Metal Gear Solid: Master Collection - Volume 1

recenze  28
Leon, 29. 10. 2023 20:00
Série Metal Gear byla po tři desítky let stálicí konzolové scény a jednou z předních značek japonské společnosti Konami. Taktickou akční špionážní ságu obestírala už od jejího počátku ze strany hráčů a herních kritiků těžko popsatelná aura úcty a bázně. A není divu, protože za touto legendou stál po většinu její existence jeden z nejvýznamnějších a nejkreativnějších mužů herního průmyslu – Hideo Kojima. Metal Gear byl průkopníkem žánru stealth her, posunul tento okrajový žánr k mainstreamu, aniž by ztratil cokoli ze své specifické herní DNA, a vnesl do herního průmyslu filmové pojetí příběhu a kontroverzní filozofická témata. Právě za mimořádně silné protiválečné poselství a opakované varování před hrozbou jaderných zbraní byla série oceňována nejvíce. A varovně zdvižený prst je dnes aktuálnější než kdy dříve. Když Kojima opustil v roce 2015 Konami a vzal si sebou celou divizi Kojima Productions s přibližně stovkou zaměstnanců, která se doposud podílela primárně na Metal Gear tvorbě, byli fanoušci v šoku. A kladli si pochopitelnou otázku: „Dokáže Konami bez Kojimy a jiných velkých tvůrců zajistit značce Metal Gear budoucnost?“ Nyní již víme, že nedokázala a série upadla do stavu hluboké hibernace. V současnosti se Konami chystá svou velkou značku oživit. Blýská se snad na lepší časy? Metal Gear Solid: Master Collection může mnohé napovědět.

  Konami muselo rozdělit svou rozsáhlou sbírku Metal Gear her na dvě zhruba stejné poloviny. Nyní se k nám dostává toliko Vol. 1 obsahující tituly z dob 80., 90. a první poloviny nultých let. Jsou-li správné informace z herních dat, které hráči získali z Vol. 1, pak nás čekají ve Vol. 2, jehož se dočkáme snad někdy v průběhu příštího roku, tituly Peace Walker, MGS 4 a MGS V, tedy lukrativní nabídka impozantních her. Avšak zpět k první části. Předem upozorňujeme, že nebudeme hodnotit samotné hry, nýbrž pouze kolekci a stav, v jakém se jednotlivé tituly ve Vol. 1 nacházejí. Pokud se chcete dočíst více například o MGS 2 a MGS 3, pak si můžete přečíst naši recenzi HD Collection nebo zabrousit k letošnímu velkému speciálu o vývoji, příběhu a odkazu Metal Gear Solid 3: Snake Eater.   

  Způsob distribuce u nejnovější kolekce byl zvolen klasickým archaickým způsobem. Ačkoli je možné pořídit si kolekci ve fyzické verzi obsahující jeden disk nebo zakoupit na Store jako jediný balíček, do konzole je nutné stahovat hry a bonusy jednotlivě. Kvůli tomu se v hlavním menu konzole nahraje celkem 5 aplikací, z nichž každá obsahuje jinou hru a obsah. MGS, MGS 2 a MGS 3 mají každý vlastní aplikaci, oba Metal Geary jsou v další samostatné aplikaci a totéž platí pro bonusový obsah. Není to nic neobvyklého, protože podobným způsobem větší kolekce zahrnující tituly napříč několika konzolovými generacemi a platformami zpravidla fungují (viz. nedávná pixelová kolekce Final Fantasy), ale většina majitelů PS5 by jistě uvítala komplexnější a ucelenější provedení. Přepínání mezi aplikacemi je však překvapivě rychlé a skrz jednotlivá stylová menu s originálními artworky mistra návrháře a designéra Yojiho Shinkawy, která jsou podkreslená příjemnou hudbou, je možné dostat se ke všem hrám v řádech pár desítek vteřin.

