Battlefield 3 – multiplayer speciál

special  28
Jirka Till Hänsl, 27. 12. 2011 0:40
V říjnu k nám dorazila jedna z nejočekávanějších her tohoto roku. Na Battlefield 3 se těšily miliony fanoušků na celém světě a po vydání byly většinou spokojeni. Singleplayer sice nabídl jen standardní podívanou, ale multiplayer přinesl dech beroucí válčení, jaké jsme u televizních obrazovek ještě nezažili. Naší recenzi jste již určitě četli, ale protože je nám jasné, že do recenze nemůžeme napsat vše, bude se tento speciál věnovat jen a pouze multiplayeru.

Pokud jste ještě třetí Battlefield nehráli, možná se ptáte, jestli je v něm multiplayer stejně dobrý a zábavný, jako v Bad Company 2. Odpověď na tuto otázku je hodně jednoduchá - Ano je! Prošel ovšem několika menšími, ale i větším i změnami, které jsou patrné hned na první pohled. První věcí, které si každý všimne, je server browser. Zatímco dříve jsme se do hry připojovali pouze přes tzv. quick matche, zde máte i druhou možnost, která je na první pohled trošinku zdlouhavější. Ne nebojte se, nejde o délku připojování. Mluvím o výběru serveru. Jednoduše vidíme, kde kolik hráčů hraje, jaký hrají mód, ping, vozidla či pouze pěchota nebo region, je toho zkrátka hodně. Můžeme se kouknout i na server, kde hrají přátelé, nebo si přidat ten či onen server od oblíbených. Zkrátka browser je dobře zpracován a hráč se v něm orientuje hned po prvním spuštění. Jeho zahrnutí do hry jen vítám. Vybírání konkrétní hry nebylo nikdy jednodušší. Koho by tato možnost otravovala, nebo zdržovala od hraní, může se připojit přes klasickou možnost quick matche, kde stačí navolit mód a mapu. Nevýhoda je, že nevíte, na který server se připojuje.

Žhavou novinkou třetího Battlefieldu je i battlelog, o kterém vývojáři před vydáním hodně mluvili. Tato online služba se aktivuje, jakmile zadáte online pass a odehrajete pár utkání. Plusem určitě je, že je celá zdarma a musím říct, že mi dost připomíná populární facebook. Připadá mi, že tvůrci si brali z této služby velkou inspiraci. Pro příklad, když se vám nějaký komentář na zdi líbí, tak dáváte tzv. Hooorah (na pravém facebooku je tato položka pod názvem - to se mi líbí). Když pominu jistou podobnost s facebookem, tak je battlelog přehledný, navíc pro našince je jasným plusem jeho česká lokalizace. Statistiky jsou zde pěkně vidět, o zbraních je tu napsáno taky nějaké to slovo, prostě hodně dobře povedená a hlavně přehledná služba na ukazování statistiky z celého Battlefieldu 3, ale i pro vytváření komunit. Co se týká přehledu statistik v menu konzole, jsou stejné jako na battlelogu. Můžeme se podívat na nejoblíbenější zbraň, počet zabití/smrtí, nejlepší vozidlo, je zde možnost upravit si známky, upravit si zbraně, zkrátka to, na co jsme zvyklí od starších titulů ze série Battlefield. Jen tedy u testované PS3 verze není přehled česky. Překvapilo mě, že zde není položka, ve které bych se dozvěděl, koho a kolikrát jsem „zaříznul“. Známky zde slouží jen jako virtuální podpis, když někoho zabijete, ale nikde není vidět, koho jste zabili a vzali mu známky.

Tak toto bylo takové krátké představení pro začátek. Rád bych přešel na třídy. Ty prošly taktéž velkou změnou. Oproti Bad Company 2 byl zrušen medic a přibyla nová třída support. Změnily se i povinnosti. O těch se teď rozhovořím. Začnu klasicky assaultem. Tato třída má nově na starosti léčení. Tudíž do výbavy assaulta patří lékárničky a defibrilátory, což je trošku překvapující, protože název napovídá, že by se mělo jednat o ryze útočnou třídu. Přesto to tak je. Takže až vás nepřítel zraní či zabije, hodí se mít ve squadu kamaráda, který hraje za tuto třídu, aby vás neprodleně vrátil do boje.

