu z místa na místo, aniž by bylo nějaké logické vysvětlení, proč tak činí. Další chybou filmu je málo akce. Pokud jdu na akční film, čekal bych především akční scény, které se střídají na plátně takovou rychlostí, že vám nedají vydechnout. Jenomže Max Payne těchto scén moc nemá a spíše se utápí v nudných rozhovorech, u kterých jsem několikrát málem usnul. Další výtku si film zaslouží za nevyužitý potenciál bullet-timu, který se ve filmu vyskytuje jen v jedné, ano opakuji jedné scéně. Je to tak další výsměch všem hráčům, protože právě bullet-time dělal z Maxe Payna onu výjimečnou hru. Změn, kterých si všimne pozorný divák, je v příběhu bohužel více, než by bylo zdrávo. Tou nejpodstatnější je, že od začátku nevíte, jestli Max vyšetřuje vraždu své ženy, nebo nedostatek drogy na trhu. Vše podstatné, tedy alespoň to základní, se dozvíte až v polovině hry. Začátek s vraždou Maxovy rodiny by byl jistě zajímavější než ty tuny dialogů, které se k filmu naprosto nehodí.

Max Payne je průměrná detektivka, které schází spád a akční scény, jež by film nakoply. Max se tak topí v nesmyslných dialozích a nudných scénách, které ho táhnou čím dál níže. Potenciál tu byl, ale zůstal nevyužit. Snad další film dopadne lépe. Maxi je nám líto, ale na to D s odřenýma ušima a ulomenou nohou to ještě je.

Komentáře