  Avšak Konami se vymstila ukvapenost, s níž kolekci vydala. Nepohlídala si dostatečně výstupní kvalitu, a tak se v kolekci nalézá koncepční nesmysl v podobě hry Metal Gear (1987), který je přítomný jak v samostatné aplikaci spolu s Metal Gear 2: Solid Snake (1990), tak i v aplikaci Bonus content Vol. 1, kde je možné si zvolit verzi vydání pro Severní Ameriku nebo Japonsko. Hra měla být v kolekci přítomna se všemi bonusy pouze v jedné aplikaci a nikoli nesmyslně rozdělena nadvakrát. Stejně tak je mimo hranici lidského chápání skutečnost, že i po stažení všech aplikací je nutné ze Store manuálně postahovat další bonusy. Dokonce se v jednotlivých aplikacích mění potvrzovací tlačítko, což je neobyčejně matoucí a frustrující. Ve světle těchto zbytečných nedostatků, které zbytečně shazují výslednou kvalitu kolekce a na jiných platformách způsobují dokonce značné problémy v distribuci (Nintendo Switch verze), či útočí na samotné základy uživatelského rozhraní (PC verze), můžeme s mírnou nadsázkou přejmenovat kolekci z „Master“ na „Faster“ neboli rychlou a uspěchanou.

  Obsahově je ovšem kolekce vskutku přívětivá, ba dokonce nabízí obdivuhodně kvalitní obsah. V kolekci se nachází celkem 6 her – technicky vzato 7 titulů – z nichž pět patří k nejlepším hrám své doby a dodnes představují ojedinělý zážitek s velkým společenským přesahem a dopadem na hráče. Představme si podrobně veškerý herní obsah:

Metal Gear

Rok vydání: 1987

Původní platforma: MSX2

  První díl slavné série, který položil základy stealth žánru, ukázal poprvé robota schopného nést jaderné zbraně (Metal Gear) a vrhl na bojiště chlapáckého hrdinu Solid Snakea, je v kolekci dostupný jak ve své původní verzi pro MSX2, tak v předělaném portu pro Famicom/NES, u něhož je kompletně překopaný level design a obsahuje nové herní prvky. Jsou to de facto dvě rozdílné hry umožňující především mladším hráčům uvědomit si, jak bylo na přelomu 80. a 90. let složité portovat hry na jiné platformy a pro jiný region. Jako bonus jsou k Metal Gear připojeny Master Booky, které shrnují příběh a postavy ve hře, a také Screenplay Book, tj. kompletní scénář se všemi replikami. Metal Gear má na rozdíl od všech předešlých verzí z minulosti plnou podporu trofejí. Hra obsahuje také online manuál, díky němuž je možné podívat se virtuálně na původní krabicovou verzi.

Metal Gear 2: Solid Snake

Rok vydání: 1990

Původní platforma: MSX2

  Pokračování příběhu legendárního vojáka Solida Snakea, který musí čelit v Zanzibaru další hrozbě nového modelu Metal Gearu, a nadto je nucen změřit síly na bojišti se svými bývalými přáteli a spojenci, se dnes řadí k nejlepším 8-bitovým hrám všech dob. Metal Gear 2 je v kolekci zařazen ve své původní MSX2 verzi, u které je navíc možné zvolit si jazykovou verzi. Podobně jako Metal Gear, tak i Metal Gear 2 je v kolekci obdařen četnými bonusy pocházejícími z Master Book, Screenplay Book a online manuálu. Hra taktéž podporuje trofeje. 

Snake's Revenge

Rok vydání: 1990

Původní platforma: NES

  O Snake's Revenge pravděpodobně nikdy neslyšeli ani fanoušci a znalci Metal Gear série. Není divu, byl to port Metal Gear 2 pro pal region, který sice Konami produkovalo, ale vývoj šel mimo vývojářský tým Hidea Kojimy. Jedná se proto v podstatě o samostatný titul, který si přetvořil level design a obsah k obrazu svému. Hra není příliš kvalitní a do kolekce byla přidána jako kuriozita a takové malé zpříjemnění. Snake's Revenge je obsažen bez jakýchkoli bonusů, vyjma online manuálu. Nemá tudíž ani podporu trofejí. Ačkoli hra vyšla v roce 1992 v Evropě, v našich končinách se jedná o takřka neznámý počin.   

