Sonic Generations

preview  5
Martin Šmíd, 18. 4. 2011 19:53
Modrý ježek Sonic letos slaví své dvacáté narozeniny. Pravda, není to tolik, jako měl v minulém roce italský instalatér od konkurence, ale pořád se jedná o jubilejní číslo, takže je potřeba ho pořádně oslavit. SEGA se tak rozhodla, že připraví novou hru pro Playstation 3 a Xbox 360, která bude kombinovat to nejlepší z klasických dílů pro Mega Driver a těch nových, které vznikly ve třetím rozměru. Výsledkem je tak hra Sonic Generations, na kterou se nyní zaměříme.

V minulém roce jsme tu měli několik her s modrým ježkem. Nejprve to byla moderní verze hlavní série Sonic the Hedgehog 4, která vyšla v první epizodě a další by měly následovat někdy letos, případně v příštím roce. Na konci roku pak vyšel ještě Sonic Colors, který nás opravdu uchvátil, a ačkoliv byl ve 3D, dokázal kvalitou navázat na své předchůdce. Jako taková odbočka pak sloužil Sonic Free Riders pro Kinect. Nejednalo se o plošinovku, ale spíše o závodní hru. Když vývojáři přemýšleli, jak oslavit dvacáté výročí, napadlo je, že udělají kombinaci původního a moderního Sonica.

O příběhu v současnosti moc nevíme, ale dá se předpokládat, že se v něm objeví spousta starých a hlavně dobře známých postav. Ostatně, jak vývojáři řekli, Sonic Generations shrnuje celých 20 let této legendy. I díky tomu můžou hráči zapomenout na nové úrovně. Vývojáři vybrali ty nejlepší z předchozích her a předělali je do okouzlující nové grafiky, která vypadá už na první pohled opravdu skvěle a fanoušci modrého neposedy budou jistě skákat až do nebe. Vidět nové levely v moderní grafice je opravdu nevšední zážitek a jde o něco, po čem fanoušci sní už opravdu dlouho. Právě pro ně má být ostatně tato edice určena především. Vývojáři se ale netají také tím, že s její pomocí chtějí získat i nové hráče, kteří doposud modrému ježkovi odolávali.

Asi nejdůležitější informací je, že hra Sonic Generations bude rozdělena na jakési dvě samostatné části. Ta první bude obsahovat Sonica tak, jak ho znají hráči asi nejvíce. Tedy skákajícího ve 2D levelech, samozřejmě předělaných do nádherné super moderní grafiky. Druhá část bude sledovat Sonica pěkně ve 3D, jak ho hráči znají z moderní doby. Jde určitě o hodně dobrý nápad. Není nic lepšího, než si nejprve projít level v klasickém 2D podání a pak ho prozkoumat ve 3D. Samozřejmě s lehkými úpravami.

Napoprvé byl zrak upřen k prvnímu levelu, kterým je klasická Green Hill Zone z prvního Sonic The Hedgehog a to hned dvakrát. Jednou v tradičním 2D provedení a podruhé v moderním 3D pojetí. Jak všichni víme, Green Hill Zone je tropická oblast s nejmodřejší oblohou, svítivými stromy, kostkovanými kopci a nespočtem loopů. Celá úroveň se dočkala předělání do HD, takže zatímco si na své přijdou milovníci klasiky, nebudou ošizeni ani chorobní inovátoři. Ale koneckonců, je to Sonic, tudíž jen těžko můžete stíhat sledovat krásnou krajinku.

Nová podoba této úrovně také přinesla ‚zip lines‘ , po kterých se Sonic klouže, aby se vyhnul propastem a velkým masám vody. Také jsme zanalyzovali podzemní část, kde Sonic sklouzává ‚zip lines‘ skrz jeskyni, zatímco jej honí obrovská mecha-ryba. Vše ale dostalo větší koule, když se Sonic rozhodl zrychlit – to hře dodalo na intenzitě a rychlosti, při které by hru nestačil sledovat snad ani C. N.

Ve 2D režimu se jedná o starého dobrého Sonica. Budete sjíždět všemožné sjezdovky, skákat z plošinky na plošinku a sbírat zlaté kroužky. Rovněž se budete vyhýbat všelijakým bodcům a pochopitelně i nepřátelům. Zajímavé je zapnout stejnou úroveň ve 3D. Mohlo by se zdát, že v tomto režimu bude vše takové zmatené a nepřehledné, ale opak je pravdou. Dokonce i kamera, která je umístěna hned za zády modrého ježka je hodně příjemná a nedělala během testování zahraničních kolegů žádné problémy. Sonic má navíc v tomto režimu možnost provádět naváděné útoky na nepřátele, které v prvním levelu tvořily spíše lehké berušky. S nimi tak neměl Sonic moc problémů.

Každý level, je jedno jaký budete procházet, má klasicky několik cest. Díky tomu hraní nebude nikdy stejné a neustále budete moci hledat skryté cestičky, ve kterých se ukrývají nejrůznější pamlsky a bonusy. Někteří naši kolegové si z prvních dojmů trošinku stěžují na větší obtížnost při 3D pohledu, kdy na první pohled není jasné, jak level zdolat. Chce to ale jen chvilkové přemýšlení a pořádné zkoumání levelu.

Po prvním nahlédnutí pod pokličku jménem Sonic Generations jsme opravdu nadšeni. Je totiž vidět, že SEGA má s hrou jasnou vizi, kterou chce ohromit jak své staré fanoušky, tak i nové hráče. Už nyní se opravdu těšíme, až si budeme moci Sonic Generations osahat na vlastní prsty, protože zatím vypadá opravdu lákavě. Nebo ne?

Sonic Generations vyjde na konci roku pro Playstation 3 a Xbox 360. Na první trailer se můžete podívat kliknutím na http://youtu.be/f22U3VaH_vw .

Sonic Generations

ps3x3603ds
Sega, Sega
Datum vydání hry:
4. 11. 2011
Žánr:
Plošinovka, Adventura
KARTA HRY
8/10

Komentáře