Hot Wheels Unleashed

recenze  12
Martin Šmíd, 27. 9. 2021 19:29
V roce 1968 přišel americký výrobce hraček Mattel s Hot Wheels autíčky, z nichž se během několika měsíců vyklubal obrovský hit. Dnes existují stovky jejich modelů, ale také i různé dráhy, na kterých se s nimi dá jezdit. Tento obrovský celosvětový fenomén v posledních letech pronikl i do videoher. Nejprve jako přídavek pro hru Forza Horizon, no a začátkem letošního roku oznámilo studio Milestone, že pracuje na plnohodnotné licencované hře. Na tu jsem se popravdě po prvních ukázkách začal docela těšit. Ne přímo proto, že bych byl nějakým velkým fanouškem Hot Wheels autíček, ale protože mám rád závodní arkády, a těch kvalitních v poslední době zase tolik nebylo.

Recenzovaná verze: PlayStation 5

Hot Wheels Unleashed je značně odlišná hra od klasické produkce italského studia Milestone, která se doposud soustředila spíše na motocyklové závodní simulátory, ať už šlo o licencované série Moto GP nebo MXGP případně vlastní sérii Ride, která se sice prodávala docela slušně, ale kvalitou jinak docela dost kulhala na obě kola. Jde totiž o závodění na čtyřech kolech, navíc o čistočistou arkádu s jednoduchým jízdním modelem, který je snadný na naučení. Hra Hot Wheels Unleashed je tak přístupná naprosto všem, ať už dětem nebo dospělým, hardcore hráčům nebo těm občasným, kteří mají rádi Hot Wheels autíčka a jsou jejich vášnivými sběrateli, ale jinak hry moc nehrají. To na začátek, abyste věděli, co od této novinky čekat.

Sběratele Hot Wheels potěší, že tu najdou několik desítek licencovaných modelů. Vývojáři jsou obrovskými fanoušky Hot Wheels autíček, a tak se jejich reálný svět rozhodli převést co nejvěrněji do virtuální podoby se vším, co k nim patří. Navíc jejich nabídkou pokrývají desítky let této nesmírně populární značky, takže na své si určitě přijdou naprosto všichni. Všechna autíčka vypadají vážně skvěle v garáži i na závodní trati a v detailech vývojáři zašli tak daleko, že jsou na některých modelech vidět i různé nedokonalosti, třeba u přechodu z jednoho materiálu na jiný. Autíčka se dají odemykat skrze hlavní kampaň, případně je možné si je vytáčet z náhodných lootboxů, které sem tam dostanete, nebo si je kupovat za nahrané virtuální penízky. Některé limitované edice autíček se pak plánují i jako DLCčka, takže bude nutné za ně zaplatit další reálné peníze. U hry, která je svým zaměřením očividně určena hlavně na mladší hráče, tohle rozhodnutí není dle mého názoru zrovna šťastné.

K autíčkům se váže ještě speciální Livery editor. V němž je možné si vytvářet vlastní barevné variace autíček, případně je možné je zkrášlit nějakým tím potiskem, kterých je několik desítek, možná stovek. Pokud se vám vytvořený design autíčka zalíbí, není nic jednoduššího, než ho nasdílet ostatním hráčům a pochlubit se tak s ním. Je ale také možné procházet výtvory ostatních a ty si následně stahovat, ať už pro závodění nebo jakousi inspiraci do příště. Práce v Livery editoru je jednoduchá, stejně jako zbytek samotné hry. Je vidět, že ji vývojáři dělali hlavně pro mladší publikum, a tomu ji celou uzpůsobili.

Každé autíčko se pak neliší jen svým unikátním a často nádherným vzhledem, ale také jízdními vlastnostmi. Některé modely jsou rychlejší, jiné pomalejší, ovšem lépe se ovládají, případně mohou častěji driftovat. Každý model se tak ovládá lehce jinak a je nutné si tak na něj trochu zvykat, což je jistě fajn. Pokud si nějaké autíčko dostatečně oblíbíte, je možné ho i upgradovat, aby bylo rychlejší nebo snáze ovladatelné. Už v prvním odstavci jsem zmínil, že je Hot Wheels Unleashed čistokrevná arkáda, kterou bych asi nejvíce přirovnal třeba k Mario Kart či jiným podobným hrám. Pocit z rychlosti je velmi dobrý, do zatáček je navíc nutné vždy driftovat kvůli nitru, abyste mohli následně na chvilku zrychlit a třeba předjet soupeře. Ačkoliv je jízdní model jednoduchý a čistě arkádový, je i díky skvěle vyladěnému ovládání zábavný a neomrzel mě ani po několika hodinách hraní. Rozhodně patří k tomu nejlepšímu, co Hot Wheels Unleashed nabízí. Tady vývojáři rozhodně nezklamali, stejně jako ve zmíněném výběru Hot Wheels autíček.

Kde to ale povážlivě začne skřípat, jsou tratě. Ty jsou vytvořeny většinou z oranžového plastu, aby odpovídaly realitě, ale bohužel výsledek je ten, že většina tratí vypadá opravdu hodně podobně a jsou od sebe jen těžko rozeznatelné. Alespoň na první nebo i druhý pohled. Tím tak tratě trpí na rozmanitost a po chvilce může ježdění na nich značně omrzet, a nepomáhá jim ani skutečnost, že se mohou odehrávat až v šesti odlišných pozadích - Skycraper, Basement, Garage, College Campus, Skate Park a Track Room. Je to hlavně tím, že při závodění jsem vnímal hlavně samotnou trať a nikoliv okolí, které je popravdě také si velmi podobné a ne moc nápadité a něčím zajímavé, aby byl nějaký důvod si ho více všímat. Je obrovská škoda, že se zrovna tady vývojáři až moc slepě drželi licencované předlohy, čímž utrpěla rozmanitost jednotlivých tratí. Třeba to napraví nějaká DLCčka, uvidíme, ale z tratí v základu jsem rozhodně nadšený nebyl. Co ovšem oceňuji, tak je kolikrát velká propracovanost tratí. V kampani pro jednoho jsem nejprve jezdil po kratších jednodušších tratích, ale následně přišly i obrovské s různými zrychlovači, skokánky, záludnými zatáčkami a dalšími nástrahami, které bylo nutné zdolávat. Také oceňuji, že některé tratě mají v pár úsecích dvě různé cesty.