Engeneera všichni určitě známe. Tato třída má na starosti techniku, především její opravování. Místo vrtačky je zde ovšem jakási ruční svářečka. Ono běhat k tankům nebo džípům je občas o život, tudíž je k dispozici i robůtek. Nejenom, že tato hračka může opravovat, či ničit nepřátelskou techniku, ale může i odjistit či zajistit mcom. Mnohokrát se mi stalo, že se spustil alarm mcomu, ale nepřítel nikde. Jde o zajímavou inovaci, určitě je to krok správným směrem. Není na škodu ležet někde na základně a pomocí robůtka škodit proti týmu. Dostáváme se ke třídě support. Jak jsem již výše zmínil, jedná se o novou třídu v sérii Battlefield. Support je vlastně kombinací medica a assaulta z Bad Company 2. Po medikovi zdědil lehké kulomety a po assaultovi zase náboje. Stará se o zásobování municí pro své spoluhráče a také o nějakou tu podporu. Ono lehký kulomet, či mortar v zádech se hodí. Nejradši hraju právě za tuhle třídu. Sedla mi nejlépe.

Poslední je sniper. Tato třída (originálně se jmenuje Recon) má na starosti především boj na velkou vzdálenost. Sniperování mi přijde o hodně těžší než v BC2. Přibyla totiž nutnost zadržet dech, aby se lépe mířilo. Do třídy sniper se zařadily zbraně, které by člověk považoval za útočné. Především je více rychlopalných pušek. Já preferuji jednoranné zbraně, proto mi to asi přijde těžší. Sniper má k dispozici také radio. Slouží to jako mobilní spawne point. Je výhoda, když ho sniper umístí do týla nepřítele, protože pak squad jde nepříteli do zad. Dále sniper ovládá i věcičku zvanou Soflam. Jde o laserové zaměřování. To se hodí zvláště ve spolupráci se třídou engeneer. Nejlepší je, pokud má inženýr k dispozici Javelin. Poslední věc, kterou sniper ovládá je tzv. MAV. To je létající robot, sloužící pro identifikaci nepřátelských pozic. Jde o staré známé motion sensor, akorát s ním létáte ve vzduchu. Když máte trošku umu, tak s tím i někoho zabijete – prostě ho jakoby přejedete.

Další nová věc, se kterou se zde setkáme, je kamufláž. Různé barvy na uniformy získáme zvyšováním levelu. Některé sou naprosto základní, jiné vám dají menší výhodu nad ostatními. Jak jsme byli zvyklí, že v BC2 dostáváme hvězdičky za zbraně, zde je dostáváme i za třídu. Mají hodnotu 10 000 exp. bodů. Budete je získávat po odemčení všech položek u té či dané třídy.

Samozřejmě, že v Battlefieldu po sobě nestřílíme z praku. K dispozici máme přes 50 zbraní, jako třeba útočné pušky, lehké kulomety, karabiny, sniperovky, brokovnice i pistole, arzenál je opravdu široký. Každá z hlavních zbraní má také 3 sloty na vylepšení, tudíž si zbraň lze upravit podle svého a podle potřeby pro bojiště. Třeba pro tunely jde dát do zbraně baterka pro oslnění, pro normální okolí lze na zbraň dát laser. Variant je hodně, záleží jen na vás, jak si zbraň přizpůsobíte k obrazu svému. Je vidět, že si tvůrci se zbraněmi vyhráli. Každá má svůj charakteristický zvuk a nejedna má i zpětný ráz. Tudíž se připravte, že budou kopat. A to pořádně. Co se týká samotných zbraní, tak na ty máte 11 optik. Docela pokrok oproti dřívějším dvou. Dále je pak možnost 8 dalších vylepšení jako baterka, Bipod, Foregrip atd. Pozitivní také je, že levelujete každou zbraň zvlášť. Takže optiky a další výbavu si otvíráte jen pro tu danou zbraň, se kterou hrajete. Tato možnost dává hraní nový rozměr. Co jsem zaslechl, tak otevření všech možností pro všechny zbraně potrvá nejméně 100 hodin, což je pořádná porce hraní.

Ve třídě assault máte k dispozici 9 zbraní. Jsou to M16A4, M16A3, AK-74M, M416, F2000, AEK–971, AN-94, AS VAL, G3 a KH-2002. Tyto zbraně jsou pouze pro tuto třídu. Některé známe z předešlého dílu, jiné jsou zde novinkou. Třída engeneer má v arzenálu karabiny, konkrétně jsou to M4A1, M4, AKS-47u, SCAR-H, G36C, SG553 a A-91. Celkem tedy 6 zbraní speciálně pro tuto třídu. Připadá vám, že potřebujete pořádný kvér, aby se z vás nepřítel podělal strachy ? V tom případě hrajte za supporta, jeho nabídka zbraní je M27, RPK, M249, M60, M240, PKP Pecheneg a Type 88. Zaručeně způsobíte poprask kamkoliv se hnete. Jako Recon budete podporovat spolubojovníky zbraněmi MK 11, SVD, M40A5, SKS, SV98, M98B a M39. V rukou zkušeného snipera jsou to smrtící nástroje. Samozřejmě, že se neomezíme jen na zbraně přesně určené pro tu a tu třídu. K dispozici je ještě 5 zbraní označené jako Personál Defense Weapons. Patří tam P90, UMP-45, PP-2000, MP7 a PDW-R. Dále pro všechny třídy lze použít 5 brokovnic, DAO-12, 870 MCS, USAS 12, Saiga 12 a M1014. K výbavě vojáka jsou zapotřebí ještě pistole, celkem 8 kousků – Berreta M9, MP-443 Grach, 93R, M1911, Glock 17 a 18, MP412 REX a .44 Magnum. Pro osobní obranu stačí víc než dost. Navíc jsou zde typy, které nesou další výbavu jako tlumiče atd.

