Uncharted 2: Among Thieves

preview  28
Martin Šmíd, 15. 12. 2008 19:40
Uncharted: Drake´s Fortune patří dodnes k nejhranějším hrám na Playstationu 3. Můžou za to i nedávno vydané trofeje, které oživily zájem o tuto skvělou adventuru. Po velkém ohlasu u hráčů a skvělých prodejních číslech sahajících přes 2 miliony prodaných kusů bylo jasné, že nám chlapci z Naughty Dogu upečou pokračování. To bylo právě ohlášeno a můžeme si říci, co od něj očekávat. A že toho není málo, se můžete přesvědčit v našem preview.

Je to už nějaký ten pátek, kdy se hlavní hrdina Nathan Drake pokoušel najít Francise Drakea. Nakonec se mu ho podařilo najít už v prvním díle i s velkým pokladem. Mnozí by si řekli, že už Nathan nemá proč dál pokračovat v hledání dalších pokladů, ale opak je pravdou. Nathan si musí neustále dokazovat, že je prostě nejlepší, a tak se nyní zaplete s dalšími padouchy, kteří jdou po stejné věci, jako on sám. Tou věcí, po které jde tentokrát, není nic jiného, než obrovská loď, na které plul slavný cestovatel Marco Polo při své cestě zpět do Itálie. Jenomže co čert nechtěl. Loď se ztratila a od té doby ji hledají snad všichni lovci pokladů. Loď má totiž nevyčíslitelnou hodnotu. Nathan tak opráší své zbraně a archeologické metody a vrhá se po hlavě na stopu, která by ho dovedla k vytoužené odměně.

Stejně jako v prvním díle bude mít Nathan i v tom druhém společnost. Už to ale nebude krásná Elena, ale neméně krásná Chloe Frazer, kterou namluví herečka Claudie Black. Ta ovšem bude mít ve hře stejnou úlohu jako její předchůdkyně, a tak nemůžeme čekat nějaký velký posun. Pořád tak většinu času strávíte ve dvou. Ačkoliv už nebude Elena vaší společnicí na cestách, možná ji během hry stejně potkáte. Stejně tak se může stát, že potkáte starého přítele Sullyho. Na toto téma zatím vývojáři mlčí a nechtějí prozrazovat, jestli se tyto dvě postavy vrátí. Pokud bychom si měli tipnout, poté bychom řekli, že je určitě během hry potkáme.

Hráči sice byli spokojeni s akční složkou v původním díle, ale právě ta se nějak nepozdávala vývojářům, a tak ji překopali. Pořád se sice budete schovávat za předměty a zpoza nich likvidovat jednoho protivníka za druhým, ale nyní budete mít daleko více možností. Největší novinkou se zdá být pohyb, pokud zrovna zaměřujete za nějakým tím krytem. V původním díle to pochopitelně možné nebylo a vedlo to akorát k dostání nějaké té kulky. Nathan bude celkově více pohyblivý a střílet tak nyní bude z každé pozice. Je jedno jestli stojíte, běžíte nebo visíte někde na skále. Pořád budete moci zaměřovat a střílet. To dopomáhá k daleko větší dynamice hry. Abyste mohli střílet, budete také potřebovat nějaké ty zbraně. Zde bychom se neměli dočkat nějaké revoluce. Spíše očekáváme staré kousky, doplněné nově o raketomet.

Autoři slibují i značně vylepšené lezení po stěnách a lepší dostávání se přes překážky. Nathan navíc bude moci vyšplhat i na pouliční lampy, z čehož usuzujeme, že se podíváme i do nějakého toho města. Dále Nathan dostane jednu celkem užitečnou vychytávku. Pokud polezete na stěně nějaké té budovy, jako že podobných šplhů tu bude hodně, a na okraji střechy bude stát nepřítel, můžete ho potichu stáhnout dolů. Tím si ušetříte drahocenné náboje, kterých ve druhém díle také zrovna nebude přehršel. Během hry se dokonce podíváme do rozjetého vlaku, kde svedeme velkou přestřelku. Zde vývojáři demonstrují okolní prostředí a dopad, který má na hlavního hrdinu. Pokud třeba budete na rozjetém vlaku, bude se vám daleko hůře zaměřovat, než kdybyste byli v něm. Rovněž se prostředí podepíše i na vašem pohybu.

Ačkoliv je Uncharted 2: Among Thieves především akční hrou, občas budete muset překonat určité lokace, aby si vás nepřátelé nevšimli. K tomu vám bude dopomáhat nový stealth systém. Autoři přiznávají, že inspirací jim byla hra Metal Gear Solid 4. Co z toho nakonec vzejde, se teprve uvidí. Autorům se na původní hře nelíbilo využití pohybového senzoru v SIXAXIS ovladači, kterým jste ukazovali, kam má Nathan hodit granát. Ve druhém díle byl pohybový snímač opomenut a nenajde v něm žádné využití. Stejně tak už nenarazíte na žádnou sekvenci, kde byste mačkali tlačítka, jako tomu bylo právě u prvního dílu. Nathana budete tak mít neustále pod kontrolou.

Uncharted 2: Among Thieves využívá engine z prvního dílu, ale ten byl za těch několik měsíců tak modifikován, až z něj pomalu nic nezbylo. Můžete se tak těšit na opravdové grafické orgie, ať už nás příběh zavede, kam chce. Autoři se dokonce dušují, že původní hra využívala 30% výkonu PS3, zatímco druhý díl využije 100% výkonu této konzole. Rádi bychom jim věřili, ale budou nás o tom muset v následujících měsících přesvědčit. Co dále potěší, je absence nahrávacích obrazovek. Ty nebyly přítomny ani v prvním díle a nenajdete je ani ve druhém. Hra se tak vždy načte jen jednou při spuštění. Potěšíme i ty, kterým se líbil hudební doprovod k u Drake´s Fortune. Na Among Thieves pracuje opět Greg Edmonson, což nám zaručí tu nejlepší možnou kvalitu.

Uncharted 2: Among Thieves má nakročeno k překonání svého předchůdce ve všech směrech. Má být hezčí, větší a dynamičtější, z čehož budou pochopitelně těžit především hráči. Jak nakonec druhý díl dopadne, si budeme muset počkat na konec příštího roku. Nedokážeme si ale představit, že by to nebyla naprostá bomba.

Uncharted 2: Among Thieves

ps3
Naughty Dog, Sony
Datum vydání hry:
14. 10. 2009
Žánr:
Střílečka, Plošinovka, Adventura
KARTA HRY
10/10

Komentáře