Metal Gear Solid

Rok vydání: 1998

Původní platforma: PlayStation

  První 3D díl v sérii a jedna z nejpopulárnějších her prvního PlayStationu s nezapomenutelným příběhem veterána Snakea, který infiltruje tajnou základnu na zasněženém aljašském Shadow Moses, nemůže chybět v této kolekci. Vydání je založeno na původním MGS z roku 1998 s tím, že „Metal Gear Solid VR Missions“ a „Special Missions“ jsou přístupné samostatně z menu této aplikace. Aby nebylo obsahu málo, máme zde navíc verzi „Metal Gear Solid: Integral“ z roku 1999, která přidává dodateční obsah. Tím pádem kolekce obsahuje všechna konzolová vydání prvního MGS z let 1998—1999. Vzhledem k tomu, že původní Metal Gear Solid je prezentován v poměru stran 4:3, lze z hlavní nabídky i během hraní vybírat řadu postranních tapet. Z technických důvodů je hra uzamčena na 30 fps, i když i na toto číslo má bohužel problém dosáhnout, což je podobné PC verzi z roku 2000. Stařičký engine dnes nevypadá bůhvíjak dobře a MGS tak v kolekci působí jako vizuálně nejméně vzhledná hra. Tady žádné úpravy a mody nepomohou, je potřeba plnohodnotný remake! 

  Za zmínku stojí unikátní řešení památného souboje s Psycho Mantisem. V menu aplikace lze totiž vytvořit falešná uložená data na pomyslnou Memory Card ze starých PS1 her od Konami, a tak snadno přelstít Mantise, který si tato data později ve hře „přečte“. Tím zůstala zachována geniální Kojimova myšlenka z roku 1998, která předběhla svou dobu o řadu let. Člověka ihned napadne, proč podobným způsobem Konami neinovovalo obsah také u dalších her v této kolekci.   

  MGS obsahuje v kolekci trofeje, a to vůbec poprvé, a Master Book v podobě rozsáhlého „Metal Gear Archive“ s detailním popisem všech postav ve hře, klíčových pojmů a historických souvislostí, tipů a triků ke hraní, souborem citací, skrytými bonusy či kompletním Ghost Photo Guide. Dále jsou zde online manuály ke všem verzím MGS (díky tomu lze snadno zjistit frekvenci Codecu u Meryl, tudíž opětovný doklad toho, že u MGS verze pro tuto kolekci někdo skutečně přemýšlel), Screenplay Book a pochopitelně Japanese Language Pack. 

Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty

Rok vydání: 2001

Původní platforma: PlayStation 2

  Další legendární dítko Hidea Kojimy z počátku milénia, kde se hráči zhostí jak role Solida Snakea, tak nováčka Raidena, aby se ocitli uprostřed šíleného světa konspirací. Jak už bylo oznámeno dříve, MGS 2 je v kolekci přítomen jako přímá konverze HD remasteru z roku 2011, který obstarala společnost Bluepoint Games původně pro verzi na PlayStation 3, PlayStation Vita a Xbox 360. Na PlayStation 5 je hra prezentována v rozlišení 1080p (1920 x 1080 pixelů) při maximálním výkonu 60 fps. HD verze MGS 2 je založena na „Metal Gear Solid 2: Substance“, takže i v nejnovější kolekci jsou k základní hře přidány bonusy „Special“, „Missions“ a „Snake Tales“. Minihra se skateboardingem ovšem chybí i zde, protože byla založena na Konami hře pro PS2 a GameCube „Evolution Skateboarding“. Minihra sloužila jako takové promo na skateboardingovou hru, a tak už nebyl důvod ji znovu do kolekce zahrnout, i vzhledem k nutnosti obnovení licence.

  Jelikož je v kolekci MGS 2 v důvěrně známé verzi (bohužel), pak jsou jedinými hodnotnými přidanými bonusy Master Book s popisem postav, světa a soupisem triků a lokací psích známek vojáků, Screenplay Book, online manuál a dabingová japonská mutace.

