Kayak VR: Mirage

recenze  31
Martin Šmíd, 19. 2. 2023 19:30
Když jsem se díval na seznam desítek připravovaných her pro headset PlayStation VR2, zaujala mě ta s názvem Kayak VR: Mirage od vývojářů ze studia Better Than Life. A to z jednoho docela prostého důvodu. Hry ve virtuální realitě hrozně moc rád hraji z důvodu, že dokážou zprostředkovat zcela nové zážitky a mohu v nich dělat to, co bych v reálu jen tak nemohl. Hra Kayak VR: Mirage slibovala možnost se projet v kajaku po různých nádherných lokacích a zároveň u toho relaxovat. I proto jsem byl rád, že mi tato hra jako jedna z prvních pro headset PlayStation VR2 přišla a mohl jsem si ji hned vyzkoušet. A jsem i rád, že jsem se v ní nespletl. Více v mé recenzi.

Recenzovaná verze: PlayStation VR2

Kayak VR: Mirage bych nenazval ani tak hrou, jako nádherným interaktivním zážitkem ve virtuální realitě. Ano, je možné závodit, k čemuž se ještě dostanu, ale největší síla tohoto počinu tkví v tom, že se posadíte do kajaku a necháte se jen tak odnášet vodou. Při tom si vychutnáváte nádherně zpracované prostředí Norska, Antarktidy, Austrálie nebo Kostariky, což je umocněno výborným ozvučením, líbivým hudebním doprovodem, fantastickou vizuální stránkou, která vás naprosto vtáhne do virtuálního světa, a především realistickou fyzikou vody.

Ta krásně naráží do kajaku, neustále s ním houpe, tříští se o skály kolem a podle povětrnostních podmínek se vytváří menší či větší vlny. Zatímco za slunečného denního počasí je voda klidnější, je možné zvolit i jízdu u majáku v Norsku za silného deště a boučky, kdy jsou velké vlny. Výsledkem toho je, že se kajak hodně naklání, je skoro neovladatelný a neustále mi během toho cákala voda do obličeje. Možná až u této jízdy jsem si naplno uvědomil, jak výborně zpracovaná fyzika vody v Kayak VR: Mirage je. Lepší jsem zatím v žádné videohře neviděl. Chová se naprosto realisticky a vývojářům muselo dát hodně práce, aby tohoto dosáhli.

Kayak VR: Mirage nabízí tři odlišné herní režimy. První jsem už trochu nakousl. Jde o režim Tour, v němž se posadíte do kajaku, a ten sám následně pluje předpřipravenou trasou. Nepotřebujete ovladače, jen se usadíte a kocháte se nádherným prostředím. Pokud ale chcete něco interaktivnějšího, je možné zvolit Volný režim, během něhož se dostanete doprostřed a kajak sami ovládáte skrze pádla. Ovládání je naprosto realistické, díky gamepadům PSVR2 Sense intuitivní a zároveň velmi snadné. I člověk, který v kajaku nikdy neseděl, se během několika vteřin naučí pádlovat dopředu i dozadu (je možné si vše natrénovat v jednoduše zpracovaném tutoriálu).

Navíc se mi líbí, že na pádla reaguje i prostředí. Od skal je tak možné se pádlem odrážet, díky haptice cítíte i dotyk pádla s různými nečistotami, třeba kusy dřeva, případně kusy ledu. To vše jen podporuje samotný skvělý a hodně realistický zážitek. Vlastně jsem byl i nadšen, že mohu strkat hlavu pod vodu, abych lépe viděl na proplouvající ryby, delfíny nebo želvy, případně objevil i nějaké to tajemství, které připravená prostředí obsahují (pokud vydržíte na jeden ponor být pod vodou minutu, je za to trofej). U majáku je třeba potopené letadlo z druhé světové války. Více ale spoilerovat nebudu, protože proplouvání prostředím a odhalování jeho tajemství je jedním z vrcholů Kayak VR: Mirage.

Jednotlivá prostředí působí živě nejen díky realisticky zpracované vodě, ale také fauně. U majáku v Norsku můžete vidět štěkat psa, při jízdě po Antarktidě zase je možné vidět skákat obří kosatku, ale všude jsou také ptáci, ryby nebo další živočichové. Ti navíc provádí různé činnosti a nestojí jen staticky na místě, což jen pocit, že se nacházím ve skutečném prostředí, jen umocňovalo. Do jednotlivých prostředí je možné se vydat ve dne/západu slunce nebo v noci, což má naprosto odlišnou atmosféru. Pokud bych měl něco nyní vytknout, tak je skutečnost, že prostředí jsou jen čtyři, tak snad časem vývojáři ještě nějaká přidají.

No a dostávám se k části, která není špatná a je určená hráčům, kteří hledají klasičtější herní zážitek. Já bych se ale popravdě bez ní klidně obešel. Ne, že by byla špatná, to určitě ne, naopak, ale volná jízda mi k Kayak VR: Mirage seděla daleko více. Každopádně touto částí jsou závody, v nichž projíždíte na předpřipravených lokacích branky a soutěžíte s kamarády nebo hráči z celého světa o co nejlepší čas. Jde prakticky o asynchronní multiplayer, přičemž pokud v něm najdete zalíbení, dají se ve hře strávit desítky hodin. Výše jsem zmínil, že ovládání je natolik intuitivní, že pádlovat zvládne naprosto každý během pár minut, ale stejně jako ve skutečnosti i zde platí, že až desítky naježděných hodin v rámci tréninku z vás udělají mistra.

Zajímavostí je, že za najeté kilometry je možné si odemknout nové vzhledy pro kajak, ale také pádla, případně další kosmetické doplňky. Ty ale na jízdu nemají žádný vliv, jde jen o bonusy pro multiplayer (zobrazují se ostatním hráčům), abyste měli případně se za čím hnát.

Kayak VR: Mirage je nádherný interaktivní zážitek, u něhož se dá dobře odpočinout a zapomenout na běžné starosti. Nabízí čtyři krásně zpracovaná živá prostředí se skvěle zpracovanou fyzikou vody, ale také výborným hudebním doprovodem a parádním vizuálním zpracováním. Pokud k PlayStation VR2 hledáte něco, co byste mohli i ukazovat návštěvám, je Kayak VR: Mirage skvělou volbou. 

Kayak VR: Mirage

psvr2
Better Than Life B.V., Better Than Life B.V.
Datum vydání hry:
22. 2. 2023
KARTA HRY
9/10

Komentáře