Hry na PlayStationu, Xboxu a Nintendu v roce 2023

special  33
Martin Šmíd, 6. 1. 2023 13:50
Rok 2022 je nenávratně pryč. Před několika dny jste si mohli zvolit hru, která vás v posledních dvanácti měsících nejvíce zaujala, no a nyní nastal čas se věnovat tomu, co nás čeká do budoucna. Už leden bude docela naplněn zajímavými novými hrami, v únoru se pak dočkáme dalšího nášupu i příchod očekávaného headsetu PlayStation VR2. Proto jsme se rozhodli sepsat tento článek, abyste měli alespoň základní představu o tom, jaké hry budeme v roce 2023 hrát. Můžete se dát do čtení.

PlayStation v roce 2023

Sony v minulém roce na rozdíl od Microsoftu neměla žádnou velkou prezentaci, což bylo za poslední roky vůbec poprvé. O důvodech můžeme jen spekulovat, ale naštěstí jsme se i tak dozvěděli docela dost podrobností o tom, na co se můžeme na PlayStationu v následujících měsících těšit. First-party hry letos určitě potáhne akční hra Marvel’s Spider-Man 2 studia Insomniac Games, která bude navazovat na nesmírně oblíbeného předchůdce a zároveň jednu z nejrychleji prodávaných her v historii PlayStationu. Očekávání jsou obrovská, tak doufejme, že se brzy dozvíme více podrobností. Před několika týdny Sony potvrdila, že s hrou počítá na letošní podzim pro konzoli PlayStation 5. Než k nám ale doputuje pavoučí hrdina, fanoušci hry Horizon: Forbidden West se dočkají velkého rozšíření Burning Shores, které hlavní hrdinku Aloy zavede do post-apokalyptického Los Angeles, kde se bude muset potýkat s celou řadou nových výzev. Zajímavostí je, že rozšíření bude dostupné na rozdíl od původní hry pouze pro konzoli PlayStation 5, aby mohli vývojáři naplnit svoji ambiciózní vizi.

Fanoušky hack and slash her by mohla v letošním roce uspokojit zatím parádně vypadající akce Stellar Blade, na níž Sony spolupracuje se studiem Shift Up. Ta se odehrává ve vzdálené budoucnosti na Zemi, kde bude hlavní hrdinka Eve bojovat o záchranu lidstva. Do seznamu first-party her PlayStationu můžeme zařadit v letošním roce i velké rozšíření Lightfall pro akční hru Destiny 2, jelikož Sony v minulém roce koupila studio Bungie. Tomu velká rozšíření pro Destiny 2 vždycky šla, nabízela zábavnou kampaň, řadu novinek i zajímavý nový raid, a nyní se nezdá, že by tomu mělo být jinak. Fanoušci by určitě neměli být zklamaní.

Sony v posledních letech hodně spolupracuje s ostatními vydavateli a neváhá investovat do vývoje jejich her, výměnou za minimálně časovou konzolovou exkluzivitu. V tomto ohledu největším partnerem Sony je určitě japonský gigant Square Enix. Ten už na tento měsíc chystá několikrát odloženou akční RPG hru Forspoken od vývojářů ze studia Luminous Productions (Final Fantasy XV), odehrávající se v kruté zemi Athia, do níž se dostane dívka Freya. Ta musí díky svým získaným magickým schopnostem najít cestu zpět domů, ale také se vypořádat s mocnou matriarchou Tantas. Po prvním traileru nyní působí hra trochu rozporuplně, ale uvidíme, třeba půjde nakonec o příjemné překvapení hned na začátku letošního roku. Nejočekávanější hrou Square Enixu pro PlayStation 5 je bez debat Final Fantasy XVI, která má být oproti předchozím dílům daleko temnější a nabídnout příběh o pomstě a boji o moc. Na konec letošního roku je pak v plánu ještě hra Final Fantasy VII Rebirth, což je druhá část velkého remaku hry Final Fantasy VII. Je ovšem otázka, jestli opravdu Square Enix vydá v jednom roce dvě hlavní hry ze série Final Fantasy. V letošním roce by ovšem mohl vyjít jiný remake s konzolovou exkluzivitou pro konzoli PlayStation 5, a to Silent Hill 2, na němž pracuje polské studio Bloober Team. Podle posledních informací je vývoj ve finální fázi.

Zatím jsme se v tomto článku věnovali jen velkým exkluzivním hrám pro konzoli PlayStation 5, ale Sony připravuje i několik hardwarových novinek. První je hned gamepad DualSense Edge, s nímž bude chtít Sony konkurovat oblíbenému profesionálnímu gamepadu Xbox Elite 2 od Microsoftu pro konzole Xbox a PC. Ten bude možné si různě upravovat, nastavovat a výhodou jsou i spodní tlačítka, což využijí hlavně hráči rychlých akčních her jako Call of Duty nebo Destiny 2, protože díky nim budou moci skákat, lehat si a vůbec se lépe pohybovat po mapách, a zároveň se rozhlížet a střílet. Kdo někdy tyto hry s upraveným gamepadem hrál, tak ví, že naprosto mění hratelnost i pohyb po mapách. Výhod má ale gamepad daleko více a podle prvních dojmů se zdá, že by náročnější hráče mohl naplno uspokojit. Jen ta cena je trochu vyšší. Za tu ovšem dostanete gamepad v prémiovém balení.

