Digitální distribuce na Playstation Vita

special  18
Martin Šmíd, 12. 2. 2012 18:45
Konzole Playstation Vita klepe na dveře a do jejího vydání zbývá několik málo dnů. Na první hry jsme se podívali v nedávné minulosti a v následujících dnech se jim budeme ještě věnovat v dostatečné míře. Každý si určitě na začátku vybere nějakou tu velkou hru, ale proč se nepodívat i na ty menší, které budou během startu konzole ke stažení na Playstation Store. Nyní vás přesvědčíme, že i za menší peníz si budete moci skrze digitální distribuci užít hned v první den spoustu zábavy.

Než začnete myslet na stahovatelné hry, je třeba si pořádně rozmyslet, o jaké kapacitě bude stačit paměťová karta. Tu si totiž musíte dokoupit zvlášť, což se samozřejmě doporučuje. Kromě stahovatelných her se na ní ukládají u uložené pozice ve velkých hrách. U nás se na začátku výběr smrskne na karty tří velikostí. Za takový rozumný základ se dá považovat velikost 4 GB. Na ní uložíte spoustu pozic z her a i několik menších stahovatelných her, které nebudou moc veliké. Tedy, jak která, ale většina se na ní vejde. Ostatně třeba Super Stardust Delta má jen necelých 300 MB. Za zlatý střed se dá koupit karta o velikosti 8 GB. Na ní se dají stáhnout už i větší hry. Její cena se pohybuje v obchodech kolem 800-900,-Kč. Největší varianta má poté 16GB, a na ní už uložíte naprosto vše. Cena je poté stanovena kolem 1200,-Kč. Cenový rozdíl mezi 8GB a 16GB není tak velký, ale samozřejmě záleží na každém hráči, kolik bude mnít na tuto položku zrovna peněz. Je možná škoda, že se Sony rozhodla v Evropě zatím nevydávat 32 GB variantu, která by asi vystačila na úplně vše i do budoucna. Objevit by se ale měla v obchodech v nadcházejících měsících.

Digitální distribuce je jednoduchý způsob, jak se okamžitě dostat ke hře, kterou chcete. Sony na tento způsob bude od začátku hodně sázet a dokonce na Playstation Store najdete všechny krabicové hry, jako třeba WipEout 2048, Ultimate Marvel vs Capcom 3, ModNation Racers: Road Trip a dokonce i Uncharted Golden Abyss. Velikost těchto her je různá. Někdy mají několik stovek MB, někdy i několik GB. K nim samozřejmě přibudou i menší stahovatelné hry a další obsah z Playstation Store, mezi který se počítá i DLC. Ten bude u Playstation Vita her hodně častý, zvláště u těch, které se zaměřují na multiplayer. Ani ostatní ovšem nebudou ochuzeni. Už nyní je potvrzen obsah třeba pro zmíněný Super Stardust Delta a dokonce i Touch My Katamari od Namca Bandai. I dodatečný obsah a další multimediální využití je nutné brát do úvahy, když se rozhodujete, jak velikou kartu koupit.

Nakupování na Playstation Store skrze konzoli Playstation Vita je jednoduché a funguje naprosto stejně, jako na Playstationu 3 nebo PSP. Jen si vyberete položku, kterou chcete stáhnout, přidáte si peníze přes kreditní kartu (případně kupóny) a poté stáhnete. Všechen obsah je vázán na váš PSN účet, takže o něj nepřijdete, pokud se vám třeba konzole rozbije. Nyní se už pojďme podívat, jaké hry budou na Playstation Store dostupné hned první den nebo v následujících týdnech. Je jich docela dost.

Super Stardust Delta – Původní Super Stardust HD na Playstationu 3 byl velkým tahounem digitální distribuce a dá se předpokládat, že bude i nyní. Hra, ve které musíte raketkou ničit vesmírný odpad, se stala neskutečně populární a daly se u ní prosedět desítky hodin při honbě za co nejlepšími výsledky. Super Stardust Delta v tomto návykovém konceptu samozřejmě pokračuje a kombinuje v sobě to nejlepší z dílů Super Stardust HD a Super Stardust Portable. Samozřejmě tu bude i exkluzivní obsah, včetně nových ovládacích prvků. Super Stardust Delta je určitě hrou, která by neměla chybět na vaší paměťové kartě v konzoli Playstation Vita. Její cena je stanovena na přijatelných 270,- Kč.

Escape Plan – Dobrodružství Lila a Laarge nadchlo všechny novináře na loňské herní výstavě GamesCom. Tehdy jsme předpokládali, že půjde o velký titul, ale později Sony oznámila jeho distribuci pouze přes Playstation Store. To je pro hráče určitě dobrá zpráva, protože vzhledem k velikosti hry, bude cena nízká, takže si jí bude moci dovolit hned naprosto každý. Navíc mít originální plošinovku, která bude využívat možnosti konzole, jako je dotykový displej či zadní dotyková plocha, není úplně k zahození. Hlavní duo si určitě zamiluje každý, i díky neotřelému grafickému zpracování. Pokud máte rádi originální hry, u kterých je třeba nutné zapnout mozek, je Escape Plan ideální volbou. My vám v brzké době přineseme recenzi.

