Halo 5: Guardians - dojmy z MP betaverze

preview  1
Martin Šmíd, 11. 1. 2015 15:00
Pro konzoli Xbox One se letos chystá docela velké množství her. Pro Microsoft tou nejdůležitější ovšem bude zcela jistě akční záležitost Halo 5: Guardians, která nejen vrátí na naše obrazovky oblíbeného hrdinu Master Chiefa ve zcela novém velkém dobrodružství, ale také přinese velkou multiplayerovou část. Na ní si dávají vývojáři z 343 Industries opravdu záležet a už nyní pořádají multiplayerovou betaverzi pro hráče, kteří si koupili Halo: The Master Chief Collection. My jsme si samozřejmě nemohli nechat ujít betaverzi na Halo 5: Guardians a zde jsou dojmy.

Ačkoliv každý díl Halo série obsahoval zajímavou kampaň, většinou s ikonickým hrdinou, kterou bylo možné hrát i v kooperaci, hlavní zábava se skrývala v multiplayeru, který prakticky definoval hraní ve více hráčích na konzolích. Vývojáři ze studia Bungie vždy dokázali přinést zábavné herní režimy a výborné mapy, což nyní dokazují u své novinky Destiny, přičemž na jejich práci u Halo série následně navázali se čtvrtým dílem kolegové z 343 Industries. Ti do pátého dílu slibují spoustu změn a novinek, které mají multiplayerovou část posunout na zcela novou úroveň, přesněji do eSport hraní, a udělat ji i přístupnější pro co nejvíce hráčů. Když byly některé novinky oznámeny, fanoušci se ptali, jestli se jimi nevytratil tak trochu duch série a nestane se ze hry jen další Call of Duty, jen odehrávající se ve vesmíru.

Po zahrání jsou dojmy z hraní spíše pozitivní, každopádně Halo 5 je akčnější, rychlejší a jednotlivé hry pěkně odsýpají, ale na druhou stranu si zachovává pořád svoji atmosféru, kterou mají fanoušci rádi po řadu let, a to je samozřejmě důležité. Nejedná se tedy jenom o Call of Duty ve vesmíru, jak zněly některé titulky v magazínech, i když na druhou stranu je pravda, že nové Halo má po stylu hratelnosti daleko blíže k poslednímu Call of Duty jak k prvním dílům Halo. Za to může především odebrání několika herních prvků, které vývojáři nahradili novými, které si musí fanoušci teprve osahat a přizpůsobit se jim, což může chvilku trvat. Podobnosti Halo 5 s ostatní akčními hrami dopomáhá zcela jistě i to, že se vývojáři rozhodli jít cestou spíše inspirace u konkurence, než že by přinesli něco zcela nového a neokoukaného, ale na originalitu se už dnes moc nehraje, takže zase takové mínus to není. Zvláště když se Halo 5 dobře hraje, jak se hned dozvíte z následujících řádků.

Jen je třeba upozornit, že právě probíhající betaverze ukazuje jen menší arénové přestřelky na malých mapách, vývojáři ale chystají pro finální hru i daleko rozsáhlejší mapy, na nichž bude možné využívat vozidla, kulomety a tak dále, však to znáte z předchozích dílů. Betaverze se zaměřuje jen na jednu z mnoha částí, takže na jakékoliv závěry je ještě brzy. „Arénové hry prezentují schopnosti Spartanů a mechaniky, které tvoří základ pro další režimy. Budeme více informovat o zbytku našeho multiplayeru v tomto roce, včetně částí s vozidly,“ říkají vývojáři.

Před úplně prvním spuštěním jakékoliv hry je možnost si upravit svého Spartana, s nímž se následně vydáte do boje. Betaverze nabízí spíše klasické možnosti, jako změna barvy, nastavení helmy a tak dále, také je tu klanový tag, takže v tomto nepřekvapí. Vývojáři už během první úpravy dávají vědět, že další brnění je možné si odemknout hraním, několik nových částí se mi podařilo vyhrát, což samozřejmě fanoušky nepřekvapí.