Metal Gear Solid 3: Snake Eater

Rok vydání: 2004

Původní platforma: PlayStation 2 

  Velký návrat do dob Studené války a přeobsazení hlavní role ze Solida Snakea na jeho genetického otce Big Bosse představuje dodnes strhující akční politické drama. Také MGS 3 je pouhým portem HD verze z roku 2011. Tudíž nabízí identické technické specifikace. Hra disponuje některými funkcemi „Subsistence“ z roku 2006, například plně ovladatelnou 3D kameru nebo přehrávač cutscén, ale v jádru je to osekaný port někdejšího třídiskového vydání. Nemáme tu tak ani zábavnou parodickou minihru "Snake vs. Monkey". Konami pouze opravilo grafické glitche a chyby, které byly obsaženy v původní verzi od Bluepointu, a na které fanoušci dlouhodobě upozorňovali, ale nic se s nimi nedělo. Kolekce nabízí toliko možnost přepnout mezi verzí pro Severní Ameriku, Evropu nebo Japonsko. Podobně jako všechny hry obsažené v kolekci má MGS 3 Master Book (v něm je např. kompletní průvodce a stopař žabiček Kerotan), Screenplay Book, online manuál a nabízí možnost okusit japonský dabing.

  Tím náš výčet her zařazených do Master kolekce končí. Nikoli výčet bonusů. Kromě výběrového herního soundtracku u každého dílu obsahuje kolekce sympatické video-bonusy v podobě „Metal Gear Solid: Digital Graphic Novel“ a „Metal Gear Solid 2: Digital Graphic Novel“ a jejich japonské mutace „Bande Dessinée“, což jsou digitální komiksy založené na příběhu MGS a MGS 2, které mají oba stopáž kolem dvou a půl hodin. Autorem vynikajících komiksových kreseb je bývalý dvorní ilustrátor Kojima Productions Ashley Wood.

  Naopak postrádáme v kolekci, která se tváří jako úplná a definitivní, jakákoli videa v podobě vývojářských deníčků, rozhovory s tvůrci a speciální materiál ze zákulisí Konami, kterých vznikl v období let 1987—2004 o Metal Gear sérii bezpočet. Takový přídavek by býval povýšil kolekci na skutečně mistrovskou záležitost, alespoň co se týče obsahu. Stejně tak zamrzí nejednoho fanouška nepřítomnost dalších titulů z tohoto období, ať již „Metal Gear: Ghost Babel“ (2000) vydaný na Game Boy Color, či „Metal Gear Solid: The Twin Snakes“ (2004) pro Nintendo GameCube. Druhý zmiňovaný by se dokonce hodil do koncepce současné kolekce lépe než originál, jehož audio-vizuál je pro mladší publikum již obstarožní záležitostí. Při trochu zaujetí a iniciativy ze strany Konami – a samozřejmě svolnosti Nintenda – se v kolekci mohly originální MGS a jeho kvalitní remake Twin Snakes potkat společně, čímž by srdce fanoušků zaplesalo dvojnásobně.     

  Konami se snaží s Metal Gear Solid: Master Collection vrátit kultovní sérii na současné konzole a přitáhnout k ní nové publikum. Činí tak ale ledabyle, a zároveň uspěchaně. Kolekce je navzdory svému úctyhodnému rozsahu a faktu, že zpřístupňuje hry uvězněné doposud na předminulé generaci konzolí, uživatelsky málo přívětivá, přičemž koncepčně působí roztříštěně. Titulům ze zlatého fondu kulturního dědictví herní scény byla věnována minimální, či nedostatečná péče, a to je hluboká neúcta k nesmrtelnému dílu Kojimova génia a významu, jakou Metal Gear sága sehrála v minulosti. Přesto dokáží desítky let staré hry zprostředkovat novým hráčům díky své nadčasovosti dotek herního a myšlenkového mistrovství, a zároveň u pamětníků zabrnkat na sentimentální strunu. Vlastníci původní HD kolekce sice budou nad pořízením kolekce dlouze rozmýšlet, protože jde víceméně o totéž jen s přidáním prvního MGS a některými bonusy, ale pokud se teprve chystáte vstoupit do světa Metal Gearu, či jen potřebujete po letech abstinence vpravit do žil dávku prvotřídní stealth akce, je Master Collection to pravé pod vánoční stromeček a na dlouhé podzimní večery. Bez větší investice trpělivosti a pohodlí se to ovšem neobejde …

Metal Gear Solid: Master Collection - Volume 1

xsxps5nsw
Konami, Konami
Datum vydání hry:
24. 10. 2023
Žánr:
Adventura, Taktická
KARTA HRY
7/10

Komentáře