Hra roku 2008

special  45
Martin Šmíd, 15. 1. 2009 21:44
Rok 2008 přinesl spoustu skvělých her, které se zapsaly do srdcí milionů hráčů. Nyní je tak na čase si povědět, jaká hra se může pyšnit titulem HRA ROKU 2008. Každá platforma měla letos tolik úžasných her, jako je třeba Metal Gear Solid 4, LittleBigPlanet, Dead Space, Gears of War 2, Tomb Raider Underworld, Fable 2 a spousty dalších. Objevily se i originální kousky jako Mirrors Edge, Braid, Boom Blox, Loco Roco 2 a Wii Fit. Kromě těchto vynikajících her jsme bohužel byli z některých očekávaných kousků i zklamáni. Ale dost řečí, nyní se podíváme, jak anketa dopadla.

Kategorie čtenářů

Nejprve přichází kategorie, kde jste mohli hlasovat pro svoje oblíbené hry. Nebudeme napínat a rovnou se na ně podíváme.

Hra roku 2008 - Metal Gear Solid 4

Už od spuštění hlasování bylo jasné, že je Metal Gear Solid 4 velkým kandidátem na metu nejvyšší. Závěrečný díl ságy Solida Snaka to však neměl od začátku vůbec jisté a na záda mu dýchali konkurenti jako Gears of War 2, LittleBigPlanet a spousta dalších her. Nakonec Snake anketu plně ovládl a získal si srdce přes 50% hlasujících, což určitě nikdo nečekal. O dalších 50% se tak muselo podělit zbylých 30 her. Pro někoho může být v této části zklamáním, že naprosto propadla hra Grand Theft Auto 4, která byla námi pasována jako největší kandidát na hru roku.

Na druhém místě se umístila hra: LittleBigplanet

PS3 hra roku 2008 - Metal Gear Solid 4

Pokud Snake ovládl kategorii "Hra roku", tak zde téměř rozsekal své konkurenty na malé kousíčky. Téměř všichni hlasující dali hře svůj hlas, který Snaka vynesl naposledy do herního nebe. Poslední díl této velkolepé ságy tak nemohl odejít do důchodu lépe než na úplném vrcholu.

Druhá se umístila hra: LittleBigplanet

XBOX 360 hra roku 2008 - Gears Of War 2

U Playstation 3 byla hra roku jasná, to však neplatí pro Xbox 360. O stupínek nejvyšší se přetahovalo hned několik her. Nakonec o prsa vyhrál druhý díl Gears of War 2. Každopádně je vidět, že jste si oblíbili na Xboxu 360 více her než pouze jedinou. Překvapením bylo i velké množství hlasů pro plošinovku Banjo Kazooie a horor Dead Space.

Druhá se umístila hra: Fable 2

Wii hra roku 2008 - Super Smash Bros. Brawl

Wii kategorie ukázala jednu zajímavou věc. Že vyhraje Super Smash Bros. Brawl jsme tak trochu čekali, ale že na druhém místě skončí Wii Fit, jsme už opravdu neočekávali. Je vidět, že se kromě hraní i rádi protáhnete, což vám určitě schvalujeme. Do budoucna bychom si přáli jen více podobných her.

Druhá se umístila hra: Wii Fit

DS hra roku 2008 - Final Fantasy IV

Kategorie DSka byla docela pozoruhodná. Vyhrála totiž stará klasika, oblečená do lepšího kabátku. Žádná jiná hra jí svou popularitou mezi vámi nemohla konkurovat. Na druhém místě poté skončila další klasika Castlevania: Order of Ecclesia. Je tak vidět, že nostalgie je tu pořád s námi.

Druhá se umístila hra: Castlevania: Order of Ecclesia

PSP hra roku 2008 - God of War: Chains of Olympus

PSP kategorie měla stejně jako ta Playstation 3 od začátku jednoho boha, kterým se nakonec stal Kratos. Hra s nejvíce hlasy ve všech kategoriích vyhrála takovým náskokem, že jsme to opravdu nečekali. Konkurence tak mohla jen nechápavě sledovat, jak Kratos na Olympu popíjí víno pro vítěze.

Druhá se umístila hra: Crisis Core: Final Fantasy VII

Nejlepší studio roku 2008 - Kojima Productions

Po výhře Metal Gear Solid 4 jsme tak trochu čekali, že se nejlepším studiem stane to, které nám tuto hru přineslo. Nemýlili jsme se - po tvrdém boji vyhrálo Kojima Productions. V této kategorii bylo hodně těsno, a tak všechna studia dělilo jen pár hlasů. Nakonec vyhrálo to nejlepší. Gratulujeme pane Kojimo.

Druhé nejlepší studio roku 2008 je: Insomniac Games

Nejlepší vydavatel roku 2008 - SONY

Tato kategorie byla pro nás velkým překvapením. Po tvrdém boji totiž vyhrál vydavatel, kterého jsme před začátkem na vítěze netipovali. Sony si vás tak zřejmě získala hrami jako Resistance 2, LittleBigPlanet a také Motorstorm Pacific Rift. Můžeme ale říci, že těsně za ní skončila EA, která si po celou dobu konání ankety se Sony měnila místa. Je vidět, že si i hry Dead Space, Mirrors Edge, My Sims a Army of Two získaly spoustu z vás.

Druhý nejlepší vydavatel roku je: EA

Zklamání roku 2008 - HAZE

Zde asi není příliš o čem psát. Od první chvíle vedla hra HAZE, která vyhrála takovým rozdílem, že o něm raději ani nebudeme psát. Každopádně ani druhý Need For Speed Undercover nezahálel a posbíral druhou většinu hlasů. Nebyl nakonec tím rozhodujícím faktorem právě NFS, který posunul EA na druhé místo mezi vydavateli?

Druhá se umístila hra: Need For Speed Undercover

Kategorie redakce

Nejlepší příběh – Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots

Nejlepší mužská postava – Solid Snake (Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots)

Nejlepší ženská postava – Lara Croft (Tomb Raider Underworld)

Nejlepší grafika – Gears of War 2

Nejlepší grafika (umělecký dojem) – Prince of Persia

Nejvíce inovativní hra - LittleBigPlanet

Nejlepší hudba - Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots

Nejlepší ozvučení - Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots

Nejlepší XBLA hra – Braid

Nejlepší PSN hra – WipeOut HD

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots

ps3
Konami, Kojima Productions
Datum vydání hry:
12. 6. 2008
Žánr:
Střílečka, Taktická, Adventura
KARTA HRY
9/10

Komentáře