Nejprve se zaměřím na některé herní novinky, kterých je tu opravdu docela dost, ačkoliv se to ze všech videí, které jste určitě viděli, nemusí zdát. Novinkou je možnost sprintovat jako třeba v Call of Duty sérii (to mělo už Halo 4 a Halo Reach, ale zde je daleko rychlejší a má na hratelnost větší vliv), a tak uniknout rychle protivníkovi, zvláště ve spojení s možností vyšplhat na římsy nebo do vyšších míst – po stisknutí skoku se Spartan zachytí rukama za římsu a vyskočí na ni. Tento pohyb po levelech je plynulý, animace jsou pěkné, a vše působí prostě přirozeně, na což se samozřejmě i dobře dívá. U sprintu, když je využit při útěku, je nutné počítat s tím, že během něj se nedoplňuje speciální energie potřebná k doplnění štítu a životu, takže se vždy vyplatí na malou chvíli někam zalézt a počkat, než se rovnou opět vrhat do boje, což vede jen ke smrti. Doplňování je docela rychlé, takže tyto menší prostoje nenabourávají tempo hry. Tomu dopomáhají i speciální trysky umístěné na obleku, díky nimž je možné rychle uhnout střelbě, třeba se schovat za sloup nebo zeď, což jsem během hraní hodně využíval, stejně tak jako možnost ve skoku zaměřit na protivníka, čímž se Spartan za pomocí trysek zastaví a může hned střílet.

Ono o možnosti zaměřování se v posledních týdnech hodně mluvilo, do série se dostává v takové míře vůbec poprvé, a musím říci, že hratelnosti spíše pomáhá, vlastně ji modernizuje a dělá přístupnou i novým hráčům. Je ale třeba říci, že zbraně jsou klasicky podle starších dílů silné i bez zaměřování, i když s ním je to o něco jednodušší, zvláště pro hráče, kteří mají nahrány hodiny v Call of Duty. Zaměřování v Halo 5 má i svoje specifika, což je vidět hlavně při zaměření, když jste trefeni. V tu chvíli zaměření většinou zmizí a nemůžete ho používat, jak dostáváte rány. V tu chvíli je nejlepší vykašlat se na nový pokus zaměřit, což stejně nepůjde, a raději se ukrýt, případně z blízkosti protivníka udolat klasicky. Tento styl zaměřování se mi docela hodně líbil, a ačkoliv je Halo pořád hlavně arkádová střílečka, v tom nejlepším smyslu slova, vnáší do něj i prvky reálného chování těla po zásahu.

Jednou z posledních novinek v betaverzi je pak útok Ground Pound, během něhož se Spartan ve vzduchu zastaví a může vší silou bouchnout do země, a tím zneškodnit všechny protivníky kolem. Protivníci mají samozřejmě možnost se bránit, zvláště když zaměřování vždy chvilku trvá, ale většinou útok končí jejich smrtí. Ocenil jsem, když jsem na jeden útok dal takto Double Kill nebo dokonce Triple Kill, ale když jsem takto byl pak dvakrát během minuty sám zabit, spíše se dostavila frustrace a bezmoc, a věřím, že soupeři na tom byli stejně. Tento útok a nová schopnost Spartana, která se občas zapne, se stala hodně diskutovanou novinkou, jestli vůbec pomáhá hratelnosti. Občas musím říci, že ji spíše ubližuje, ale třeba tuto schopnost vývojáři ještě vyladí. Tento útok budou znát fanoušci Destiny, jedná se prakticky o totéž, co má Titan jako svoji super schopnost, zde akorát Spartan skáče z vyšší výšky, aby nebyl tak často eliminován, jen v této hře od Bungie měla daleko větší smysl a využití. Horší určitě je, že zatím Ground Pound trochu omezuje používání Crouch Jumpingu, který mají fanoušci zažitý od prvního dílu, ale vývojáři se už nechali slyšet na twitteru, že do finální verze vše opraví a zareagují na připomínky hráčů.

