Homefront: The Revolution

preview  6
Martin Šmíd, 2. 6. 2014 17:00
Před třemi lety se v obchodech objevila akční hra Homefront od vývojářů z Kaos Studios, které udělal vydavatel THQ masivní reklamu, což se i odrazilo na vysokých prodejích. Ačkoliv byl Homefront slušnou střílečkou s dobrou atmosférou, nebyl zcela bez chyb. Vyčítala se hlavně krátká příběhová kampaň, kterou šlo dohrát za tři hodiny, a také ne úplně dotažený multiplayer. Proto se THQ rozhodlo, že pokračování svěří do rukou vývojářů z Cryteku. Ti mají dostatek zkušeností, abychom se na druhý pokus dočkali hry, která bude mít nejen zajímavou zápletku, ale také dotaženou hratelnost a především ohromující vizuální zpracování. Homefront: The Revolution byl právě odhalen, pojďme se na něj podívat.

První Homefront se od klasických akčních her jako Call of Duty nebo Battlefield dost odlišoval, protože hlavní hrdina nebyl voják, který by byl vyslán pronásledovat teroristy a další podobnou verbež, dělající jen potíže a hrozící celému světu vypouštěním raket, virů a tak díle. První Homefront se odehrával v alternativní blízké budoucnosti roku 2025, v níž se Jižní a Severní Korea spojila, takže vznikla jedna supervelmoc. Ta si to pak přímo namířila do USA, a podle toho to taky vypadalo. Pokračování Homefront: The Revolution není restartem série ani pokračováním původní hry, ale odehrává se ve stejných reáliích. Ostatně zápletka a nastalá situace je natolik zajímavá, že by byla škoda jí nevyužít. Už to jsou čtyři roky, co Korejci vpadli do USA a nyní okupují i Philadelphii, kde se zrodila nezávislost. Z tohoto kdysi symbolu Ameriky se stal policejní stát, v němž jsou na každém rohu kamery nebo na ulicích hlídky, nemající rádi žádný nesouhlas s nastolenými pořádky, a občasné se proto pomalu bojí vystrčit hlavu. Sny o svobodě jsou proto u mnohých už dávno pryč. Člen místního odporu Ethan Brady se proti utlačitelům rozhodne i s dalšími bojovat, což má vyústit ve velký konflikt, a kdo ví, jestli ne v další americkou revoluci, o níž mluví tisková zpráva. „Homefront: The Revolution ponoří hráče do světa, v němž se bude cítit, že je nucen bojovat za svoji svobodu,“ říkají vývojáři.

Na Homefront: The Revolution pracuje studio Crytek UK (dříve Free Radical Design – TimeSplitters série)

Původní Homefront byl do jisté míry koridorovou střílečkou v Call of Duty stylu, což samozřejmě nebylo na škodu, ale větší originalita by jistě byla ceněna. Vývojáři z Cryteku se rozhodli, že u druhého dílu si půjdou svoji vlastní cestou, která se už osvědčila u prvního Crysis. Homefront: The Revolution má být do jisté míry open world střílečkou s živým a uvěřitelným světem, v němž se musí hlavní hrdina zapojit do partyzánské války, infiltrovat nepřítele, sabotovat nebo přepadávat ho a samozřejmě dojde sem tam i na nutné přestřelky, které mají být napínavé do posledního výstřelu. Přestřelky ale nebudou zrovna jednoduché podle vývojářů, protože nepřítel má vždy velkou výhodu ve špičkové technologii, velké palebné síle, těžkém obrnění a dokonce i ve vzdušné podpoře. Někdy proto přímý střet nebude tím nejlepším řešením, bude se hrát především na tichý postup a partyzánský způsob boje, což usnadní cestu. Na druhou stranu každá akce by měla mít nějaký ten následek v otevřeném světě, dokonce by mělo být možné, aby hlavní hrdina i jeho jednotka inspiroval obyvatele Philadelphie, a ti se následně zapojili do boje za druhou americkou revoluci. „Každá hlavní i vedlejší mise ovlivňuje civilisty, kteří dané okresy obývají,“ říkají vývojáři.

Jak už bylo zmíněno, nepřítel má docela velkou výhodu v moderním vybavení, které bude pro hlavního hrdinu po většinu hry zapovězené, i když samozřejmě sem tam si ho také osahá. Spolehnout se bude muset především na podomácku vytvořené zbraně, k čemuž má sloužit Guerrilla Tool Kit. Zbraně bude možné i jako v Crysis různě upravovat, třeba jim dávat tlumiče, lepší zaměřovače a tak podobně. Kromě zbraní se budou moci vyrábět i nejrůznější bomby a další pomůcky. Zmíněna byla třeba výbušnina, kterou bude možné na dálku odpálit.

Zajímavě v oznámení zní i možnost kooperativního režimu, do něhož se budete moci zapojit s dalšími třemi kamarády online. Budete si moci vytvořit vlastní skupinu odporu a následně bojovat s nepřítelem, za což se bude zvyšovat reputace a budete se moci stát hrdiny nově započaté revoluce. Více o kooperativním režimu bohužel vývojáři neprozradili, ale do vydání na další informace času dost. Určitě bude i zajímavé, jestli se dočkáme i klasického multiplayeru, ale nevidíme důvod, proč by neměl být přítomen. O něm ale zatím nechtějí vývojáři mluvit.

Protože hru Homefront: The Revolution vytváří studio Crytek, asi nepřekvapí, že bude postavena na poslední verzi moderního CryEnginu. V oznámení se o nádherném vizuálním zážitku přímo mluví, prostředí má vypadat živě nejen díky nejrůznějším detailům, ale také díky změně denní doby nebo počasí. Vývojáři během vytváření chtějí vsázet na autentičnost, dopomoci mají i realisticky vypadající animace postav, které budou mít i reálně vypadající kůži a obleky. Crytek vždy měl parádně vypadající hry, takže se nebojíme, že by nyní v případě Homefront: The Revolution tomu mělo být jinak. Zvláště když je hra určena primárně pro next-gen konzole, na kterých se nemusejí vývojáři tolik omezovat.

I z těch několika málo informací vypadá Homefront: The Revolution zajímavě, a mohli bychom se i dočkat akční hry, která trochu oživí v posledních letech neustále stejný žánr. V následujících týdnech vás samozřejmě budeme o hře dále informovat. Homefront: The Revolution vyjde někdy během příštího roku pro konzole nové generace – PlayStation 4 a Xbox One.

Homefront: The Revolution

ps4xone
Deep Silver, Crytek
Datum vydání hry:
17. 5. 2016
Žánr:
Střílečka, Adventura
KARTA HRY
3/10

Komentáře