Co je nutné přičíst vývojářům k dobru, tak je přítomný editor tratí, v němž si můžete ve zmíněných šesti prostředích vytvořit vlastní trať a na ní následně závodit, případně ji sdílet ostatním hráčům. K dispozici je stejný editor, jaký měli k dispozici přímo vývojáři z Milestone, takže se dají vytvořit stejně propracované tratě s různými skokánky, zrychlovači či překážkami. Editor je navíc jednoduchý na zvládnutí, dobře se ovládá i na gamepadu, takže v něm může tvořit naprosto každý. Vytvoření alespoň trochu normálně vypadající tratě je většinou otázka několika desítek minut.

Zatím jsem se zmínil jen o autíčkách, jízdním modelu a tratích. Nyní nastal čas, abych se věnoval i herním režimům. Tím vůbec nejzajímavějším a hlavním je Kariéra, která se jmenuje Hot Wheels City Rumble. V ní na vás čeká obrovská mapa, na níž si postupně odemykáte nejen další klasické závody, ale také časovky či speciální závody v módu Boss Race. V nich musíte závodit na extrémně obtížné dlouhé trati plné nástrah, na níž vám ani soupeři nic nedarují. Pak obsahuje Kariéra ještě typ závodů Secret Event, který pro odemknutí vyžadují splnění určitých kritérií. Třeba vyhrát závod určitým autíčkem, což je občas i celkem těžký úkol. Hlavně kvůli tomu, že požadované autíčko ještě nemáte v garáží a nechce vám padnout z lootboxů.  

Více herních módů Kariéra nenabízí, a bohužel ani samotná hra. Klasické závody a časovky patří pouze k tomu nejzákladnějšímu, co může žánr závodních her nabídnout, a je škoda, že se vývojáři nepokusili přijít s něčím dalším (eliminačka třeba, halooo). Přitom prostor pro vymyšlení zajímavých herních módů určitě byl. Stačí se ostatně podívat třeba na sérii Forza Horizon, ale i další, které nabízí řadu zajímavých a hlavně zábavných módů. Výsledkem nedostatku rozmanitých módů pak je, že Kariéra postupně docela omrzí, a jen tak hrát tyto dva herní módy pořád dokola proti umělé inteligenci v rychlých závodech nemá moc smysl.

Režim pro jednoho na nějakou dobu vydrží, ale pro dlouhodobější hraní je tu multiplayer. Chválím, že vývojáři nezapomněli na místní split-screen. Bohužel jen pro dva hráče, pokud by byl pro čtyři, určitě by to bylo lepší. Hlavní je ovšem online multiplayer, v němž může závodit až dvanáct hráčů na jedné trati. Je možné si v něm vytvářet soukromá lobby a následně do nich zvát kamarády, případně si dát rychlou hru, kde se připojíte do veřejné lobby a následně před závodem vždy hlasujete o to, jaká trať se pojede. Odehrál jsem během testování několik závodů v online režimu, přičemž napojování bylo v rámci možností rychlé a následné závodění bezproblémové. Nezaznamenal jsem žádný problém, ať už by šlo o lagy nebo vyhazování z her. Věřím, že stejně dobře hra pojede i po svém vydání.

Pomalu se blížím do cíle a než svoji recenzi nějak zakončím, musím ještě zmínit vizuální zpracování. Vývojáři se rozhodli využít jako základ osvědčený Unreal Engine studia Epic Games, a musím říci, že rozhodně špatně neudělali. Pěkné vizuální zpracování je totiž velkou chloubou Hot Wheels Unleashed. O detailně vymodelovaných autíčkách jsem už psal výše, ale také samotné tratě mají pěkné detaily, krásně se lesknou a mají velmi dobré nasvícení. Vizuálnímu zpracování je těžké něco vyčíst, navíc velkou pochvalu vývojáři mají i za rychlé načítání závodů a následně i bezproblémový běh. Na konzoli PlayStation 5 hra běží neustále v 60 snímcích a nesetkal jsem se s žádným propadem.

Hot Wheels Unleashed je zábavná závodní arkáda, u níž oceňuji desítky do posledního detailu vymodelovaných Hot Wheels autíček, které je možné si postupně odemykat. Líbil se mi i arkádový jízdní model, celková jednoduchost na zvládnutí, pohledné vizuální zpracování i třeba Livery editor. Díky těmto věcem bylo jednoduché se u hry po několik večerů dobře bavit, a to i navzdory tomu, že jsem byl zklamán menším výběrem herních módů a designem tratí, protože všechny vypadají více méně stejně. Pokud by vývojáři na těchto dvou nedostatcích zapracovali, mohlo být hodnocení o dost větší, protože položili velmi solidní základ. Nákup ovšem mohu pořád vřele doporučit, zvláště pokud máte rádi Hot Wheels autíčka či jen závodní arkády, u nichž se chcete odreagovat. 

Hot Wheels Unleashed

ps4xonenswps5xsx
Milestone, Milestone
Datum vydání hry:
30. 9. 2021
Žánr:
Závodní, Arkáda
KARTA HRY
7/10

Komentáře