Betaverze nejprve nabídla režim Slayer, což je prostě Team Deathmatch, v němž dva týmy bojují o to, kdo nahraje první požadovaný počet killů. Není moc, co bych mohl o tomto režimu napsat, však ho znáte. Pořád se hraje docela dobře, jde prostě klasiku, která se jen tak neohraje. Před dvěma týdny se do betaverze dostal zcela nový režim Breakout, který se dost odlišuje od toho, co jsme zatím mohli v sérii Halo vidět. Vývojáři totiž v něm hodně poukazují, že se chtějí vydat cestou eSportu, takže jde o daleko větší sehranost týmu, která bude pro úspěch hodně důležitá. Proti sobě v režimu Breakout také bojují dva týmy, jedná se o variaci na Slayer, ale rozdíl je v tom, že hráč má jen jeden život. Když je zabit, už se do konce kola nemůže oživit, jediné, co může, je sledovat svůj tým, nebo tedy členy, kteří zatím přežili, jak se jim daří. Cílem je pochopitelně v každém kole eliminovat všechny protivníky ze soupeřícího týmu, a vyhrát pro celkové vítězství co nejvíce kol. Na začátku se mi zdál tento režim zajímavý, ostatně mám rád klasické přestřelky v Counter-Striku, kde byl rovněž jen jeden život, ale zde je vše pochopitelně vše rychlejší díky malé velikosti map. Po delším hraní jsem se ale vrátil ke klasickému Slayeru, protože režim není bez kamarádů a dobré taktiky tak zábavný, aby u sebe dokázal udržet po několik hodin.

Posledním přidaným režimem je Strongholds, který fanoušci určitě dobře znají, protože v němž musejí týmy zabírat na mapách dva nebo tři kontrolní body a udržet je po co nejdelší čas. Ze všech doposud vyzkoušených režimů se mi tento líbil nejvíce. Má ale i několik mušek, které jsou spojeny spíše s menšími mapami. Kontrolní body jsou totiž hodně u sebe, takže padá po většinu času jakákoliv taktika, hráči běhají pořád několik metrů v kruhu, aby spíše než zabírali stanoviště, se zabíjeli. Strongholds se prostě na malé arénové mapy příliš nehodí, a myslím si, že to vědí i vývojáři. Věřím, že v plné verzi bude mít své vlastní větší mapy. V betaverzi zřejmě šlo jen o improvizaci, aby si mohli hráči režim vyzkoušet bez odhalení dalších map. Jinak jsou ovšem mapy v betaverzi rozhodně kvalitní, dobře zapamatovatelné a až na jednu nesou odkaz předchozích dílů, takže za to si vývojáři zaslouží určitě plus.

Série Halo měla vždy velký arzenál zbraní, přičemž Halo 5 betaverze představila spíše klasické kousky, které fanoušci určitě budou dobře znát, dokonce s podobným účinkem, navíc bez nějakých těch větších novinek. Pokud tedy nepočítám možnost nově zaměřovat, o níž jsem se zmínil výše. Střelba ze zbraní, ať už se jedná o klasický samopal nebo sniperku, je pořád velmi dobrá a hlavně zábavná, nesoucí odkaz předchozích dílů. Dokonce se vývojáři drží pořád toho (alespoň v betaverzi), že si hráč nemůže před hrami vybrat zbraně, s nimiž následně do střetů vstoupí, což ale dnes už působí trochu zastarale. Na začátku máte jen základní arzenál, ostatní zbraně se postupně objevují na mapách nebo jsou po nich poházeny, a je možné je sebrat, včetně silného meče Prophet’s Bane. Pokud ho sebere hráč, který to s ním umí, stane se z něj prakticky nezastavitelná vraždící mašina. Hodně silnou zbraní je klasicky raketomet, který se do hry dostal s posledním updatem, s nímž je možné zneškodnit i několik protivníků najednou, kteří mnohdy ani netuší, že se k nim raketa blíží.