Právě jsme si představili všechny možné i nemožné použitelné zbraně v Battlefieldu. Není nutné říkat, že ještě něco chybí. Ano jsou to podpůrné zbraně a doplňky. Nebojte, nezapomněl jsem. Jak jsem dříve podotknul, u assaulta budete mít na starost léčení. Proto má tato třída jen doplňky. Není těžké uhádnout, o jaké jde - defibrilátor a lékárnička. Jeho jediná lepší zbraň je granátomet, který je nově samostatně, nikoliv pod zbraní. Engeneer ničí vozidla pomocí RPG-7, SMAW nebo Javelinu. Na letectvo si přinesl FIM-92 Stinger a SA-18 Igla. Na pozemní techniku má připravené protitankové miny. Jako support ovládáte výbušniny. Zacházení s C4, Claymory nebo minometem to bude váš denní chleba. Sniper má opět jen vybavení, do toho počítáme Radio Becon, Soflam a MAV.

Co k Battlefieldu nepochybně patří, to jsou vozidla. Těch je zde celkem 31. K dispozici máme čluny, džípy, tanky, obrněnce, přepravní helikoptéry, útočné helikoptéry a stíhačky. Nejenom, že je tu klasické rozdělení na vodní, pozemní a leteckou třídu. Vývojáři ještě vozidla rozdělili na přepravné a útočné. Rozeznáte je lehce. Do přepravní se vejdou více jak dva lidé. Jsem třeba osobně rád, že tvůrci rozšířili vozový park. Když jsem prvně viděl jeden typ džípu, tak mi to připadalo jako golfové vozítko s kulometem. Ale v zásadě je to jen dobře. Jedna novinka se u vozidel přeci jen ještě objeví. Můžete je tzv. zneschopnit boje. Bohužel střílet můžou, ale pohyb už je obtížnější. Ve hře se to jmenuje disable vehicle. Prostě pokud vozidlo překročí méně než 50% zdraví, tak je odsouzeno k zániku. Záchrana je jen v případě přítomnosti engeneera a jeho svářečky. Ono na pozemní vozidla je to bez problému, ale jakmile máte takový problémy ve stíhačce či vrtulníku, tak už to lehké není. Ovladatelnost je v háji a zkuste si s tím ještě bezpečně přistát. V 99% to skončí vaší smrtí. Doporučuju se katapultovat, jinak zbytečně umřete. Další obtížnou věcí je řízení leteckého parku. Vše se děje pravým analogem a to není vážení nic snadného. Většina lidí do toho ani neleze, protože ví, že umře na nejbližším kopci. A lítat takto se stíhačkou, to dokážou jen borci. A jen ti největší machři se stíhačkou i něco trefí, třeba pozemní cíle se obtížně ničí. Leteckou podporu tu zajišťuje vrtulník a i ten mnohdy nevydrží dlouho. Buď chybou pilota, nebo přemíra protileteckých zbraní. I na vozidla si odemykáte různá vylepšení. Počínaje klamnými cíly pro rakety, přes radar, teplem řízené rakety, rychlejší přebíjení nebo thermo optiku. Je toho dost. Aby se síly vyrovnaly ještě víc, tak je k dispozici i mobilní AA, tedy protiletecký kulomet. Nutno podotknout, že čas znovunarození vozidla je krátký, takže pořád je něco k dispozici.

Jak jsme zvyklí u serie Battlefield, máme zde 4 klasické mody + 1 nový. Jde o staré známé zabírání vlajek. Týmy zde bojují o kontrolu území. Hra končí ve chvíli, kdy jednomu týmu dojdou životy. Pak je zde Rush. Klasické ničení beden. I když v tomto případě to jsou jakési počítače. Jeden tým brání, druhý útočí. Hra končí ve chvíli, kdy útočící tým zničí všechny myomy, nebo když bránící tým zabije nepřítele do posledního muže. Squad Deadmatche, v tomto modu jsou 4 squady hozeny na mapu a bojují proti sobě. Vyhrává squad, který jako první dosáhne 50ti zabití. Squad Rush – dva squady bojují o dva mcomy. Pravidla jsou stejná jako u normálního Rushe, akorát útočící strana má k dispozici pouze 20 životů. Nový mód v Battlefieldu 3 je Team Deadmatche. Zde jde jen a pouze o to, dosáhnout požadovaného skore. Jste zde sice v týmu, ale víceméně hrajete pro sebe. Tento mod je pro hráče, kteří nechtějí nebo neumí hrát takticky a týmově. Po pár kolech mě osobně začal nudit. Přeci jen jsou zde zábavnější mody. Je dobré, že u nich vývojáři moc neexperimentovali a jen z osvědčených režimů vytřískali to nejlepší. Hra je díky tomu svižná a nikdy se hráč u Conquestu a Rushe nenudí.

