Hra roku 2018

special  60
Martin Šmíd, 31. 12. 2018 1:00
Jak lépe můžeme začít nový rok, než posledním ohlédnutím za posledních dvanáct měsíců a vyhlášení nejlepších her roku 2018. Zde je tedy náš žebříček, ale budeme rádi, pokud nám do komentářů napíšete, jaké hry vás v minulém roce potěšily nebo zklamaly.

1) God of War - Rok 2018 byl opět plný výjimečných her a herních zážitků a vybrat úplně ten nejlepší bylo opravdu těžké. Nakonec jsme se rozhodli vybrat hru, která znovu nastartovala slavnou sérii a stavěla na nádherně napsaném příběhu plném epických momentů, skvělém soubojovém systému a ohromujícím zpracování. Řeč je samozřejmě o God of War od Sony Santa Monica, který bude patřit i k nejlepším hrám současné konzolové generace. 

Verdikt v recenzi: God of War je senzační videoherní blockbuster. Od první minuty budete hltat dobře napsaný příběh plný zvratů a zajímavých postav, ale také jednu parádní scénu za druhou. Vše je pak okořeněno o povedenou hratelnost, jeden z nejlepších soubojových systémů, chytré hádanky, vynikající design a třešničkou na dortu je bezkonkurenční audiovizuální zpracování. God of War rozhodně nezklamal. Kratos je zpět v plné síle v doposud nejlepším dílu série.

2) Red Dead Redemption 2

Verdikt v recenzi: Vývojáři z Rockstar Games odvedli na Red Dead Redemption 2 pořádný kus práce, přičemž všechna ta dřina, pot a bohužel i přesčasy jsou na hře vidět v nejrůznějších malých detailech, které dohromady vytvářejí tuto jedinečnou westernovou záležitost, na níž se bude vzpomínat ještě hodně dlouho. Je až neuvěřitelné, kolik malých detailů, easter eggů a dalších blbůstek vývojáři do hry narvali, ale samozřejmě nezapomněli ani na to hlavní, a to dospělý a výborně napsaný příběh, vynikající hratelnost, živý svět, zábavné přestřelky a v neposlední řadě i velkou volnost, díky níž si můžete dělat prakticky cokoliv. Red Dead Redemption 2 bude zcela jistě patřit mezi nejlepší hry této generace.

3) Monster Hunter World

Verdikt v recenzi: Monster Hunter World je parádní akční hra, kterou jsem si užíval od první minuty. Bavilo mě objevování nových prostředí s unikátním a nádherným designem, ale také lov pěkných, ale zároveň děsivých monster. Na některé souboje budu vzpomínat ještě hodně dlouho. Navíc díky velkému množství vedlejších úkolů a eventů po dohrání hlavní příběhové linky mám důvod se do hry vracet i v následujících týdnech a měsících, kdy budou vývojáři i přidávat zcela zdarma nový obsah. Monster Hunter World je pro značku opravdu nový začátek a troufám si tvrdit, že dokáže oslovit spoustu nových hráčů v Evropě a Severní Americe, kteří jejímu kouzlu propadnou.

4) Super Smash Bros. Ultimate

Verdikt v recenzi: Super Smash Bros. Ultimate je ohromující bojovka, která nabízí desítky bojovníků a arén, propracované herní režimy, desítky hodin hudby, dobrý online a hlavně nekonečnou zábavu pro naprosto všechny hráče. Konzole Nintendo Switch dostala před koncem roku obrovský hit a další zásadní hru, kvůli níž se vyplatí ji vlastnit. Pokud si chcete udělat radost, tak si Super Smash Bros. Ultimate kupte a hrajte.

5) Forza Horizon 4

Verdikt v recenzi: Forza Horizon 4 je fantastická závodní hra, která posouvá opět kupředu skrze parádní evoluční prvky nejen samotnou sérii, ale žánr závodních her jako takový. Od první minuty se zamilujete do nádherného světa se spoustou možností, fantastického vizuálního zpracování, měnícího se ročního období i zábavné arkádové hratelnosti. Není pochyb, že Forza Horizon 4 je v současnosti nejlepší závodní hra napříč platformami, jakou si můžete zahrát. Jde o obrovský triumf pro Microsoft a konzoli Xbox One.

6) Tetris Effect

Verdikt v recenzi: Tetris Effect je ohromující logická záležitost a dost možná nejlepší zpracování této světově známé hry od originální verze, která tu je s námi už přes tři desítky let. Hratelnost je parádní a díky možnosti ponoření do virtuální reality se najednou ocitnete ve světě nejrůznějších efektů a jedinečných zvuků, z něhož se nebudete chtít vrátit. Z Tetris Effect se vyklubal další obrovský hit, který by si majitelé PlayStation VR neměli nechat ujít.

7) Marvel’s Spider-Man

Verdikt v recenzi: Marvel’s Spider-Man je velmi kvalitní akce a jednou z nejlepších komiksových her, jaká kdy vyšla. Potěší vás nejen skvěle napsaným příběhem, uvěřitelným světem nebo chytlavými souboji s protivníky, ale i svoji velkou hloubkou a rozmanitostí. Fanoušci navíc budou přímo nadšeni neuvěřitelným fan servisem, který se jim dostane. Marvel’s Spider-Man je zhmotnění stránek komiksu do videohry v té nejlepší možné kvalitě. Sony tímto navíc získala další silnou značku, a já pevně věřím, že brzy bude oznámeno pokračování, protože by byla škoda se do tohoto skvěle vybudovaného světa nevrátit.