Plants vs Zombies – Dobře, nejedná se o úplnou novinku, ale jde o tak chytlavou a návykovou hru, bez které si zábavu na cestách představí jen hodně málo hráčů. V Plants vs Zombies musíte ochránit svůj barák před příchodem oživlých mrtvol. Jako ochranu ovšem používáte nejrůznější rostliny. Playstation Vita verze by měla být dostupná v následujících týdnech a přinese kromě osvědčených herních režimů i vylepšené omladání díky možnostem nové kapesní konzole. I díky malé ceně se jedná o hru, o které by měl uvažovat každý majitel konzole Playstation Vita.

MotorStorm RC – Jednou z těch větších stahovatelných her bude nový Motorstorm od studia Evolution Games. Nebude se sice jednat o klasický díl, ale bláznivá hratelnost plná destrukce bude zachována, stejně tak pohledná grafika plná detailů. Nyní se jedná o závodní hru, kterou vidíte z pohledu shora, navíc ovládáte na menších tratích autíčka na dálkové ovládání. Dlouhotrvající zábava by měla být zaručena díky chytlavé hlavní kampani, ale také online multiplayeru až pro 4 hráče. Skvělou zprávou určitě je, že díky funkci Crossplaye budete moci hrát multiplayer i s hráči na Playstationu 3. Co se týče automobilů, ve kterých budete moci závodit, tak nebudou chybět ty ze tříd Buggies, Superminis, Rally Cars, Muscle Cars, Racing Trucks, Supercars, Big Rigs a Monster Trucks. Výběr bude v tomto více méně klasický jako u starších dílů, občas se ale najde nějaká ta novinka. Vývojáři slibují spoustu obsahu k odemknutí, online žebříčky nejlepších hráčů a další dodatečný obsah, který vyjde v následujících týdnech na Playstation Store. Pokud chcete hned na začátku mít chytlavou závodní hru s velkým potenciálem i do budoucna, sice v trošinku jinačím a hlavně arkádovém provedení, je MotorStorm RC ideální volbou.

Doctor Who: The Eternity Clock – Doctor Who sice není hra, která bude dostupná hned na startu, ale to rozhodně nevadí a vyplatí se na ní podívat. Pokud máte rádi seriálovou předlohu, vydáte se s Doktorem a River Songovou na nové dobrodružství, během něhož vyřešíte spoustu logických hádanek z nejrůznějších časů, a zachráníte tak Zemi. Tato hra od studia Supermassive Games bude klasickou 2D/3D plošinovkou, která se na kapesní konzoli Playstation Vita bude určitě hodit. Cena navíc nebude vzhledem k distribuci moc veliká, takže tu máme dalšího kandidáta na několik hodin zábavy. My vás samozřejmě budeme informovat, až se přiblíží datum vydání.

Pokud bychom měli vypsat úplně všechny hry, které se chystají na Playstation Store pro Vitu, byli bychom tu ještě hodně dlouho. Mezi ty nejzajímavější ještě patří duo HD předělávek Oddworld: Stranger's Wrath a Oddworld: Munch’s Oddysee. Obě hry se dostanou pro Vitu na Store během jara. Také určitě stojí za zmínku hry StarDrone Extended, Top Darts a Hustle Kings. Vedle těchto her nebudou chybět ani hříčky pro AR karty, které najdete u každé konzole. Mezi ty oznámené patří Púlst AR, Table Top Sports Diving, Pocket Garden, Fireworks, FlickBall nebo Pocket wa. Některé budou zdarma, některé si už budete muset koupit, ale jejich cena by neměla být příliš vysoká.

Jak je vidět, Playstation Vita bude mít do budoucna spoustu povedených her i skrze digitální distribuci, ale pokud jste třeba nikdy nehráli na PSP, můžete si hned stáhnout do Vity vybrané hry za pěkné ceny, mezi kterými je třeba Assassin’s Creed: Bloodlines, BlazBlue: Continuum Shift II, Daxter, God of War: Chains of Olympus, God of War: Ghost of Sparta, Ridge Racer, Soul Calibur: Broken Destiny, Syphon Filter: Logan’s Shadow, Tom Clancy’s Splinter Cell: Essentials nebo Worms: Battle Islands. Podporu zpětné kompatibility nemají zatím všechny hry, ale plánuje se v brzké době rozšíření o ty nejpopulárnější. Když už si vybranou PSP hru do Vity stáhnete, některé budou mít podporu druhé analogové páčky, kterou si stačí navolit skrze jednoduché menu. K PSP hrám samozřejmě musíme připočítat i Minis tituly, které se nyní prodávají za několik desítek korun, někdy jsou v akci opravdu za směšnou částku. Jen možná menší kaňkou je chybějící podpora PlaystationOne her, ale i toto by se mělo do budoucna změnit. Na nedostatek kvalitních her si majitelé konzole Playstation Vita rozhodně stěžovat nebudou.

Z předchozích řádků je jasné, že to Sony myslí s digitální distribucí na Playstation Vita skutečně vážně a hodlá hráčům nabídnout spoustu exkluzivního obsahu. Už brzy si budeme moci říci více. V následujících několika týdnech vám přineseme recenze her na konzoli Playstation Vita, stejně tak články o dalších funkcích. S recenzí samotné konzole nespěcháme, protože jde podle nás o věc, kterou je potřebné důkladně otestovat. Přece si konzoli nikdo nekupuje, aby na ní hrál jen pár hodin.

Komentáře