Největší hardwarovou novinkou Sony bude v letošním roce určitě headset pro virtuální realitu PlayStation VR2, od něhož si docela dost slibuje, a popravdě si od něj hodně slibujeme i my. Headset bude mít nejen vyšší rozlišení a díky výkonu konzole PlayStation 5 bude moci nabídnout hry s daleko lepší vizuální kvalitou než jeho předchůdce na konzoli PlayStation 4, ale také bude mít sledování očí, haptickou zpětnou vazbu a podporu pro Tempest 3D Audio. Součástí balení budou i nové gamepady Sense, které jsou přímo navrženy pro hraní her ve virtuální realitě a nahradí zastaralé Move gamepady. Co se týče her, už na launch jich má být několik desítek, přičemž mezi ty nejzajímavější určitě patří akce Horizon Call of the Mountain, povedené remastery plošinovek Moss, vesmírná dobrodružná hra No Man's Sky, akce Resident Evil Village, která bude pro majitele původní verze zdarma, závodní hra Gran Turismo 7, případně Star Wars: Tales from the Galaxy's Edge - Enhanced Edition nebo kolejnicová střílečka The Dark Pictures: Switchback VR. Her bude daleko více, Sony jich slibuje na lauch více než 30, ale představit vám je chceme v samostatném článku, který už nyní připravujeme. 

Nintendo v roce 2023

Nintendo zažilo velmi dobrý rok. Konzoli Nintendo Switch se pořád neuvěřitelně dobře daří po celém světě, což je podpořeno i kvalitními first-party hrami. V následujícím období to zatím na novou konzoli od Nintenda nevypadá, ačkoliv by se o ní mohlo začít už mluvit a spekulovat. Co je ovšem jistota, je přísun nových kvalitních first-party her pro konzoli Nintendo Switch, které by měly uspokojit příležitostné hráče i hardcore fanoušky. Už v lednu vyjde nový díl úspěšné strategické RPG série Fire Emblem s podtitulem Engage, odehrávající se na kontinentu Elyos, skládající se ze čtyř velkých říší. Záběry ze hry zatím vypadají dobře a věříme, že fanoušky série nový díl rozhodně nezklame. Fanoušky plošinovek by pak mohla potěšit hra Kirby's Return to Dream Land Deluxe, což je remaster hry z Wii, který nabídne upravenou hratelnost i vylepšenou vizuální stránku. Jednou z oblíbených first-party značek Nintenda je i Bayonetta. V minulém roce jsme se dočkali povedeného a dlouho očekávaného třetího dílu. Už v březnu ho pak vývojáři doplní nedávno oznámeným spin-offem Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon, zaměřující se na začátky slavní čarodějky. Oproti hlavní sérii bude mít spin-off stylizovanější vizuální zpracování a naprosto odlišnou hratelnost.

Nejočekávanější hrou nejen pro konzoli Nintendo Switch je bez debat dobrodružná akce The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, která bude navazovat příběhově i hratelností na jednu z nejlepších her videoherní historie - The Legend of Zelda: Breath of the Wild. S vydáním se počítá na letošní květen, přičemž vývojáři slibují nejen nový příběh, ale i řadu herních novinek. V letošním roce bychom se měli dočkat i vydání válečné strategie Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp od studia Intelligent Systems. Remake slavných dvou her, nabízející nový grafický kabátek i modernizovanou hratelnost, měl vyjít už v minulém roce a v současnosti je dokonce dokončen. Nintendo se ale po událostech na Ukrajině rozhodlo vydání odložit. Od té doby čekáme na jakékoliv podrobnosti i nové datum vydání. V minulém roce na podzim Nintendo konečně oznámilo i přípravu hry Pikmin 4, o níž se řadu let spekulovalo. Dočkali jsme se první ukázky, navíc s potvrzením, že s vydáním se počítá na letošní rok. Brzy tak můžeme očekávat první pořádné podrobnosti a třeba i přesné datum vydání. Pikmin 4 je určitě jednou z nejočekávanějších her konzole Nintendo Switch.

To by bylo z oznámené first-party produkce. Dá se ale očekávat, že Nintendo toho má v zásobě daleko více a dojde ještě k oznámení nových her pro letošní rok. Jinak se ale Nintendo bude také spoléhat na nové hry od menších nezávislých vývojářů, případně třetích stran (Persona 4 Golden, Theatrhythm Final Bar Line, Minecraft Legends, Tales of Symphonia Remastered nebo Octopath Traveler II), které budou lineup doplňovat. Rozhodně bude letos na Nintendu Switch co hrát. 