Protože Halo 5: Guardians vychází pro konzoli Xbox One, asi každého zajímá, jak vůbec vypadá, a jestli vývojáři ze studia 343 Industries dokázali vyždímat všechen výkon. Protože se na hře stále pracuje, nějaké finální hodnocení si nechám až do pozdější recenze, každopádně už nyní betaverze určitě nevypadá zle. Modely postav mají spoustu detailů, pěkné jsou i arény, v nichž boje probíhají, a nechybí ani pěkné nové efekty výbuchů a tak dále. Protože ale betaverze běží jen v rozlišení 720p, je vidět až příliš mnoho zoubků, za které může i horší vyhlazování, ale s tímto se snad ještě vývojáři trochu poperou. Hra zatím není tak jemná, jak bych si představoval. Na druhou stranu ale musím říci, že Halo 5: Guardians běží většinou v 60fps, a framerate je rozhodně velkým pozitivem, protože pomáhá hře na rychlosti a plynulosti. Zážitek z hraní je díky frameratu určitě lepší, a nedokážu si představit, že by Halo běželo v nižších číslech.

Celá betaverze má samozřejmě i několik věcí, které se nemusejí líbit úplně všem. Třeba levelování je zde zatím pro každý herní režim zvlášť, rozdělené do sedmi tříd (Iron, Bronze, Silver, Gold, Onyx, Semi-Pro a Pro), přičemž je těžké odhadnout, co se za něj bude odemykat. Zbraně jsou rozmístěny po mapách, takže zřejmě padne jejich úprava nebo možnost se do jednotlivých her vyzbrojit podle svého. Vývojáři musejí přijít s nějakým systémem, který bude motivovat hráče pokračovat v hraní, jako to umí Call of Duty, a ne, že se z Halo 5: Guardians stane jen sváteční, ničím nemotivující zábava, jakou byla třeba nedávná kolekce nebo čtvrtý díl. Pokud by se odemykaly jen kosmetické doplňky pro Spartana, určitě by to moc dobré nebylo. Rovněž vývojáři budou muset kompletně překopat matchmaking, který je jako u Halo: The Master Chief Collection prostě špatný. Vyhledávání her je kolikrát zdlouhavé, i když se v posledním týdnu lehce zlepšilo, navíc sem tam se hra nespustí ani v momentě, když je hráčů dostatek, takže čeká, až se zase všichni postupně odpojí po několika minutách čekání. Matchmaking je v posledních týdnech hororem pro vývojáře z 343 Industries, ale musejí na něm zapracovat. Pokud by se opakovala u Halo 5: Guardians stejná blamáž, jako u Halo: The Master Chief Collection, poškodilo by to hodně celou značku a hráči by ihned odešli jinam. A to je to poslední, co si Microsoft přeje. Inspirovat se mohou vývojáři z 343 Industries u svých kolegů z Bungie, protože u jejich hry Destiny funguje matchmaking naprosto bezproblémově.

Betaverze Halo 5: Guardians ukazuje nový směr pro oblíbenou sérii, který ale není vůbec špatný, navíc zachovává charakteristickou atmosféru, jen modernizuje herní mechanismy a obohacuje je o menší i větší novinky. Už nyní je hraní po většinu času zábavné, i když sem tam se objeví nějaká ta diskutabilní novinka (Ground Pound). Vývojáři ovšem zmínili v předchozích dnech, že hodně dají na zpětnou vazbu od hráčů, která je pro ně velmi důležitá, takže se mnohé může ještě změnit. Zvláště budou muset ale vývojáři zapracovat na matchmakingu a na zatím ne moc přesvědčivém systému levelování a odměn, který má udržet fanoušky u hraní po několik měsíců.

Halo 5: Guardians

xone
Microsoft Game Studios, 343 Industries
Datum vydání hry:
26. 10. 2015
Žánr:
Střílečka
KARTA HRY
9/10

Komentáře