8) Detroit: Become Human

Verdikt v recenzi: Od dob Heavy Rain, a to už je věru nějakých osm let, tu v tomto stále ještě podceňovaném a nepochopeném žánru nebyl počin tak zdařile scénáristicky i režijně uchopený, emocionálně zdrcující a morálně kontroverzní, jako příběh trojice androidů, kteří musí být při naplnění svého snu o svobodě a důstojnosti konfrontováni s tím největším monstrem vůbec: člověkem. Vývojáři navíc obohatili žánr o větší herní prostředí a nezvykle velkou míru svobody v rozhodování i utváření samotného příběhu. To vše Quantic Dream fortelně zatavil do dech beroucího audio-vizuálního obalu, pod jehož povrchem se ukrývá příběh s mimořádným a jedinečným narativním leskem. David Cage je svým způsobem tak trochu zjevením v herním průmyslu. Dáte mu 7 minut času v pouhém technickém demu a on v něm vykouzlí tolik emocí, co vyvolá celá jedna hra. Když mu pak dáte plnou hru, dokáže z ní stvořit dost možná nejintenzivnější herní příběhový zážitek posledních let. Ponechat tehdy Karu naživu bylo jedním z nejšťastnějších rozhodnutí v celé jeho profesionální kariéře. Především díky němu je totiž Detroit: Become Human v mnoha ohledech velmi aktuální hrou s velkým společenským přesahem, která je povinností pro každého majitele PlayStation 4. Pokud bych měl hru hodnotit jen jedním superlativem, pak slovem: „Fascinující“.

9) Assassin’s Creed Odyssey

Verdikt v recenzi: Ačkoliv se Assassin’s Creed Odyssey značně liší od původní série, což se nemusí líbit hlavně fanouškům, máme tu před sebou výbornou akční RPG hru s dobře napsaným příběhem i postavami, ohromujícím světem, zábavným soubojovým systémem a hlavně konečně velkou volností, aby bylo možné si napsat svoji vlastní a originální odyseu.

10) Octopath Traveler

Verdikt v recenzi: Octopath Traveler je parádní japonské RPGčko se skvěle navrženými a neskutečně návykovými herními mechanismy, které je určeno nejen pro fanoušky žánru, ale díky velké přehlednosti a intuitivnosti se v něm budou snadno orientovat i naprostí nováčci. Každý si tak bude užívat prozkoumávání nádherného a rozmanitého světa, napínavé souboje se zajímavými protivníky i vylepšování své družiny před dalším dobrodružstvím. K dokonalosti tu chybí jen zajímavější příběh, lepší vyobrazení hlavních hrdinů a lépe navržené vedlejší úkoly, ale ani to nemění nic na tom, že by Octopath Traveler neměl chybět ve sbírce žádného majitele konzole Nintendo Switch.

Vedlejší kategorie

Nejlepší příběh - Red Dead Redemption 2
Nejlepší režie - God of War
Nejlepší soundtrack – Red Dead Redemption 2 - Woody Jackson
Nejlepší studio – Sony Santa Monica
Nejlepší vydavatel - Sony Interactive Entertainment
Nejlepší herecký výkon - Red Dead Redemption 2 (Roger Clark - Arthur Morgan)
Nejlepší výtvarný styl - Octopath Traveler
Technologicky nejvyspělejší hra - God of War
Nejlepší ozvučení – Red Dead Redemption 2
Nejlepší VR hra - 1) Tetris Effect 2) Astro Bot Rescue Mission 3) Moss

Nejlepší multiplayer – Fortnite
Hra s nejlepší podporou - Fortnite
Nejlepší kooperativní hra - Destiny 2: Forsaken
Nejlepší DLC - Destiny 2: Forsaken
Nejlepší remake/remaster - Shadow of the Colossus
Nejlepší nezávislá hra - Celeste (Matt Makes Games)

Největší zklamání roku 2018 - Fallout 76


To bychom měli ocenění pro nejlepší hry letošního roku, které byste dle redakce webu Konzolista.cz neměli minout. Během roku nám ale hry nedělaly jen radost, ale sem tam jsme se dočkali i nějakého toho nepříjemného překvapení v podobě velkého zklamání. Aspirantů na tuto "ceněnou" trofej bylo hned několik. Studio Rare nám neudělalo radost s piráty Sea of Thieves, protože jsme se dočkali jen hodně repetetivní a prázdné hry, v níž po několika hodinách nebylo co dělat. Dalším aspirantem je jistě adventura We Happy Few od Compulsion Games. Od ní se čekalo opravdu hodně, ale nakonec dokázala potěšit jen málokoho a není se tak čemu divit, že naprosto propadla. Pokud by vývojáře nekoupil Microsoft, kdo ví, kde by nyní byli. Každopádně největším propadákem je dle nás Fallout 76 od Bethesdy, který prakticky neměl nic, za co by měl být pochválen. 

Komentáře