Xbox v roce 2023

Microsoft v posledních letech hodně investoval do nákupu nových studií či rovnou celých herních vydavatelů, aby mohl lépe konkurovat PlayStationu a více se prosadit v herním průmyslu. I proto fanoušci Xboxu čekali okamžité zlepšení first-party produkce, ale to zatím přichází dost pozvolna. V roce 2022 dokonce nevyšla žádná větší first-party hra. Jejich absenci se Microsoft snažil vynahradit alespoň rozrůstající se nabídkou předplatného Xbox Game Pass i menšími originálnějšími tituly. A nutno dodat, že mnohdy velmi kvalitními. Letošní rok by ale konečně měl být obratem k lepší budoucnosti. A dopomoci by tomu měly i dvě velké klasické strategické hry Age of Empires II: Definitive Edition a Age of Empires IV. Ty byly dostupné zatím jen na PC, ale letos se podívají i na konzole Xbox. První zmíněná dokonce vyjde už koncem ledna. „Age of Empires II: Definitive Edition roste od svého vydání v roce 2019. Po téměř 40 aktualizacích, 3DLC přinášející nové civilizace a kampaně, je hra lepší, než kdy byla. Hráči si mohou užít 83 map, 42 civilizací pro více hráčů, 34 kampaní pro jednoho hráče, 10 režimů pro multiplayer i 7 kooperativních kampaní. A nyní si hráči na Xboxu budou moci užít vše, co tato fenomenální hra nabízí,“ stojí v popisku.

Vydání dvou výborných strategických her na konzole Xbox určitě potěší, i vzhledem ke skutečnosti, že tento žánr není na konzolích zrovna kvalitně a hojně zastoupen. Jen o nich to ale nebude. Vývojáři ze studia Playground Games dokončují v současnosti druhé velké rozšíření pro své závody Forza Horizon 5. Zatím nevíme, o čem bude, ale to bychom se měli dozvědět už velmi brzy. Fanoušci závodních her pak určitě čekají i na první next-gen díl série Forza Motorsport. Ten má být pro sérii velkým restartem a nabídnout nejen ohromující vizuální zpracování, ale také přepracovanou fyziku a další zajímavé herní novinky. No a zapomenout nesmíme zmínit ani strategickou hru Minecraft Legends, která vyjde na všechny platformy a dá se očekávat, že se z ní vyklube opět obrovský hit. Minecraft ani po tolika letech neztratil nic ze své popularity.

Samotnou kapitolou je Bethesda. Dříve větší multiplatformní vydavatel nyní působí pod Microsoftem a nedávno jsme se dozvěděli, že hned tři jeho hry jsou plánovány s exkluzivitou pro Xbox a PC. Nejočekávanější hrou Bethesdy je letos bez debat velké vesmírné akční RPGčko Starfield, za nímž stojí vývojáři her jako The Elder Scrolls V: Skyrim nebo Fallout 4. Už dle stovek planet, které bude možné prozkoumávat a zažívat na nich dobrodružství, i rozmáchlého příběhu, je očividné, že mají vývojáři s hrou obrovské ambice. Dokonce se mluví o tom, že by mohlo jít o nejdůležitější hru nejen v historii Bethesdy, ale nyní i Microsoftu. Bude totiž na ní záležet nejen další úspěch konzolí Xbox Series X/S, ale také služby Xbox Game Pass, do níž zamíří od prvního dne. Letos by měla vyjít od Bethesdy i kooperativní upíří akce Redfall. Popravdě, oznámení nás zrovna nenadchlo a první uniklé záběry nevypadaly zrovna oslnivě. Poslední ukázky už ovšem byly podstatně lepší a zdá se, že bychom se mohli dočkat zábavné hravé akce, která si udrží DNA Arkane Studios (Deathloop nebo Dishonored). V tomto odstavci nesmíme zapomenout zmínit ani duchařskou akci Ghostwire Tokyo od japonského studia Tango Gameworks. Ta sice už vyšla v minulém roce pro PC a konzoli PlayStation 5, letos by se ale měla dostat i na konzole Xbox Series X/S. Pravděpodobně se tak stane během jara. 

Další očekávané hry roku 2023

  • Dead Space
  • Hogwarts Legacy
  • Wild Hearts
  • Company of Heroes 3
  • Wo Long: Fallen Dynasty
  • Skull and Bones
  • Star Wars Jedi: Survivor
  • Resident Evil 4 Remake
  • Crime Boss: Rockay City
  • System Shock Remake
  • Dead Island 2
  • Suicide Squad: Kill the Justice League
  • Street Fighter 6
  • Diablo 4
  • S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
  • Alan Wake 2
  • Armored Core 6: Fires of Rubicon
  • Lies of P
  • Assassin’s Creed Mirage
  • Warhammer 40,000: Space Marine 2
  • The Wolf Among Us 2
  • Scars Above
  • Fatal Frame: Mask of the Lunar Eclipse
  • Avatar: Frontiers of Pandora
  • Crash Team Rumble
  • Payday 3
  • Pragmata
  • Star Trek: Resurgence
  • Test Drive Unlimited: Solar Crown
  • Warhammer 40,000: Darktide
  • Like a Dragon: Ishin!
  • Granblue Fantasy: Relink Is Definitely
  • Wanted: Dead
  • Deliver Us Mars
  • Atomic Heart
  • Alone in the Dark

anketa

Komentáře