Co se týká map, tak v základní hře máme k dispozici celkem 9 kousků. V krátkosti si je představíme. Grand Bazzar nás zavede do boje o střed Teheránu. Caspian Border nás přivítá v údolí, kde se podíváme do lesa a hraniční přechod. Jelikož jde o jednu z největších map, máme k dispozici docela slušný počet techniky. Seine Crossing je zasazena do centra Paříže, uprostřed oddělená řekou. Noshahr Canals nám přiblíží bitvu v průmyslové oblasti. Karg Island nám představí obojživelný útok na ostrov Karg. Operation Firestorm představuje boj Rusů a Američanů o íránská ropná ložiska. Tato mapa je asi největší, jakou ve hře uvidíte. Pro představu, je velká asi jako 3 Atacama Desert z BC2. Přináší navíc všechna možná vozidla. Operation Metro je tunelová mapa, která má 3 části – park, tunel metra a ulice Paříže. Teherán Higway, zde se bojuje o cesty kolem Teheránu. K tomu má pomoct vyváženost pěchoty a vozidel. Damavand Peak je horská mapa, zde je zvláštností při modech Rush a Squad Rush, že skáčete dolu z útesu. Nádherný herní zážitek. Těchto 9 map si můžete užít na všech modech. Záleží jen na vás, jaký to bude. Jestli jste milovník vlajek, či ničíte počítače. Určitě pokrok. Když si vzpomenete na Bad Company 2, tak tam některé mapy byly pouze pro určitý mód, pro příklad Valparaiso.

Back to Karkand
Původně měl tento balíček vyjít současně s Battlefieldem 3, ale nakonec bylo vše jinak a Back to Karkand byl uvolněn až nyní v prosinci. Rozšíření přináší čtyři klasické mapy z Battlefield 2 (Strike at Karkand, Wake Island, Gulf of Oman a Sharqi Peninsula). Tyto mapy si hráč může užít ve všech herních modech. Samozřejmostí je, že vývojáři předělali tyto mapy do nového enginu, díky čemuž vypadají naprosto parádně a je radost se na ně dívat, ale rovněž je i hrát. Jen je škoda, že destrukce na nových mapách trochu vázne, ale to je tak trochu problém celého multiplayeru. Některé budovy nezničíte, i kdybyste se na hlavu postavili. Dále Back to Karkand rozšiřuje vozový park, konkrétně jde o 3 nová vozidla (bugina DPV, lehké obrněné vozidlo BTR-90, stíhací letoun F-35B STOVL). Můžeme využít pro boj i 10 nových zbraní (FAMAS, HK53, JACKHAMMER, L85A2, L96, MG36, PP19, QBB95, QBZ95B, TYPE88). Taktéž přináší 10 nových kousků psích známek, 8 kamufláží pro vojáka a 5 nových trofejí. Co je novinkou v této hře, to jsou úkoly. Zatím jich vidím u sebe 10. Zahrnují to, co běžně daná třída dělá. Tudíž v úkolech pro inženýra je například opravování, či zabití pomocí let lampy. Assault má na starost zdraví. Pak je úkol pro všechny třídy a to se týká hraní, zabrat tolik a tolik vlajek, zničit bedny. Všichni určitě známe. Odměnou jsou pak právě výše zmíněné zbraně. Zajímavost, která určitě dává hraní Bf3 další rozměr. Možná stojí za zmínku i jistá úprava herních modů, třeba Assault Conquest. Zde začíná jeden tým se všemi vlajky, druhý s žádnými. Takové rozptýlení, ale velmi povedené.

Battlefield 3 přináší nejlepší možný multplayerový zážitek, na který budete ještě dlouho vzpomínat. Velké mapy, nádherné ozvučení, velký výběr zbraní, vozidel a skvělá komunitní služba Battlelog. Battlefield 3 je prostě úžasnou hrou, u které člověk neváhá prosedět několik desítek, možná i stovek hodin s vědomím, že ho bude bavit stejně, jako když jí pustil poprvé. Snad vám tento speciál pomohl proniknout do tajů multiplayeru této válečné bomby. Tak tedy, dobrou mušku!

Battlefield 3

ps3x360
EA, DICE
Datum vydání hry:
28. 10. 2011
Žánr:
Střílečka
KARTA HRY
8/10

Komentáře